+ + + VRIJEME MUKE

+ + +
Misao vodilja:

U križu je spas. Krist je bio poslušan do smrti – smrti na križu. Zato ga Bog uzvisi. (Fil 2, 8-9).

Westphalski majstor: Krist

između Longina i Stefatona, emajl, oko 1200., MOMA

Čitanje Svetog pisma:

Bijaše već oko šeste ure kad nasta tama po svoj zemlji - sve do ure devete, jer sunce pomrča, a hramska se zavjesa razdrije po sredini. I povika Isus iza glasa: "Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!" To rekavši, izdahnu. Kad satnik vidje što se zbiva, stane slaviti Boga: "Zbilja, čovjek ovaj bijaše pravednik!“
(Lk 23, 44-47)

Razmatranje:

Grijeh ometa povezanost čovjeka s Bogom, razdvaja ih. No u svojoj smrti Krist je na sebe uzeo grijeh, Bog ga je za nas učinio grijehom (2 Kor 5, 21). To mislimo kada kažemo „otkupljenje“ i spas“. Naš grijeh uvijek pogađa Isusa. On kaže: daj mi svoj grijeh i uzmi moju pravednost. U patnji i križu Kristovu vidimo što je grijeh; ne beznačajan propust niti neki prijestup. U križu Kristovu vidimo i što je otkupljenje: nov život u Bogu, novo spasenje po Božjem milosrđu. Jer „Zbilja, čovjek ovaj bijaše pravednik!“. Grijeh nas prati u cijelom životu; no i Isus nas prati kroz cio naš život a s njime i otkupljenje. Mučni Veliki petak je prolaz do pobjedonosnog uskrsnog dana .
Prošnje

Bože! Poklonio si nam spasenje u smrti svoga Sina: Budi uz nas u svom Sinu kao Bog koji trpi s nama; Nauči ljude da vjeruju u tebe a time u sebe i smisao svojeg života; Ne daj da itko propadne jer je Krist za sve umro na križu. Zahvaljujemo ti i slavimo te s njim i sa Svetim Duhom.
Rudolf Fischer – Wollpert: Obitelj moli i razmatra, izd. Župski ured Đakovački Selci, 1984., str. 92-93

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful