You are on page 1of 3

Dow elmlet, vszzados trvnyek a technikai elemzsben

Charles Dow (1851 - 1902) neve valsznleg nem ismeretlen a tzsde vilgban valamennyire jrtas befektetk szmra, hiszen volt az, aki megalkotta a Dow Jones Industrial Average (DJIA) indexet 1897ben, mely akkor 12 tagot szmllt. (Szintn alkotta meg a ma mr kisebb jelentsg Dow Jones Transportation Average-et is, mely 20 vasttrsasg paprjt tartalmazta.)
Dow megfigyelsei, trendek 1/3 kvetkez >>

Charles Dow azonban igen aktvnak bizonyult a technikai elemzs terletn is, 1900 s 1902 kztt egy sorozatot publiklt a Wall Street Journal hasbjain, mely Dow Theory nven vlt ismertt, ami a technikai elemzs egyik mrfldkvnek szmt. Dow egybknt pnzgyi jsgr s a Wall Street Journal fszerkesztje volt. Dow megfigyelseinek clja azonban nem a tzsdei rfolyam mozgsok trvnyszersgeinek a megrtse volt, hanem az, hogy milyen kvetkeztetseket lehet levonni a tzsdei rmozgsokbl a gazdasg ltalnos konjunktrjra vonatkozan. Megfigyelsei azonban olyan sszefggseket trtak fel, hogy mra mr kizrlag a tzsdei rmozgsok trvnyszersgeire alkalmazzk ket. A Dow Theory 6 f pontban foglalhat ssze:

1. Az indexben minden tkrzdik Az egyes rszvnyek rfolyamban minden rendelkezsre ll informci tkrzdik. Amennyiben a piacra j informci rkezik az adott paprrl, a piaci szereplk azt a lehet leggyorsabban elterjesztik, s az rfolyamba bepl az j informci is. Ennl fogva az indexek alakulsa tkrz minden piaci informcit, hiszen alakulst befolysoljk az egyes rszvnyek (vagyis azok a rszvnyek, melyeket tartalmaz az index). 2. A piacon egyszerre hrom trend uralkodik A piacon alapveten hrom tendencia uralkodik egyszerre: az elsdleges trend, a msodlagos trend, valamint az n. minor (kicsi) trend. Az elsdleges trend lehet emelked (bullish), vagy pedig cskken (bearish), s ltalban tbb mint egy vig tart, de akr tbb vet, vtizedet is tfoghat. A trend alapveten az rfolyam vagy az index irnyultsgt jelzi, vagyis amennyiben az rfolyam jabb s jabb cscspontokat produkl, s a loklis minimumok is egyre magasabban helyezkednek el, akkor nvekv trend rvnyeslt, ellenkez esetben pedig - amikor mind a loklis maximum, mind pedig a loklis minimum rtkek egyre alacsonyabb rtket mutatnak - cskken trendrl beszlhetnk. A msodlagos trend ltalban az elsdleges trenddel ellenttes irny, annak korrekcija, hiszen ellenkez esetben az elsdleges trend rsze lenne ez az idintervallum is. A msodlagos trend ltalban 1-3 hnapig tart. A minor trend rvid tv, ltalban 1 naptl 3 htig terjed. A msodlagos trend ezekbl a minor trendekbl pl fel. A Dow elmlet szerint ez a hrom trend egyszerre alaktja a rszvny rfolyamt, azonban mg a minor trend befolysolhat egy-egy nagyobb befektet ltal, addig a msodlagos, s klnskppen az elsdleges trend mentes az ilyen manipulciktl.

Aki jl informlt, az sokat keres?


3. Az elsdleges trend hrom szakaszbl ll Az elzekben emltett elsdleges trend, mely tbb vig, st akr vtizedekig is tart, ltalban 3 f szakaszra bonthat. A klnbz szakaszok kialakulsnak az oka elssorban a befektetk eltr informltsgban s a gazdasg alakulsban keresend. Az els szakasz egy agresszv vteli hullmnak tekinthet, melyet azok a befektetk gerjesztenek, akik az tlagosnl jobban informltak, s a gazdasgi fellendlsre s a hossz tv nvekedsre szmtanak. Vteleikkel az rfolyamokat kimozdtjk a stagnlsbl. A msodik szakaszt a javul makrogazdasgi krnyezet s a javul vllalati eredmnyek jellemzik, gy mr nem csak a jobban informlt befektetk lpnek vteli megbzsaikkal a piacra, hanem a kevsb jl informltak is. A harmadik szakaszban a vllalatok sorra hozzk ki rekord nagysg eredmnyeiket, s a gazdasg is kivlan teljest, gy ez mr a kicsit nagyobb kockzatot elkerl kisbefektetket is vtelekre sarkallja. Ilyenkor azonban azok a jl informlt befektetk, melyek az els szakaszban megkezdtk a rszvny vteleket, mr sokkal inkbb eladsi megbzsokat adnak a brkereiknek jelents visszaessre szmtva, hiszen a szrnyals nem tarthat rkk.

Index, forgalom, trendfordul


4. Az indexeknek igazolniuk kell egymst Az egyes indexeknek a trendfordulsait ms indexeknek is vissza kell igazolniuk, azaz egyes trendfordulk akr elre is jelezhetik ms indexek vltozsait. A trendfordulk kialakulsnak jele, hogy cskken trend esetn a korbbi loklis cscspontnl magasabb j cscs keletkezik, s a loklis mlypont is magasabban van az elznl, mg emelked trend esetn a korbbi loklis mlypontnl alacsonyabb mlypont alakul ki, s a loklis cscspont is alacsonyabban van, mint az elz. Mindazonltal a gyakorlatban nem ilyen egyszer a helyzet, hiszen kt szektorindex pldul teljesen eltren is mozoghat, de elg pldul a Dow Jones s a Nasdaq alakulsra gondolni. Mindazonltal a Dow s az S&P esetben mr felfedezhetk egymst igazol trendvltozsok.

5. A forgalom ersti a trendet A Dow elmlet elssorban ugyan az rfolyamok alakulsra koncentrl, hasznlja azonban a forgalom alakulst is a bizonytalan szitucikban. Az elmlet szerint, ha a cskken s a nvekv elsdleges trend esetn a forgalom nvekszik, akkor az a trend megerstst mutatja. 6. A trend srtetlen az els hatrozott fordulpontig A felfel s lefel irnyul trendnek a megtrsrl, vagyis ennek jeleirl a korbbiakban mr volt sz, mindazonltal nem biztos, hogy az emltett esetekben trendfordulrl van sz, hiszen elkpzelhet az is, hogy csak egy kisebb korrekcit tapasztalhatunk