Argumente pro şi contra

globalizării
Balmoş Tudor Gaidoş Camelia Sabău Cristina Vermeşan Nicoleta Master anul 2 - AAII – IMM

Profesor coordonator

Adriana Ghiurghiu

Globalizarea
a devenit unul dintre cele mai la modă cuvinte pentru politicieni, oameni de afaceri, lideri sindicali, economiști deopotrivă

Globalizarea - definiţie

Diferitele discipline științifice economice, politice, sociologice întâmpină probleme atunci când încearcă să defineasă această noțiune complexă, atât de complexă încât o definiție strico-sensu devine cu adevărat imposibilă.

globalizare
• • • • • • • • • •

punerea în legătură a popoarelor micşorarea distanţelor prin intermediul tehnologiei rezolvarea unor probleme globale crearea unei pieţe economice complexe dispariția granițelor consecințele acestui fenomen asupra statului națiune conexiune schimb concurență interdependență

destinul implacabil spre care se îndreaptă lumea, un proces ireversibil care ne afectează pe toți în egală măsură, indiferent de locul de apartenența geografică, regională, religioasă, etnică, doar că în moduri diferite.

A privi globalizarea doar din perspectiva

proceselor economice
ar reprezenta un act reducționist. Conceptului de globalizare i se subordonează cel de

cultură, societate, politică, economie, Mediu.

. Globalizarea este cea care prilejuiește contradicțiile cele mai aprinse întrucât efectele sale sunt fie favorabile.Când oamenii de știință dezbat problema globalizării la nivel mondial se remarcă prezența a două tendințe: procesul accelerat al globalizării și amploarea politicilor democratice. iar democrația permite proteste împortiva acestora din urmă. fie nefavorabile.

. deși costurile și beneficiile nu vor fi uniforme.Noi vă vom convinge de faptul că globalizarea va fi pozitivă pentru dezvoltarea și pentru convergența mondială. Noi vom dovedi contrariul.

în special atunci când se impune justificarea anumitor nereușite.A fi local într-o lume globală reprezintă un act de inadecvare socială și involuție. .. o guvernare defectuoasă. Aceste probleme nu vor fi niciodată soluționate prin reducerea competiției pe plan mondial cu oprirea procesului de globalizare. Și pentru a ne face înțeleși punctul de vedere vom începe dezbaterea cu aspecte pozitive ale globalizării din perspectiva politică: Globalizarea este de cele mai multe ori ..țapul ispășitor. instituții slabe sau politici economice greșite. în dezbaterile politice. Cele mai multe probleme sunt de obicei de ordin intern.

Astfel sistemul politic national se va confrunta cu presiuni crescande. Ex:Cumpararea Petrom de catre OMV. .telefon etc). datorita posibilitatii de comunicare (internet. venite din partea corporatiilor transnationale. inlocuieste dictatura elitelor nationale(un aspect pozitiv). cu dictatura finantelor internationale(aspect negativ).Influenta globalizarii asupra democratiei. puterea ecestor grupuri de interese crescand exponential in ultimii ani.

este nevoie de institutii adecvate. dar exista daune si. ci de a lua solutii in acel moment si mai ales sa organizeze societatea. solutia nu este de a impiedica investitia straina sau de a inchide aceste companii. norme medioambientale si un aparat juridic eficace care sa le impuna. pentru a le contracara. .Beneficiile globalizarii depasesc aproape intotdeauna prejudiciile. Cand intreprinderile cu capital strain contamineaza tarile in dezvoltare. cu ministere.

statul este vazut ca fiind prea mic pentru problemele mari si prea mare pentru problemele mici. deciziile majore le vor lua intodeauna in interesul personal. Una dintre cele mai mari temeri in ceea ce privea aderarea Romaniei la structurile internationale o reprezenta pierderea suveranitatii.Guvernele din tarile in curs de dezvoltare. .fara a tine cont de consecintele pe plan nacional. In cea mai mare parte a cazurilor. statele isi pastreaza caracterul national si suveran. totusi din ce in ce mai mult.fiind in general corupte din studiile elaborate de Institutul de cercetare Gallup Organization.

O mai mare deschidere economică a avut tendința să stimuleze dezvoltarea guvernării. S-a dezvoltat însă și-n perioade de prosperitate . cea mai evidentă este cea a deschiderii economice.EX: David Camero și Dani Rodrik au demonstrat că din toți factorii care ar putea explica creșterea dimensiunii statului. cu justificarea că era nevoie de mai multe lucruri de făcut ca să se asigure dezvoltarea pe termen lung. cum ar fi recesiunea și războaiele. . Acest lucru nu înseamnă că statele sau guvernele au încetat să joace un rol important. ca să compenseze dificultățile cu care se confruntă unii din cetățenii lui. pentru că le pune în competiție unele cu altele și pentru că investitorii pot acum să le compare înainte de a decide unde să-și plaseze liber capitalul. ceea ce nu este un lucru neagtiv.Statul a avut tendința să se dezvolte în perioadele de nesiguranță. În contextul globalizării se pune problema ca statele să-și regândească funcțiile și dimensiunea. Ea a pus întradevăr limite serioase ambiției și puterii statelor.

întrucât ele trebuie să se reformeze continuu. Acest fapt constituie un plus. și să mărească flexibilitatea economiilor lor astfel încât să rămână competitive. prin îmbunătățirea capitalului lor uman. un sistem judiciar imparțial și alert sunt factori indispensabili pentru a obține credibilitate. .Într. servicii de calitate și eficiență. fizic. În concluzie. un sistem financiar bine controlat și solvabil. înseamnă că guvernele ar trebui să depună mai mult efort în politica instituțională și microeconomică. el are mai puţine funcţii întradevăr. a piețelor și companiilor lor. în contextul globalizării statul nu devine mai puţin important. însă acestea vor fi esenţiale şi vor arăta cu precizie dacă o ţară va beneficia sau va pierde de pe urma globalizării.o economie globalizată.Corupția nu va fi încurajatoare pentru investițiile internaționale. infrastructură bună. Un bun sistem educațional.

Acest lucru nu este foarte usor de realizat. . De aici rezulta tensiuni interne la nuivelul conducerii tarii:Ex:Disputele sindicateguvern. deoarece pentru tarile care au schimbat regimul(Romania).efortul este foarte mare si de lunga durata de a gestiona problemele interne si de a se integra in standardele impuse de UE.

.Un fundament important al statului națiune este subminat ca efect al globalizării: ideea auto-suficienței naționale. ceea ce este din punctul meu de vedere un aspect pozitiv. pentru că barierele din calea înțelegerii mutuale care-i pot împiedica pe oameni să descopere opusul nu mai există. Argumentele naționaliste tradiționale au acum un impact doar în țările subdezvoltate sau izolate. Dezvoltarea comunicațiilor. acest lucru făcând din ce în ce mai dificilă folosirea naționalismului ca forță de coeziune în statele-națiuni. Adică este foarte greu ca în condițiile actuale să încerci să demonstrezi că cetățenii unei alte țări sunt diferiți sau inferiori celor proprii. transportului și tehnologiei informațiilor a permis cetățenilor din diferite țări să se cunoască mai bine unii cu alții.

pe cele mai diverse cai:ale terorismului politic transnational. oruptie. de droguri si persoane. ale agresiunii economico-financiare. a intrarii actualelor institutii si mecanisme de actiune globale. Securitatea globala este grav afectata de controlul pe care crima organizata il executa asupra tot mai multor teritorii pe piete interne si externe. . insecurizate ale globalizarii. sistematice. a sporirii legaturilor si funcionalitatii acestora.ale traficului ilegal de arme si mijloace letale neconventionale. coordonate. amenintari. Globalizarea naste insecuritate. santaj. de erodarae continua a stabilitatii si autoritatii statale. contrabanda. s-a acutizat diferenta intre populatia saraca si bogata. ale migratiei clandestine.Datorita libertatii de miscare a populatiei. De aici necesitatea unei abordari preventive. a armonizarii politicii statale si internationale de combatere a crimei organizate si terorismului. a problematicii securitatii globale. a tuturor aspectelor negative. de violenta. Ex: Populatia saraca nu dispune de resursele financiare pentru a beneficia de informatiile necesare dezvoltarii. ale proliferarii armelor de distrugere in masa. si provocarii de catastrofe de mediu.

întrucât spaniolii au văzut că viața putea fi mai bună. Conferița Europeană pentru Securitate și Cooperare. Astăzi țările se apără prin integrarea lor în organizații supranaționale sau internaționale: NATO. traficului de droguri și problemelor de mediu. a dus la declinul regimului generalului Franco. Liberalizarea comerțului cu Spania și dezvoltarea turismului cu începere din 1959. fiecare dintre ele având o dimensiune globală căreia nu i se poate face față decât prin cooperare internațională sau prin organizatii supranaționale. neajutate de un atac nuclear.Un fundament al statului națiune care trebuie înlăturat este cel al securității naționale. Același lucru este valabil în cazul terorismului. iar libertatea era mai mare de cealaltă parte a Pirineilor. O expunere mai mare la influența internațională a făcut limpede dezavantajul de a trăi fără libertăți fundamentale și a grăbit căderea dictatorilor și a altor regimuri autoritare. . de o armă chimică sau bacteriologică. Foarte puține țări ar fi în măsură să se poată apăra singure.

să vezi o piesă de teatru a lui Shakespeare în Croația. în locuri la care cu câțiva ani în urmă în cazul nostru nici măcar nu visam. Televiziunea ajunge până la familiile din cele mai îndepărtate zone rurale din China. Oamenii călătoresc din ce în ce mai mult și chiar foarte departe.cultura Globalizarea a multiplicat relațiile care se stabilesc între oameni din locuri îndepărtate. i-au determinat să schimbe între ei valori. Poți asculta muzică braziliană la Tokyo. și de ce nu să-și modifice stilul de viață. sau să asculți știrile din toată lumea de la CNN. . idei. poți viziona filme africane în Bangkok.

insa nu se pot bucura de ele. . populatia saraca care nu detine resurse finaciare. datorita insuficientei financiare.Datorita diferentelor si discrepantelor populatiei care au survenit in urma globalizarii. fiind privati de aceste lucruri. vad schimbarile care au loc in jurul acestora.

credințe. Google. Pe scurt industriile care produc conținut și mijloace cheie de comunicare sunt în general deținute de de SUA : Microsoft. așa cum sugerează unii atunci când vorbesc despre globalizarea culturală. Viacom. tehnici. Dacă acest lucru ar fi așa. . obiceiuri. Întrebarea pe care o putem adresa este aceea dacă americanizarea constituie o amenințare pentru culturile locale și regionale? Cultura include în primul rând limba. Oamenii vor să aibă acces la știrile globale din diverse surse și din diverse domenii în diferite stadii ale cercetării. Două forțe au contribuit la acest proces de globalizare a mediei: cea tehnologică. însă este greu de conceput o cultură complet omogenă. Globalizarea grăbește procesul prin care engleza devine principala limbă vorbită pe mapamond. instrumente. Cel care dorește să se informeze are toate drepturile să filtreze după bunul său plac informațiile. Media SUA și mai ales TV au o influență tot mai mare în întreaga lume prin filmele produse la Hollywood. valori. ceremonii. Internetul este și el dominat de limba engleză. etc. instituții. Peste 800 de milioane de oameni folosesc engleza ca prima sau a doua limbă și acest lucru are aspecte pozitive. ritualuri.Globalizarea este în multe privințe un sinonim pentru americanizare. și apoi privatizarea media și politicile de nerestricționare ale guvernelor. coduri. Yahoo. canale muzicale și reclame pentru marile branduri americane. Nu ne îndoim bineînțeles de faptul că informația va modifica unele elemente de bază din culturile noastre . atunci în țările mai dezvoltate decât țara noastră s-ar crea o masivă rezistență socială.

mai mult ca sigur răspunsul ar fi unul indiferent. imaginea unui tânăr arab aflat înr-un bar american din Cairo. dacă nu chiar ostil. bând o cafea și ascultând pop. acest lucru nu înseamnă că propria lor cultură în sensul larg este subminată. purtând blugi și T-shirt. Faptul că gusturile tinerilor sunt din ce în ce mai americanizate în ceea ce privește stilul vestimentar. poate părea esențialmente american. După cum exemplifică Guillermo de la Dehesa. Dacă am fi curioși să ne spună ceea ce gândește despre cultura americană. .Părerea noastră este aceea că americanizarea are loc întrucât produsele și serviciile dominante care formează gustul și preferințele consumatorului sunt de origine americană.

datini si stil de viata si conduita.Procesul de americanizare influenteaza viata cotidiana a fiecarui individ. în urma unei anchete efectuate de specialistii Bancii Mondiale în rândul a 60. Surprinzator. obiceiuri. . Fiecare tara are valori.000 de persoane foarte sarace s-a ajuns la concluzia ca ceea ce ei reclama cu prioritate este nu nevoia acuta de bani ci aceea de cucerire a propriei lor demnitati. muzica. traditii. insa tine de fiecare din noi daca acceptam sau nu acest lucru.

Nimeni la urma urmelor nu dorește să fie copia cuiva. În acest sens. Din sursele pe care le-am avut la dispoziție. ci de a proteja libertatea la nivel cultural. Scopul politicilor multiculturale nu este acela de a conserva tradiția. de a oferi individului posibilitatea să aleagă să adopte un mod propriu de viață și să se identifice cu ceea ce dorește el și nu să-l penalizeze pentru alegerile sale. acest lucru nu a însemnat și nu va însemna faptul că vor înceta să mai folosească propria lor limbă. globalizarea poate avea chiar efectul contrar. adică poate să-i determine pe unii să-și promoveze culturile locale ca semn distinctiv. Cineva poate însă urma ceea ce este la modă însă cred că doar atâta vreme cât acest lucru nu va constitui o amenințare la propria identitate. . întrucât considerăm că indivizii nu trebuie să fie constrânși între pereții rigizi ai unei culturi. Conservarea tradiției trebuie realizată lăsând libere și alte opțiuni. Astăzi fiecare individ își poate stabili propria lui religie. cultură și-și poate lărgi universul de cunoaștere. contribuind în acest fel la adâncirea drastică a inegalității între unele țări și altele. deducem că poate cea mai serioasă problemă în ceea ce privește cultura în contextul globalizării ar fi aceea că unele culturi și implicit valorile se vor putea adapta mai ușor la acest proces decât altele.Dacă tinerii vor vorbi limba engleză pentru a comunica eficient sau a conduce afaceri.

care sunt mari și inacceptabile . Bahalla este de părere că această inegalitate se datorează nu atât inegalității propriu zise. indivizii sunt puși la curent cu diferențele aici – acolo. tocmai atunci când globalizarea se accelerase nu este în totalitate susținută de fapte. cât conștientizării inegalității raportânu-ne la celălalt. și asta din pricina globalizării. . de aici sentimentul de anxietate în legătură cu ceea ce se va întâmpla. la alții. Nu am nici un fel de îndoială că astăzi este mult mai greu de tolerat sărăcia existentă și inegalitatea. când bogăția altora este mult mai vizibilă. știu că acolo de exemplu sunt condiții de viață mai bune sau mai proaste. Condițiile săracilor de azi nu cred că pot fi considerate în mod obiectiv mai groaznice decât cele ale predecesorilor. Telefonul.societatea Concepția larg răspândită că inegalitatea în lume a crescut la sfârșitul anilor 1980. internetul și mijloacele de comunicare globale fac posibilă cunoașterea realității din toate țările.

cei frustarti economic. droguri. social si de alta natura. mondializarea marii criminalitati organizate (traficul de arme. scaderea sigurantei la toti indicatorii. globalizarea fenemenelor crnice locale si regionale. a terorismului.Insa datorita acestor mijloace de comunicare. personae). pot decurge la diverse mijloace de protest cu sprijinul tehnologiilor moderne. radicalizarea fanatismelor entice si religioase. .

Părerile evident sunt împărțite. adică felul cum acești oameni vor adopta limba și valorile altor societăți. ci și cultura.uri care activează în scopul reducerii sărăciei acolo unde este la niveluri intolerabile. . Problemele existenete nu sunt numai locurile de muncă și programele de asistență socială. Studiile actuale arată clar că numărul săracilor este în descreștere și există multiple îmbunătățiri în ceea ce privește speranța de viață și mortalitatea infantilă.Astăzi există ONG. În multe țări politicile de emigrare au oferit prilejul unor dezbateri aprinse.

.Mediul Schimbarea climatică Pierderea biodiversităţii şi ecosistemelor Epuizarea zonelor de pescuit Defrişarea Deficitul de apă Siguranţa maritimă şi poluare Prevenirea şi combaterea dezastrelor naturale Gaura de ozon efectul de seră Seceta Deşertificarea Inversarea polilor magnetici Ciclurile Milankowitch – schimbări în interacţiunea Pământ-Soare consecinţele imprevizibile şi incalculabile ale progresului. constituie un cumul de pericole iminente împotriva căruia trebuie într-adevăr găsite soluţii la nivel planetar.

Acţiunea concentrata a creşterii demografice şi dezvoltării economice accelerează consumul de resurse naturale. ameninţând speciile şi extinzând impactul dezastrelor naturale. Relaţiile care se stabilesc între aceşti factori ai presiunii antropice sunt prezentate mai jos: SCHIMBARE CLIMATICĂ PIERDEREA ZONELOR UMEDE EPUIZAREA RESURSELOR REDUCEREA CALITĂŢII VIEŢII CREŞTEREA PRODUCŢIEI DEGRADAREA STRATULUI DE OZON PROBLEME DE SĂNĂTATE UMANĂ POPULAŢIE CREŞTERE ECONOMICĂ DEFRIŞARE CREŞTEREA CONSUMULUI ACTIVISM DE MEDIU ŞI POLITIC CREŞTEREA POLUĂRII PIERDEREA SPECIILOR PLOI ACIDE . sporind presiunea asupra bunurilor comune globale. favorizând răspândirea agenţilor patogeni.

Dintre acestea foarte importante sunt Convenţia pentru Biologie „Agenda 21” adoptată în 1992 la Rio de Janeiro precum şi Convenţia cadru privind modificările climatice de la Kyoto din 1997. Din contra. planuri de acţiune şi convenţii internaţionale care încearcă reglementarea acestei probleme. Inlaturarea globalizarii insa nu va rezolva problemele de mediu. Există de asemenea o serie de acorduri.Globalizarea ar putea fi din nou vazuta ca tapul ispasitor pentru aceste pericole iminete asupra mediului. . comertului si investitiilor pe care le genereaza. datorita inovatiei. globalizarea promoveaza modalitati mai eficiente de folosire a resurselor naturale. etc. a reducerii poluarii.

. ar putea fi solutionate si la nivel local. fara a mai implica organismele internationale de protectie a mediului.Unele probleme care tin de mediu.

Aş vrea să fac aici o paranteză şi să ne aducem aminte de scandalul izbucnit în Statele Unite în 1993 când PG&E a fost acuzata de contaminarea apei potabile cu crom hexavalent. Vă daţi seama că un astfel de eveniment dacă s-ar fi întâmplat oriunde pe glob într-o ţară în curs de dezvoltare efectele negative ar fi fost mult mai catastrofale şi de proporţii mult mai mari. . dar acest lucru nu-i fereste de efectele negative resimţite asupra mediului. Ţările dezvoltate pot exporta locaţiile pentru industriile dăunătoare mediului în zone ale ţărilor în curs de dezvoltare. Acesta cauzează o lungă listă de boli. trebuie să recunoaştem că la ora actuală distrugeri ale mediului dintr-o partea globului au efecte imediate şi majore asupra întregului mapamond. Din contră cred că astfel de locaţii plasate în ţările în curs de dezvoltare sunt cu atât mai dăunătoare deoarece acestea nu dispun de mijloacele necesare diminuării efectelor negative. De aceea mă întreb – de acest caz avem cunoştiinţă deoarece s-a întâmplat in Statele Unite – dar ce se întâmplă cu sutele dacă nu chiar miile de cazuri de pe glob despre care nu se vorbeşte şi ale căror pericole probabil că nici măcar cei din împrejurimi nu le conştientizează. inclusiv cancer şi mai grav este că pătrunde în structura ADN şi este transmisibil la generaţiile următoare.Deşi Yonosoke Hara considera că pentru salvarea mediului singura modalitate este menţinerea sentimentului de comunitate în fiecare regiune.

Degradarea mediului – nivelul de trai ridicat inseamna la inceput mai multa productie si un consum mai mare care duc la poluare.Studiul lui Kuznets este doar unul dintre argumentele care sustin globalizarea in lupta pentru protectia mediului. In schimb. nevoia de protectie a mediului creste ce duce la o dezvoltare bazata atat pe crestere economica cat si pe imbunatatirea calitatii mediului . El relationeaza poluarea cu nivelul de trai. pe masura ce creste nivelul de trai.

.Degradarea mediului – nivelul de trai ridicat inseamna la inceput mai multa productie si un consum mai mare care duc la poluare.

în principal . Liberalizarea comerțului ajută țările în curs de dezvoltare să deprindă și să adapteze noile tehnologii printr-o mai bună cunoaștere a tehnologiei reprezentate în bunuri și servicii care se importă din țările dezvoltate. Liberalizarea capitalului permite investiții străine directe mai mari în țările în curs de dezvoltare. și acest lucru înseamnă nu doar locuri de muncă noi. care permite creșterea mai rapidă a productivității și.Dimensiunea economică În esență. salarii și sau condiții de muncă mai bune. salarii și profituri mai mari. libertatea de a deschide afaceri în țara pe care o alegi. la un nivel de risc tolerabil. salarii mai mari. libertatea de a investi acolo unde profiturile de capital sunt mai mari. sau să caute în mod individual. fie că este o afacere care să obțină profituri mari ori o parte de piață mai mare. . de a capitaliza în avantajul relativ al fiecărei țări. se poate spune că prosperitatea economică se asociază . ci și transferul de cunoștințe și tehnologie spre muncitorii locali. într-un mod foarte simplu. globalizarea se bazează pe libertate: libertatea de a face comerț cu restul lumii.cu progresul tehnic. În principiu. ca atare.

ci și printr-o cunoaștere mai mare și un transfer tehnologic mai rapid. Gândiți-vă cât de ușor pot fi surmontate distanțele astăzi. mai târziu. scurtând distanțele dintre țări. în propriile lor țări de origine. Revoluția industrială a fost cea care ulterior a creat posibilitatea existenței primului val de globalizare. precum și să obțină afluxuri de capital. .Liberalizarea internațională a muncii permite imigranților în țările dezvoltate să dobândească mai multe cunoștințe prin îmbunătățirea abilităților. bazat pe reducerea costului și creșterea rapidității transportului. Drept urmare. nu numai prin posibilitatea țărilor în curs de dezvoltare să importe și să exporte mai mult. globalizarea poate ajuta convergența mondială. În 1830 celui mai rapid vapor i-au trebuit 48 de zile să ajungă de la Liverpool la New York și 36 la înapoiere. educație și învățând atunci când lucrează într-o slujbă care poate fi transferată .

. capital și tehnologie prin aceea că dă fiecarei țări care intră în competiție posibilitatea de a-și specializa producția potrivit relativelor ei avantaje comparative în factorii de producție.Globalizarea deschide lumea spre competiție internațională și induce o mai bună alocare de mână de lucru. În ultimii douăzeci de ani indicatorii economico. Trecerea de la economia teritorială la cea internațională a adus îmbunătățiri ale standardului de viață a milioane de persoane care locuiesc în țări limitate de frontiere. întrucât țările respective sunt și ele compensate prin enormele câștiguri în bunăstare și alte beneficii pentru economiile lor. Pentru unii ca Vernon multinaționalele pot domina guvernele atât pe plan intern cât și în țările gazdă. De fapt multinaționalele și guvernele au nevoie unele de altele și de regulă ajung la comun acord prin care fiecare are ceva de câștigat. Ei cad de acord asupra unei situații în care compania maximizează venitul său fiscal și contribuția firmei pentru generarea activității economice și a angajării. chiar dacă cu diferențe semnificative însă de la o zonă la alta.sociali înregistrează o îmbunătățire a condițiilor de viață la nivel global . însă acest lucru nu înseamnă neapărat un aspect negativ.

. întrucât volumul comerțului crește. datorită dezvoltării liberalizării comerțului și scăderii costurilor de transport al bunurilor. (The Economist). serviciilor și ideilor. Principalii câștigători de pe urma globalizării sunt consumatorii din întreaga lume. În Turcia de exemplu salarile pe care le plătesc ele sunt cu 24% mai mari decât cele plătite de companiile locale și la sfârșitul anilor 1990 și-au mărit forța de muncă cu 11% în timp ce companiile locale și le-au mărit pe ale lor cu 0. pentru că prețul bunurilor și a serviciilor vor tinde să scadă și ca atare va rezulta creșterea puterii lor de cumpărare sau ca să spunem altfel a veniturilor lor reale.Nu trebuie să uităm faptul că multinaționalele plătesc salarii mai bune angajaților lor și creează locuri de muncă mai stabile. Prețul bunurilor și serviciilor va scădea și calitatea lor va creșteși va fi o posibilitate de alegere mai mare. tot așa va crește și competiția.6%. Argumentele sunt mai multe: Mai întâi.

făcând să crească puterea de cumpărare și consumul acestora în țările lor de origine. și de asemenea să trimită sume de bani familiilor lor. câtă vreme actualul segment de piețe financiare continuă să dispară. ca să se împrumute pentru a pentru a consuma și a investi fără constrângeri de credit. În al treilea rând. .În al doilea rând. costul său va scădea și ca atare va fi mai ieftin pentru familiile de oriunde. întrucât fluxul de capital crește. fluxurile de migrațiune în creștere din țările în curs de dezvoltare spre cele dezvoltate permit imigranților să-și mărească capitalul uman și veniturile.

.Concluzionând.extinderea puternica a pietelor si crearea de noi piete independente de anumite surse sau zone traditionale.cresterea vitezei de derulare a operatiunilor comerciale. Internet. tehnologiilor si fortei de munca spre domeniile si zonele mai profitabile.accelerarea tranzactiilor schimburilor care se realizeaza aproape in timpii comunicati – fax. etc. . aceste argumente si altele care pun in evidenta avantajele globalizarii sunt demne de luat in consideratie. investitiilor. Fireste. insa nu trebuie absolutizate. In consecinta are loc o crestere a eficientei intregii activitati economice la nivel planetar ca urmare a miscarii libere a capitalurilor.. . avantajele generate de de procesul de globalizare la nivel de economie ar fi: -reducerea costurilor de productie datorita economiei de scara. financiare si tehnologice. .

se mentioneaza pericolele privind desfiintarea unor ramuri. destabilizarea vietii economice. . De asemenea. falimentarea unor banci. adancirea decalajelor economice ( in prezent 258 de persoane miliardare detin o bogatie egala cu cea posedata de 2.Oponentii globalizarii invoca consecintele negative: . inclusiv a unor state.specializarea unor state in activitati de productie generatoare de poluare si care necesita un consum mare de munca. materii prime si energie.desfiintarea natiunii si statului national.reducerea locurilor de munca in tarile in curs de dezvoltare sau cu un nivel mai redus al productivitatii muncii. . .5 miliarde de oameni – aproape ½ din populatia Terrei).

Voi ce credeţi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful