You are on page 1of 4

Ultimate Oscillator, Chaikin Oscillator

Igen hasznos lehet a technikai elemzsek sorn annak megtlse, hogy vajon meddig tart az ppen uralkod trend, milyen irny mozgs vrhat az egyes rszvnyek esetn a kzeljvben. Ehhez nyjt hasznos segtsget az albbi rsunkban ismertetett Ultimate Oscillator s a Chaikin Oscillator, melyeknek legfontosabb tulajdonsgai, vteli s eladsi jelzseinek bemutatsa utn termszetesen kitrnk a portfolio.hu interaktv grafikon rajzoljnak a hasznlatra is.
Ultimate Oscillator 1/3 kvetkez >>

Az oscillatorok ltalban egy rszvny kisimtott rt hasonltjk ssze ugyanezen rszvny egy bizonyos idszakkal korbbi rfolyamval. Ez termszetesen azt eredmnyezi, hogy az indiktor attl fggen vltozik, hogy milyen peridust vlasztunk meg. ppen ezrt, vagyis ennek a szubjektv elemnek a kikszblsre, cskkentsre alkotta meg Larry Williams az Ultimate Oscillatort, mely hrom klnbz oscillator slyozott tlagt mutatja gy, hogy a komponensek mindegyike klnbz peridust hasznl. Ezek rvid, kzp s hossz tv oscillatorok, melyeknek a peridust 7, 14 s 28 naposra szoktk a leggyakrabban belltani, gy az indiktor 0 s 100 kztti rtket vehet fel. Vteli s eladsi jelzsek Vteli jelzst a kvetkez esetekben mutat az indiktor: -n. bullish divergencia esetn, ami azt jelenti, hogy a rszvny rfolyama a korbbi mlypont al sllyed, mg az Ultimate Oscillator nem cskken az elz mlypontja al, vagy -bullish divergencia esetn, ha a mutat rtke 30 al esik, vagy -amikor az indiktor magasabbra emelkedik, mint az elz rvid bullish divergencia idszaka alatt elrt legmagasabb rtk. Eladsi jelzst a kvetkez esetekben mutat az indiktor: -n. bearish divergencia esetn, azaz akkor, amikor a rszvny rfolyama az elz cscspont fl szalad, mg az indiktor nem viselkedik hasonlkppen, vagy -bearish divergencia esetn, ha a mutat 50 fl megy, vagy -amikor az indiktor alacsonyabb szintre esik, mint az elz rvid bearish divergencia idszaka alatt elrt legalacsonyabb rtk, -az indiktor 50 fl emelkedik, majd pedig 45 al cskken, vagy -az indiktor 70 fl emelkedik (nha rdemes megvrni, mg jra beesik ezutn 70 al). Hasznlata Az Ultimate Oscillatort a fggvnyek kztt talljuk a portfolio.hu interaktv grafikon rajzoljban. Mieltt aktivizlnnk, a fent emltett hrom klnbz oscillator peridust meg kell adnunk, majd a hozzad s a bezr gombra kattintva az indiktor berajzoldik az rfolyam grafikon al.

Chaikin Oscillator
A Chaikin Oscillator megalkotsa Marc Chaikin nevhez fzdik, aki a fent emltett Ultimate Oscillator tovbbfejlesztett verzijt kvnta megalkotni, figyelembe vve a forgalom alakulst is. Az indiktor a piacra belp, illetve az ezt elhagy forgalom megfigyelsre szolgl mutat, mely az n. felhalmozsdisztribci (accumulation - distribution) vonal klnbsgt mri kt klnbz peridusra nzve. (Felhalmozsnak nevezik azt, amikor az adott peridus idszak zr rfolyama magasabb, mint az idszaki legmagasabb s legalacsonyabb r egyszer szmtani tlaga, mg disztribcinak azt, amikor a zr rfolyam ez alatt a szint alatt helyezkedik el.) Chaikin szerint ahhoz, hogy a technikai elemzs sorn vals kpet kapjunk az adott rszvny bels dinamizmusrl, az elemzsi mdszereknek kezelnik kell a forgalom alakulst is. A forgalom vizsglata ugyanis segt annak megtlsben, hogy az adott papr rfolyam vltozsa milyen erssg, illetve gyengesg mellett jn ltre. ltalnossgban elmondhat, hogy az rfolyam s a forgalom vagy egytt esik, vagy pedig egytt nvekszik, amikor azonban ez nem gy van, akkor nagy valsznsggel az rfolyam mozgsnak trendje vltozni fog. Szmtsi mdja Az indiktor szmtsa gy trtnik, hogy kt megadott mozgtlag klnbsgt hatrozza meg a fggvny, a mozgtlagokhoz azonban nem a zrrat, hanem az albbi kplet alapjn szmtott rat hasznlja az indiktor:

A mozgtlagok peridusnak a szmt termszetesen a felhasznl maga adhatja meg.

Chaikin Oscillator a gyakorlatban


Vteli s eladsi jelzsek A Chaikin Oscillator s a rszvny rfolyam grafikonjnak a tvolodsa az rfolyam le s felfel val mozgsnak a cskkenst jelzi elre, nem mutatja azonban a trend fordulkat, hanem elssorban a tendencik gyenglst jelzi. Amennyiben az rfolyam magasabb cscspontot r el, mint az elz cscspont, mikzben az indiktor fokozatosan cskken, akkor ez az emelked trend gyenglsre lehet szmtani, azaz Bearish divergencirl beszlhetnk. Hasonlkppen nevezhet Bulluish divergencinak az, amikor az rfolyamok egyre alacsonyabb szinteket rnek el, az oscillator azonban nvekv trendben van. Ebben az esetben a cskken trend gyenglse jelezhet elre. Egy gyakorlati plda Hasznosnak bizonyult a Chaikin Oscillator alkalmazsa az elmlt hetekben a Richter esetben, hiszen amint az az albbi grafikonon is lthat, az indiktor meredeken sllyedt, mikzben a Richter rfolyama emelkedett (ezt az idszakot mutatja a piros vonal). Nem maradt el az rfolyam cskkense, a Richter ugyanis csaknem 17,000 Ft-ig esett a mlt hten.

Hasznlata A Chaikin Oscillator szintn a fggvnyek kztt tallhat a portfolio.hu interaktv grafikon rajzoljban . Aktivlsa eltt meg kell adni a kt vlasztott peridust, majd a hozzad, s a bezr gombra kattintva berajzoldik a fggvny a grafikonba.