P. 1
Item 092 - Modul Didactic Pentru Starterul Stea-triunghi

Item 092 - Modul Didactic Pentru Starterul Stea-triunghi

|Views: 2|Likes:
Published by Mertoiu Gabriel

More info:

Published by: Mertoiu Gabriel on Mar 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2015

pdf

text

original

MODUL DIDACTIC PENTRU PORNIREA MOTOARELOR DE CURENT ALTERNATIV STEA – TRIUNGHI

MANUAL DE UTILIZARE

.

iar când puterea depășește o anumită valoare.2). dar numai pentru motoarele ce funcționează în regim normal (de durată) cu înfășurările conectate în triunghi. Autotransformatorul de pornire reduce tensiunea retelei de alimentare care este aplicată înfășurărilor motorului în momentul pornirii (fig. o dată conectate în stea iar apoi în triunghi (fig. Limitarea curentului de pornire are la bază reducerea. Comutatorul stea-triunghi are trei poziții : zero O. sau condițiile de pornire sunt grele. se introduc elemente de reducere a curentului de pornire. Y și  asigurând atât operația de conectaredeconectare cât și limitarea curentului de pornire. indiferent de modul de conectare al înfășurărilor statorului. sau cu ajutorul autotransformatoarelor de pornire. Aceasta se realizează prin aplicarea aceluiași sistem trifazat de tensiuni celor trei înfășurări ale motorului.conexiune triunghi) în primele momente cu o tensiune redusă și anume tensiunea de fază . prin alimentarea înfășurărilor motorului (care în mod normal sunt alimentate cu tensiunea de linie . . pentru o perioadă determinată de timp.1).conexiune stea. a tensiunii de alimentare la pornire (Up) : Aceasta se poate realiza cu ajutorul comutatoarelor stea-triunghi.Comanda motoarelor electrice asincrone Pornirea motoarelor electrice asincrone cu rotorul în scurtcircuit Circuitul de alimentare cu energie electrică al unui asemenea motor se prevede cu elemente de comutare și protecție.

Y. cât și pe cea de limitare a curentului de pornire. T) (fig. C.Y . a) Comutatorul stea-tringhi manual Se realizează de regulă din comutatoare pachet prin completarea cu legăturile exterioare necesare. . In fig.1 este prezentată diagrama de funcționare a unui comutator stea-tringhi manual. In fig. Trecerea din conexiunea stea în conexiunea tringhi se face după un interval de timp bine determinat. La cele nouă borne ale comutatorului se duc legături de la motor (A.2 sunt prezentate conexiunile înfășurărilor în cele trei pozitii ale comutatorului. S.3. X. care în interior are contacte fixe și mobile. B. Comutatoarele sunt astfel construite incât trecerea este posibilă numai în conexiunea 0 .3. ca urmare vor fi comutatoare stea-tringhi manuale sau automate. In fig. care depinde de caracteristicile motorului. .3.0. legăturile exterioare ce se execută pe fiecare din cele trei pachete ale comutatorului. Această trecere se poate face manual sau automat. Z) și de la rețea (R.Comanda motoarelor asincrone cu rotorul în scurtcircuit utilizând comutatoare stea-tringhi Așa cum s-a arătat comutatorul stea-tringhi realizează atât operația de conectare-deconectare.4).3.

. cu contacte în aer (25. 3C – contactoare. .2. . 2C.Rt – releu de timp. iar în fig. b) Comutatorul stea-tringhi automat. . Se realizează folosind contactoare și un releu de timp care comandă automat trecerea conexiunii stea în tringhi după un timp ce poate fi prestabilit.5.3 – releu termic cu bimetal pentru protecție la suprasarcină.5. cu pericol de incendiu. 63[A]) sau în ulei (100 .cu contacte în ulei.Din punct de vedere constructiv sunt de două tipuri : .200 [A]). Constructiv și comutatoarele automate sunt de două tipuri. În fig.RT1. pentru motoare asincrone ce lucrează în medii umede sau cu praf.1C.2 schema desfășurată de comandă unde : .200 [A] și Un £ 500 [V]. Se construiesc pentru curenți de 100 [A] .cu contacte în aer pentru In = 25 si 63 [A] pentru motoare de (7 .1 este prezentată schema de alimentare a unui motor printr-un comutator stea-tringhi automat cu trei contactoare.28) [KW] și Un = 500 [V].

etc).7). Se utilizează pentru motoare asincrone de până la 10 [KW]. pentru 380 [V].7) au trei pozitii. în cazul inversării sensului de rotație acest curent este și mai mare. Inversoarele cu manetă (fig.6) a vitezei unghiulare ω2. Aceasta deoarece viteza relativă dintre rotorul care se rotește într-un sens (cel inițial) cu viteza unghiulara ω’ și câmpul învârtitor al statorului care se rotește în sens contrar celui anterior. Pentru a diminua valoarea curentului absorbit în primul moment al cuplării. după inversarea a 2 faze. (fig. cu _ in sens contrar. În acest caz este necesară interblocarea între comanda celor două sensuri de rotație. se caută reducerea cât mai mult posibil (între momentele b și c – fig.8 este prezentat inversorul de sens cu contactoare. Operația se realizeaă prin inversarea a două faze între ele și este însoțită de creșteri foarte mari ale curentului în momentul inversării. acționate deci prin manetă.Comanda sensului de rotație al motoarelor asincrone cu rotorul în scurtcircuit utilizând comutatoare stea-tringhi Comanda inversării sensului de rotație este determinată de necesitățile utilajului pe care motorul îl acționează (macarale. ar fi în primul moment aproape dublă. stânga. zero. ascensoare. În fig. după inversarea a două faze. .9. poduri rulante. dreapta și pot conecta și deconecta curenți de până la șase ori curentul nominal. este absorbit de la rețea un curent de Kp= 6-7 ori mai mare decât In. Aceasta se poate face prin frânare mecanică sau prin cuplarea pentru mersul înapoi după un interval de timp corespunzător. sau cu contactoare. Inversoarele de sens se pot realiza din comutatoare pachet sau controlere. Dacă în momentul pornirii datorită vitezei relative dintre câmpul învârtitor al statorului și rotor (care porneste de la ω = 0).

Schema de comandă. de până la 30 de secunde. Din acest moment 1Rt1 măsoară primul interval de timp.curentul de pornire din rotor raportat la Ustator ' .r2 – rezistența proprie a rotorului raportată la Ustator . 2Rt1. În mod analog este scoasă și ultima treaptă a rezistenței. . După al doilea interval de timp. care se conectează la inelele înfășurărilor rotorice (fig.10. permite alimentarea înfășurărilor statorice de la rețea prin comanda contactorului 1C. În momentul pornirii cele trei secțiuni ale reostatului de pornire sunt în circuitul rotoric.2. după care prin contactul său 1Rt1 alimentează contactul 1A. care scoate a doua treaptă a rezistenței. .viteza unghiulară. de putere corespunzătoare. din fig. . .I2p .Comanda motoarelor electrice asincrone cu rotorul bobinat La motoarele electrice asincrone cu rotorul bobinat reducerea curentului de pornire se obține prin modificarea rezistenței circuitului rotoric.m1 .I2p .1). . care scoate prima treaptă a rezistenței din circuit și alimentează al doilea releu de timp.idem pentru 0 ≠ Rp .Ω1 . fixat prin 2Rt. . contactul acestuia. Această reducere determină și creșterea cuplului de pornire. Aceste reostate au o durată de funcționare limitată.numărul de faze . dacă este îndeplinită condiția următoare: Unde : . Pentru aceasta se utilizează reostate de pornire trifazate. alimentează contactul 2A.10.Rp – rezistența suplimentară din circuitul rotoric raportată la Ustator .

.

ca urmare acest mod de pornire este utilizat atunci când cuplul imediat necesar nu este ridicat. Pentru pornire statorul este conectat în conexiune stea prin intermediul contactorului K2M.TRIUNGHI (DELTA) Obiective: Realizarea circuitului de comandă ce permite pornirea automată a motoarelor asincrone trifazate cu rotor în scurt-circuit. iar curentul este mai mic. Când motorul funcționează. la finalul perioadei de timp prestabilite motorul trece din conexiune stea in conexiune delta. în acest interval de timp tensiunea de fază este redusă. după un timp prestabilit. contactorul K2M este deschis și contactorul K3M este închis pentru o perioadă de timp prestabilită. Rețineți: În momentul pornirii și forța generată și curentul absorbit de motor sunt reduse la 1/3 din valoarea nominală.PORNIREA AUTOMATĂ STEA . . înfășurări le statorului sunt pentru început alimentate în conexiune stea. ele sunt alimentate în conexiune triunghi (delta). Circuitul de putere Pentru a reduce curentul absorbit în faza de pornire a motorului.

previne scurtcircuitarea în eventualitatea închiderii simultane a contactelor celor două contactoare K2M și K3M. În acest moment are loc trecerea motorului din conexiune stea în conexiune delta. ca urmare motorul pornește. Când butonul galben S1Q este apăsat. K2M și K3M sunt deschise. În momentul în care timpul prestabilit a fost depășit. Pentru a opri motorul acționați butonul roșu S0Q. acesta închide contactele de alimentare. contactele auxiliare activează bobina contactorului K1M. se activează bobina contactorului K2M. Sistemul revine la starea inițială. prin urmare este realizată conexiunea stea. întrerupe alimentarea tuturor bobinelor. rezultă dezactivarea bobinei contactorului K2M. .Diagrama funcțională Contactoarele K1M. contactul K4T este deschis. releul de temporizare K4T este inactiv. Notă: interconectarea contactelor K3M serie cu bobina contactorului K2M și a contactelor K2M serie cu bobina contactorului K3M. Simultan releul de timp K4T este activat. ca urmare se permite activarea bobinei contactorului K3M.

Diagrama electrică Descriere echipament K1M = K2M = K3M K4T F1F S0Q = S1Q T = Contactor 3 x DL 210204 = temporizator DL 210208 = Releu termic DL 210205 = Întrerupătoare DL 210202 = Transformator DL 2101T13 M1M = Motor DL 10115AV .

Circuitul de comandă K1M K3M K2M .

Circuitul de putere K1M K3M K2M W2 U2 V2 U1 V1 W1 .

Rotiţi comutatorul reostatului DL10120RHD3A în poziţia 2 apoi 3 şi 4 pînă în poziţia  = 0 6. Aduceţi reostatul DL10120RHD3A în poziţia MAX. Realizaţi conexiunile prezentate în diagrama topografică. Conectaţi alimentatorul DL 2102ALRM la rețea. Pentru încheierea experimentului apăsaţi pe butonul roşu al modulului DL 2102T02 motorul se va opri. 4. . 3. 2. Întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi înlăturaţi toate conexiunile.1. 7. motorul DL 10120A începe a se roti. 5. Apăsaţi butonul galben al modulului DL 2101T02.

.

it Web site: www.Printed in Italy .le Romagna.20089 Rozzano (MI) Italy Tel.delorenzogroup.2009 DE LORENZO SpA . ++39 02 8254551 . 20 .com .Telefax ++39 02 8255181 E-mail: delorenzo@delorenzo.© 1996 .All right reserved DE LORENZO SpA V.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->