PENGHAYATAN HARI PEMBALASAN MENJANA INSAN KAMIL

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH ALHAMDULILLAHI ROBBIL ALAMIN WASSOLATU WASSALAMU ALA ASYROFIL ANBIYAI WAL MURSALIN WA ALA ALIHI WASOHBIHI AJMAIN Kalungan apreasasi buat tuan/puan pengacara majlis, barisan panel hakim yang bertunjangkan keadilan dan hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk “Penghayatan Hari Pembalasan Menjana Insan Kamil”. Hadirin dan hadirat sekalian, Menurut Kamus Dewan hari pembalasan bermaksud hari yang akan diadili semua amalan yang telah dilakukan oleh manusia semasa hidup di dunia. Manakala insan kamil pula bermaksud manusia yang sempurna dari semua sudut. Memang diakui sekiranya seseorang itu benar2 menghayati konsep hari pembalasan, pasti akan menjadikan individu itu khusyuk dan sempurna dalam setiap apa yang dilakukan.Hal ini dapat diklasifikasikan kepada 4 fikrah utama. Fikrah yang pertama : Beriman Kepada Perkara Ghaib meningkatkan Ketaqwaan Ketaqwaan kepada Allah adalah paksi utama dalam membentuk keperibadian seseorang. Firman Allah swt Surah al-Baqarah ayat 3

Maksudnya : Dan orang yang beriman kepada perkara2 ghaib, dan mendirikan solat serta membelanjakan sebahadian rezeki yang kami berikan kepada mereka. Sebagaimana pada zaman kegemilangan kerajaan Abbasiyyah di bawah pemerintahan Khalifah harun Ar-Rasyid yang terkenal dengan sifat taqwa dan warak, di mana ketika itu rakyau hidup aman damai dan Baghdad menjadi tumpuan para cendiakawan dari seluruh dunia. Hari ini ulama tersohor Dr Yusof`Qardawi telah dinobatkan sebagai tokoh Maal hijrah adalah merupakan insan yang bertanggungjawab dalam karier sebagai pendakwah dan tokoh intelek kontemporari.

Surah Ali Imran ayat 110 Maksudnya : kamu adalah sebaik-baik umat yang dikeluarkan untuk manusia menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Maka dengan ini terbukti benarlah insan kamil dapat dibentuk melalui solat yang berterusan. Kini rancangan dakwah banyak ditayangkan di kaca tv seperti Halaqah. 30 minit bersama Ustaz Don menyeru masyarakat kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Sirah Rasulullah saw menceritakan bahawa bagingda sentiasa beristiqamah dalam melakukan ibadah qiamullail walaupun baginda telah dijanjikan syurga. Rakaman sejarah membuktikan bahawa seruan dakwah yang dilakukan oleh para sahabat dan tabien sehingga tersebar ke seluruh pelusuk dunia. Pada hari ini juga. Kewajipan dakwah bukan terletak di bahu daie dan ulama sahaja bahkan menjadi kewajipan setiap individu. . Warga dewan yang dikasihi sekalian.Tanyalah Ustaz. Fikrah yang ketiga : Amar makruf nahi mungkar tunjang insan berkualiti..Fikrah yang kedua : Istiqomah dalam solat membentuk jatidiri cemerlang. namun mereka tetap istiqamah sujud bersolat di celah0celah bedilan peluru yang mengganas.Ini kerana solat itu akan menjadi banteng agar tidak terjebak ke lembah kemungkaran Firman Allah SWT dalam surah Innas solata tanha anil fakhsya i wal mungkar Yang bermaksud : Sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar. duni amenyaksikan kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin. Seseorang yang tetap dalam solat mampu membentuk keperibadian yang sempurna.

Sidang hadirin sekalian. . Firman Allah : Surah Ibrahim ayat 7 Maksudnya : Sebagai contoh Saidina Uthman bin Affan seorang hartawan yang dermawan yang sanggup menginfakkan harta ke jalan Allah.. Wabillahi taufik wal hidayah Wassalamualaikum warah matullahi wabarakatuh. Sebagaimana inisiatif yang telah dibuat oleh salah seorang jutawan Negara kita yang telah menubuhkan Yayasan Bukhari dengan menawarkan tuisyen secara percuma kepada pelajar miskin. Akhir kalam dapat saya simpulkan daripada 4 isi utama itu tadi jelas menunjukkan antara bentuk penghayatan hari pembalasan yang menjana insan kamil. Kesyukuran yang dipanjatkan kepada Allah swt mampu mengikis sifat-sifat mazmumah seperti cinta kepada dunia dan takutkan mati. Fikrah yang keempat : bersyukur membentuk insan berkualiti..Ternyata pelaksanaan amar makruf nahi mungkar mampu melahirkan insan kamil yang berkualiti.Marilah sama-sama kita beriltizam untuk meneruskan amalan ini agar terbentuknya insan yang sejati.

Manakala Sosial bermaksud perhubungan atau saling berinteraksi. Keadilan pula bermaksud tidak berat sebelah. barisan panel hakim yang bertunjangkan keadilan dan hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Menurut Kamus Dewan muamalah islam bererti system yang memenuhi keperluan hidup manusia samada kepada keseimbangan yang menjamin kesejahteraan hidup. Firman Allah SWT dalam surat ayat Aqimus solatu wa atuz zakah . Sistem hubungan yang adil dan saksama jelas dapat dipupuk dalam muamalah Islamiah. Pertama : Zakat nadi kesejahteraan ummah Zakat wajib dikeluarkan oleh setiap muslim yang berkemampuan.MUAMALAH ISLAM MENJAMIN KEADILAN SOSIAL ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH ALHAMDULILLAHI ROBBIL ALAMIN WASSOLATU WASSALAMU ALA ASYROFIL ANBIYAI WAL MURSALIN WA ALA ALIHI WASOHBIHI AJMAIN Kalungan apreasasi buat tuan/puan pengacara majlis. Berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk “Muamalah Islam Menjamin Keadilan Sosial” Hadirin dan hadirat sekalian. Hal ini akan saya simpulkan dalam 4 isi utama.

Masyarakat Islam pada hari ini juga masih mengekalkan tradisi ziarah menziarahi bagi mengeratkan lagi silaturrahim yang telah wujud. Jelas di sini menunujukkan bahawa pelaksanaan yg sistematik mampu membentuk kesejahteraan ummah. Pusat Pembayaran Zakat Wilayah Persekutuan juga telah membuka pusat perkhidmatan secara on line bagi memudahkan orang Islam membuat pembayaran pada bila-bila masa. Terbuktilah bahawa perpaduan yang utuh dapat dibina daripada ukhuwwah Islamiah yang mantap. . Ketiga : Jual beli menjana ekonomi Firman Allah SWT dalam surah Yang bermaksud : Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba Jual beli yang disyariatkan Islam mampu meningkatkan ekonomi dan mengelakkan penindasan. Kedua : UKhuwwah Islamiah menjamin perpaduan utuh Firman Allah SWT dalam surah Al-Hujurat ayat 10 Maksudnya : Sesungguhnya orang yang beriman itu bersaudara. auz dan khazraj serta kaum musliminDi bawah naungan ukhuwwah islamiah. Jalinan ukhuwwah islamiah telah dibuktikan oleh rasulullah SAW ketika pembinaa Negara Islam di mana baginda telah menyatukan kaum muhajirin dan ansar. Sebagaimana yang Rasulullah SAW yang pernah berjual beli dengan seorang lelaki yahudi tanpa ada unsur-unsur riba. Terlihat di sekaliling kita kehidupan segelintir masyarakat miskin. Kehidupan golongan ini terbela dengan adanya bantuan wang zakat yang disalurkan kepada mereka oleh golongan yang berkemampuan. Kerajaan juga telah mengambil pelbagai langkah bagi memupuk semangat persaudaraan dan perpaduan seperti sambutan rumah terbuka sempena Hari raya Aidilfitri. Saidina Abu Bakar sendiri sangat mengambil berat dan telah memerangi golongan yang enggan membayar zakat demi menegakkan keadilan ummah.Maksudnya : Dirikanlah solat dan keluarkanlah zakat.

.. Konklusinya jual beli yang bersih daripada riba mampu menjadi tunjang kesejahteraan ummah. Akhir kalam.. Oleh itu sikap mengambil berat dan menghormati jiran sangat penting dalam merealisasikan perpaduan.Begitu juga urusan pembelian hartanah dan kenderaan yang mengamalkan system Baiul Innah iaitu urusan jual beli yang tidak melibatkan riba. Jiran ialah meraka yang tinggal di sekeliling rumah kita. Wabillahi taufik wal hidayah. seperti mana yang dilaporkan oleh akhbar mengakibatkan seorang warga tua mati reput setelah beberapa hari. Kita perlulah mempunyai sikap saling menghormati dan mengambil berat di antara satu sama lain. Hari ini terdapat banyak system perbankan Islam seperti rahnu. dapat saya rumuskan di sini muamalah dalam syariat Islam mampu menjamin system social yang adil. Sidang hadirin sekalian.. Antara amalan yang boleh dilakukan bagi mengukuhkan perpaduan di antara jiran adalah seperti ziarah menziarahi dan bergotong royong. . Ketidakprihatian masyarakat hari ini terhadap jiran tetangga.ijarah dan sebagainya yang telah dijalankan di bank tertentu seperti bank Islam dan Bank Rakyat. Maka sama-samalah kita terus menghidupkan system Islam yang indah ini dalam hubungan yang diredai bagi mengekalkan kesamarataan dalam hidup bermasyarakat. Hadis Rasulullah SAW Maksudnya : Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah dia memuliakan jirannya. Keempat : Menghormati jiran membentuk perpaduan..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful