P. 1
58612069 Clase Si Program Are C Builder

58612069 Clase Si Program Are C Builder

|Views: 6|Likes:
Published by Valentin Ilco

More info:

Published by: Valentin Ilco on Mar 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2014

pdf

text

original

Lecţia 1 Conţinut - Un tur rapid al C++Builder; - Modul de scriere al aplicaţiilor de consolă Win32; - O introducere în limbajul C++; - Variabilele şi tipurile de date

C++; - Introducere în utilizarea funcţiilor C++; - Utilizarea masivelor de date (vectori şi matrici); 1. Un tur rapid al C++Builder Pentru moment, nu vom acorda decât o privire rapidă mediului de dezvoltare C++Builder, urmând ca în lecţia a şasea să examinăm în detaliu acest IDE. Atunci când pornim pentru prima oară IDE-ul C++Builder ni se prezintă mediul de lucru C+ +Builder în care este deschisă o formă nouă, fără conţinut, ca în figura 1.1. (forma este unul dintre elementele de interfaţă vizuală, practic o fereastră de uz general pentru o aplicaţie oarecare).

Figura 1.1 IDE-ul C++Builder este împărţit în trei părţi. Fereastra superioară poate fi considerată partea principală a IDE-ului. Pe lângă meniul principal ea conţine şi bara de butoane cu cele mai folosite operaţii în stânga şi selectorul de componente utilizabile în dreapta. (vezi figura 1.2).

Figura 1.2.

Pentru o mai uşoară regăsire, componentele sunt împărţite în tipuri de componente, fiecare tip având un tab în paleta de componente. Pentru a utiliza o componentă, este suficient să o selectăm în paletă după care să dăm click pe forma pe care dorim să amplasăm componenta, la poziţia dorită. O componentă este o bucată de cod software care va îndeplini în aplicaţie o anume funcţie predefinită (cum ar fi o etichetă, un câmp de editare sau o listă). Cea de-a doua parte a IDE-ului C++Builder este inspectorul de obiecte (Object Inspector) care este amplasat în mod implicit în stânga ecranului. Prin intermediul inspectorului de obiecte vom modifica proprietăţile componentelor şi modul cum sunt tratate evenimentele referitoare la ele (interacţiunile utilizatorului cu componenta respectivă). În inspectorul de obiecte apare întotdeauna lista de proprietăţi a componentei curent selectate, dublată de lista de evenimente care pot afecta componenta respectivă, dar mai poate apărea (dacă este selectată) şi ierarhia de componente a aplicaţiei. În dreapta inspectorului de obiecte este spaţiul de lucru al C++Builder (cea de-a treia parte). Iniţial în acest spaţiu este afişat editorul de forme. Acesta este utilizat pentru a amplasa, muta sau dimensiona diverse componente ca parte a creării formelor aplicaţiei. În spatele editorului de forme se află parţial ascunsă fereastra editorului de cod de program (locul în care vom scrie cod pentru programele noastre). Să încercăm o primă aplicaţie practică. În acest moment, C++Builder este pornit şi avem la dispoziţie o formă fără conţinut. În mod implicit, acestă formă este denumită Form1. Inspectorul de obiecte afişează proprietăţile referitoare la ea. Selectaţi proprietatea Caption din lista de proprietăţi a formei şi tastaţi un titlu pe care doriţi să-l daţi ferestrei de aplicaţie reprezentate de Form1. Observaţi că pe măsură ce tastaţi, titlul ferestrei este modificat (veţi observa acest comportament şi la alte componente). Pentru a rula aplicaţia proaspăt obţinută putem apăsa pe butonul Run de pe bara de unelte (cel pe care este desenată o săgeată verde) sau putem apela opţiunea Run din meniul Run sau putem apăsa tasta F9 (care este un shortcut către opţiunea precedentă). La folosirea oricăreia din modalităţile de mai sus, IDE-ul va răspunde prin afişarea unui ferestre de stare conţinând informaţii referitoare la procesul de compilare, ca în figura 1.3. (procesul de obţinere a codului executabil al aplicaţiei).

Figura 1.3 Dupa scurt timp, fereastra de stare a compilarii, dispare, apare forma pe care am lucrat pana acum, de data aceasta fiind executata, iar titlul ei este cel pe care l-am introdus mai sus, vezi figura 1.4.

Figura 1.4 Revenim la modul editare inchizand aplicatia executata (click pe butonul de inchidere al formei). Pentru a putea adauga un prim element functional acestei forme vom adauga o eticheta cu un text oarecare pe forma noastra. Pentru aceasta, in Tab-ul Standard al paletei de componente, dam click pe componenta Label (butonul cu un A mare pe el). Dati din nou click pe forma, la pozitia la care doriti sa amplasati eticheta. Dupa amplasarea acesteia, observam ca ea apare in ierahia de obiecte ale aplicatiei (daca ierarhia este vizibila) si ca proprietatile etichetei sunt listate in Inspectorul de obiecte. Selectati proprietatea Caption si modificati-o pentru a modifica textul afisat de eticheta. Pentru a modifica si modul in care este afisat textul, dam dublu-click pe proprietatea Font din aceeasi lista (se va deschide o sublista cu proprietati suplimentare legate de aspectul si tipul fontului folosit). Cautati in sublista proprietatea Size (este curent setata la 8) si modificati-o la 24. Dupa ce confirmati noua dimensiune a fontului apasand Enter, ea va fi aplicata etichetei respective. Putem modifica si pozitia etichetei in mod simplu, dand click pe ea si tragand-o pe noua pozitie. Dupa toate aceste modificari putem rula din nou programul (cum am facut mai sus). Rezultatele vor fi asemanatoare cu cele din figura 1.5.

Dublu click pe optiunea Console Wizard pentru a porni un nou proiect de aplicatie de consola. O fereastra de dialog va fi afisata si ea va contine tipurile de noi programe sau componente pe care le putem crea (colectia respectiva se numeste Object Repository) pe baza unor modele predefinite.. Figura 1. sub ce nume si unde.5 Pentru etapa urmatoare a acestei lectii vom inchide proiectul pe care am lucrat pana acum. console application) ne convin drept pentru care nu le vom schimba (vezi figura 1.)...6 . Din meniul File alegem optiunea New->Other. O fereastra de dialog continand optiunile de baza ale noii aplicatii de consola va fi afisata.) arata exact la fel cu cele de DOS (diferentele dintre ele neavand absolut nicio legatura cu aspectul). Programele de mici dimensiuni pe care le vom utiliza in acest scop sunt cel mai simplu de realizat ca programe de consola (programe care nu au nevoie de o interfata grafica Windows). Optiunile implicite (C++ code. Pentru aceasta vom apela optiunea Close All din meniul File (vom fi intrebati daca dorim sa salvam proiectul respectiv si daca da..Figura 1. O aplicatie de consola Win32 Pentru inceput vom incerca sa invatam elementele de baza ale limbajului C++. E de remarcat ca programele de consola Win32 (se numeste asa pentru ca vorbim de o versiune de Windows pe 32 de biti .6). 2.

h> #pragma hdrstop //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc. ca in figura 1. } //--------------------------------------------------------------------------Programul respectiv nu face nimic.7 Pe langa absenta editorului de forme vom observa si ca Inspectorul de obiecte nu afiseaza nimic (el este activ doar atunci cand exista componente vizuale la care sa se refere – il putem chiar inchide atunci cand scriem aplicatii de consola. fiind inutil). char* argv[]) { return 0. Pentru a redeschide ulterior Inspectorul de obiecte putem apela optiunea Object inspector din meniul view sau putem apasa F11.7. codul afisat al aplicatiei este urmatorul: //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl. Figura 1.Observam ca spre deosebire de aplicatia precedenta nu mai avem la dispozitie nicio forma. O introducere în limbajul C++ . La deschiderea noului proiect. 3. dar este un program valid. ci numai editorul de cod.

Liniile care incep cu // sunt linii de comentarii (observati modul in care au fost folosite linii de comentarii pentru a imparti programul C++ in cele doua sectiuni majore. VCL = Visual Component Library) Putem adauga la acest schelet de program pus la dispozitie de C++Builder codul necesar pentru a ajunge la o aplicatie de consola completa.h există de asemenea elemente de modificare a modului în care un stream este tratat. În aplicaţiile cu interfaţă grafică Windows există două funcţii standard pentru afişare de text: DrawText() şi TextOut() (ele nu fac oricum obiectul acestei lecţii). Streamul cin este utilizat pentru a prelua date de la intrarea standard (in mod implicit tastatura). Pentru a folosi cout trebuie inclusă biblioteca care îl declară (#include<iostream.h.h> // am adãugat aceastã linie #pragma hdrstop //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc. cea de declaratii si cea de cod direct executabil). Observaţie. Observati si faptul ca singura linie de cod executabila (cea care returneaza rezultatul functiei main) este terminata cu . pentru a afisa ceva intr-o aplicatie de consola am putea utiliza intr-un program urmatoarea linie de cod: cout << “Bine ati venit!”. Ea se bazeaza pe utilizarea de streamuri pentru a efectua operatii de baza de intrare si iesire. Dacă am uitat să facem acest lucru. Iostream implemenetaza doi operatori pentru a insera informatii intr-un stream (<<) si respectiv pentru a extrage informatii dintr-un stream (>>).h>). putem da click pe numele funcţiei sau tipului şi apăsa F1. // am adãugat aceastã linie return 0. De asemenea observati acoladele de la inceputul si sfarsitul functiei main (ele au rolul de a marca inceputul si sfarsitul codului unei functii sau al unei secvente de linii executabile). La apăsarea tastei F1 va apărea textul de ajutor referitor la funcţia sau tipul respectiv.h care contine definirea catorva functii si tipuri pentru lucrul cu componente vizuale. (regulile sunt aceleasi ca in C-ul simplu).h> #include <iostream. Una dintre cele mai utilizate biblioteci in aplicatiile de consola C++ este iostream. . adică pe ecranul monitorului. Este inclusa si o biblioteca de functii (vcl. Spre exemplu. char* argv[]) { cout << "Salutare!" << endl. Această linie de cod spune programului să insereze textul Bine ati venit! în streamul standard de ieşire. care desemnează începutul unei noi linii în streamul de ieşire. la încercarea de a rula aplicaţia vom obţine o eroare de compilare (Undefined symbol ‘cout’). Pentru a afla de unde provine o anumită funcţie sau un anumit tip. vom lucra cu endl. Pentru moment. Urmăriţi listingul de mai jos: //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl. În iostream. Streamul cout este utilizat pentru a trimite date catre iesirea standard (in mod implicit monitorul). cout nu poate fi utilizat decât în aplicaţiile de consolă. Acum putem scrie o primă aplicaţie care să afişeze un mesaj. incluzând fişierul bibliotecă în care acesta a fost declarat.

// am adãugat aceastã linie getch(). Spaţiile inserate în text.h> // am adãugat aceastã linie #pragma hdrstop //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc.h> #include <conio. după care fereastra respectivă va fi închisă imediat. iar fereastra de consolă care a găzduit-o se va închide imediat după terminarea aplicaţiei. precum în exemplul următor: //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl. Pentru a împiedica acest lucru. Mai departe vom încerca să înţelegem alte elemente ale limbajului C++. char **argv) { cout << “Salutare!”. Pentru acest lucru. Spre exemplu bucata de cod urmatoare: int main(int argc. afişează mesajul dorit şi fereastra de consolă rămâne vizibilă până la apăsarea unei taste. este necesară consultarea altor lucrări dedicate. Acesta a fost un prim exemplu de aplicaţie de consolă. . cout << "Apasati orice tasta pentru a continua. Acest lucru se datorează faptului că aplicaţia şi-a terminat execuţia. La execuţie va apărea o fereastră de consolă şi în ea va fi afişat mesajul dorit.. // am adãugat aceastã linie return 0.} //--------------------------------------------------------------------------Observaţie. char* argv[]) { cout << "Salutare!" << endl. mai adăugăm încă o linie de cod care să aştepte apăsarea unei taste.} Pentru a rula programul. nu au nicio influenţă.h> #include <iostream. Variabilele şi tipurile de date C++.h (funcţii de intrare-ieşire pentru consolă).".. Pentru început. return 0. e bine să menţionăm că nu vom face o prezentare extensivă a limbajului C++. } //--------------------------------------------------------------------------De data aceasta aplicaţia rulează.char** argv){cout<<“Salutare!”. folosim aceeaşi opţiune ca mai devreme. atât timp cât nu rup un cuvânt. Vom utiliza funcţia getch() din biblioteca conio. } este acelaşi lucru cu: int main(int argc.return 0. 4.

x = y + 10. intr-o variabila. // la valoarea lui ‘x’ se adauga 1. nu este posibil să ştim ce conţine o variabilă care a fost declarată. pentru ca nu ma pot baza pe faptul ca y are valoarea 0 (sau orice alta valoare la care m-as astepta) Numele de variabile pot fi o combinaţie de majuscule. Un exemplu de utilizarea a variabilelor intr-un program este următorul: int x. Exemple de declaratii posibile intr-un program: int x1 = -1. int x = 1000. Lungimea maximă a unui nume de variabilă depinde de la compilator la compilator. ea va conţine valoarea “moştenită” de la utilizarea anterioară. o locaţie de memorie este doar declarată liberă. până la utilizare. drept pentru care la o reutilizare. long z = 457000. nu şi reiniţializată cu 0. chiar dacă nu mai are aceeaşi semnificaţie). vor conţine valoarea conţinută până atunci în zona de memorie respectivă (la iniţializarea calculatorului. // se declara si se initializeaza cu valoarea 150 variabila ‘y’ x += y. devenind 150 int y = 150. // ‘x’ contine acum valoarea 100 x += 50. cifre şi underscore (_). In C++ este necesara specificarea tipului de date care va fi utilizat la declararea unei variabile. dar implementările standard au de obicei lungime maximă de 31 de caractere (ceea ce este oricum prea mult pentru un nume de variabilă folosit curent). // la valoarea lui ‘x’ se adauga valoarea lui ‘y’. devenind 300 x++. devenind 301 Variabilele care sunt declarate. după utilizare. locaţiile de memorie sunt iniţializate cu 0. // variabila de tip intreg x = 100. // gresit. Din acest motiv. Nu pot conţine alte caractere (caractere speciale şi spaţiu). int y. Nu pot începe cu o cifră. Un exemplu de fragment de cod defectuos din acest punct de vedere este următorul: int x.14. minuscule. dar nu sunt iniţializate. dar nu şi iniţializată. Numele de variabilă care încep cu underscore sunt de obicei folosite pentru variabile cu destinaţii speciale. . Tipuri de date C++ Un tip de date specifica modul in care informatia va fi stocata (reprezentata) in memorie.Variabile O variabilă este o porţiune de memorie. Variabilele sunt utilizate pentru manipularea datelor în memorie. identificată printr-un nume şi destinată stocării datelor de un anumit tip. // la valoarea lui ‘x’ se adauga 50. float y = 3.

535 -2.Aceasta specificare permite compilatorului sa faca verificari de tip la compilare si pe pracurusul rularii programului.147.2E-308 to 1.483. -25.483.147.648 to 2.294.536 (o ia de la inceput cu „baleierea” domeniului de short) Pentru a vedea practic ce se intampla intr-un astfel de caz putem incerca programul de mai jos: //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl.295 la fel ca long (atentie.967.648 0 to 4.h> . Intre tipurile de date considerate a fi partial compatibile se pot face conversii. //rezultatul este teoretic 40000 dar short are valoarea maxima 32767 drept pentru care rezultatul va fi o valoare negativa.4E381 2.768 to 32. Spre exemplu se poate da o valoare fractionara unei variabile de tip intreg dar aceasta va retine numai partea intreaga a numarului respectiv: int x = 3. Un alt exemplu de conversie implicita (desi cu rezultate nedorite) este urmatorul: short result.h> #include <conio.h> #include <iostream.75.767 0 to 65. result = num1 * num2. difera de C-ul clasic) la fel ca unsigned long (idem) 1.8E3082 true sau false Observatie.1 specifica cateva tipuri de date folosite curent in C++ impreuna cu caracteristicile lor: Tip de date char unsigned char short unsigned short long unsigned long int unsigned int float double bool Memorie ocupata (in octeti) 1 1 2 2 4 4 4 4 4 8 1 Domeniu de valori -128 to 126 0 to 255 -32. long num2 = 200. // va avea ca rezultat darea valorii 3 lui ’x’ C++ va face conversii implicite intre diferitele tipuri de date de cate ori este posibil. Utilizari improprii ale tipurilor de date vor duce la aparitia de erori sau avertismente care pot fi analizate si corectate la timp. long num1 = 200. Anumite tipuri de date (cele numerice intregi) pot fi declarate ca fiind cu semn (signed – pot contine si valori negative) sau fara semn (unsigned – pot contine numai valori pozitive). Tabelul 1.2E-38 to 3.

2): Operator Descriere Exemplu x = y + z. adica eliminate. x = y . verifica relatia intre doua valori. char* argv[]) { short x = 32767. return 0. x = y * z.) Operatori matematici + Adunare – Scadere ∗ Inmultire / Impartire Operatori de atribuire = Atribuire Atribuire si adunare += .z.#pragma hdrstop //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc. getch(). In continuare prezentam lista celor mai cunoscuti operatori din C++ (tabelul 1. } //--------------------------------------------------------------------------Desigur. manipula variabile precum si alte operatii. x += 10. x++. o buna programare presupune obtinerea de programe care nu numai ca nu au erori (adica vor rula) dar si care nu vor avea avertismente (vor duce la rezultatele urmarite). Din acest punct de vedere. //la valoarea lui x mai adaug 1. noua valoare a lui x va fi -32768 cout << "x = " << x << endl. In orice caz. //x ia valoarea 32767 care este maximul pentru tipul short cout << "x = " << x << endl. De asemenea putem primi. pentru un program ideal construit ar trebui sa utilizam tipul de date cel mai potrivit pentru fiecare variabila dar in marea majoritate a aplicatiilor nu foarte pretentioase putem folosi int ca tip generic pentru numere intregi. avertismentele. e bine sa fie tratate asemeni erorilor. Operatori C++ Operatorii sunt utilizati pentru a manipula datele. Ei pot efectua calcule. x = 10. x = y / z. In anumite cazuri compilatorul nu reuseste sa realizeze conversia automata intre doua tipuri de date diferite caz in care vom primi un mesaj de eroare de genul „Cannot convert from X to Y” (unde X si y sunt tipurile de date implicate). (same as x = x + 10. in locul unui mesaj de eroare un avertisment de tipul „Conversion may lose significant digits” (prin conversie se vor pierde cifre semnificative). desi nu opresc executia programului.

x &= ~0x02. Dupa cum vedem.. int* x = &y. Operatori de comparatie == Egal cu != Diferit de < Mai mic ca > Mai mare ca <= Mai mic sau egal cu >= Mai mare sau egal cu Operatori unari * Operator de indirectare & Operator de adresare ~ Negatie la nivel de biti ! Negatie logica Operator de incrementare ++ Operator de decrementare -Operatori de clase si structuri :: -> .... lista de operatori este destul de lunga. cout << “x = “ << x++ << endl. myClass->SomeFunction(). myClass. Precizare a tintei Apartenenta indirecta Apartenenta directa MyClass::SomeFunction().//il afiseaza din nou pe x cout << “x = “ << ++x << endl. SI logic SAU logic if (x && 0xFF) {...} if (x <= 10) {.... Deprinderea lor se va face incet... x *= 10.SomeFunction(). x \= 10. x |= 0x02..} if (x == 10) {.} if (x >= 10) {. O observatie interesanta se refera la operatorii de incrementare si decrementare al caror efect difera partial in functie de pozitia in care sunt aplicati (inainte sau dupa variabila) precum in portiunea de program urmatoare: int x = 10.//il afiseaza pe x dupa care il incrementeaza cout << “x = “ << x << endl.} int x = *y.} if (x < 10) {.... //il afiseaza din nou pe x .} if (x || 0xFF) {..-= *= \= &= |= Operatori logici && || Atribuire si scadere Atribuire si inmultire Atribuire si impartire Atribuire si SI la nivel de biti Atribuire si SAU la nivel de biti x -= 10. incet pe masura ca vom inainta in invatarea limbajului C++..//il incrementeaza pe x inainte de a il afisa cout << “x = “ x << endl. x &= 0x02.} x++.} if (x != 10) {..} if (x > 10) {. (same as x = x + 1. if (!valid) {.) x--.

Regulile pentru denumirea functiilor sunt aceleasi ca cele discutate mai devreme pentru denumirea variabilelor. pentru o clasa oarecare operatorul ++ poate fi supraincarcat de asa natura incat sa creasca valoarea variabile tinta nu cu 1 ci cu o valoare oarecate. Inainte ca o functie sa poata fi folosita ea trebuie declarata.7 arata structura unei functii: Tipul returnat Prototipul functiei Numele functiei int OFunctie (int x. singura functie care este executata direct.Efectul executiei codului intr-un program va fi: x = 10 x = 11 x = 12 x = 12 O alta observatie este faptul ca operatorii pot fi supraincarcati in C++. int). int y) { int z = (x * y). Aceasta este o tehnica ce permite ca un anume operator sa se comporte diferit in contexte diferite. toate celelalte functii sunt executate prin apelare directa sau indirecta din functia main). return z.h> // am adãugat aceastã linie #pragma hdrstop int multiply(int.7 Structura unei functii Un parametru este o valoare trimisa functiei si utilizata de aceasta ca element intr-un calcul. Introducere în utilizarea funcţiilor C++ Functiile sunt sectiuni de cod separate de functia main (main este functia principala a unui program C++. Functia poate fi declarata inainte ca ea sa fie definita (sa ii fie descris si modul de functionare) urmand ca la definire prototipul functiei respective sa apara inca odata (vezi programul urmator). 5.h> #include <conio. } Returnarea rezultatului Lista de parametri a functiei Corpul functiei Figura 1. //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl. Figura 1.h> #include <iostream. Spre exemplu. pentru a-si modifica functionarea sau pentru a-si preciza modul de lucru. //prototipul unei functii . tipul fiecarui parametru precum si tipul de rezultat returnat de functia respectiva. Ele sunt utilizate pentru a executa calcule sau operatiuni specifice in cadrul programului. Declaratia (prototipul) unei functii spune compilatorului cati parametri primeste functia.

y)).". } //--------------------------------------------------------------------------Programul cere doua numere de la utilizator. cout << "Introduceti a doua valoare: ". 5). } //--------------------------------------------------------------------------int multiply(int x.. cin >> x. // executia unei functii cu ignorarea valorii returnate Observatie: Exista mai multe cazuri in care rezultatul unei functii poate fi ignorat (desi acest lucru pare gresit la prima vedere). // transmisie prin referinta showResult(multiply(x. //prototipul unei functii //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc. y). incepe cu prototipul functiei { return x * y. return 0. int y)//definitia primei functii.void showResult(int). Observatie: o functie se poate apela si pe ea insasi. y). result. Reguli pentru lucrul cu functii: . y. // valoare rezultata din apelul altei functii multiply(x. Spre exemplu. } void showResult(int res) //definitia celei de-a doua functii.O functie poate avea orice numar de parametri sau sa nu aibe parametri. y). Acest procedeu se numeste recursie si este folosita in rezolvarea mai multor tipuri de probleme. Folosind functiile din programul de mai sus putem ilustra acest concept: result = multiply(2. char* argv[]) { int x. result = multiply(x. cout << endl << "Introduceti prima valoare: ".. face inmultirea lor folosind functia multiply dupa care afiseaza rezultatul folosind functia showResult. cin >> y. O functie poate fi folosita in mai multe moduri diferite (putem transmite parametri unei functii prin valoare. cout << endl << endl << "Apasati orice tasta pentru a continua. atunci cand folosim functia getch() pentru a astepta apasarea unei taste oarecare. prin referinta sau chiar ca rezultat al apelului unei alte functii). getch(). // transmisie prin valoare result = multiply(x. incepe cu prototipul functiei { cout << "Rezultatul este: " << res << endl. . valoarea returnata de getch() va fi ignorata. showResult(result).

com argv[3] (al patrulea string din argv) are valoarea –d . cu tot cu numele programului) argv[0] (primul string din argv) are valoarea copyx argv[1] (al doilea string din argv) are valoarea c:\bc5\bin\grep.O functie nu poate returna decat o singura valoare. Aceasta functie serveste ca punct de inceput al programului. este un vector de stringuri de dimensiune neprecizata(va aminti ca putem lucra cu un string ca fiind un vector de caractere sau ca fiind un pointer la un caracter. se poate pune intrebarea: „De la cine primeste acesti parametri?” iar raspunsul corect este ca parametrii respectivi sunt parametrii care au fost dati in linie de comanda atunci cand a fost rulat programul. cele doua fiind de fapt acelasi lucru) in care vor fi stocati parametrii primiti in linie de comanda la executarea programului. primul dintre cei doi parametri. Desigur. in sensul ca are exact aceeasi structura (vezi structura definitiei unei functii de mai sus). contine numarul de parametri primiti in linie de comanda.com –d cei doi parametri vor contine urmtoarele: argc va contine valoarea 4 (linia de comanda contine 4 stringuri. Tinand cont ca functia poate avea totusi parametri ca toate celelalte functii. pentru un program fictiv numit copyx care va fi executat in linie de comanda in modul urmator: copyx c:\bc5\bin\grep.//nu primeste parametri. argv. . char* argv[]). Spre exemplu. Ea ruleaza automat atunci cand programul este executat.com d:\test\grep. functia trebuie sa returneze o valoare. O diferenta fundamentala dintre functia main si toate celelalte functii este ca functia main nu este practic apelata de nimeni. programatorul nevazand-o in codul de program corespunzator formelor cu care lucreaza. Cel de-al doilea. In programele Windows scrise in C++ exista o functie echivalenta numita WinMain(). In acest caz putem chiar specifica explicit ca nu vom folosi parametri: int main(). .com argv[2] (al treilea string din argv) are valoarea d:\test\grep. Pentru orice alt tip indicat ca tip returnat. putem rula un program fara nici un fel de parametri (si in marea majoritate a cazurilor asa se si intampla)..//nu primeste parametri void main(). Functia main() Un program C++ de consola trebuie sa aibe o functie main(). La lucrul in C++Builder functia WinMain() este generata automat si scrisa in sectiunea de cod predefinit. Ati vazut deja ca prototipul functiei main pentru aplicatii de consola Windows pe 32 de biti este urmatorul: int main(int argc.Daca o functie are void ca tip returnat ea nu poate returna o valoare. nu returneaza rezultat argc. Declarata in acest mod functia main() primeste doi parametri si returneaza o valoare intreaga. main() este o functie normala. Obs.Nu este obligatoriu ca functia sa returneze o valoare (se va pune void ca tip al rezultatului functiei).

h> #include <conio. } //--------------------------------------------------------------------------Pentru a simula ca programul este rulat in linie de comanda si primeste niste parametri.i++) cout << "Parametrul " << i << " este: " << argv[i] << endl.8: Figura 1. inainte de executie ne vom duce in meniul Run. for (int i=0. Rezultatul ar trebui sa semene cu cel din figura 1.h> #pragma hdrstop //--------------------------------------------------------------------------#pragma argsused int main(int argc. optiunea Parameters si vom introduce in linia Parameters cativa parametri (pentru programul nostru ei nu trebuie sa aibe nici o semnificatie – vor fi doar listati. getch(). //nu returneaza nimic 6. cout << endl << endl << "Apasati orice tasta pentru a continua. char* argv[]). char* argv[]) { cout << "argc = " << argc << endl.".Putem realiza un mic program care sa ilustreze afirmatiile de mai sus. In cele mai multe programe ea va ramane totusi nefolosita asa ca putem renunta la a returna vreo valoare din functia main: void main().h> #include <iostream. nu si folositi la ceva). return 0.. Programul va afisa numarul de parametri primiti (valoarea lui argc) si parametrii respectivi (valorile din argv): //--------------------------------------------------------------------------#include <vcl.i<argc. Utilizarea masivelor de date (vectori şi matrici) .8 Valoarea returnata de main poate fi folosita ca indicator al succesului executiei programului.. nu primeste parametri void main(int argc. // nu returneaza nimic.

Vectorii si matricile sunt tipuri de masive de date. 0. 100. 200 }. compilatorul aloca memorie asa cum este ilustrat in figura 1. Daca se cunoaste exact numarul de componente si se foloseste metoda de mai sus pentru intializarea elementelor vectorului. -100. VectorulMeu[4] = 200. 200 }.Un masiv de date este o colectie de date de acelasi tip. Spre exemplu la vectorul: int VectorulMeu[5]. -100. 0.10 ilustreaza cum arata matricea declarata mai sus in memorie: . putem lucra cu fiecare element al vectorului in parte: VectorulMeu[0] = -200.9 Odata vectorul declarat. intregul vector va ocupa 20 de octeti: VectorulMeu[0] VectorulMeu[1] VectorulMeu[2] VectorulMeu[3] VectorulMeu[4] adresa de baza a adresa de baza adresa de baza adresa de baza adresa de baza vectorului +4 +8 + 12 + 16 Figura 1. Accesarea elementelor matricii se face la fel cu accesarea elementelor unui vector cu deosebirea ca trebuie sa avem un index pentru fiecare dintre dimensiunile matricii: int x = MatriceaMea [1][1] + MatriceaMea [2][1]. Figura 1. VectorulMeu[1] = -100.9. // rezultatul va fi 300 Exista si o metoda de a declara vectorul si de a intializa valorile tuturor elementelor sale intr-o singura operatie: int VectorulMeu[5] = { -200. Matricile sunt masive multidimensionale. Aceasta declaratie aloca spatiu pentru 15 variabile intregi (15*4=60 de octeti). Mai tarziu in program putem lucra cu aceste elemente ale vectorului ca si cu variabile independente: int result = VectorulMeu[3] + VectorulMeu[4]. declaratia ar putea arata asa: int MatriceaMea[3][5]. VectorulMeu[3] = 100. Pentru ca fiecare variabila de tip int ocupa 4 octeti in memorie. nu mai e necesar nici macar sa precizam numarul de elemente al vectorului: int VectorulMeu[] = { -200. VectorulMeu[2] = 0. Spre exemplu pentru crearea unei matrici bidimensionale de intregi. 100. asezate succesiv intr-o zona continua de memorie.

C++ acceseaza direct memoria si nu verifica.atentie la scrierea zonelor de memorie de dupa sfarsitul unui masiv. . In cazul in care nu se va ajunge la o iesire fortata din program. . sau MatriceaMea [2][5]=-50.vectorii/matricile incep de la indexul 0. rezultatele vor fi oricum impredictibile. sau MatriceaMea [3][5]=72. inainte de a scrie intr-o anumita zona de memorie daca are de fapt acces la acea zona de memorie sau nu.10 Obs. Mai mult. . Erorile de acest tip sunt comun intalnite.Masivele de mari dimensiuni e mai bine sa fie alocate dinamic (din heap) decat static (din stack) (vom reveni ceva mai tarziu asupra acestui subiect) . desi sunt acceptate de compilator (nu vor duce la aparitia unui mesaj de eroare) vor duce de cele mai multe ori la o terminare fortata a programului (eroare Windows). Din acest motiv elemente de cod precum: VectorulMeu[5] = 150. Reguli pentru lucrul cu vectori/matrici: . sau MatriceaMea [3][2]=10. Trebuie sa fim atenti sa nu suprascriem memoria de dupa sfarsitul unui vector sau al unei matrici.MatriceaMea[0][] (linia 0) MatriceaMea[1][] (linia 1) MatriceaMea[2][] (linia 2) MatriceaMea[][0] (coloana 0) adresa de baza a matricii adresa de baza + 20 adresa de baza + 40 MatriceaMea[][1] (coloana 1) adresa de baza + 4 adresa de baza + 24 adresa de baza + 44 MatriceaMea[][2] (coloana 2) adresa de baza + 8 adresa de baza + 28 adresa de baza + 48 MatriceaMea[][3] (coloana 3) adresa de baza + 12 adresa de baza + 32 adresa de baza + 52 MatriceaMea[][4] (coloana 4) adresa de baza + 16 adresa de baza + 36 adresa de baza + 56 Figura 1. tipul acesta de eroare este cateodata dificil de diagnosticat (s-ar putea ca programul sa nu iasa fortat de la o o prima executie).dimensiunile vectorilor/matricilor trebuie sa fie constante la compilare (adica sunt specificate fie prin precizarea numarului de elemente/linii/coloane fie prin initializarea tuturor elementelor cu valori date. O declaratie de genul: int x=10. va duce la o eroare de compilare. in special la persoanele care au lucrat anterior intr-un limbaj (Ex. int VectorulMeu[x]. Pascal sau Fox) la care numaratoarea liniilor/coloanelor incepe de la 1 si nu de la 0 ca in cazul C-ului si la care ultima linie / coloana este data de numarul de linii/coloane.

Se cere introducerea unui numar de la utilizator.Lectia 2 • • • • Intructiunea conditionala if Instructiuni de ciclare: for. cin >> x. Expresia este evaluate la adevarata atata timp cat variabila contine orice valoare diferita de 0. Se poate testa o conditie falsa aplicand operatorul logic ! (NOT) unei variabile: if (!fileGood) ReportError(). in loc de forma: if (fisierData == true) ReadData(). Pentru a conditiona executia mai multor linii de cod cu expresia if se folosesc accolade pentru incadrarea respectivelor linii. DoSomethingWithNumber(x). if (x > 10) { cout << “The number is greater than 10” << endl. Ex: if (x==10) . . altfel nu se afiseaza nimic.” compilatorul va interpreta intructiunea vida ca fiind cea care trebuie executata in cazul in care conditia este evaluate ca fiind adevarata. Nota: Expresia if nu trebuie inchisa cu “. expresia x>10 este adevarata si este afisat un mesaj. if (x > 10) cout << “Ati introdus un numar mai mare ca 10. Daca numarul este mai mare ca 10. Functie(x). Se poate folosi: if (fisierData) ReadData().” << endl. Daca if este urmat de “.” (simbolizeaza o instructiune vida). // in acest cax Functie(x) va fi executat indifferent de valoarea de adevar a conditiei. cout << “Introduceti un numar: “. do. } Nota: C++ permite folosirea de cod prescurtat. do-while Instructiunea switch Structuri if if este folosit pentru a testa o conditie si a executa apoi sectiunea de cod bazata pe valoarea de adevar (adevarat/fals) a respectivei conditii. Ex: int x.

} // in exemplu numai una din cele 2 functii va fi executata in functie de valoarea de adevar a conditiei Se pot folosi in acelasi timp mai multe conditii if: if (x > 10) if (x < 20) cout << “X este intre 10 si 20” << endl. Daca o sectiune de cod contine mai mult de 3 if-uri imbricate care testeaza diferite valori alea aceeasi variabile. Functie(y). if (x > 400) { y = 60. Sau se pot folosii conditii if-else imbricate: if (x > 100) { y = 20. if (x > 200) { y = 40. indifferent daca este cea de inchidere sau deschidere. ati putea lua in considerare folosirea expresiei switch. Poate fi scrisa ca: . } else { AltaFunctie(x). if (x < -200) { y = -40. if (x < -400) { y = -60. Functie(y). Pozitionati cursorul pe acoloda pentru care doriti sa gasiti corespondenta. si tastati ALT+[ sau ALT+]. else (lost = false). Exista si o versiune scurta a instructiunii conditionale if – else: Conditia: if (directia == EAST) lost = true. si cursorul se va pozitiona pe acolada cautata.In anumite cazuri este necesara executia unui cod si in cazul in care conditia este falsa. } } } Nota: Editorul C++Builder are o functie utila pentru potrivirea acoladelor. } } } else if (x < -100) { y = -20. In acest caz se foloseste expresia else: if (x == 20) { Functie(x).

pentru a repeat o actiune de un anumit numar de ori.i == numarDeElemente. incrementare) { bloc instructiuni } Instructiunea repeta executia blocului de instructiuni.i <= AflaNumarElemente().un test de determinare a conditiei de oprire . Starea de inceput este initializarea initial.directia == EAST ? lost = true : lost = false.} .i++) {. Instructiuni de ciclare Instructiunile de ciclare sunt folosite pentru parcurgerea unui vector.un punct de plecare . conditia de test poate fi orice expresie valida in C++ care poate avea valoarea de adevar true (adevarata).i++) { cout << “Acesta este iteratia “ << i << endl. Cand se termina de executat ultima instructiune se sare la inceput si se evalueaza din nou conditia. daca acesta conditie este indeplinita corpul de instructiuni este executat..folosirea optionala a intructiunii break sau continue. } // i se decrementeaza cu o unitate INtr-o instructiune for variabila initializata poate lua orice valoare doriti. Toate instructiunile de ciclare au comune aceste caracteristici: .i+=2) {.i < 100.. Nota: In C++ Builder rulearea unui program se realizeaza cu Run de pe Speed Bar sau apasand F9. In general intr-o instructiune de ciclare se evalueaza conditia de test. sau apasati CTRL+F2. Daca aveti nevoie sa terminate un program rulat din IDE. selectati Run|Reset Process din meniu..i--) { cout << “Acesta este iteratia “ << i << endl. cond_expr..i++) {.i<10.} for (int i=0. dupa executarea blocului de instructiuni starea este modificata cu ajutorul expresiei de incrementare incrementare. I se incrementeaza cu o unitate for (int i=10.. sau pentru a citi fisiere de pe disk.un punct de oprire . Cateva exemple de conditii de test: for (int i=0.} for (int i=1.i<10. daca este falsa se sare la executia urmatoarei linii de cod care urmeza dupa blocul de ciclare.. cat timp expresia conditionala cond_expr este adevarata. Instructiunea for: for (initial. Ex: for (int i=0. } // codul se executa de 10 ori.un corp de instructiuni inchis intre accolade care se executa de fiecare data . daca aceasta este adevarata se repeat executia corpului de instructiuni.

.. 10: cout << “ problems to worry about.”. do { // some code done = SomeFunctionReturningABool(). starea variabilei putand fi setate in interiorul ciclului. int x. 14: getch().. astfel corpul de instructiuni se executa cel putin odata chiar daca expresia de test este falsa. care este verificata la fiecare iteratie. 8: while (i-.h> 2: #include <conio. //instructiuni cod } Exemplu program: 1: #include <iostream. 16: } Instructiunea do-wile Instuctiunea do-while este asemanatoare cu instructiunea while.> 0) { 9: cout << endl << “Today I have “ << i. dowhile face verificarea la sfarsit dupa executia blocului de cod. } // cat timp functia returneaza un numar mai mic ca 1000 se repeta iteratia Se poate inclementa intructiunea while cu o variabila booleana ca si conditie de test. bool done = false. Diferenta consta in locul unde se face evaluarea conditiei de test.” << endl << endl.. while (x < 1000) { x = executaCalcul(). daca while verifica expresia de iesire din ciclu la inceput. Cat timp conditia este adevarata se executa cate o iteratie. 15: return 0. bool done = false. 7: int i = 6. // more code } while (!done) .h> 3: #pragma hdrstop 4: int main(int argv. 11: } 12: cout << “\b!\nYipee!”.”.Intructiunea while Instructiunea while difera de for. char** argc) 5: { 6: cout << endl << “Inceput program. continand numai o conditie de test. 13: cout << endl << endl << “Apasati o tasta pentru continuare. while (!done) { //intructiuni code aici done = FunctieReturneazaBool().

startPoint: // executa instructiuni if (!done) goto(startPoint).: bool done = false. ati putea avea un ciclu in care nu doriti sa executati anomite instructiuni daca un anumit test este adevarat. break.i<numElemente.. } if (index) cout << “Numar gasit la index “ << index << endl. In acest caz se va folosi continue pentru a face salt la inceputul ciclului si evitarea executiei oricarui cod de dupa continue din interiorul iteratiei. while (!done) { // instr cod bool error = Functioe(). Intructiunile continue si break Cele doua instructiuni ajuta la controlul executiei codului in instructiunile de ciclare. for (int i=0. } . prin oprirea executiei ciclului de cautare puteti obtine indexul vectorului unde este localizat respectivul numar: int index = 0. // sare la inceputul ciclului // alt cod ce se executa numai daca nu apare o eroare } Instructiunea break este folosita pentru a opri executia unei instructiuni de ciclare. rezultatul apelului unei functii sau orice alta expresie C++ care poate fi evaluata. De exemplu.. Nota: Este recomandat ca acesta instructiune sa nu fie utilizata. executare instructini. Instructiunea switch Instructiunea switch permite executarea unui bloc de instructiuni din mai multe posibilitati in fuctie de rezultatul evaluarii unei expresii.” << endl. bool done = false. Evaluarea se poate face dupa o variabila. la o eticheta declarata in prealabil prin un nume_eticheta urmat de “:”. break.i++) { if (myArray[i] == cautaNumar) { index = i. int cautaNumar = 50. if (error) continue. De exemplu. // dupa salt. la cautarea unui numar intr-un vector.Instructiunea goto Aceasta instructiune permite saltul in executia unui program. else cout << “Numarul nu a fost gasit in vector. Ex: switch(cantitate) { case 0 : { fine = 0. In C++ ea poate fi inlocuita usor de instructiunile do-while sau while. inainte de indeplinirea conditiilor de oprire normale ale instructiunii.

int i = 0. char**) { int x = 40.h> 2: 3: 4: 5: 6: 7: 8: 9: 10: 11: 12: 13: 14: 15: #include <conio. adica sunt vizibile numai in interiorul bloclui de cod in care sunt declarate. while (!done) { int x. . expresia case care testeaza rezultatul pentru egalitate (case 0 – daca cantitate egal 0 ) si executa un cod in acest caz. cout << endl << “Enter a number (-1 to exit): “ cin >> x. } case 20 : case 25 : case 30 : { fine = cantitate * 10. int main(int. pentru acel caz/cazuri se executa primul bloc de intructiuni pana la intalnirea lui break. cout << “In main program x = “ << x << endl. break. In cazul un care dupa un caz nu avem un bloc de instructiuni. jailTime = Functie2(). } } Intructiune switch contine mai multe parti: expresia al carui rezultat este evaluat – cantitate. Se foloseste break petru a iesi din instructiunea switch dupa executia blocului specific rezultatului. bool done = false. altfel s-ar putea executa si alt cod nedorit din switch. } default : { fine = Functie1().case 10 : { fine = 20. Ex: 1: #include <iostream. Putem avea si un cod default care se executa in caz ca nu a existat nici un caz potrivit. break. Folosirea lui default este optionala. void CountLoops(int).h> #pragma hdrstop int x = 20. break. } case 15 : { fine = 50. Vizibilitatea variabilelor Majoritatea variabilelor sunt locale.

In acest tip de situatii este folosita variabila cea mai apropiata de blocul de cod. Declararea variabilei x in linia 13 este in interiorul cilcului while si este vizibila numai in acel bloc. } if (x != -1) { cout << endl << “In while loop x = “ << x. Daca din greseala o variabila este declarata de mai multe ori compilatorul va da un mesaj de eroare. char city[20]. } void CountLoops(int x) { cout << “. return 0. Pentru a fi accesibila si in alte module o variabila globala trebuie declarata si in modulul in care se doreste ca ea sa fie accesibila. Declararea in module se realizeaza folosindu-se cuvantul cheie extern: extern int varGlobala. adica cea din while. getch(). } else done = true... char lastName[20]. . O variabila globala declarata intr-un modul este vizibila in acel fisier insa nu este acesibila in celelalte module. Declararea unei structuri se face cu cuvantul cheie struct: struct mailingListRecord { char firstName[20]. In cazul declaratiei de linia 8. este vizibil in interiorul functiei main si ar putea aparea confuzii cu folosirea lui x in ciclul while.”. Variabile externe O aplicatie are de obicei mai multe fisiere/module care contin codul sursa. in acest caz insa programul va rula pentru ca respectiva variabila.16: 17: 18: 19: 20: 21: 22: 23: 24: 25: 26: 27: 28: 29: 30: 31: 32: } cout << “Global x = “ << ::x << endl. acea variabila este vizibila peste tot in program si este o variabila globala. char address[50]. x. Structuri O structura este o colectie de campuri de date grupate intr-o singura unitate de memorie. Declararea din linia 4 este exterioara oricarei functii. lafel in linia 28 unde declararea este in interiorul unei functii si nu exista in afara ei. cout << endl << “Press any key to continue. CountLoops(++i). este vizibila numai in anumite blocuri. While loop has executed “ << x << “ times” << endl. Accesul la o variabila globala se face cu operatorul de rezolutie “::”. In exemplu de mai sus varibila x este declarata de 4 ori.

H. bool aFriend. 5: char lastName[20]. char). functii sunt deregula separate de restul codului unui program in fisiere numite header. Headere-le sunt fisiere cu extensia .H 3: struct mailingListRecord { 4: char firstName[20]. 1: #ifndef _STRUCTUR_H 2: #define _STRUCTUR. In momentul definirii structurii se pot declara si variabile (instante) prin inserarea numelui respectivelor variabile.aFoe = true.h” Exemplu de program care foloseste structuri: Listing STRUCTUR. “Chuck”). 6: char address[50]. Odata creat un header acesta se poate include in orice modul care foloseste respectivele definitii de clase sau structuri din header. se pot crea vectori de structuri.h> 4: #pragma hdrstop 5: #include “structur.char state[4].firstName.”.. // grrrrr!! // etc. bool aFoe.h> 3: #include <stdlib.hpp. intre acolada de inchidere si “. separate de virgula. }. Tablouri de structuri La fel ca si vectorii de tipuri fundamentale de date (int. Pentru accesarea campurilor member dintr-o structura se foloseste operatorul . int zip. strcpy(listArray[0]. Declararea si folosirea unei vector de structuri: mailingListRecord listArray[5].”. Declaratiile de clase si structuri. 8: char state[5]. 10: }. cu ajutorul directivei #include: # include “fisierHeader. Fiecare element al structurii este o data membra si se declara ca o variabila intr-un bloc de cod.h sau .h> 2: #include <conio. Declararea unei structuri se termina cu “. 7: char city[20]. 11: #endif //programul principal: 1: #include <iostream.h” . listArray[4]. Headere si fisiere sursa Fisierele sursa sunt fisiere in cod ASCII care contin cod sursa pentru un program. 9: int zip. care se pune intre numele variabilei si numele campului membru.

getline(buff.1). 41: // 42: // clear the screen 43: // 44: clrscr(). 14: int index = 0.1).getline(listArray[index]. 25: cin. 34: cout << “Zip: “. 45: // 46: // display the three records 47: // 48: for (int i=0. 37: index++.i++) { 49: displayRecord(i. or 3 was selected 58: // 59: do { 60: rec = getch(). 7: int main(int.getline(listArray[index].zip = atoi(buff).getline(listArray[index]. 29: sizeof(listArray[index]. 28: cin. 19: cin. char**) 8: { 9: // 10: // create an array of mailingListRecord structures 11: // 12: mailingListRecord listArray[3]. 36: listArray[index]. .state) .firstName. 62: } while (rec < 0 || rec > 2).1). sizeof(buff) .lastName) . 32: sizeof(listArray[index]. 30: cout << “State: “. listArray[i]). 20: sizeof(listArray[index].getline(listArray[index]. 15: // get three records 16: // 17: do { 18: cout << “First Name: “. 27: cout << “City: “.address) .6: void displayRecord(int. 13: cout << endl.1).1). 33: char buff[10].getline(listArray[index]. 50: } 51: // 52: // ask the user to choose a record 53: // 54: cout << “Choose a record: “. 26: sizeof(listArray[index]. 22: cin. 55: char rec.lastName. mailingListRecord mlRec).state. 21: cout << “Last Name: “.city. 38: cout << endl. 35: cin.1).i<3. 23: sizeof(listArray[index].firstName) . 24: cout << “Address: “. 61: rec -= 49. 2.address. 56: // 57: // be sure only 1.city) . 39: } 40: while (index < 3). 31: cin.

cout << mlRec. clrscr(). . Saptamana 4 – Clase si programarea orientata pe obiecte O clasa.state << “ “. return 0.lastName. } // // assign the selected record to a temporary variable // mailingListRecord temp = listArray[rec]. “.zip. cout << mlRec. cout << endl << endl. mailingListRecord mlRec) { cout << “Record “ << num + 1 << “:” << endl. cout << endl << “ “. asemanator cu o structura. cout << “Name: “ << mlRec. cout << endl. temp). Putem spune ca o clasa incapsuleaza respectivul task. // // display the selected record // displayRecord(rec. cout << mlRec. cout << mlRec.63: 64: 65: 66: 67: 68: 69: 70: 71: 72: 73: 74: 75: 76: 77: 78: 79: 80: 81: 82: 83: 84: 85: 86: 87: 88: } void displayRecord(int num. getch(). cout << “Address: “ << mlRec.firstName << “ “.address. este o colectie de date membre si functii specifice pentru realizarea unui anumit task. cout << endl.city << “.

int currentGear. Orice clasa are o parte publica care este modalitatea de interactiune cu userii si o parte privata – implementarea interna la care nu se permite accesul din exterior. int speed. }. Constructorul are acelasi nume cu clasa. protected: void StartupProcedure(). int currentGear. void ShutDown(). private: void StartElectricalSystem(). void SetGear(int gear). void Accelerate(int acceleration). void StartEngine(). void ShutDown(). Constructori Constructorul este o functie a unei clase care se apeleaza automat cand se instantiaza o clasa. void Accelerate(int acceleration) void Break(int factor). void Turn(int direction). // constructor bool haveKey. Daca nu se specifica nici un nivel de acces membrii clasei sunt setati default private. alocarea memoriei pentru clasa sau orice alt task de initializare. In momentul in care nu se specifica un constructor compilatorul C++Builder va crea automat un constructor implicit. protected: void StartupProcedure(). bool Start(). Nivelul de acces controleaza modul in care utilizatorii au acces la o clasa. bool started. class Vehicle { public: Vehicle(). Constructorul este folosit pentru initializarea oricarei variabile membre a clasei. Membrii unei clase care au specificatorul de acces protected pot fi accesati doar din clasele derivate nu direct de catre utilizatorii clasei. bool started. . void Turn(int direction). Specificatorii de acces sunt utilizati in declararea unei clase: class Vehicle { public: bool haveKey. bool Start(). void StartEngine(). void SetGear(int gear). private: void StartElectricalSystem(). void Break(int factor). public si protected.Clase – nivel de access Clasele pot avea trei nivele de acces: private.

’ exceptie facand ultima variabila. Apelarea unui constructor se face la instantierea unei clase. private: int left. int _top. int bottom. // created using 2nd constructor Liste de initializare C++ permite initializarea datelor member ale unei clase intr-o lista de initializare. int right. int _bottom. Ex : class Rect { public: Rect(). De exemplu putem avea o clasa cu un constructor fara parametrii . int _right). Pentru clasa definita anterior putem avea doua moduri de instantiere.constructor implicit si un constructor cu parametrii care initializaeaza anumite variabile membre cu valori specifice. right = _right. right(0) { } Rect::Rect(int _left. } Nota : Instantierea este procesul de creere a unui obiect. Rect(int _left. Definitia constructorilor este: Rect::Rect() { left = 0. O clasa poate avea mai multi constructori. Exemplul de folosire pentru cei doi constructori definiti anterior este: Rect::Rect() : left(0). top(_top). bottom(0). int top. int _right) { left = _left. . int _top. top = 0. top(0). bottom = _bottom. 100). top = _top. int _right). }. right = 0. // object created using default constructor Rect rect2(0. } Rect::Rect(int _left. int GetWidth(). int _top. un constructor nu returneaza nici o valoare. int _bottom. 0. int _right . right(_right) { } Observati ca lista de initializare este precedata de un bloc de acolade. instanta a unei clase. }. int _bottom.int speed. int _bottom) : left(_left). int GetHeight(). De asemenea fiecare variabila din lista este urmata de ‘. void SetRect(int _left. bottom = 0. cu constructorul implicit si cu cel cu parametrii: Rect rect1. Observati ca un constructor nu are un tip returnat. 100. bottom(_bottom). int _top.

Numele destructorului este numele clasei precedat de simbolul tilda (~). top(0). int _top. Ex : class Rect { public: Rect(). Poate fi considerat inversul constructorului si este folosit la eliberarea memoriei alocate obiectului distrus. ~Rect(). void SetRect(int _left. In exteriorul unei clase sunt vizibile numai datele declarate public. right(0) { text = new char[256]. strcpy(text. Un exemple de functii de setare si returnare: int Rect::GetLeft() { return left. // new class member added }. } TRect rect. // destructor added int GetWidth(). private: int left. Ele au acces la toti membrii clasei membr indifferent de specificatorii de acces. Datele membre ale unei clas esunt accesibile in toate functiile clasei indiferent de specificatorii de acces. int top. Date membre Atributele unei clase sunt variabile definite in interiorul unei clase. int _bottom. char* text. int _right). } void Rect::SetLeft(int newLeft) { left = newLeft. int GetHeight().GetLeft(). int bottom. Un destructor nu returneaza nici o valoare si nu are nici parametrii. care se apeleaza automat la distrugerea unui obiect. bottom(0). Rect::Rect() : left(0).Destructori Destructorul este o functie speciala. int right. Pentru utilizare folosim: Functii member Functiile membre sunt functii care apartin unei clase. int _right). . int x = rect. int _top. Apelul lor se poate face doar din interiorul clasei sau printr-o instanta a clasei. Rect(int _left. “Any Colour You Like”). } Destructorul acestei clase elibereaza memoria alocata unui vector de caractere –text. Pentru accesul la datele membre private ale unei clase se folosest functii publice ale unei clase pentru setarea si returnarea datelor membre. cele private si protected neputand fi accesate. int _bottom. si care au definite specificatori de access. } // code omitted Rect::~Rect() { delete[] text.

Sau in interiorul clasei: Pointerul this Toate clasele au o variabila membru ascunsa. pointerul this este automat initializat cu adresa respectivei clase in memorie. caz in care se foloseste cuvantul cheie inline si numele functiei este precedat de numele clasei si operatorul de rezolutie: ClassName { public: ReturnType FunctionName(). }. Declarearea functiilor membre se poate face in doua feluri. Ex: void __fastcall TMyForm::Button1Click(TObject *Sender) { TButton* button = new TButton(this). Functii de initializare a datelor membre care pot fi apelate de constructori). button->Top = 100. button->Left = 100. Functiile publice sunt o interfata a clasei cu exteriorul. button->Show(). button->Caption = “New Button”. protected: virtual void TakeOff(). prin ele se pot accesa date ale clasei. private: Mission theMission. virtual int GetStatus(char* statusString). Mostenirea inseamna crearea unei noi clase pornind de la o clasa de baza prin adaugarea de noi functionalitati. Functiile private sunt folosite intern (ex. .Functiile membre au specificatori de acces in functie de modul de utilizare. inline ReturnType ClassName::FunctionName() { statements } ClassName { public: ReturnType FunctionName() { statements } }. La definirea unei clase derivate se pune dupa numele clasei “:” si numele clasei de baza: class MilitaryPlane : public Airplane { public: MilitaryPlane(char* name. Clasa de la care se pleaca se numeste clasa de baza iar clasa nou obtinuta se numeste clasa derivata. Cu definirea functiei in exteriorul clasei. Cand se instantiaza o clasa. button->Parent = this. virtual void SetMission(). }. un pointer la instanta clasei respective in memorie. // more code } // se asigneaza proprietatii Parent a butnoului pointerul this Mostenire Una din cele mai importante insusiri ale unei clase C++ este posibilitatea de extindere prin mostenire. int _type). pointerul this. virtual void Land() virtual void Attack().

MILITARY) // call base class { // body of constructor } Exemplu de clase derivate: Mostenire multipla Derivarea unei clase din doua sau mai multe clase de baza se numeste mostenire multipla. MilitaryPlane:: MilitaryPlane(char* _name) : Airplane(_name. private: // other stuff }. Acest procedura poarta denumirea de suprascriere a unei functii. . Intr-o clasa derivate. orice alta functie publica sau protejata din clasa de baza poate fi apelata direct. // new code goes here } Operatorul de rezolutie se foloseste numai in cazul in care avem functii din clasa de baza si derivate cu acelasi nume si antet. public Armaments { public: Fighter(char* name). Suprascrierea se foloseste pentru a modifica actiunile functiei din clasa de baza sau pentru a-i mari functionalitatea. La derivarea unei clase trebuie sa apelati constructorul claselor de baza ca sa fiti sigur ca toate clasele parinte sunt initializate corect. O functie virtuala este o functie care va fi apelata automat daca o functie cu acest nume exista in clasa derivata. se poate inlocui definitia unei functii existente in clasa de baza. class Fighter : public MilitaryPlane. La suprascriere se foloseste exact acelasi antet al functiei din clasa de baza. Ex: void MilitaryPlane::TakeOff(int dir) { // new code goes here } //cazul in care se inlocuieste total codul Daca se doreste imbunatatirea functiei prin suprascriere atunci in declarare se va apela functia din clasa de baza: void MilitaryPlane::TakeOff(int dir) { Airplane::TakeOff(dir). defineste o functie virtuala.Folosirea cuvantului cheie – virtual in fata declararii unei functii.

getline(buff..h> 2: #include <stdio.”.ifstream – se ocupa de intrari . Lucrul cu fluxuri de I/O in C++Builder se realizeaza prin intermediul a 3 clase: .La definire clasele de baza sunt scrise separate prin virgula. 12: ifstream infile. 21: getch().ofstream – se ocupa de iesiri .fstream – atat iesiri cat si intrari Fluxuri de intrare 1: #include <condefs. 17: cout << buff << endl. 13: infile. sizeof(buff)). 22: return 0. 14: if (!infile) return 0.h> 6: #include <conio. char **argv) 10: { 11: char buff[80].close(). 15: while (!infile.h> 5: #include <fstream.open(“readfile. de asemenea la apelul constructorului clasei derivate se apeleaza si toti constructorii din clasele de baza.h> 3: #include <stdlib.h> 4: #include <iostream. . 18: } 19: infile..eof()) { 16: infile. Exemplu de mostenire multipla: Lucrul cu fisiere I/O Atunci cand doriti sa realizati aplicatii care sa citeasca sau sa scrie in fisiere veti apela la fluxuri de I/O.cpp”).h> 7: #pragma hdrstop 8: 9: int main(int argc. 20: cout << endl << “Press any key to continue.

” << endl << endl. sizeof(buff)). 27: cout << buff << endl.h> 6: #include <conio.. 19: } 20: outfile.” << endl.i++) { 18: outfile << “This is line #” << i + 1 << endl. 15: if (!outfile) return 0. deschiderea fisierului cu metoda open asociata clasei si inchiderea prin metoda close. 17: for (int i=0. Pentru a specifica modul adaugare la deschidere va trebui specificat unul din modurile de deschidere (open_mode) ale clasei ios. 1: #include <condefs.getline(buff. La citirea unor variabile dintr0un fisier se poate folosi si operatorul de extractie (>>) care se opreste la intalnirea unui spatiu. 28: } 29: infile. iar initializarea instantei clasei ifstream si deschiderea fisierului se pot face si intr-o singura linie: ifstream infile(“c:\\windows\\win. ofstream outfile(“test.. // read number from file and assign it to x cout << x << endl. Daca fisierul deschis exista acesta se va suprascrie. ios::app).close().dat”). 33: } Moduri deschidere fisiere In momentul folosirii fisierele pot fi deschise in mai multe feluri. while (!infile.dat”).h> 7: 8: #pragma hdrstop 9: 10: int main(int argc.h> 3: #include <stdlib. 24: cout << “Reading File.. 22: ifstream infile(“test.Pentru a se citi o linie se foloseste functia getline si verificarea ajungerii la sfarsitul fisierului se face cu eof().h> 5: #include <fstream.. 21: cout << “Opening File for Input. specificatori open_mode ai clasei ios: .h> 2: #include <stdio. 16: cout << “Writing File.close()...i<10.. 14: ofstream outfile(“test. ifstream infile(“somefil. infile >> x.dat”). 23: if (!infile) return 0. 32: return 0..dat”.h> 4: #include <iostream. 30: cout << endl << “Press any key to continue. In mod implicit deschiderea unui fiser cu clasa ofstream este in modul creare fiser.ini”). char **argv) 11: { 12: char buff[81]. Nota: calea fisierului la deschidere se da folosind backslash dublu. De acesta data se initializeaza clasea ofstream si se foloseste operatorul de insertie (<<) pentru scrierea efectiva.”.” << endl.eof()) { 26: infile.. 25: while (!infile. } Fluxuri de iesire La scrirea intr-un fisier procedura este asemanatoare cu citirea. 13: cout << “Creating File. 31: getch().23: } Citirea dintr-un fisier se face prin instantierea clasei ifstream (obiectul infile).eof()) { int x.” << endl..

ios::app | ios::binary).dat”.deschidere in mod binary trunc – deschide un fisier si sterge continutul nocreate – fisierul nu va fi creat daca nu exista noreplace – similar cu nocreate Puteti specifica in acelasi timp mai multe moduri de deschiderea a fisierelor. implicit pentru clasa istream out – deschidere pentru scriere . ceea ce inseamna deschidere in mod binary si adaugare la sfarsitul fisierului. implicit pentru clasa ostream binary . ofstream outfile(“test. .app .deschidere pt adaugare ate – cautarea sfarsitului fisierului cand se dechide in – deschidere pentru citire.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->