MODUL@PANDUAN KURSUS KEPIMPINAN TUNAS KADET REMAJA SEKOLAH

Bahagian Kokurikulum dan Kesenian Kementerian Pelajaran Malaysia 1

Namun Buku Panduan Kadet Remaja Sekolah dan Tunas KRS merupakan rujukan utama dalam menjalankan aktiviti Tunas Kadet Remaja Sekolah.PENDAHULUAN Buku ini merupakan garis panduan yang boleh digunakan oleh guru-guru di sekolah dalam Kursus Kepimpinan Tunas Kadet Remaja Sekolah. Ahli. IMAN dan AMAL ’. Guru dan murid boleh menyesuaikan buku ujian ini berdasarkan keadaan persekitaran. Terhasilnya buku ini diharap dapat memberikan pengetahuan dan meningkatkan ilmu ahli-ahli Tunas Kadet Remaja Sekolah selaras dengan motto Kadet Remaja Sekolah iaitu ’ ILMU. ujian-ujian ini akan melahirkan ahli-ahli Tunas Kadet Remaja Sekolah yang berkualiti.ahli Tunas Kadet Remaja Sekolah yang ingin menjalani kursus kepimpinan akan dapat membuat persediaan awal dan seterusnya mewujudkan daya saing yang sihat di kalangan ahli-ahli Tunas Kadet Remaja Sekolah dalam memperolehi pangkat. berketrampilan dan berwibawa yang bakal menjana generasi yang ’ Cemerlang. Gemilang dan Terbilang ’. 2 . Sehubungan itu. budaya kaum dan elemen-elemen lain berlandaskan teras dan kurikulum Tunas Kadet Remaja Sekolah. Mana-mana bahagian penerbitan ini tidak boleh dihasilkan semula dalam apa juapun bentuk tanpa terlebih dahulu mendapat izin . Hakcipta terpelihara.

Kecergasan  Larian 1. C. Ikatan Tali ( contoh ) . Memiliki buku catatan khas Bil. H. Mengarang satu cerita perayaan kaum di Malaysia ( 80 – 100 pp ) vi. Mengarang satu kisah Nabi ( 50 – 80 pp ) v. Mengenal latarbelakang 3 pemimpin utama negeri/negara secara ringkas Ketahanan Diri i. Menghafaz Ayat Kursi atau doa selepas solat iv.5 km  Bangkit Tubi ( 30 kali seminit )  Tekan Tubi ( 15 kali seminit )  Lentik Tubi ( 30 kali seminit )  Angkat beban yang setara berat peserta dan berlari sejauh 100 meter BANTU MULA . KHIDMAS ( Pilih Satu ) Wawancara seorang pemimpin/tokoh tempatan atau Gotong royong membersihkan kawasan sekolah Alam Sekitar Membantu mengendalikan satu projek kitar semula/ projek keceriaan sekolah Keusahawanan -Menghasilkan kraftangan daripada bahan terbuang/Membantu mengendalikan dan merekodkan penjualan bahan.Berkebolehan mengendalikan skuad serta memberi arahan & perintah kawad statik dan dinamik dengan betul. ii. Menyanyikan satu lagu patriotik ii. Mengarang satu cerita rekaan mengenai nilai murni ( 80 – 100 pp ) iii.TUNAS KADET REMAJA SEKOLAH ( TKRS ) KAD UJIAN KENAIKAN PANGKAT UJIAN KELAYAKAN : SARJAN TKRS NAMA : TAHUN : Syarat-Syarat : i. Perkara Kerohanian / Pendidikan Moral ( Pilih 2 sahaja i. 3 . Kawad . G.Membina satu gejet besar (Pilih 1) Gejet tempat menyimpan kasut / Gejet tiang bendera / )Gejet rak makanan iii. ii) Kaedah mendukung iv) Kaedah menggendong E. Menyanyikan 2 lagu nasihat ii.Teori dan amali usungan i) Kaedah menopang iii) Kaedah mengheret atau menarik Tarikh Lulus & Pengesahan B.bahan kitar semula Kebudayaan Mengendalikan satu persembahan kebudayaan F. iii D. Buku skrap – tempat ibadat kaum-kaum di Malaysia Ketatanegaraan i. A. Lulus Ujian Kelayakan KPL TKRS ( selepas 6 bulan ) ii.

Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan Aktiviti : Senarai lagu – lagu nasihat : 1. Pelajar dapat membina unsur-unsur kemurniaan dalam diri dan membentuk peribadi mulia. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. Kawasan yang bersesuaian. Nyanyian. Membantu dan menilai nyanyian dengan pelajar Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar.KEROHANIAN / PENDIDIKAN MORAL ( Pilih 2 sahaja ) A.1 Menyanyikan 2 lagu nasihat. Menghayati nilai murni dan pengajaran daripada lagu-lagu nasihat. Memastikan semua bahan edaran lengkap dan bersesuaian. Memberi penerangan dan arahan yang jelas dan tepat kepada pelajar. 4 . Bangau Oh Bangau. 2. Tajuk Kaedah Tempat Matlamat Objektif : : : : : Lagu nasihat. Budi Bahasa Budaya Kita. Bahan edaran. Memastikan semua peserta telah bersedia untuk menjalankan aktiviti. Jurulatih membuat rumusan. Memastikan peserta dalam keadaan terkawal.

Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Mendedahkan pelajar kepada amalan-amalan yang baik yang boleh dicontohi dalam kehidupan seharian. Objektif : Mendidik pelajar mengamalkan sikap yang positif. Pelajar membuat ujian bertulis. 4. Mengenalpasti lokasi yang sesuai.A. Anjing dengan bayang-bayang. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Jurulatih membuat rumusan. Kura-Kura dengan Arnab Burung Merak yang sombong 5 . Si Tikus dengan Sang Singa.2 Mengarang satu cerita rekaan mengenai nilai murni ( 80-100 pp ) Tajuk Kaedah Tempat Matlamat : : : : Cerita rekaan. bahan edaran. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. 2. Memupuk pelajar menjadi pelajar yang berakhlak dan bermoral. kertas tulis. Kawasan yang bersesuaian. Mengarang. Alat tulis. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh cerita teladan : 1. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. Memastikan semua peralatan telah disediakan oleh pelajar. 3.

Jurulatih membuat rumusan. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri.A. Memastikan pelajar dapat menghafaz surah dengan lancar. Memastikan peserta dalam keadaan terkawal. Membentuk peribadi pelajar yang mukmin Melahirkan pelajar yang beriman. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. 2.. Ayat kursi. Doa selepas solat. Pelajar dapat menghafaz secara lisan Ayat Kursi atau doa selepas solat dengan lancar.3 Tajuk Tempat Menghafaz Ayat Kursi atau doa selepas solat : : : Ayat Kursi atau doa selepas solat. Surau sekolah. Memberi penerangan yang jelas kepada pelajar. Memastikan bahan edaran lengkap dengan surah-surah yang dihafal. Al – Quran/bahan edaran. Pelajar lemah dibimbing oleh jurulatih Matlamat Objektif : Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : 1. 6 .

7 .

kertas tulis.4 Mengarang satu kisah Nabi ( 50 – 80 pp ) Tajuk Kaedah Tempat Matlamat : : : : Kisah Nabi. Nabi Sulaiman dan semut api. Alat tulis. 4. Memastikan semua peralatan telah disediakan oleh pelajar. 2. Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Pelajar membuat ujian bertulis. Mengarang. Jurulatih membuat rumusan. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. bahan edaran. Mendedahkan pelajar kepada amalan-amalan Nabi yang boleh dicontohi dalam kehidupan seharian. Bahtera Nabi Noh. 3. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh cerita teladan : 1. Kawasan yang bersesuaian. Objektif : Mendidik pelajar mengamalkan sikap yang positif. Memupuk pelajar menjadi pelajar yang berakhlak dan bermoral. Sirah Rasulullah SAW. Nabi Musa dan mukjizatnya. 5.A. Pengorbanan Nabi Ibrahim. 8 .

Memberi gambaran perayaan setiap kaum yang terdapat di Malaysia.A. Cerita perayaan Tahun Baru Cina. 4. 2. Memastikan semua peralatan telah disediakan oleh pelajar. Mengarang. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri.5 Mengarang satu cerita perayaan kaum di Malaysia. bahan edaran. ( 80 – 100 pp ) Tajuk Kaedah Tempat Matlamat : : : : Cerita Perayaan. Jurulatih membuat rumusan. 9 . Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Cerita perayaan Hari Raya Puasa. : Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Objektif : Memupuk semangat perpaduan di antara kaum. Kawasan yang bersesuaian. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. 3. Alat tulis. kertas tulis. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh cerita teladan : 1. Membina sikap toleransi dan hormat – menghormati. Cerita perayaan Deepavali. Cerita perayaan Krismas. Pelajar membuat ujian bertulis.

menghormati dan menyayangi tanah air. Mengasingkan peserta lelaki dan perempuan. Lagu Patriotik ”MALAYSIAKU GEMILANG” Kandungan Aktiviti : MALAYSIAKU GEMILANG Marilah kita semua Atas nama negara bangsa Dengan tekad mulia Maju berwawasan Mencipta keagungan Berpadulah kita semua Di dalam satu suara Dengan degupan Merdeka Julang budaya bangsa Untuk Malaysia tercinta Malaysiaku gemilang Merdekanya terbilang Berdaulat dan makmur Berjaya kami syukur Malaysia. Semasa aktiviti : Memastikan peserta mendapat arahan yang jelas Memastikan peserta dalam keadaan terkawal Peserta menyanyikan sebuah lagu patriotisme. peserta. i Topik Tempat Matlamat Objektif KETATANEGARAAN Menyanyikan satu lagu patriotik : Menyanyikan satu lagu patriotik. : Mewujudkan semangat patriotik di kalangan peserta. : Urusetia. kebebasan kedamaian Malaysia. Kumpulan Sasar Peralatan Personel Sebelum Aktiviti : Peserta kursus. : Kawasan yang sesuai / bilik darjah. : Bahan edaran. Selepas aktiviti : Jurulatih merumuskan pelajaran.B. jurulatih. : Mengenalpasti lokasi yang sesuai. cemerlang terbilang Malaysiaku gagah gemilang 10 . : Mendidik peserta memahami. kebahagiaan kebanggaan Malaysia. B.

jurulatih. : Mendidik peserta memahami. bahan edaran. Kumpulan Sasar Peralatan Personel : Peserta kursus. : Alat tulis. : Mewujudkan semangat patriotik peserta. Selepas aktiviti : Peserta dapat menghafaz ikrar dan rukun negara egara dengan lancar. menghormati dan menyayangi tanahair. peserta. Peserta membuat ujian bertulis. buku tulis. Semasa aktiviti : Memastikan peserta mendapat arahan yang jelas. Memastikan peralatan dibawa oleh setiap peserta.B. : Urusetia. Sebelum Aktiviti : Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Memastikan peserta dalam keadaan terkawal. ii Topik : Mengenal latarbelakang 3 pemimpin utama negeri/negara secara ringkas. Mengasingkan peserta lelaki dan perempuan. Tempat Matlamat Objektif : Kawasan yang sesuai / dewan. Kandungan Aktiviti : 11 .

Kelulusan tertinggi 11. Bilangan anak :_________________________________________ 9.Contoh borang kajiselidik 1. Nama penuh 2. Jawatan 3. Umur 4. Kedudukan dalam keluarga :___________________________________ 7. Tarikh Lahir 5. Negeri asal : _______________________________________________ :_______________________________________________ :_______________________________________________ :_______________________________________________ :_______________________________________________ 6. Tempoh berkhidmat 12. Nama isteri/suami :_________________________________________ 8. Hobi masa lapang :_________________________________________ :_________________________________________ :_________________________________________ :________________________________________ :_________________________________________ ( peserta dibenarkan menambah maklumat yang bersesuaian) 12 . Pendidikan awal Menengah 10.

berjalan dan berhenti dalam masa cepat jalan. Objektif : Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : 1. Bahagian 2 .C. Bahagian 8 – berpusing semasa cepat jalan. Bahagian 6 – belok Bahagian 7 – berpusing semasa perlahan jalan. Bahagian 4 – berjalan dan berhenti dalam perlahan jalan. Bahagian 3 – berhenti. Pelajar dapat mengendalikan skuad serta memberi arahan dan perintah kawat statik dan dinamik dengan betul.1 KETAHANAN DIRI Kawad Tajuk Kaedah Tempat Matlamat : : : : Arahan dan perintah Kawad Lisan Kawasan yang bersesuaian. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Bahan edaran. Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. C. Kawad statik Bahagian 1 – sedia Bahagian 2 .senang diri Bahagian 3 – rehatkan diri Bahagian 4 – masuk baris Bahagian 5 – membetulkan barisan Bahagian 6 – nombor Bahagian 7 – buka / tutup barisan Bahagian 8 – berpusing ke kanan/kiri/belakang Bahagian 9– bersurai dan keluar baris Bahagian 10– paras 2. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Pelajar membuat ujian memberikan arahan dan perintah Kawat. Membina keyakinan diri semasa memberikan arahan. ( sila rujuk Buku Panduan Tunas Kadet Remaja Sekolah ) 13 . Bahagian 9– hentak kaki. Bahagian 5 – langkah ke hadapan/kebelakang. Jurulatih membuat rumusan. Kawad Dinamik Bahagian 1 – berjalan. Bahagian 10– maju dan berhenti dalam perlahan dan cepat jalan. Melahirkan pelajar yang mempunyai disiplin diri yang tinggi. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri.

Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal.buluh/kayu lengkap dan mencukupi. Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Tempat menyimpan kasut Tiang bendera 14 . Pelajar boleh menggunakan kemahiran ikatan tali untuk membina gajet. Memastikan tali. Membina satu gajet mudah. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Tajuk Kaedah Tempat Ikatan tali : : : : : Gajet jet mudah. 2. Pelaj membuat ujian membuat gajet. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Matlamat Objektif Sumber Sebelum aktiviti : : Tali.C. Pelajar Guru melakukan penilaian dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Amali Kawasan yang bersesuaian. Jurulatih membuat rumusan. buluh/kayu.

: Kawasan yang sesuai / bilik darjah/dewan. bahan edaran. Topik Tempat Matlamat BANTU MULA : Teori dan amali usungan. : Alat tulis. jurulatih. : Urusetia. Sebelum Aktiviti : Mengenalpasti lokasi yang sesuai Memastikan peralatan dibawa oleh setiap peserta Mengasingkan peserta lelaki dan perempuan Semasa aktiviti : Memastikan peserta mendapat arahan yang jelas Memastikan peserta dalam keadaan terkawal Peserta membuat ujian bertulis. buku tulis. Kandungan Aktiviti : Contoh: 15 . Objektif : Mendidik peserta memahami dan mengetahui teknik asas melakukan rawatan kecil. peti kecemasan.D. peserta. : Melahirkan peserta yang boleh membuat tindakan awal semasa berlaku kemalangan kecil atau kecemasan. Kumpulan Sasar Peralatan Personel : Peserta kursus. Selepas aktiviti : Peserta dapat membuat usungan dengan teknik yang betul.

Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Mengenali pemimpin/tokoh tempatan. Penghulu/Imam/Pengerusi Penduduk. 5. Guru Besar.E. 2. 3. Kawasan yang bersesuaian. KHIDMAS Tajuk Kaedah Tempat Matlamat : : : : Wawancara. 16 . Memastikan pelajar mengikuti segala peraturan semasa membuat wawancara. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas.bahan edaran dan pita rakaman. Jurulatih membuat rumusan. Ketua Daerah/Tokoh Usahawan/Tokoh Belia Ahli Politik/Tokoh Pesara. Melahirkan rasa bangga terhadap pemimpin dan tokoh tempatan. Objektif : Membina keyakinan diri pelajar untuk berinteraksi. Mengenalpasti pemimpin/tokoh tempatan yang hendak diwawancara. Pengerusi PIBG. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh Pemimpin/tokoh tempatan : 1. Lisan. kertas tulis. Alat tulis. 4.

Sudut bacaan. Jurulatih membuat rumusan. Bekas bunga daripada botol plastik. Taman bunga/sains/haiwan. Merancang satu projek keceriaan sekolah. Kolam ikan. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. Tajuk Kaedah Tempat ALAM SEKITAR : : : : Projek Kitar Semula/ Projek Keceriaan. Kawasan yang bersesuaian. Penanda buku daripada kertas majalah. Bilik darjah/khas. Membina daya kreativiti dan inovatif untuk reka bentuk sebuah projek. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Bekas pensil daripada bekas minuman. Bahan yang bersesuaian. 3. 4. Contoh-contoh keceriaan sekolah : 1. Pelajar membuat hasilan/perancangan projek. Amali. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. 2. 2. Memastikan semua peralatan telah disediakan oleh pelajar. 17 . 3. 4. Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar. Matlamat Objektif : Menghasilkan satu projek daripada bahan kitar semula. Kolaj daripada surat khabar.F. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh projek bahan kitar semula : 1.

Tabung daripada buluh/tempurung. Tempat bunga daripada tayar terpakai. Membantu mengendalikan dan merekodkan hasil jualan bahan kitar semula. 18 . Hari KoKurikulum. Pelajar membuat kraftangan/perancangan jualan. 4. Matlamat Objektif : Menghasilkan satu kraftangan daripada bahan terbuang. Jurulatih membuat rumusan. Perkakasan kebun daripada tin/plastik/tempurung/buluh. 4. Contoh-contoh perancangan jualan bahan-bahan kitar semula : 1. Amali. Hari Kantin Sekolah. Mengenalpasti lokasi yang sesuai. Memastikan semua peralatan telah disediakan oleh pelajar. 3. 2. 2. Mengasingkan antara kadet Putera dan kadet Puteri. 3. Bahan yang bersesuaian. Perabot daripada buluh/kayu/tayar. Memastikan pelajar dalam keadaan terkawal. Kawasan yang bersesuaian. Minggu Keusahawanan. Topik KEBUDAYAAN : Mengendalikan satu persembahan kebudayaan. Memastikan pelajar mendapat arahan yang jelas. Sumber Sebelum aktiviti : : Semasa aktiviti : Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : Contoh-contoh kraftangan bahan terbuang : 1. Memberi pendedahan awal asas keusahawanan. Guru mengadakan perbincangan dan aktiviti soal jawab dengan pelajar.G. Hari Sukan. Tajuk Kaedah Tempat KEUSAHAWANAN : : : : Kraftangan/Jualan bahan kitar semula. H.

Selepas semua kumpulan selesai membuat persembahan. 3. 2. 6. Peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. komen. : Melahirkan insan yang berani. Selepas selesai persembahan satu-satu kumpulan. pendapat dan sebagainya dibuka selama 5 minit tetapi mestilah yang positif dan membina. jurulatih. Kumpulan Sasar Peralatan Personel : Peserta kursus : Alat tulis. 5. dikir barat. Setiap kumpulan diminta membuat persembahan masing-masing. Selepas aktiviti : Kandungan aktiviti : 1. peserta Sebelum Aktiviti :Mengenalpasti lokasi yang sesuai Memastikan peralatan dibawa oleh setiap peserta Mengasingkan peserta lelaki dan perempuan Semasa aktiviti : Memastikan peserta mendapat arahan yang jelas Memastikan peserta dalam keadaan terkawal Peserta membuat DUA persembahan kebudayaan. dan sebagainya tetapi setiap kumpulan tidak dibenarkan membuat persembahan yang sama antara satu kumpulan dengan satu kumpulan. sesi memberi cadangan. Setiap kumpulan dikehendaki memilih satu jenis persembahan kebudayaan seperti koir. urusetia/jurulatih mestilah menyediakan panel hakim untuk menilai keputusan yang diberi. Objektif : Mendidik peserta memahami dan bangga dengan kebudayaan sendiri. peserta diberi masa 5 minit untuk memberi keputusan persembahan terbaik. (Nilai murni:Ini bertujuan untuk memupuk peserta memberi keputusan yang adil walaupun tidak menyebelahi kumpulan mereka.Tempat Matlamat : Kawasan yang sesuai / dewan. Setiap kumpulan diberi masa 30 minit hingga 45 minit untuk membuat persediaan persembahan. 4. Namun begitu. berketerampilan dan mencintai kebudayaan sendiri. buku tulis : Urusetia.) 19 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.