Colegiul National “Vasile Alecsandri” Galati Catedra de informatica

Lectia 1

Calculatorul-descriere generala
Hardware=totalitatea componentelor fizice ale unui calculator. Software=totalitatea programelor instalate la un calculator.

Structura unui calculator
Din punct de vedere functional un calculator prezinta: • Unitate centrala de prelucrare(UCP) • Modulele de memorie • Perifericele de intrare-care introduc date in calculator • Perifericele de iesire-care permit vizualizarea si audierea datelor din calculator Din punct de vedere constructiv un calculator prezinta in componenta sa: • unitatea centrala-calculatorul propriu-zis • periferice de intrare: tastatura, mouse, microfon, scanner, camera web, camera video; • periferice de iesire: monitor, imprimanta, boxe. Configuratia minima a unui calculator cuprinde componentele din imaginea urmatoare:

1.2 Unitatea centrala

Profesor: Iordachi Lizeta-Mihaela

1

placa de retea • memoriile externe Carcasele pot avea mai multe forme constructive Lectia 1 Desktop Minitower Miditower Full Tower Slim Book Sursa de alimentare(PS-Power Suply)-are rolul de alimentare a componentelor fizice cu energie electrica.Colegiul National “Vasile Alecsandri” Galati Catedra de informatica Prezinta in componenta sa urmatoarele: carcasa sursa de alimentare placa de baza placi auxiliare: placa de sunet. placa video. UPS PS Placa de baza(mother board) Este placa principala a calculatorului pe care sunt montate cele mai importante componente ale calculatorului : Slot PCI baterie procesorul Slot AGP Slot RAM Profesor: Iordachi Lizeta-Mihaela 2 . Pentru evitarea pierderilor de date din calculator la intreruperea accidentala a curentului electric exista sursa de curent neintreruptibila UPS care permite calculatorului sa mai functioneze un timp pentru salvarea datelor.

Pentru a evita supraincalzirea procesorului acesta are prevazut un ventilator numit cooler.Colegiul National “Vasile Alecsandri” Galati Lectia 1 Catedra de informatica Pentru a monta placile auxiliare pe placa de baza si baretele de memorie RAM(interna) sunt prevazute niste locasuri speciale numite sloturi fiecare configurate pentru a anumit tip.4. Tema Sa se tiparesca si sa se rezolve fisa de verificare 1. El gestioneaza operatiile de prelucrare a datelor si comenzile calculatorului. Microprocesorul-creierul calculatorului Microprocesorul este piesa cea mai importanta a calculatorului. Slot AGP Placa video Placa sunet Slot PCI Placa retea(NIC]) Slot RAM Memorie RAM 1.5. Caracteristicile microprocesorului sunt: Caracteristica Viteza de lucru Frecventa de lucru Semnificatia Viteza cu care prelucreaza datele Unitate de masura MIPS Milioane Instructiuni Pe Secunda MHZ Mega Hertz 1. Lectia urmatoare: Perifericele de intrare ale calculatorului Profesor: Iordachi Lizeta-Mihaela 3 .3. capsula pini Microprocesorul este o capsula ce cuprinde milioane de tranzistori care este inserat pe placa de baza prin intermediul unor picioruse numite pini.

…………………………………. ……………………………………….Carcasele unui calculator pot fi: mini b) midi 2. II. Microprocesorul este o ………………………ceramica care are in componenta sa milioane de tranzistori si prezinta ……………………………. ………………. Principali factori ce caracterizeaza un microprocessor sunt: ………………………………… si ………………………………………………..Coolerul este: a) Cea mai cool b) Un mic circuit pe placa de baza componenta a) pentru parolarea calculatorului tower Un buton de resetare a memoriei c) c) maxi Un mic ventilator ce pastreaza temperatura constanta pentru microprocesor 3. Completati urmatoarele propozitii: Calculatorul prezinta in componenta sa: unitatea centrala. placa de baza pe care se afla inserate …………………………. memoriile interne. Alegeti raspunsul corect 1.Care dintre afirmatiile urmatoare este A/F A/F A/F A/F Slotul AGP are in general culoarea maro si la el se monteaza placa video. cea mai importanta piesa a calculatorului. Placile de achizitie sunt placile numite auxiliare: placa de sunet. Profesor: Iordachi Lizeta-Mihaela 4 . Fisa de verificare I. Definiti urmatorii termeni: Slot UPS AGP PCI MIPS PS UCP NIC MHZ RAM III.Colegiul National “Vasile Alecsandri” Galati Catedra de informatica Lectia 1 1. Memoria externa este montata direct pe placa de baza. placile auxiliare:………………………………. si ………………………… ………………………… Intr-o unitate centrala se afla montate: sursa de alimentare. ………………………. cu care este prins de placa de baza numite …………… ..... si unitatile de memorie externa.Pe panoul frontal exista: a) Power b) Reset 5.Viteza de lucru a microprocesorului se masoara in: m/s b) MIPS 4.Pe panoul spate nu gasim a) COM1 b) Power a) Hz CD-ROM PS c) c) c) cai putere LPT1 NIC IV..6. placa video.