P. 1
RPH BM Cincin Kesayangan Datin

RPH BM Cincin Kesayangan Datin

|Views: 0|Likes:
Published by MeLady Yan
fd
fd

More info:

Published by: MeLady Yan on Mar 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR

Mata Pelajaran Tahun Bilangan Pelajar Tarikh Masa Tajuk

: Bahasa Melayu : 5 Jaya : 32 orang : 23 Oktober 2011 : 9.15 pagi – 10.15 pagi (60 minit) : Cincin Kesayangan Datin

Fokus Utama

: 4.1 Mengemukakan idea, pandangan, dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci,tetap, dan tersusun. Aras 3 i. Menganalisis idea yang dikemukakan untuk memberikan respon ii. Mendengar dan menerima pendapat orang lain dengan rasional

Fokus Sampingan

: 10.3 Membuat ringkasan daripada bahan yang didengar atau dibaca. Aras 1 i. Mengecam dan menyusun idea utama daripada petikan yang dibaca.

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pelajaran ini, murid dapat : 1. Menghuraikan pendapat dengan tepat dan teliti berdasarkan rangsangan kata yang diberi. 2. Menyatakan isi-isi penting mengikut urutan cerita.

Sistem Bahasa

: Tatabahasa Kosa Kata : -

Ayat penyata Ayat tanya Kata nama am keanggunan Perhiasan Menggayakan Keramat Mekanik 1

harga dan nilai.intrapersonal 2. Guru dan murid bersoal jawab tentang cincin. Setiap murid diminta menutup mata menggunakan sehelai kain / skaf.kesyukuran. 3. Murid meneka apa yang ada dalam genggaman guru Guru membuka genggaman dan mempamerkan cincin bertatahkan permata dan berlian 4. berhemah tinggi Kemahiran Bernilai Tambah (KBT) : Kemahiran Berfikir .menginterpretasi Mentafsir Membuat kesimpulan Teori Kecerdasan Mental . Murid diminta mendengar dan membuat gambaran mental tentang situasi yang diberikan oleh guru. baik hati. Pelaksanaan Pengajaran Dan Pembelajaran: Langkah / Isi Pelajaran Set Induksi (5 minit) 2. Guru membacakan situasiyang berlaku di rumah Datin Rafidah. Catatan Langkah 1 (10 minit) 1. 1. Kain / skaf KB – menginterpretasi TKP .Pendidikan Moral Nilai Murni .Interpersonal Kontekstual . Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Guru menunjukkan genggaman dan bertanya apa yang ada dalam genggaman tersebut. jujur. 3.Pengisian Kurikulum : Ilmu .pengalaman lalu dan sekarang Pengetahuan sedia ada : Murid telah mempelajar bentuk-bentuk benda dan sifat-sifat benda. 2 .

000 anak gadis datin suka bermewah-mewah menggayakan cincing ibunya orang gaji mahu kawin gagal pinjam duit tukang kebun.Senarai Ransangan Kata Rumah Datin Rafidah Di ruang tamu Suka berhias. bergaya Cincin berlian / RM50. anggun. Murid membuka mata 3 . anak sakit gagal pinjam duit mekanik membaiki televisyen Datin teringat cincin Cincing hilang Siapa yang mengambilnya 4.

menghormati. 4. Murid yang menjawab dengan betul mendapat hadiah. andaian. 3. Ahli kumpulan memberi respon kepada soalan-soalan atau pandangan dari kumpulan lain.Langkah 2 (10 minit) 1. Teks “Cincin Kesayangan Datin” KB – membuat kesimpulan 4. Murid membuat rumusan. (5-6 orang) Setiap ahli kumpulan membuat sumbangsaran berdasrkan kad arahan yang diberikan. Teknik sumbangsaran. Penutup (5 minit) 1. Nilai murni : jujur. 2. Kumpulan membuat rumusan alasan dan andaian tentang kecurian. baik hati 2. verbal linguistik 2. Murid menyatakan mesej serta nilai yang terdapat dalam cerita. Langkah 4 (10 minit) 1. 4 . Guru membaca soalan kuiz pendek berkaitan isi pelajaran hari ini. visual ruang. Guru menerapkan nilai murni. Kad arahan TKP – Pembelajaran koperatif 3. Guru mengedarkan teks “Cincing Kesayangan Datin”. 3. Murid diagih kepada kumpulan kecil. Murid membaca dan menghayati teks. Wakil kumpulan mempersembahkan hasil perbincangan dalam bentuk lakonan KP : kinestetik. Langkah 3 (10 minit) 1. KB – membuat ramalan. 2. Minta kumpulan mencatat dapatan dalam bentuk grafik.

Beliau bukan sahaja sering diselubungi keanggunan barangan perhiasan. Pada malam itu. Kini. kebanyakkan pandangan tertumpu kepada sebentuk cincin bertatahkan permata berlian sebesar ibu jari di jari manisnya. Rina pulang ke rumah dan memulangkan cincin Datin. Mahu tidak mahu. beliau terpaksa menelefon mekanik untuk membantu membaikinya. Namun begitu.Dia berasa bersyukur kerana cincinnya tidak hilang. Boleh Datin pinjamkan saya barang RM 2. 5 . Beliau ingin meminjam wang untuk kos pembedahan anaknya. barulah Datin teringat akan cincin berlian yang sering diletakkan di atas peti televisyen tersebut. kira tolak gaji sayalah. Dengan kesedihan yang dibuat-buat beliau menyatakan tidak dapat membantu orang gajinya kerana beliau juga perlumenjelaskan hutang syarikat. Selang beberapa ketika. Datin Rafidah disapa orang gajinya.” Datin Rafidah mengerutkan mukanya. Barulah Datin menyedari bahawa cincinnya itu dipinjam oleh anaknya. Siapakah yang mengambil cincin kesayangan Datin? Pada mulanya Datin mengesyaki orang-orang yang terdapat didalam rumah itu kerana semuanya mempunyai masalah kewangan. harapannya hampar kerana Datin Rafidah memberi jawapan yang sama.000. Dalam pada itu. Rina juga sering mencuba-cuba menggayakan cincin keramat ibunya yang diletakkan diatas peti televisyen diruang tamu rumahnya. Alangkah terperanjatnya beliau kerana mendapati cincin tersebut telah hilang.Cincin Kesayangan Datin Baca petikan di bawah dengan teliti Nama Datin Rafidah memang sejak dahulu lagi. Mekanik tersebut tiba dan mengambil masa selama satu jam untuk membaik pulih televisyen tersebut. saya ini akan berumah tangga tidak lama lagi tetapi tidak cukup wang. Rina sudah dilimpahi kemerlap perhiasan persis ibunya. Walaupun baru berusia 13 tahun. televisyen di ruang tamu rumah Datin Rafidah meragam pula. tukang kebunnya pula menghadapi masalah kewangan. jejak Datin Rafidah sedang diwarisi anak gadisnya. Nanti. setelah disiasat. Kemana sahaja beliau pergi. Rina. malah amat bergaya dan manja sekali. Pada petang itu. tidak ada bukti yang menunjukkan mereka mencuri. “Datin. Tetapi. Pada suatu petang.

Kad Arahan  Pada pendapat kamu. Anda diminta melakonkan situasi tersebut 6 . siapakah yang mencuri cincin Datin?  Bincangkan secara terperinci bagaimana peristiwa kecurian itu berlaku.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->