P. 1
Www.referat.ro-produse Bio vs Produse Modificate Genetic

Www.referat.ro-produse Bio vs Produse Modificate Genetic

|Views: 43|Likes:
Published by Corina Marinică

More info:

Published by: Corina Marinică on Mar 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/25/2013

pdf

text

original

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT BUCURESTI

PRODUSE MODIFICATE GENETIC VS PRODUSE ECOLOGICE

BUCURESTI

CUPRINS

.....5 Capitolul 2.......1...7 2......CERCETARI STIINTIFICE PRIVIND EFECTELE PRODUSELOR MODIFICATE GENETIC………………………………………..........3...............4...PRODUSE ECOLOGICE…………………………………………………....4 Capitolul 1..………….......6..........…..........9 2.....Ce se obtine prin modificari genetice ?.........Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor?. 8 2.....Principalele avantaje produselor modificate ………………………...........Dezavantajele alimentelor modificate genetic…………….....10 2..........………….........2.....5.....…………….. PRODUSE MODIFICATE GENETIC…………………………………... Situatia alimentelor modificate genetic la nivel mondial......SUMAR EXECUTIV…………………………………………………………….....De ce sunt produsele modificate genetic o problema?........4 ENUNTAREA TEMEI……………………………………………………………. ……………..9 2..… 10 Capitolul 3..........… 7 2.....3 INTRODUCERE………………………………………………………………….…12 CONCLUZII SI RECOMANDARI……………………………... ……............…13 ......

. fără utilizarea produselor chimice de sinteză . Corect este să fim informati si să alegem în cunostintă de cauză atunci când achizitionăm orice produs. Noile alimente" sunt rezultatul ingineriei genetice. uneori.. chiar mai bune decat cele obtinute prin metodele clasice. Va invitam sa urmariti rolul pe care il joaca aceste produse in viata noastra. dar în mod special sa acordam mai multa atentie produselor alimentare care ne pot afecta. Tema abordata se numeste “Produse modificate genetic vs produse ecologice”.BIBLIOGRAFIE……………………………………………….acopera o gama larga de alimente: de la fructe. Produsele modificate genetic au calitati nutritive similare sau. Motivul pentru care se opteaza pentru astfel de produse este acela ca imbunatatesc starea de sanatate a omului dar si a mediului inconjurator. pâna la bauturi si produse lactate . carne.………………. legume. Raportul urmareste doua planuri : argumentele pro produse ecologice si argumentele contra produse modificate genetic..14 SUMAR EXECUTIV Scopul raportului este de a prezenta avantajele consumului de produse ecologice si beneficiile aduse de acestea. subiect controversat in ultima perioada atat de specialisti cat si de consumatori. In realitate detin doar avantajul timpului lucru ce atrage numeroase dezavantaje atat economice cat si sociale . Produsele ecologice sunt obţinute in cadrul sistemului de agricultură ecologică . Reprezinta o problema majora la scara planetei.

Cealalta parte a lucrarii ”Produsele modificate genetic” cuprinde: efectele asupra oamenilor. unii le privesc ca fiind toxice si deosebit de periculoase. Cercetatoarea dr. la nivel mondial. mediului si agriculturii. in vreme ce altii le considera solutia optima in caz de foamete in mase. In analiza produselor ecologice am urmarit principalele beneficii aduse de acestea. ENUNTAREA TEMEI Tema abordata se numeste “Produse modificate genetic vs produse ecologice”. subiect controversat in ultima perioada atat de specialisti cat si de consumatori. prin care a demonstrat o dependenta clara între hranirea cu alimente modificate genetic si starea de sanatate a urmasilor. Ca mijloace de analiza. organismele modificate genetic producand confuzii mari in randul consumatorilor. Scopul raportului este de a prezenta avantajele consumului de produse ecologice in contrast cu alternativa. Pentru a avea o perspectiva obiectiva. Raportul urmareste doua planuri si anume sunt evidentiate argumentele pro produse ecologice si cele contra produselor modificate genetic. in realizarea lucrarii am utilizat o serie de cercetari stiintifice realizate de specialisti in domeniu. produse modificate genetic.INTRODUCERE In prezent. am elaborat pe baza unor date statistice. . un domeniu disputat este cel al nutritiei. riscurile asupra sanatatii consumatorilor. situatia productie de alimente modificate genetic . biolog Irina Ermakova a efectuat un experiment la Institutul de Neurofiziologie si Studiul Activitatii Nervoase Superioare de pe lânga Academie Rusa de Stiinta.

Piata acestor produse. Romanul vrea sa manance mai sanatos. principiul suveran e respectarea bunăstării animalelor: animalele nu trebuie să fie legate. Specialistii afirma ca majoritatea celor care cumpara astfel de produse au studii superioare si venituri medii spre mari. Calitatea produselor ecologice este un argument concludent. un interes din ce in ce mai mare pentru produsele agricole si alimentare de calitate. ingrediente pentru prepararea furajelor sau ingrediente pentru prepararea alimentelor). Aceasta cerere conditioneaza comportamentul consumatorilor si al industriilor. Tot ei spun ca jumatate dintre cei care cumpara produse ecologice pentru ca sunt la moda sunt persoane cu varsta intre 26 si 39 de ani. pâna la bauturi si produse lactate. cu un nivel de viata mai ridicat. Produsele ecologice sunt produsele obţinute in cadrul sistemului de agricultură ecologică. sunt produse obţinute fără utilizarea produselor chimice de sinteză (ca fertilizanţi. industriale. Produsele ecologice acopera o gama larga de alimente: de la fructe.PRODUSE MODIFICATE GENETIC (PMG) VS. delicatetea echilibrului natural. amelioratori ai solului. PRODUSE ECOLOGICE Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimele doua decenii. precum si o serie de garantii. legume. In Romania incepe sa se contureze o moda a orientarii consumatorului catre alimente ecologice. isi exercita influenta si asupra cadrului legislativ. in lume este intr-o continua crestere si necesita o verificare atenta. conform reglementărilor Directivei CE 2092/1991. PRODUSE ECOLOGICE -argumente pro si contra- Capitolul 1. desi in România acest lucru este greu sesizabil. Trendul catre consumul ecologic se contureaza la categoriile bine educate cu acces la informatie. acestia fiind interesati de produsele de calitate. In ultimii ani se manifesta. In zootehnie. toate acestea au dus la formarea unui curent din ce in ce mai puternic. alimentele fara gust. Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt cu desăvarşire interzise. In categoria produselor “de calitate” pot fi incluse si produsele rezultate in urma practicarii unui tip de agricultura denumit “agricultura ecologica”. arata un studiu sociologic facut in mai multe supermarketuri autohtone. multitudinea de boli cu care omul se confrunta din ce in ce mai des. Cererea de bunuri si servicii ecologice este in permanenta crestere in perioada actuala. trebuie să păşuneze in spaţii deschise şi să nu fie inghesuite. in rândurile consumatorilor. Acestea sunt concluziile unui studiu comandat de compania Naturaland la . curent ce doreste restabilirea unui respect fata de natura si a protectiei acesteia. carne. Grija fata de natura.

. spun subiectii cu studii universitare dar si pentru ca-i ajuta la imbunatatirea calitatii vietii. Produsele ecologice certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Sunt rezultate din tehnologii ecologice. ingrediente pentru prepararea alimentelor în conformitate cu lista produselor permise în agricultura ecologica. libere de boli şi dăunători. . lipsite de reziduri nocive.ameliorarea si mentinerea fertilitatii naturale a solului. Produse ecologice sunt numai acelea care au un . La prepararea alimentelor ecologice se renunţă la aditivi şi la orice alte substanţe încorporate. sănătoase. iar marea sansa a tarii noastre este faptul ca in ultimii ani nu s -au folosit ingrasaminte chimice si pesticide in exces.utilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului. un aspect important este si compozitia acestor alimente eco. etc. Un alt argument pro face referire la efectele productiei ecologice asupra mediului inconjurator care este minim. in octombrie 2002. echilibrate si asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor. Un important avantaj al agriculturii românesti. Nu in ultimul rand. Integrarea in structurile europene va obliga producatorii agricoli sa se orienteze catre domenii noi.absenta aditivilor chimici de sinteza: conservanti. Profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sanătate. Curiozitatea este cea care ii indeamna pe cei cu studii medii sa testeze un aliment ecologic. alimentele ecologice sunt produse diversificate. diversificate. Acest tip de agricultura trebuie sa respecte urmatoarele principii si reguli: . acidifianti. Productia agroalimentara ecologica are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile. Dintre cele 500 de persoane chestionate. . Cu toate acestea. Desfacerea acestor produse se face de regulă în magazine speciale sau chiar din "ograda" producătorului. cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. arome. .eliminarea oricarei tehnologii poluante într-o zona nepoluata. emulgatori. întaritori de gust. materii prime pentru prepararea furajelor.utilizarea de soiuri si specii cu rezistenta sporita la conditiile de mediu. Toate aceste tehnologii bio-ecologice au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice şi mai ales tehnologii menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol. România reprezinta un potential agricol care nu poate fi neglijat. una dintre cele mai accesibile nise de piata fiind considerata agricultura ecologica. aproape de neexploatat.absenta organismelor modificate genetic (GMO) si a iradierii plantelor. erau acreditati pentru o astfel de activitate doar sapte producatori agricoli. coloranti. tehnologii care nu utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide. care exporta intreaga productie obtinuta.lansarea Federatiei pentru Dezvoltarea Agriculturii Ecologice in Romania. De asemenea. este potentialul de productie ecologica. pesticide. mai mult de 66% au cumparat cel putin o data un produs ecologic. . De ce opteaza pentru astfel de produse? Pentru ca sunt mai gustoase. ceea ce constituie un avantaj evident in momentul conversiei spre agricultura ecologica. agenti de îngrosare. produsele ecologice (mai sunt denumite produse organice sau biologice) au câştigat din ce în ce mai mult teren.

certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de "natural". "Noile alimente" sunt rezultatul ingineriei genetice. carora. fie comerciale. Culturile conventionale sau ecologice din jur pot fi impurificate prin polenizare. aparent normale. fie ca sunt culturi de testare. pentru a le conferi anumite proprietati noi. Studiul a fost realizat de cercetatorul francez Gilles Eric Serralini si publicat în martie 2007. Multe insecte care se hranesc in mod natural cu daunatorii plantelor de . PRODUSE MODIFICATE GENETIC Tehnologia care furnizeaza noi proprietati organismului transferand gene de la un organism la altul sau care interfereaza cu structura sa genetica se numeste tehnologia genei. bacterii. 2. De asemenea intreaga biodiversitate are de suferit de pe urma culturilor modificate genetic rezistente la insecte si erbicide. animale. Porumbul modificat genetic MON863 al companiei Monsanto. chiar mai bune decat cele obtinute prin metodele clasice. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: • sigla "ae" • numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului. inclusiv metoda de producţie ecologică utilizată. "ţărănesc" etc. a cauzat serioase modificari la nivelul ficatului si rinichilor cobailor care l-au consumat în timpul unui studiu stiintific. Prin aceasta tehnologie structura genetica alimentelor este schimbata motiv pentru care aceste alimente se numesc alimente modificate genetic. • denumirea produsului. • numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare. Alimentele modificate genetic sunt produse ce au calitati nutritive similare sau. Capitolul 2. Organism Modificat Genetic sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal. aprobat pentru consum uman pe piata Uniunii Europene. datorita vantului sau insectelor. De ce sunt produsele modificate genetic o problema? -Pentru Oamenii: Cele mai recente studii demonstreaza ca produsele modificate genetic afecteaza sanatatea oamenilor. virusuri sau chiar gene umane. -Pentru Mediu: Odata eliberate in mediu. uneori.1. prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante. plantele modificate genetic nu pot fi controlate pentru ca acestea interactioneaza in mod liber cu intregul ecosistem.

Una din consecintele utilizarii de seminte modificate genetic este pierderea dreptului de a refolosi pentru culturile urmatoare semintele obtinute din recolta din cauza patentelor pe aceste varietati. Prin aceasta tehnologie se poate ajunge la un monopol cu efecte devastatoare pentru drepturile agricultorilor si consumatorilor. care au o politica extrem de agresiva. .plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena). in galbenusul de ou si soia) din soia si care este utilizata ca emulgator pentru margarina.cultura sufera si chiar mor daca consuma daunatori de pe plante modificate genetic.plante rezistente la seceta si daunatori.orez cu un continut ridicat de vitamina A. chimozina este o enzima extrasa din stomacul viteilor).cereale cu un continut crescut de proteine. -Pentru Fermieri: Culturile modificate genetic au fost create pentru profit de companiile producatoare. care sunt alarmati de riscurile OMG-urilor asupra sanatatii si mediului si care doresc ca alimentele pe care le consuma sa fie cat mai sigure si ecologice. este absolut inaplicabila. Datorita uniformitatii genetice a culturilor modificate genetic exista riscul ca o cultura întreaga sa fie distrusa de un singur daunator nou. ciocolata si alte produse alimentare. . Asa este cazul buburuzelor care se hranesc cu paduchi de frunza.cereale fara gluten. . datorita ingrijorarilor cetatenilor din toata lumea.tomate cu coacere in timpul transportului. care este utilizata in productia de branzeturi.seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice. . Pentru mediile rurale in care este dezvoltat agroturismul. . In fiecare an agricultorul va trebui sa cumpere semintele de la companiile producatoare. . Ceea ce este si mai ingrijorator.bacterii acidolactice rezistente la bacteriofagi. In cazul în care fermierul este depistat ca nu a cumparat semintele din cultura.chimozina modificata genetic (in mod obisnuit. . in mod obisnuit. este faptul ca legislatia care teoretic isi propune sa protejeze fermierii de contaminare cu OMG. este pasibil de platirea unor amenzi si despagubiri substantiale catre companie.tehnicile de inginerie genetică pot contribui la: ● modificarea proporţiei de macro sau micronutrienţi. . prezenta culturilor modificate genetic in micile ferme reprezinta un dezavantaj major pentru imaginea acelei zone. care vor deveni dependenti de produsele firmelor producatoare de OMG. . pe baza legislatiei de proprietate intelectuala. În ciuda reluctanţei consumatorilor privind obţinerea de alimente modificate genetic. Prin tehnicile de inginerie genetica au fost obtinute: . .vitamine si arome alimentare.cantitate crescuta de lecitina (prezenta. .

Publicat pe 8 Martie 2010. Modificari la nivelul metabolismului Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului . www. efectuate de-a lungul mai multor ani. b. 2001]1 2.”Is Europe Finally Ready?”. Dar. toxine.posterous. nu s-a gasit nici macar o singura dovada ca ar exista vreun pericol pentru sanatate sau mediu". Accesat pe 29 Noiembrie 2010 . Bacteriile ce produc acid lactic nu trebuie sa contina gene de rezistenta la antibiotice.3.agbioworld. [Robinson. http://environmentalethics. Acelasi lucru se intampla si in cazul semintelor de bumbac. De exemplu. In general. "Oponentii spun ca alimentele modificate genetic pot avea tot felul de reactii. La inceputul anilor '90 cand soia a capatat efecte nutritive sporite prin introducerea unei gene de la nucile braziliene. ● introducerea sau creşterea concentraţiei de substanţe cu efect benefic asupra sănătăţii. cereale si soia. Rezistenta la antibiotice Se stie ca unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau a animalelor fata de antibiotice.[Reimers.  Producerea fructelor sezoniere pe tot parcursul anului. tomatele modificate genetic consumate proaspete au gene marker (o gena rezistenta la antibiotice) ce sunt foarte rezistenta la neomicina sau kanamicina.alterari care pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate. alergeni). Ce se obtine prin modificari genetice ?  Ameliorarea culorii si aromei fructelor.  Cresterea timpului de conservare. 1 Environmental Ethics. „Genetically Modified Rice”. Efectele alergice Genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Publicat pe 10 Martie 2010.● eliminarea sau diminuarea conţinutului de compuşicu efect nefavorabil asupra sănătăţii (compuşi antinutritivi. peste.org. oua. cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.2010]2 2. dupa nenumarate studii. c.2. 2 AgBioWorld . Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte.adica totalitatea genelor pe care le contine un organism . Accesat pe 27 Noiembrie 2010. riscul potential a devenit evident. riscul variaza in functie de originea genei implicate.Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor? a.com/genetically-modified-rice.

 Tehnologia practic face ca fermierul sa cultive doar un tip de plante fertile. produse de sange (cu potential alergic scazut).  Tehnologia poate cauza degenerare nedorita . substanta chimica destinata uciderii buruienilor daunatoare agriculturii. pesticide. frig. iar sanatatea acestora nu mai este pusa în pericol de substantele chimice folosite.  este redusa cantitatea de pesticide. Mai mult decât atât. Deci chiar daca este surprinzator se pot obtine produse slabe calitativ .  timpul si costurile cultivarii acestor alimente au fost micsorate. 2. salinitate crescuta. unii interferoni. metamorfoze sau alte organisme ciudate .  Prezervarea varietatii genetice intr-o specie este pusa in pericol. 2. . vaccinuri (folosind ca suport cartoful sau rosia) mai rezistente la transport si pastrare indelungata. boli. Aceasta combinatie poate cauza pierderi .  impactul agriculturii asupra mediului este mai mic.  efortul depus de fermieri este mai redus. odata ce cantitatea totala de pesticide folosite se reduce. Medicina recunoaste aspectele benefice ale manipularii genetice pentru ca astfel s-au obtinut: insulina.5. acestea au dezvoltat rezistenta în fata insectelor ce afecteza plantele nemodificate genetic.  Alimentele modificate genetic pot modifica flora solului  Cand microorganisme alterate genetic sunt consumate impreuna cu alimentele ele se pot reuni cu organismul uman sau animal .4. Modificarea calitatilor nutritive : cartofi mai bogati in amidom care absorb uleiul de gatit in cantitati mai mici. Ca orice alta industrie si industria alimentelor modificate genetic prezinta avantaje si dezavantaje. Principalele avantaje produselor modificate genetic tin de:  dimensiunea economica . Recoltele devin mai rezistente la ierbicide. Legumele „mutante” au fost concepute astfel încât sa fie rezistente sau chiar tolerante la erbicid. aceste produse atrag tot mai multi clienti ducând astfel la cresterea profiturilor comerciantilor.  datorita aspectului foarte placut. Dezavantajele alimentelor modificate genetic pot fi:  Alimentele modificate genetic pot dobandi proprietati nedorite. substanta care ucide insectele daunatoare agriculturii. nicidecum de protectia sanatatii omului. lucru care a dus la scaderea costurilor de întretinere a recoltelor.

Argentina cu 19 milioane de hectare. Germania. Polonia.6. In Europa exista organizatii deosebit de active care militeaza pentru reglementari clare in aceasta privinta. cele mai raspandite sunt soia si porumbul (modificate pentru a le creste rezistenta la ierbicide si la pesticide) iar SUA detin aproximativ 70% din totalul acestor suprafete. . Boli cauzate de soia modificata genetic: • Hipotiroidismul este cea mai comuna disfunctie a glandei tiroide si cel mai des ea este intalnita la femei si batrani. Franta. Potrivit studiilor epidemiologice efectuate asupra populatiei din anumite regiuni ale lumii soia nu este un aliment recomandat pentru cei care au aceasta afectiune. • Alte organisme ce traiesc in acelasi mediu ar putea fi influentate de alimentele modificate genetic. Publicul trebuie sa fie informat si educat astfel incat sa inteleaga riscurile sau beneficiile modificarilor genetice. Situatia alimentelor modificate genetic la nivel mondial Ar fi interesant de aratat ca in ultimii 5 ani suprafetele cultivate cu plante modificate genetic au crescut de cel putin 25 ori. Brazilia cu 16 milioane si Spania cu aproximativ un milion si jumatate de hectare. Bulgaria a impus conditii atît de stricte pentru cultivatori încît nici în tara vecina nu se va mai cultiva porumbul Monsanto 810. Publicul a fost profund tulburat de doua mari scandaluri in domeniul sigurantei alimentatiei. Bulgaria. Ca raspuns guvernele au admis necesitatea etichetarii alimentelor intr-un limbaj adecvat intelegerii tuturor care sa precizeze ce continut de modificare genetica are alimentul respectiv. Romania are un procent mic alaturi de Australia. • Chiar si alimentele cu efect benefic initial ar putea ajunge sa poarte gene cu efecte toxice ce ar putea genera 2. Franta. In Marea Britanie boala vacii nebune iar in Belgia contaminarea alimentara cu dioxina au provocat panica si neincredere in sistemele de control ale alimentatiei publice. In Brazilia nu se cultiva plante modificate genetic. În fruntea listei celor mai mari consumatori de organisme modificate genetic se afla Statele Unite cu 63 de milioane de hectare. Daca in urma interventiei genetice se creaza alumente rezistente la antibiotice aceasta proprietate s-ar putea transfera si la consumatorul acestor alimente cu efecte nocive pentru sanatate . • Prin aceasta tehnologie genele transferate ar putea contamina celelalte organisme in mod nedorit cu efect biologic dezastruos. In cadrul circuitului inchis al naturii insectele consumand aceste alimente modificate genetic ar putea dezvolta mecanisme de rezistenta: • Exista riscul aparitiei unui singur tip de flora. Comisia Europeana admite 1% si 0% pentru alimentele destinate copiilor. Germania. Antibioticele prescrise in scopuri curative in diverse maladii nu si-ar mai produce efectul scontat. Grecia si Italia au interzis deja cultivarea de organisme modificate genetic. Ungaria.

poate sa incetineasca activitatea glandei tiroide. • In general femeile sunt cel mai des predispuse la afectiuni ale glandei tiroide. CERCETARI STIINTIFICE PRIVIND EFECTELE PRODUSELOR MODIFICATE GENETIC . conform specialistilor citati de HomeR emedies. Anumite substante continute de soia inhiba asimilarea iodului din alimente si provoaca disfunctii ale glandei tiroide in cazul in care consumul depaseste limita zilnica recomandata care difera de la persoana la persoana in functie de greutate. • • Un alt factor ce adauga soia pe lista alimentelor nu prea bune pentru organism. insa cu un consum moderat de soia si cu ocolirea altor factori nocivi care provoaca disfunctii ale glandei tiroide pot fi ocolite neplacerile. Daca activitatea acesteia incetineste nivelul TSH creste si productia hormonilor T3 si T4 va fi mai inceata. in cazul in care suferiti de hipotiroidism. este cel al mutatiilor genetice. Culturile de soia modificate genetic precum si alte legume si fructe modificate genetic sunt daunatoare organismului si ar trebui evitate.• Consumul in exces de soia. Capitolul 3. varsta si alti factori. • De asemenea cercetatorii au demonstrat ca bebelusii care au fost hraniti cu mancare ce are in componenta un nivel ridicat de soia risca sa aiba in tinerete boli autoimune precum Hashimoto sau Graves.

La doua zile dupa publicarea rezultatelor studiilor sale. A rezultat un numar anormal de mare de decese printre urmasii femelelor hranite cu soia modificata genetic.Un studiu prezentat de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii. http://www. Accesat pe 27 noiembrie 2010 . 36% dintre aceiasi cobai cântareau mai putin de 20 de grame. Unul dintre nenumaratele studii cu rezultate negative facute pe mâncarea modificata genetic a fost realizat de cercetatorul de origine maghiara Dr. cobaii ajungeau sa aiba creierul. una hranita cu faina de soia modificata genetic. se spune. În plus. în urma unui telefon.html . Dr. Soarecii de laborator hraniti cu mâncare ce nu continea organisme modificate genetic s-au reprodus mult mai eficient. 2009. Publicat pe 16 aprilie 2009 . comparativ cu cei hraniti cu mâncare naturala. cobaii au fost împartiti în doua grupe. indica faptul ca organismele modificate genetic pot afecta capacitatea de reproducere. Morfologia si structurile biochimice ale cobailor sînt foarte asemanatoare cu cele ale oamenilor.3 Cercetatoarea dr.” Alimentele modificate genetic influenteaza fertilitatea”. de aceea specialistii cer retragerea acestor produse. Studiul indica faptul ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios afectata. în cadrul unui seminar stiintific ce a avut loc în Viena. mai ales în contextul în care se urmareste introducerea de cât mai multe PMG în alimentatia umana. S-a mai observat si prezenta unui numar ridicat de celule precanceroase în mai multe tesuturi ale organismului. Publicat la 13 noiembrie 2008 .ro/alimentele-modificate-genetic-influenteaza-fertilitatea/. a declarat în concluzie Ermakova. precum si sistem imunitar deficient.Noua femele de cobai au fost împartite în 3 grupe de câte 3: un grup de control. ceea ce este extrem de îngrijorator în ce priveste efectele asupra mamelor si bebelusilor nenascuti. fapt care evidentia starea lor de extrema slabiciune. „Controversa organismelor modificate genetic”. biolog Irina Ermakova a efectuat un experiement la Institutul de Neurofiziologie si Studiul Activitatii Nervoase Superioare de pe lânga Academie Rusa de Stiinta. http://www. cealalta hranita cu faina de soia obisnuita. care a hranit cobai cu cartofi modificati genetic. Dupa primul stagiu. ficatul si testiculele mai mici.4 CONCLUZII SI RECOMANDARI 3 Eco Magazin. Echipa sa de cercetatori a fost desfiintata si s-a început târârea membrilor ei într-o serie de procese care urmareau intimidarea acestora si stoparea dezvaluirii a si mai multe adevaruri cumplite. din ratiuni comerciale. acestia putând procrea doar într-o mica masura.ecomagazin.ro/articole/stiinta/controversa-organismelor-modificate-genetic. Experimentul sau a demonstrat ca astfel hraniti. Acest efect poate fi atribuit diferentelor dintre sursele de hrana. Accesat la 27 noiembrie 2010 4 Eco Life . 2008. Árpád Pusztai.ecolife. Au fost numarate femelele care au nascut si numarul de cobai nascuti si morti. Acesta este primul studiu care a demonstrat o dependenta clara între hranirea cu alimente modificate genetic si starea de sanatate a urmasilor. un grup în a carui hrana s-a adaugat faina de soia modificata genetic si un grup care a consumat alimente amestecate cu faina de soia obisnuita. primit direct de la primul ministru britanic Tony Blair. Puszai a fost dat afara din postul pe care îl ocupa la Rowett Research Institute.

ouă. plante sau animale. carne. Acest fabulos progres stiintific este inca o cutie a Pandorei. animalelor sau omului îşi au originea în mici imperfecţiuni ale codului genetic. sau biotehnologia poate actiona asupra oricarui tip de material genetic provenit de la microorganisme. BIBLIOGRAFIE . Atata timp cat nu cunoastem deplin nu stapanim deplin.Modificat genetic nu este deocamdata echivalent cu imbunatatit genetic. Ideal ar fi. vin. dar în mod special produse alimentare care ne pot afecta sănătatea. nu fiti sclavii aromelor artificiale. Ne putem imagina cît de grave pot fi efectele secundare şi accidentele în cazul tuturor acestor tehnologii care se joacă cu ordinea şi echilibrul atît de fragil al celulelor vieţii. Gasiti placeri in lucrurile simple care vi se ofera. Corect este să fim informati și să alegem în cunostinta de cauza atunci când achizitionăm orice produs. Cel mai mare experiment din istoria umanităţii a început odată cu aceste industrii iraţionale şi aberante iar terenul pe care se experimentează este însuşi sistemul ecologic de care depinde viaţa terestră. Nu doar plantele alimentare sunt supuse modificării genetice. care să se ocupe de găsirea unor soluţii cu adevărat viabile la problemele care frămîntă omenirea şi nu să coalizeze cu o industrie tehnologică al cărei unic scop este să se vândă. produse si subproduse ale OMG-urilor se regăsesc în lactate. pentru că ingineria genetica. bere etc. să beneficiem de roadele unei ştiinţe independente. Cercetările genetice au arătat că multe boli specifice plantelor.

Dr. 2009. Publicat pe 16 aprilie 2009 . www. D.Bucatarie si sanatate”.referat. EdituraTehnica.ro/articole/stiinta/controversa-organismelor-modificategenetic.S.E. Nicolae Mihai. AgBioWorld . Editura Tehnica.html .ecolife. Accesat la 27 noiembrie 2010 6. John Madeley. Bucuresti. Accesat pe 29 Noiembrie 2010 2. 2001 3. „Controversa organismelor modificate genetic”. 2008. Editura Vital Health Publishing. Bucuresti 2004 Powered by http://www.ecomagazin.ro/alimentele-modificate-genetic-influenteaza-fertilitatea/. http://www.agbioworld.1. Editura A.„Hrana pentru toti”.” Alimentele modificate genetic influenteaza fertilitatea”. Publicat pe 10 Martie 2010. Lim Li Ching. ”Is Europe Finally Ready?”. Adriana Mihai. . Bucuresti. The World Watch Institute – “Starea lumii 2004”. http://www. Eco Magazin. Accesat pe 27 noiembrie 2010 5.Popescu – ”Alimentatie”. 2008 8. Global Issues. Mae-Wan Ho.. – „GMO Free: Exposing the Hazards of Biotechnology to Ensure the Integrity of Our Food Supply”. 2004 4.ro/ cel mai tare site cu referate .V. 2002 7. Eco Life .org. Publicat la 13 noiembrie 2008 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->