Mai mult. precum wolframul sau reniul. deoarece are nevoie de producerea unei coliziuni triple de particule alfa (nuclee de heliu). a fost descoperit ca produs secundar în experimente din anii 1980. ambele însemnând literal "materia (stofa) cărbunelui". Carbonul a fost descoperit în preistorie şi era cunoscut anticilor. CO2. însemnând cărbune. Diamantele au fost întotdeauna considerate rare şi frumoase. A fost de asemenea creat în stări multi-atomice. Carbonul nu a fost creat în timpul Big Bang-ului. Printre formele sale diferite se numără una dintre cele mai moi (grafit) şi una dintre cele mai dure (diamant) dintre substanţele cunoscute. respectiv. Datorită acestor proprietăţi. numele carbonului sunt Kohlenstoff şi. indiferent de forma sa alotropică.Carbonul este un element remarcabil din mai multe motive. produs şi folosit de toate fiinţele vii. . Astfel. iar mărimea sa îl face capabil de a forma legături multiple. are o capacitate deosebită de a forma legături chimice cu alţi atomi mici. În plus. deci sublimează la peste 4000 K. La presiunea atmosferică nu are punct de topire deoarece punctul său triplu este la 10 MPa (100 bar). Oricum. dar ca majoritatea compuşilor cu mai mulţi atomi de oxigen la un singur carbon este instabil. Universul s-a extins iniţial şi apoi s-a răcit prea repede pentru ca acest lucru să fie posibil.Are numarul atomic Z=6. carbonul poate forma aproape zece milioane de compuşi chimici diferiţi. el rămâne solid la temperaturi mai înalte decât cele mai mari puncte de topire ale metalelor. Este o componentă minoră a atmosferei Pământului. HCO2H. În apă formează urme de acid formic. este produs în interiorul stelelor în ramura orizontală. Compuşii de carbon reprezintă baza vieţii pe Pământ şi ciclul carbon-azot produce o parte din energia radiată de Soare şi de alte stele. În germană şi olandeză. unde un nucleu de heliu este transformat în carbon prin procesul triplu-alfa. şi un compus volatil în altă parte. koolstof. care. vine din latinescul carbo. fulerenul. la rândul său. Numele său vine din franţuzescul charbone. incluzând atomii de carbon. Unul dintre ultimii alotropi ai carbonului. Cel mai cunoscut şi important oxid al carbonului este dioxidul de carbon. carbonul are cele mai înalte puncte de topire/sublimare dintre toate elementele. care îl preparau prin arderea materialului organic în spaţii fără mult oxigen (creând cărbune).

Alţi oxizi sunt monoxidul de carbon. (CN)2. este înrudită. Unele minerale importante sunt carbonaţii. g)amorphus carbon. C22-. catenele laterale (ramificaţii) şi grupele funcţionale influenţează proprietăţile moleculelor organice. Fiecare moleculă conţine o legătură triplă. Cu metalele reactive. h)carbon nanotube Lanţuri de carbon Carbonul are capacitatea de a forma lanţuri lungi cu legături C-C.o familie mare de molecule organice care. există mai mulţi compuşi chimici care conţin carbon decât toţi compuşii celorlaltor elemente chimice la un loc.5. sunt compuşi din atomi de hidrogen legaţi de un lanţ de atomi de carbon. CO. SiC. C3O2. CN-. precum wolframul. prin definiţie. care este foarte puţin polară. Unele carburi au matrice covalente. C70). şi neobişnuitul suboxid de carbon. CS2. Această proprietate se numeşte concatenare. Carbonul are doi izotopi naturali stabili: carbon-12. C540. carbonul formează fie carburi. b)grafit. Legăturile carbon-carbon sunt destul de puternice şi anormal de stabile. deci gazul este foarte otrăvitor. de fapt.11%). dar instabil. are o structură similară şi se comportă ca un ion halid. d-f) fuleren(C60. precum calcitul. Cianura. TIPURI DE CARBON: a)diamant . fie acetilide. Aceşti anioni sunt de asemenea asociaţi cu metanul şi acetilena. carbon-14 sau 14C. Cu o electronegativitate de 2. sau 13C. Există 15 izotopi cunoscuţi ai .Prin acest intermediar. rezultând tendinţa de a se ataşa permanent de moleculele de hemoglobină. ambii fiind acizi foarte slabi. Disulfura de carbon. Monoxidul de carbon se formează prin combustie incompletă şi este un gaz incolor şi inodor. c)diamant. (1. de exemplu carborundul. carbonul formează de obicei legături covalente.89%) şi carbon-13. şi un radioizotop natural. Lungimea catenei. sunt produşi ioni carbonaţi. aliaje cu puncte de topire foarte înalte. Cea mai simplă formă de moleculă organică este hidrocarbura . Această caracteristică este importantă deoarece permite carbonului să formeze un număr foarte mare de compuşi. C-. (98. sau 12C. care seamănă cu diamantul. este similară.

Carbonul-14 are un timp de înjumătăţire de 5730 ani şi este folosit intens pentru datarea materialelor pe bază de carbon. Inhalarea de funingine în cantităţi mari poate fi periculoasă. . Marea Britanie. Are un timp de înjumătăţire de 1. Carbonul este în general sigur. Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată a adoptat izotopul carbon-12 ca bază pentru greutăţile atomice. iar cel care există cel mai puţin este 8C. În 1961. unii sunt letali (cianurile. pe 10 octombrie 1957). iar alţii sunt esenţiali vieţii (glucoză). CN-). Carbonul poate lua foc la temperaturi înalte şi poate arde puternic (ca în accidentul nuclear din Windscale.98739x10-21 s. care dispare prin emisie de protoni şi degradare alpha.carbonului. Există numeroşi compuşi chimici pe bază de carbon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful