SUKAN DAN MEDIA MASSA

dan ekonomi dalam ukuran yang lebih moden. 2002: xvii). JohnMartin pula berpendapat bahawa media massa merujuk kepada alat yang mewujudkan interaksi sosial.politik.  Media haruslah menyampaikan maklumat dan mendidik masyarakat serta menjadi medium perantaraan dalam sesuatu masyarakat (Vir Bala Aggarwal. .  L. Media bukan sahaja merupakan cermin kepada masyarakat Pengenalan sukan dan media massa malahan ia juga merupakan alat perubahan kepada sesuatu masyarakat (Vir Bala Aggarwal. 2002: xvii).

Media massa  Media massa jugaberperanan dalam membantu perkembangan ekonomi. internet. Setiap bahagian yang akan memainkan peranan dalam proses penyebaran maklumat kepada orang ramai. Penjualan surat khabar jugamembantu dalam ekonomi. penyiaran stesen televisyen berbayar juga turut menyumbang kepada faktor perkembangan ekonomi negara.contohnya sukan SEA yang berlangsung dari negara kita Malaysia dan banyak lagi. .laman web seperti blog. majalah. televisyen.  Terdapat beberapa bahagian dalam media massa seperti surat khabar. radio dan lain-lain lagi.

Contohnya suratkhabar yang merupakan salah satu medium dalam menyebarkan maklumat kepada masyarakat. . Penghasilan surat khabar ini juga dalam mendapatkan maklumat untuk disampaikan kepada masyarakat mengenai perkembangan dalam sukan.

 Boleh meningkatkan fasiliti dan kualiti sukan dengan pelbagai bentuk tajaan yang diperolehi.  Melalui media massa .sesuatu pasukan atau persatuan boleh mendapat sumbangan dan juga tajaan dari pelbagai pihak untuk kemajuan dalam membangunkan sukan.Media massa dalam sukan.  Menaikan nama pasukan dan juga atlet negara melalui publisiti oleh media massa. .

penggunaan media seperti suratkhabar sebagai medium untuk menjatuhkan orang lain dan maklumat salah yang telah memberikan pandangan negatif masyarakat terhadap atlet-atlet negara. .( isu penyalahgunaan dadah)  Melalui media juga suka menyalahkan pasukan dan pemain yang kalah dalam suatu perlawanan sehingga timbulnya pelbagai andaian dan spekulasi. Sebagai contoh.

Laporan sama ada yang berlaku di dalam atau luar negara kini menuntut dilaporkan dengan lebih mendalam dan dapat dikembangkan untuk mempertingkatkan minda masyarakat.Peranan media mendekatkan minat kepada sukan  PERANAN yang dimainkan oleh media massa turut diakui dalam perkembangan sukan secara global demi kemantapan pada masa hadapan.   Peranan media massa jelas menjadi elemen utama untuk memberi kepuasan kepada peminat sekali gus membawa penghayatan kejohanan dalam diri mereka. .

  . Semua yang berkaitan adalah salah satu cara bagaimana media dapat membudayakan sukan dalam erti kata sebenar tanpa memerlukan sebarang paksaan. Ini adalah kerana pemahaman masyarakat terhadap sukan menerusi peranan media secara tidak langsung dapat menanam minat untuk lebih mantap.sambungan  Elemen berkenaan boleh menyemarakkan minat masyarakat serta menambah minda ke arah kecemerlangan sukan untuk jangka panjang sejajar menerusi peranan media.

pencarian melalui internet sudah pasti akan . pencapaian.Menyalurkan maklumat terkini    Selari dengan peranan media iaitu memastikan maklumat yang terkini sampai ke segenap lapisan masyarakat. Bagi mereka yang sudah biasa mendapatkan informasi sukan terkini secara “online” . prestasi semasa dan isu-isu kontroversi sesebuah sukan. Mereka semestinya akan dihidangkan dengan maklumat semasa misalnya tentang perkembangan sesebuah kelab sukan. maka tidak terkecuali juga bagi peminat-peminat sukan tanah air mahupun luar Negara.

dan barisan pemain utama yang akan bermain serta jadual-jadual perlawanan semestinya menjadi tarikan yang dinanti – nantikan oleh para pembaca. internet dan sebagainya. media akan membuat liputan meluas samada melalui iklan-iklan di televisyen. prestasi kelab. Misalnya. apabila tiba musim bola sepak Liga Juarajuara Eropah. strategi permainan.  . akhbar.Mempromosi sukan dan atlet media juga memainkan peranan besar dalam mempromosikan sesebuah sukan agar berjaya menarik perhatian masyarakat terhadap sesebuah sukan itu.  Ruangan-ruangan khas yang mengenawarkan informasi biodata para pemain.

sambungan   Namun. skuasy. sukan seperti bola sepak. jika dilihat pada implikasi penyiaran informasi-informasi tersebut. golf dan sebagainya sering menjadikan tajuk ganjaran bernilai sehingga angka ratusan ribu ringgit yang diperolehi para pemenang sebagai tajuk berita utama di . kita akan dapat para pembaca akan mula tergerak untuk mencuba sukansukan yang popular tersebut. Mereka semestinya ingin merasai pengalaman bermain seperti dalam permainan tersebut. lumba kereta F1. Tambahan pula.

keluarga.sambungan Begitu juga dengan gaji-gaji para pemain atau atlet yang kebanyakannya mencecah angka puluhan ribu ringgit sebulan. bangsa dan Negara. ini dapat dilihat sebagai perangsang kepada anak-anak muda masa kini agar lebih tertarik kepada aktiviti sukan yang dapat memberi manfaat kepada diri sendiri.  .  Justeru.

forum. analisis peristiwa dan pengamatan penyunting tentang sukan terhadap perkembangan semasa banyak melibatkan peranan dan fungsi media massa sebagai pentafsir. .Fungsi Media Massa Sebagai Pentafsir   Sesuatu peristiwa atau isu yang dibincangkan berbentuk rencana. Ini menjelaskan tentang fungsi media massa sebagai pentafsir adalah menjelaskan tentang media yang membantu masyarakat mentafsir berita sukan dari bahasa asing kepada bahasa yang difahami masyarakat.

sambungan   Dalam kata lain. Pentafsiran berlaku ke atas sesuatu berita yang dilaporkan itu berpunca daripada pelbagai aspek maklumat data atau fakta yang hendak disampaikan sama ada bersifat teknikal dan baru di mata khalayak masyarakat. media massa akan melakukan pentafsiran ke atas sesuatu sukan. kemudian akan melaporkan berita tersebut berdasarkan pemahaman mereka terhadap peristiwa tersebut. .

Sambungan Fungsi media massa sebagai pentafsir memberikan kesan baik kepada media itu sendiri bila mana kita akan dapat memahami sesuatu laporan yang dibincangkan dengan bantuan tafsiran media massa dengan berkesan dan akan menjadikan khalayak audiens swemakin berilmu pengetahuan.  .  Selain daripada itu. kesan baik fungsi ini juga ialah dapat mendidik dan membentuk pemikiran masyarakat daripada buta maklumat kepada celik maklumat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful