Analiza mediului de marketing a Hypermarketingului “TRIDENTTRANSTEX”

Prezentarea firmei 1.1. Denumire, localizare, forma juridical de constituire Denumire : TRIDENTTRANSTEX Sf. Gheorghe Localizare : Sediul societatii este in Sfantu Gheorghe – Covasna, str. Lalelei Forma juridica de constituire : Societatea este persoana juridica romana, avand forma juridica de societatecomerciala cu raspundere limitata, sub denumirea de Hypermarket, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu legile romane 1.2. Scurt istoric Grupul de firme Trident, cu sediul central in Sibiu, a infiintat divizia Trident Big Retail. Aceasta divizie are ca obiectiv deschiderea unei retele de hypermarket-uri in toata tara. Strategia pe termen lung se concentreaza pe orasele sub 200.000 de locuitori, cu magazine de aproximativ 3.600mp – 5.000mp. Primul magazin al retelei a fost inaugurat la Medias (jud. SIBIU) la inceputul lunii aprilie 2004, cu o suprafata de 3600 mp, constituind primul punct de retail modern din zona Medias, Sighisoara, Tarnaveni, Agnita, Copsa Mica. Cel de al doilea magazin s-a deschis la Deva pe 12 decembrie 2005, cu o suprafata de aproximativ 5000 mp si reprezinta cel mai mare centru de retail din judetul Hunedoara. Cel de-al treilea magazin si-a facut aparitia pe piata covasneana, in Sf. Gheorghe pe data de 7 octombrie 2006, avand o suprafata de 4500mp Dotarile magazinelor sunt moderne, spatiul generos permitind ofertarea unui numar mare de produse din gamele fresh-food, dry-food si non-food . Se urmareste atat satisfacerea exigentelor de pret cit si a celor de calitate si diversitate. Fiecare magazin dispune si de cate o minicarmangerie proprie pentru a asigura cele mai inalte standarde de calitate pentru produsele din carne si preparate proaspete. Zona de parcare oferita clientilor este de peste 200 de locuri.

) Categoria produselor non-food Gama produselor nealimentareoferite de catre Hypermarket este variata. achizitionand asfel peste viu. bomboane. inghetata. Categoria produselor dry-food In categoria produselor dry food se pot include urmatoarele: • Bauturile alcoolice si non-alcoolice • Cereale • Condimente • Stimulente • Conserve din carne. prajituri. tarte. Tot in aceasta categorie pot fi incluse si produsele lactate proaspete. Categoria produselor fresh-food Trident dispune de o minicarmangerie ..3 Oferta de produse a societatii Intreaga conceptie si pregatire a unei afaceri are drept punct major de pornire produsul ce este oferit. legume. Oferta de produse a Hypermarketului Trident este variata. salate.etc.si de o minipescarie. cit si partenerii grupului 1.raionul cu legume si fructe. fructe. si un “raion” cu preoduse de patisserie si cofetarie: cornuri. peste. de la produse alimentare – fresh food si dry food – la produse nealimentare. clientii putand aprecia calitatea si varietatea pestelui. etc. import-export. atat romanesti cat si exotice. tocanite.asigurand astfel posibilitatea oferirii unor produse din carne proaspete . pui la rotisor. branzoaice. napoliatane. incuzand urmatoarele categorii de produse: • Produse decorative pentru interior si exterior. Trident mai are in componenta sa si un “raion” cu preparate culinare: pizza. torturi. Planurile de viitor prevad infiintarea unui centru de distributie care sa deserveasca atit cele doua divizii de retail proprii. fripturi. Oferta produselor fresh-food mai include si un “aprozar”. transport international si o retea nationala de 24 de magazine in toata Romania cu profil de discounter non-food.Grupul Trident detine in prezent operatiuni in confectii textile. etc • Lapte si produse rezultate din prelucrarea laptelui • Produse zaharoase (ciocolata. oferite in stare vrac: smantana si branzeturi de diferite tipuri. souveniruri .

genti. Cele mai importante componente ale mediului interior de marketing sunt: Renumele si prestigiul firmei. rezultand astfel necesitatea unei adaptari permanente a activitatii firmeila cerintele mediului sau extern.1 Scurta descriere a mediului extern de marketing Activitatea desfasurata de firma.etc. etc. trebuie sa raspunda unor multiple cerinte: dynamism. tacamuri. Adaptarea firmei la conditiile mediului sau extern nu se poate face in absenta marketingului. incaltaminte.) • Produse pentru curatat • Produse pentru igiena • Produse pentru igiena • Produse electronice si electrocasnice • Produse pentru autoturisme • Produse de parfumerie • Preoduse pentru animalele de companie De mentionat faptul ca. un fast-foof BigMama Analiza macromediului firmei 2. In incinta magazinului se regasesc si urmatoarele standuri: farmacia HelpNet.etc) • Produse de papetarie si birotica • Produse pentru uz casnic (vesela. HypermarketulTrident isi desfasoara activitatea intr-un mediu “agitat” si dinamic. de adaptare.uman si pe care firma poate sa le domine. indifferent de domeniul de activitate.• Produse de confectii si textile (imbracaminte. o filiala a BRD-ului. Trident vinde si produse in stare vrac. libraria Diverta.financiar. Analiza micromediului intern de Marketing Micromediul intern de Marketing cuprinde acele elemente (factori) care influenteaza in mod direct capacitatea firmei de a utiliza propriul sau potential stiintific.. . fie ele produse proaspete fie ele prelucrate. flexibilitate. capacitate de inovare. lenjerii.material. viziune.

este cea denumită generic SWOT. Integrarea functiei de marketing: Un rol decisiv in afirmarea orientarii de Marketing a unei inteprinderi o are atitudinea conducerii superioare fata de importanta ce trebuie acordata functiei de marketing in raport cu celelalte functii. Weaknesses(slăbiciuni. puncte forte).ce reprezintă acronimul cuvintelor Strengths(forţe.traditia si prestigiul unei firme presupune existenta unei provizii puternice pe piata tinta. promotii. a optat pentru o promovare agresiva.puncte slabe). tombole. BILLA. pe promovarea produselor Analiza SWOT In esenta.Renumele. a situaţiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face faţă cu success schimbărilor. Conceptia sau modul de gandire care orienteaza activitatea de marketing Conceptia care orienteaza activitatea de marketing poate fi diferita. Prin urmare si impactul marketingului in prisma relatiei intreprindere-mediu poatefi diferit. Dupa 2 luni de existenta. catre produs. utilizarea unei sau a unor marci notorii crearea unei imagini pozitive. In principiu toate conpaniile cu success pe piata au pus accent pe functia de Marketing. Metoda de analiză .laind in considerare etniile din mediul covasnean. Primele două privesc firma şi reflectă situaţia acesteia. iar ultimele două se referă la mediul şi oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei. piata. regasindu-se in orientarea catre productie. Trident a aparut pe piata covasneana de foarte putin timp. logistica eficienta. Opportunities(oportunităţi. catre tehnologie. vanzari. in special in randul consumatorilor efectivi.Fiind nou venita pe piata Trident a incercat sa inlature aceste dezavantaje cu ajutorul altor atuuri: preturi reduse. folosită în acest sens. Am remarcat faptul ca lantul de supermarketuri Trident inregistreaza succese deosebite de piata tocmai datorita modului in care au inteles activitatea de marketing avand la baza orientarea activitatii catre consumator si societate. şanse) şiThreats(ameninţări). Oportunitatile reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma. UNIVERS ALL. promovand produsele in primul rand in limba maghiara si ulterior in limba romana urmarind un efect la nivelul populatiei cu preponderenta lingvistica in judet. Din pacate insa. marketingului ii este specific analiza continua a mediului in care activeaza pentru a putea anticipa la timp sau sesiza schimbarile din cadrul acesteia.2 luni iar aceste atuuri sunt identificate doar la nivelul firmelor cu vechime pe piata. mai mult. . putem afirma ca Trident a reusit sa cucereasca piata covasneana in defavoarea firmelor concurente. iar pe de altă parte. Hipermarketul Trident a aparut pe o piata unde existau deja firme cu renume national si multi national PROFI. catre piata si social.

asigurarea tratamentului egal între investitorii străini şi români. Ameninţarea externă.determinând reducerea performanţelor ei economico-financiare. legat de creşterea consumului populaţiei şi tendinţa de alocare a celei mai mari părţi din venituri produselor alimentare şi nealimentare.Ca prezenta relative noua pe piata covasneana. îi conferă Trident-ului eficienţă atât internă. . firma Trident detine o serie de oportunitati legate de mediul extern •analiza mediului economic al firmei pune în evidenţă un alt aspect. efectuarea plăţilor şi sistemele audio-video de supraveghere a întregii activităţi. legată de comunicare inter. Renumele şi reputaţia firmei imprimă clienţilor siguranţă şi seriozitate. •facilitati fata de investitori acordate de Administraţia locală privind reglementarea concurenţei de piaţă. reprezintă o oportunitate pentru Hypermarketul Trident. Această conjunctură favorabilă. Unul dintre punctele forte ale firmei este legat de reputaţia pe care a reusit sa o obtina Hypermarketyul pe piaţa internă. iar oferirea unei game variate de produse alimentare şi nealimentare. reţeaua de calculatoare ce gestionează rotaţia stocului.insa acest fapt nu implica si o crestere a volumului de produse achizitionate. •utilizarea sistemelor informationale performante în organizarea internă a firmei. clienţii. reprezintă cheia succesului firmei. evolutia acesteia va fi influentata de multi alti factori de la 1 ianuarie 2007. Percepţia consumatorilor referitoare la produsele şi serviciile acordată sunt influenţate într-o mare măsură de reputaţia firmei şi activitatea anterioară a acesteia. ar duce la scăderea vânzărilor sau a profitului”. Venitul populatiei a cunoscut o crestere destul de semnificativa. astfel aceştia achiziţionează produsele. prin baza de date referitoare la clienţi. în cazul în care nu va ţine cont de această previziune. fără să deţină o atitudine de nesiguranţă. •gradul de educatie populatia covasneana orientandu-se din ce in ce mai mult catre cumparaturile din magazinele mari.şi intrapersonală. ce le ofera o gama variata de produse. situaţii sau evenimente care pot afecta nefavorabil capacitatea firmei de a-şi realiza integral obiectivele stabilite.asistarea profesională a investitorilor străini în etapa de declanşare a afacerii. Amenintarile sunt factori de mediu negativi pentru firmă. care în absenţa unei acţiuni pe piaţă defensive. sistemul de plată prin card. legată de consumul populaţiei. în vederea reducerii la minimum a greutăţilor pe care aceştia le-ar putea întâmpina în faza de creare a societăţilor şi la intrarea pe piaţa covasneana. deoarece si preturile au crescut Punctele forte ale firmei sunt competenţe distinctive pe care aceasta le posedă la un nivel superior în comparaţie cu alte firme concurente. ceea ce îi asigură un anumit avantaj în faţa lor. reţeaua proprie de telefonie-cordless internă. cât şi o satisfacere la un nivel mai înalt a exigenţelor clienţilor.Primul factor al amenintarilor este rata inflatiei care desi a inregistrat o scadere in raport cu perioada anterioara din anul 2005.conform lui Philip Kotler este o“piedică apărută ca urmare a unei tendinţe sau unei evoluţii nefavorabile a mediului. cec sau viramente bancare.

acest aspect poate să conducă la pierderea unei părţi a clienţilor şi ineficienţă pe ansamblu a activităţii. a ofertei promovate. cât şi a rotaţiei stocurilor. Rotaţia stocurilor.) ceea ce determină o comunicare insuficientă şi ineficientă cu clienţii aflaţi în momentul alegerii produselor.Principalul punct slab al companiei poate fi considerat cel al distribuţiei şi relaţiei cu furnizorii. se bazează pe principiul metodei “ just in time”. inadaptabil cerintelor postului. atât din punct de vedere al veniturilor realizate. furnizorii nu reuşesc să respecte condiţiile şi termenele de livrare ale produselor. prin atragerea clientilor. Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care îi determină un nivel de performanţe inferior celor ale firmelor concurente. iar Hypermarketul se confruntă cu o incapacitate de a satisface cererea venită din partea clienţilor. conducerea acesteia e nevoita sa ia masuri drastice in ceea ce priveste personalul incompetent.Un al doilea deficit al firmei se referă la fluxul mare al angajaţilor într-o perioadă scurtă de timp (avand in vedere recenta infiintare a firmei.Cu un flux de numerar dinamic. În unele situaţii. Aceste rezultate apar ca o consecinta a diferentierii firmei Trident de concurenta. în măsura în care sunt cerute pe piaţă. activitatea firmei este eficientă. printr-o distributie directam. Practicarea unor preţuri atractive a reprezentat pasul spre atragerea clienţilor. Aciu Daniela grupa 313 Anul II . prin care s-a stabilit legătura durabilă cu clienţii. etc. Pe termen lung. iar la fidelizarea lor a contribuit politica de promovare.Politica de preţ şi de promovare reprezintă alte două atuuri ale firmei. iar produsele sunt achiziţionate de la furnizori. etc.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful