Evoluţia lui Adrian Năstase

De Valentin Mândrăşescu
21.03.2013, 13:10

Adrian Năstase. Foto: EPA

Eliberarea lui Adrian Năstase a provocat reacţii de bucurie în tabăra anti-Băsescu şi iritare în rândul ultraşilor portocalii. Lunile pe care fostul premier le-a petrecut în detenţie i-au îmbunătăţit considerabil imaginea publică, transformându-l într-un „martir” al justiţiei băsesciene. Probabil, foarte puţini din cei care s-au bucurat de încarcerarea lui Năstase s-au aşteptat ca eliberarea acestuia să fie acompaniată de entuziasm şi aplauze.
http://romanian.ruvr.ru/2013_03_21/Evolutia-lui-Adrian-Nastase/

Totodată, se pare că cei care i-au făcut „galerie” lui Năstase în sala de judecată şi în paginile presei nu l-au aplaudat pe Năstase-omul, Năstase-blogherul sau Năstasepoliticianul. Cel mai probabil, ei l-au aplaudat pe un erou al luptei anti-Băsescu, descoperind în fostul lider al PSD o întruchipare vie a sloganului „dreptate până la capăt”. Într-o conjunctură politică în care mulţi susţinători ai USL îl acuză pe Victor Ponta de pactizare cu inamicul, aura de inamic personal al lui Traian Băsescu îl face pe Adrian Năstase un politician care poate atrage simpatia electoratului anti-Băsescu. Susţinătorii înverşunaţi ai USL, dezamăgiţi de prestaţia actualului premier, par fi dispuşi să-i ierte fostului premier erorile şi aroganţa de odinioară. Acum, „galeria Năstase” aşteaptă o reîntoarcere a acestuia în viaţa politică şi radicalizarea implicită a USL. Aceste speranţe sunt deşarte şi nu au nicio legătură cu realitatea. Victor Ponta deja a dat de înţeles că Adrian Năstase nu poate spera la o funcţie de conducere în interiorul PSD, iar susţinătorii „coabitării” din cadrul USL vor face tot posibilul ca Năstase să fie izolat şi privit ca o vulnerabilitate atât din perspectiva imaginii publice cât şi din perspectiva interacţiunii cu forurile europene. Mai mult, se pare că fostul premier se simte destul de confortabil în poziţia actuală din care poate influenţa jocurile politice fără a avea vreo implicare formală în structurile politice. Cei care se aşteaptă ca fostul lider PSD să devină imediat un fel de vârf de lance în bătăliile politice, vor fi dezamăgiţi, dar nu este exclus ca cei dispuşi să aştepte vor fi recompensaţi pentru răbdare.

Probabil, cele opt luni de detenţie par să-i fi oferit posibilitatea de reflecţie asupra situaţiei geopolitice a României. Dacă analizăm textele scrise în această perioadă, vom vedea o evoluţie a înţelegerii conjuncturii internaţionale. Răspunzând la discursul din parlament al preşedintelui Băsescu, în care acesta a (re)lansat ideea „mersului spre Vest”, blogherul Năstase a făcut câteva observaţii pertinente: „Mi se pare, totuşi un îndemn excesiv, mai ales în condiţiile europene actuale. Ţinând seama că lideri din alte ţări (Germania, de exemplu) îşi îndeamnă compatrioţii „să meargă spre Est”. (http://nastase.wordpress.com/2013/03/15/drumul-spre-vest/ ). Analizând ultimele evenimente din Europa, fostul premier punctează cu precizie elementele care demonstrează că rusofobia nu mai este la modă, iar ţările europene caută şi găsesc modalităţi de cooperare cu Rusia, ocolind România care a rămas adânc împământenită în politica şi retorica Războiului Rece: „Problema este că, în timpul ăsta, alte ţări îşi fac drum pe lângă noi, ocolindu-ne. Luaţi, ca exemplu, traseul Southstream, care trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, etc., în timp ce noi îl aşteptăm, în continuare, pe „Godot” Nabucco”. România a „luat ţeapă” cu Nabucco Privind lumea de după gratii, Adrian Năstasea reuşit să observe un fenomen pe care „analiştii” de la Bucureşti preferă să-l ignore. Fostul premier vorbeşte deschis despre retragerea americană din Europa de Est şi o reîmpărţire a sferelor de influenţă în această regiune: „Sunt multe alte exemple. În timp ce la noi se face „gargară” cu mersul spre Vest, ţările Grupului Visegrad se întâlnesc separat cu liderii Germaniei şi Franţei, prefaţând o nouă împărţire a Europei Centrale şi de Est.” Scutul anti-rachetă modificat de dragul Rusiei În ceea ce priveşte viitorul României în configuraţia geopolitică actuală, Adrian Năstase preferă metaforele, probabil din dorinţa firească de a nu-şi traumatiza cititorii: „În timp ce noi „mergem spre Vest”, mestecând propagandă, ţările occidentale ţin din ce în ce mai puţin cont de oferta noastră necondiţionată de dragoste şi merg - prin Sud şi prin Nord – spre Est… Rămânem, în final, o insulă, izolată în mijlocul schimbărilor geostrategice, o insulă unde lideri pe care nu-i mai bagă nimeni în seamă predică, inutil, drumul lui Cristofor Columb, fără să ţină seamă că America a fost deja descoperită de alţii”. SUA renunţă la Europa de Est Deşi scenariul cel mai probabil al evoluţiei situaţiei din România este un pic mai dramatic decât „izolarea” prognozată de fostul lider al PSD, situaţia este încă fluidă şi maleabilă în sensul că poate fi întoarsă în favoarea Bucureştiului. Titus Corlăţean a declarat că ar dori să se întâlnească cu Adrian Năstase pentru a discuta anumite probleme de politică externă. Rămâne de văzut care vor fi efectele acestei întâlniri Taguri: România. Comentarii , În lume, Romania, Comentarii, Politic, Valentin Mândrăşescu, Adrian Nastase,