Tumori maligne

LP 8

despărţite de ţesut conjuctiv fibros. Microscopic. asemănătoare celulelor bazale ale epiteliului malpighian.Carcinomul bazocelular • Este o tumoră maligna. fără metastaze. nucleii hipercromatici. la cei cu expunere cronică la soare şi cu tegumentele puţin pigmentate. iar in centru apare o zona compusa din celule cubice cu nucleu rotund central. Macroscopic. cu invazivitate locală. cu punct de plecare in celulele bazale epidermice. cu model de creştere infiltrativ şi ulcerantă. Citoplasma este bazofilă. Celulele tumorale sunt uniforme. • • . Are potenţial de recurenţă dacă nu este excizat în totalitate. aranjaţi paralel “în palisadă” la periferia insulelor sau plajelor tumorale. Apare cu predilecţie la faţă. se constată cordoane şi insule cu dimensiuni variate. Unele tumori conţin pigment melanic (carcinom bazocelular sclerodermiform pigmentat) sau au diferentiere keratozica. suprafaţa are aspectul unei papule sau este nodular cu tendinţă la distrugerea tesuturilor vecine (ulcus rhodens) şi se asociază cu dilatarea vaselor din derm (telangiectazii).

10x .Carcinom bazocelular. HE. 4x.

cu o productie variabilă de keratină (hiperkeratoză) cu sau fără ulceraţii. • • • . compuse din celule poligonale. Alteori diferenţierea este completă. Se poate extinde atât pe cale limfatică. cât şi hematogenă. în “bulbi de ceapă” sau “perle” asemănătoare stratului superficial al pielii. Microscopic. folosindu-se denumirea de perle ortokeratozice. ce amintesc de stratul spinos al epidermului. Central apar mase sferice sau ovoide eozinofile constituite din lamele concentrice de keratină. iar denumirea este de perle parakeratozice. cu citoplasma eozinofila si nucleu central. frecvent la persoane în vârstă. ulcere cronice. se observă plaje sau insule separate de benzi conjunctive. cicatrici vechi post combustie.• Carcinomul spinocelular cutanat este o tumoră malignă Carcinomul spinocelular (scuamos) epitelială a pielii cu punct de plecare in stratul spinos. Uneori diferenţierea keratinei este incompletă şi mai rămân nuclei picnotici. consumatori de tutun (în cavitatea bucală). Printre factorii favorizanţi se numără: expunerea la RUV. Pot fi prezente mitoze atipice. leziunea se poate prezenta sub forma de placă solzoasă roşie sau sub forma nodulară. Macroscopic. carcinogenele industriale.

Carcinom spinocelular. 4x. HE. MET Tonofilamente si desmozomi .

Microscopic. EGFR. au nuclei rotunzi. p53. bcl-2. la palpare sunt prezente aderenţe la structurile vecine. nodulară. zone de necroză şi hemoragie. Ki-67. Histopatologic se caracterizează prin proliferarea malignă a celulelor epiteliale ale unităţii ducto-lobulare terminale (TDLU). ca şi intravascular (sangvin şi limfatic). PgR. Masa tumorală pe suprafaţa de secţiune se prezinta ca o masa albicioasa. iar invazia în spaţiile perivasculare şi perineurale este frecventă. producând depresiuni cutanate cu aspect de “coajă de portocală” (pe seama stazei limfatice datorită invaziei tumorale) şi retracţia mamelonului. tubi. cuiburi. slab delimitată. hipercromatici. se remarcă prezenţa celulelor ductale tumorale. Celulele sunt poligonale sau cubice. TOP2a • • • . cu prelungiri in structurile adiacente. uneori focare de calcificare. odată cu debutul menopauzei. cu diametru variabil. fiind separate de o stromă fibroasă. Apare de obicei în jurul vârstei de 40-55 de ani. Localizarea frecventă este în cadranul supero-extern. dispuse în cordoane. cu contur neregulat. Tumora are o consistenţă ferma.Schirul mamar • Este o tumoră malignă (carcinom ductal invaziv trabecular) cu reacţie • • desmoplazica intensa a stromei la prezenţa celulelor tumorale. cu fixarea la peretele toracic subjacent (muşchiul pectoral mare). IHC : ER. c-erbB2.

Carcinomul mamar Schir Schir mamar Limfangita carcinomatoasa (“coaja de portocala”) .

CDI. HE. 4x .

IHC PgR.ER. 10x CDI . 40x PCNA. 10x C-erbB2. 40x .

100x FITC.CDI. 100x Cromatina. 100x DAPI – FITC . FISH. 100x Texas RED.TR . her-2/neu. Ce17p. DAPI.

pot să apară abcese pericolonice sau peritonită. fără membrană bazală.Adenocarcinomul de colon • Este o tumoră epitelială malignă a mucoasei colonului. cu caracter invaziv. Poate apare diferentiere scuamoasa sau producere de mucus. având aspect de insule sau formează în interiorul tubilor vegetaţii papilare. Culoarea tumorii este gri-rozată. trecerea de la celulele mucoasei colonice la celulele tumorale este bruscă. Ki-67 • • . iar prin infectarea tumorii şi prin pătrunderea în grăsimea pericolonică şi în ganglionii limfatici regionali. ulcerata sau infiltrativa. tumora poate fi vegetanta. Celulele tumorale se pot dispune uneori pe mai multe straturi. MUC2. Cele mai frecvente metastaze sunt in ficat. Microscopic. MUC1. Macroscopic. CEA. celulele tumorale prezinta atipii nucleare şi mitoze. p53. acestea din urmă avand tendinţa să formeze tubi (structura glandulară) de formă şi dimensiuni neregulare (ADK bine diferentiat). rectul si • sigmoidul fiind localizarea de elecţie (60-70%). IHC: CK20. marginile sunt proeminente.

4x Rect – tumora ulcerata . microvili HE.ADK colon Colon – tumora vegetanta MET.

omogen şi de consistenţă friabilă. Ariile de necroză şi hemoragie pot fi prezente. • • . Microscopic.Metastaze ganglionare de adenocarcinom • Împrăştierea la distanţă a celulelor tumorale maligne • de natură epitelială se face preferenţial pe cale limfatică. Invazia ganglionară se face iniţial la nivel subcapsular (sinusurile marginale). în masa ganglionară apare un ţesut albicios. întreaga masă ganglionară cuprinde celule tumorale maligne dispuse în structuri tubulare sau plaje. care este în final înlocuit de întreaga metastază. apoi prin sinusurile medulare este invadat tot parenchimul. Macroscopic.

celule ”inel cu pecete”. 4x .MTS . HE.

la nivelul coapsei şi extremitaţile membrelor. se observa un ţesut dens în care elementele fusiforme se aranjează în facicule şi vârtejuri. având aspect de “oase de peşte” (“herringbone”) sau aspect storiform (vârtejuri scurte). altele sunt gigante. mediastinal. . multinucleate cu aspect pleomorf. Microscopic. situaţi central sau dispuşi spre periferia citoplasmei. Celulele sunt de tip fusiform. alăturate. de aspect gigant.• Este o tumoră malignă primitivă cu originea în ţesutul • • Sarcomul • • conjunctiv mezenchimal. moale cu aspect de “carne de peşte”. cu arii de hemoragie şi necroză. formând fascicule. este infiltrativă. pe alocuri cu zone hemoragice. subcutanat. Sarcoamele pot apare retroperitoneal. cu nuclei bizari. albicioasă. Celulele tumorale au mitoze atipice frecvente şi monstruozităţi nucleare. Spaţiile vasculare sunt lacune vasculare delimitate de celulele tumorale sau vase cu pereţi discontinui conţinând hematii. Macroscopic tumora nu este încapsulată.

HFM. MET . mdm-2. Vim. HE. 4x. 10x.

tumora a distrus spongioasa medulară si a trecut în cortex şi periost. palidă (condroid). • uneori cu metaplazie condroida. Microscopic. iar la periferie pot să apară zone dense. în mijlocul căreia apar celule cartilaginoase cu citoplasma clară. Tumora apare de culoare gri-alb (în centru). zone de consistenţă moale. relativ omogenă.Osteocondrosarcomul • Este o tumoră malignă primitivă a osului ce formeaza o matrice osteoida. osteosarcomul poate fi: osteoblastic. cele mai multe osteosarcoame apar la nivelul extremităţilor oaselor lungi: extremitatea distală a femurului. câte 2-3 într-un condroplast. fibroblastic sau telangiectazic. Vasele prezente nu au pereţi proprii. albicioase şi de consistenţă dură (cartilaj sau osteoid). hemoragii. cel mai frecvent. cu zone de necroză. 60-70% din tumori apar la genunchi. pot fi remarcate travee osoase. frecvent la tineri (10-20 ani). În momentul diagnosticării. iar în lumenul lor pot fi prezente celule tumorale. Macroscopic. extremitatea superioară a humerusului şi extremitatea inferioara a radiusului si ulnei (regula: “fuge de cot si se apropie de genunchi”). Există si zone cartilaginoase: masă omogenă. La periferie se observă travee osoase rectilinii (spiculi ososi) vizibile radiologic (triunghiul Codman). condroblastic. • • • . extremitatea proximală a tibiei. delimitate la periferie de celule bombate fusiforme (osteoblasti maligni). Histopatologic.

Osteosarcom osteoblastic. 10x Femur . HE.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful