REFLEKSI INDIVIDU

oleh Nor Sharnida binti Daud

Chelladurai ( 1994 ) menyatakan bahawa pengurusan sukan berkaitan dengan mengkoordinasi sumber manusia dan bahan yang terhad, teknologi yang relevan serta situasi luar jangkaan bagi menghasilkan pekhidmatan sukan yang berkesan. Menurut Leith ( 1990 ) pula, pentadbiran merupakan satu proses atau keadaan yang melibatkan dua atau lebih individu menggembleng tenaga untuk mencapai matlamat yang ditetapkan. Proses ini melibatkan perancangan, pengelolaan, bimbingan dan kawalan ke atas sumber yang wujud untuk menghabiskan kerja yang diharapkan atau untuk mengarahkan program kepada pencapaian matlamat-matlamat tertentu. Oleh sebab itu, dalam Semester Lima Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan ini, kami sebagai guru pelatih telah mendapat tugasan untuk mengelolakan sebuah Karnival Permainan Tradisional. Perancangan tugasan ini bermula seawal bulan April manakala Karnival Permainan Tradisional tersebut dijangka diadakan selepas semua pelajar menamatkan praktikum di sekolah masing-masing iaitu pada 13 April 2012. Dengan dibimbing oleh pensyarah masing-masing iaitu Tn. Hj. A. Rahman bin Amat, Tn. Hj. Abd. Kadir bin Abd. Rahim dan Encik Abdul Rahman bin Selamat, kami telah dibahagikan kepada 8 kumpulan yang terdiri daripada 20 orang iaitu mengikut opsyen masing-masing. Kelas saya iaitu Reka Bentuk dan Teknologi 2 telah dibimbing oleh Tn. Hj. A. Rahman bin Amat iaitu Ketua Unit Pendidikan Jasmani, pensyarah yang penuh berwibawa dan berdedikasi. Tugasan ini menuntut sikap kerjasama dan teamwork yang sangat tinggi daripada setiap ahli RBT 2. Dalam menyempurnakan tugasan kerja kursus ini, kami dikehendaki menghasilkan satu kertas kerja pengelolaan pertandingan yang lengkap, menjalankan mesyuarat pengelolaan dan melaksanakan satu pertandingan permainan tradisional. PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. JASMANI DAN SUKAN 1

Agenda mesyuarat pada hari itu ialah ucapan pengerusi. ia memberi ruang seluasnya kepada pelajar untuk menyertai pertandingan dan mendapat manfaat dari segi kesihatan serta pengetahuan tentang pengurusan sesuatu pertandingan. pertandingan Lompat Getah dan Sepak Bulu Ayam ini bertujuan memperkenalkan permainan tradisional masyarakat Melayu kepada generasi moden. PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. Di samping itu. JASMANI DAN SUKAN 2 . Program ini juga diharap dapat memberi pengetahuan dan pengalaman dari pelbagai aspek bagi kepentingan bersama. kami telah mecapai kata sepakat untuk memilih permainan Lompat Getah dan Sepak Bulu Ayam sebagai permainan tradisional yang akan dipertandingkan dan dikelolakan oleh kelas kami. program ini adalah bertujuan mengeratkan lagi hubungan antara guru-guru pelatih serta mengintegrasikan perpaduan kaum. Pengerusi yang dilantik sebulat suara bagi kelas kami ialah Mohd Amir Wardee bin Mohamad Kamis. Pada pandangan saya.. Mesyuarat pada kali ini bertujuan membentuk Jawatankuasa Induk yang telah dipengerusikan oleh Abd. Mesyuarat pertama diadakan pada hari Khamis bertarikh 5 April 2012 pada pukul 4 petang di BALSIS. Selain itu. Setelah melalui sesi perbincangan bersama kelas lain. pembentangan cadangan perbelanjaan dan pembentangan cadangan peralatan secara ringkas. pertandingan ini memberi peluang kepada ahli jawatankuasa untuk bertukar-tukar pandangan berkenaan dengan aktiviti-aktiviti pelajar dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Seterusnya. pembentangan cadangan peraturan permainan. Sebelum tarikh Karnival Permainan Tradisional ini tiba. Mesyuarat kedua pula telah diadakan secara tertutup di BALSIS di mana ia hanya melibatkan 20 orang ahli RBT 2. Rahim dari Opsyen Pendidikan Jasmani. beberapa mesyuarat bersama Jawatankuasa Induk iaitu dari semua opsyen dan Jawatankuasa Kerja yang terdiri dari ahli RBT 2 telah dijalankan.Sebelum Karnival Permainan Tradisional.

Jadi.Semasa Karnival Permainan Tradisional. PJ. Antara acara lain termasuklah tuju getah. BC dan SN seramai 154 orang. kunda-kundi. saya telah diberi kepercayaan untuk menjadi hakim bersama Nur Afifah Hazirah dan Nur Aisyah Adnan dalam pertandingan Lompat Getah. tuju guli dan batu seremban.RBT 2. RBT 3. PK. scoreboard dan menyiapkan senarai nama peserta bagi acara yang dipertandingkan. galah panjang. dada.00 petang. Penyertaan ini terbuka untuk guru pelatih daripada semua opsyen Semester 5 iaitu RBT 1. meja hakim.15 dan 7. buku lali. lutut. bawah telinga dan atas kepala sahaja. JASMANI DAN SUKAN 3 . Karnival Permainan Tradisional Semester 5 bagi sesi 2012 telah berlangsung pada hari Ahad bertarikh 22 April 2012. Tiada yuran-penyertaan dikenakan kepada peserta . Oleh kerana tidak terlibat sebagai Jawatankuasa Kerja dalam kelas saya. pinggang. Sepanjang pemerhatian saya. RBT 4. Permainan Lompat Getah ini dijalankan serentak bersama 7 acara lain pada sesi pagi iaitu sebelum waktu rehat ( 8.00 pagi dan dijangka berakhir pada pukul 2. Karnival ini bermula pada pukul 8. Setiap kelas telah mempunyai kawasan permainan yang ditetapkan dari awal. pelajar yang tiba awal terus ke tempat acara masing-masing dan menyusun peralatan pertandingan seperti khemah.peserta. paha. bawah telinga dan atas kepala. Paras yang perlu dilompat oleh setiap ahli ialah paras kaki.00 – 10. “Ibu“ hanya boleh membantu “anak-anak“ melompat semasa percubaan di paras dada. PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. sikap yang ditonjolkan oleh guru-guru pelatih Semester 5 ini yang patut diberikan pujian ialah sebahagian besar daripada mereka turun ke tempat acara seawal jam 7. Permainan ini tidak menjadi masalah kepada saya kerana ia selalu dimainkan semasa saya dibangku sekolah rendah suatu ketika dahulu. kerusi.00 pagi ).30 pagi.. Sistem permainan Lompat Getah ini ialah ahli kumpulan yang terdiri daripada 4 orang memilih seorang “ibu“ bagi menyelamatkan “anak-anak“ jika mereka tidak dapat melompat getah tersebut pada paras tertentu.

Dari segi kepegawaian. ia turut diadili oleh tiga ( 3 ) orang pengadil atau hakim.12. Sistem permainan bagi acara ini ialah lapan ( 8 ) orang peserta daripada setiap opsyen akan menimang bulu ayam dan memberi kepada peserta di sebelah. Jika kesemua 4 orang peserta dapat sampai hingga tahap terakhir.00 pagi . Permainan ini dikendalikan oleh pelajar lelaki RBT 2 kerana pelajar perempuan terlibat dengan acara-acara lain pada waktu itu. pemenang ditentukan dengan mengira timangan bulu ayam yang dilakukan. PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. sama seperti acara Lompat Getah. seorang ( 1 ) hakim dilantik untuk memberi mata dan dua ( 2 ) orang hakim dilantik untuk mengadili pertandingan. Peserta akan tersingkir setelah tiga ( 3 ) kali mendapat tanda ” X ”. Dari segi kepegawaian. sistem pertandingan dijalankan secara kalah mati. Dalam permainan Lompat Getah ini. Peserta terakhir yang tersingkir dikira pemenang bagi perlawanan sesi pertama dan mendapat markah penuh iaitu 5 markah. dam. Jika peserta di sebelahnya tidak dapat menyambut dan menimang bulu ayam tersebut. Pemenang yang paling banyak melakukan timangan dikira sebagai pemenang. dia akan mendapat satu ( 1 ) tanda ” X ”. maka kumpulan itulah yang menjadi juara. Bagi perlawanan sesi kedua. Pertandingan bagi sesi kedua bermula pada jam 11. seorang ( 1 ) hakim dilantik untuk mengadili pertandingan dan dua ( 2 ) orang hakim dilantik untuk menilai permainan dan memberikan mata kepada peserta.Bagi pemberian mata. Mata kemenangan diberi berdasarkan bilangan peserta atau ”anak” yang dapat melepasi paras tertinggi iaitu atas kepala.30 tengah hari iaitu selepas rehat bersama 7 acara lain seperti layang-layang. tarik upih. Dalam permainan Sepak Bulu Ayam ini. Satu lagi permainan yang dikelolakan oleh kelas kami ialah Sepak Bulu Ayam. mahjung dan congkak. di dalam sesuatu perlawanan mesti diadili oleh tiga ( 3 ) orang pengadil atau hakim. oleh itu pasukan yang menang akan meneruskan pertandingan ke peringkat seterusnya. JASMANI DAN SUKAN 4 .

Tiada satu jangka masa ditetapkan untuk pasukan menamatkan pertandingan kerana kedua-dua acara tidak menggunakan sistem masa. Pengadil akan membunyikan wisel 2 kali untuk memberi kemenangan kepada pasukan. Karnival Permainan Tradisional tersebut berakhir hampir jam 1. manusia atau alat-alat maka tindakan bagi situasi itu adalah pengadil akan membunyikan wisel panjang untuk menamatkan permainan. Namun demikian. Jika berlaku sesuatu perkara yang luar biasa dan fasal mengenainya tidak dinyatakan di dalam Undang-Undang ini semasa berjalannya permainan atau perlawanan. Encik Abd. setiap ahli jawatankuasa dan juga peserta-peserta pertandingan tetap meneruskan aktiviti sehingga tamat. Segala keputusan pengadil adalah muktamad sebarang bantahan dan surat menyurat tidak akan dilayan. PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. A. Cuaca berada dalam keadaan yang baik pada awalnya tetapi bertukar panas terik apabila menginjak tengah hari. Rahman bin Amat.Dalam kedua-dua acara. Kadir bin Abd. maka Ketua Pengadil bersama pengadil . Hadiah berupa hamper makaan tersebut telah disampaikan oleh ketiga-tiga pensyarah yang mengajar subjek Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan iaitu Tn. Terdapat pemenang individu yang mewakili kelas dan ada juga pemenang berpasukan mewakili pasukan campuran masing-masing. Rahim dan Encik Abdul Rahman bin Selamat. jika berlaku gangguan luar jangka sama ada binatang. Upacara penyampaian hadiah berlangsung di Gimnasium IPGKTHO. JASMANI DAN SUKAN 5 .pengadil bertugas boleh menggunakan budi bicaranya untuk membuat keputusan.00 tengah hari. Hj. Aktiviti pertandingan yang berlansung pada hari itu berjalan dengan lancar.

Ini menunjukkan ketidakadilan berlaku dalam menentukan kumpulankumpulan yang bertanding di peringkat separuh akhir. Pelajar-pelajar Melayu pula bermain dengan begitu bersungguh-sungguh kerana semua permainan ini pernah dimainkan sewaktu kecil dan ia pastinya membangkitkan nostalgia di zaman kanak-kanak. Tugasan ini juga membuatkan saya lebih mencintai profesion yang mulia ini serta menambahkan lagi semangat saya untuk menjadi seorang guru yang berkualiti bagi melahirkan modal insan yang seimbang dan sanggup berkorban demi agama bangsa dan negara. Contohnya. kuda-kundi dan layang-layang yang tidak pernah mereka kenali dan mainkan sebelum ini.. lompat getah. JASMANI DAN SUKAN 6 . Mereka berjuang sedaya upaya bagi memastikan kumpulan masing-masing memperoleh kemenangan. Aktiviti yang dilangsungkan ketika pertandingan juga tidak memakan masa yang lama.Selepas Karnival Permainan Tradisional. bahan dan peralatan serta lain-lain kelengkapan. Secara keseluruhannya. adat pertandingan sudah pasti ada yang kalah dan ada yang menang. Semua peserta seperti pelajar Cina menunjukkan minat dan semangat yang tinggi kerana mereka sangat teruja dengan permainan tradisional masyarakat Melayu ini seperti sepak bulu ayam. Kelemahan yang terdapat dalam pertandingan ini ialah mutu dan kaedah pengadilan yang mungkin kurang sesuai dalam sesebuah permainan. Namun. Pelajar ini juga begitu teruja bermain mahjung iaitu sejenis permainan masyarakat Cina. penganjuran karnival ini telah memberi peluang kepada saya untuk menimba pengalaman dengan lebih mendalam tentang cara mengurus dan mentadbir sesuatu pertandingan sukan di peringkat sekolah. terdapat kumpulan yang menang by pada pusingan pertama. Walaupun begitu. saya berpendapat bahawa objektif karnival ini iaitu untuk memperkenalkan permainan tradisional masyarakat Melayu kepada generasi moden di samping dapat mengeratkan lagi hubungan antara guru-guru pelatih serta mengintegrasikan perpaduan kaum telah tercapai. sumber kewangan. InsyaALLAH… PJM 3112 |PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PEND. Kekuatan yang dapat dinilai daripada pengelolaan karnival ini ialah penganjur tidak memerlukan persediaan yang rumit dari segi tenaga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful