Tizenkét dühös ember

Dráma

Írta: Reginald Rose Fordította: Fábri Péter

SZEREPLŐK 1. esküdt (Elnök) 2. esküdt 3. esküdt 4. esküdt 5. esküdt 6. esküdt 7. esküdt 8. esküdt 9. esküdt 10. esküdt 11. esküdt 12. esküdt Őr Bíró (hangja) Helyszín: az esküdtek szobája egy New York-i bíróságon Játszódik 1957-ben

ELSŐ FELVONÁS Az esküdtek szobája egy New York-i bíróságon, 1957-ben. Forró nyári délután Nagy, sárgásbarna színű, megkopott festésű szoba. A hátsó falon három ablak, ezeken át New York házaira látni. A szoba mellett látható a mosdó, mosdókagylóval és törülközővel, e mögött található a wc. Középen nagy, összekarcolt asztal, körülötte tizenkét szék. A falnál egy pad. Néhány további szék és egy kis asztal is van a szobában; továbbá egy hidegvíz-tároló (water-cooler), mellette papírpoharak és papírkosár; ventilátor a pad fölött, egy falióra a hidegvíz-tároló fölött, egy sor fogas a kabátoknak, fölötte polc. Az asztalon ceruzák, jegyzettömbök, hamutartók. Este az ajtó melletti fluoreszkáló fény világítja meg a szobát; a villanykapcsoló az ajtó mellett van Amikor a FÜGGÖNY fölmegy, a szoba üres. A bíró hangját halljuk Bíró (hangja) Ezt állapította meg tehát a bíróság a törvény szempontjából az üggyel kapcsolatban. És most, esküdt uraim, hallgassák meg az utolsó instrukciót, amelyet Önöknek adhatok. Az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés a legsúlyosabb bűntény, amely büntetőügyeket tárgyaló bíróságaink elé kerül. Hallották a tanúvallomásokat és hallották a törvényt, hallották továbbá magyarázatomat arról, hogy abból mi vonatkozik erre az ügyre. Az önök kötelessége most már megpróbálni elválasztani egymástól a tényeket és a képzelgést. Egy ember meghalt. Egy másik ember élete forog kockán. Arra biztatom önöket, hogy becsületesen és megfontoltan döntsenek. Ha alapos okkal kételkednek, akkor azzal a döntéssel jöjjenek vissza, hogy a vádlott „nem bűnös”. Ha azonban minden kétség ki van zárva, akkor a vádlottat tiszta lelkiismerettel bűnösnek kell nyilvánítaniuk. Bárhogyan döntsenek is, döntésüknek egyhangúnak kell lennie. Amennyiben bűnösnek találják a vádlottat, a bíróság nem fog kegyelmet gyakorolni. Ebben az esetben kötelező meghoznom a halálos ítéletet. Kinyílik az ajtó és belép az Őr. Kezében mappa (clipboard), benne (rajta) az esküdtek névsora. Nem irigylem önöktől ezt a feladatot. Súlyos felelősség van a vállukon. Köszönöm, uraim. Rövid szünet. Halljuk az esküdteket járkálni és beszélgetni Őr Rendben, uraim, kezdjük.

Belépnek az esküdtek Az Őr ellenőrzi a listát A 9. esküdt, egy öreg ember, átmegy a szobán, belép a mosdóba és kimegy a színről a wc irányában
2

A 4. esküdt elkezdi olvasni az újságját. Néhányan ablakot nyitnak. Mások fel-alá járkálnak a szobában. Néhány másodpercig egyetlen szó sem hangzik el. A 3. esküdt a jegyzeteit tanulmányozza. A 2. esküdt átmegy a hidegvíz-tárolóhoz és tölt magának egy pohár vizet. Az Elnök kitép egy papírlapot egy jegyzetblokkból és apró szavazólapokra tépi szét. Az Őr odamegy a 12. esküdthez és ellenőrzi a nevét a listán. A 7. esküdt odamegy a 4. esküdthöz és rágógumival kínálja. A 4. esküdt nemet int a fejével 7. esküdt (a 8-hoz fordul) Kér egy rágógumit? 8. esküdt (mosolyogva) Köszönöm, nem. A 7. esküdt szenvedélyesen rág egy rágógumit és átsétál a 6. esküdthöz 7. esküdt (a homlokát törli) Öregem, én fölhívtam a meteológiát. Idén ez a legmelegebb nap. A 6. esküdt bólint és kibámul az ablakon Aszinné az ember, ilyen helyen van légkondi. Maj’ meghaltam odabent a teremben. Őr OK, uraim. Mindenki itt van. Ha bármi kívánságuk van, itt leszek kint. Csak kopogjanak.

Az Őr kimegy és a csöndben halljuk, ahogyan bezárul az ajtó 5. esküdt 10. esküdt 5. esküdt Nem is tudtam, hogy bezárják az ajtót. Naná, hogy bezárják. Mér’, mit hitt? Nem tudom. Erre sose gondoltam.

A 10. esküdt átmegy a szobán, megáll az Elnök előtt és a papírdarabokra mutat. 10. esküdt Elnök 10. esküdt Hát ezek meg minek? Gondoltam, titkos szavazás lesz. Remek ötlet! A végén még megválasztjuk szenátornak. (Nevet, de a nevetése köhögésbe fullad)

Az Elnök az órájára néz és a faliórához igazítja. A 3. esküdt vizet vesz a hidegvíz-tárolóból, odamegy a 2. esküdthöz, és amíg iszik, körülnéz a szobában 3. esküdt 2. esküdt 3. esküdt 2. esküdt (a 2. esküdthöz) Maga mit gondol? (szelíden) Nem is tudom. Nagyon érdekes volt. Tényleg? Én elaludtam. Úgy értem, még sose voltam esküdt.

3

(az Elnökhöz. (Nevet. esküdt egy pillanatig nézi. hogy gyilkossági ügyet kaptunk. (Kinéz az ablakon) Mondja. Mindenkinek jár a tisztességes eljárás. Muris. odamegy a hidegvíz-tárolóhoz. esküdt 3. esküdt A 2.érti. A 12. bólint. az ott nem a Woolworth-ház? 8. mi lett volna. beszélnek. de azt mondom magának. szerencsénk volt. Elképzeltem. újratölti a poharát és egyedül álldogál. ha elkezdenénk? Igen. A 8. és mindig megdöbbenek. kijelölik őket. esküdt kinéz az ablakon. esküdt nem válaszol Számomra nagyon érdekes volt. esküdt De igen..) Az hát. és agyoncsapnánk. A 8. miközben kortyolgat 7. mióta megszülettem és még sosem jártam benne. esküdt Elnök (az Elnökhöz) Hé. esküdthöz) Tiszta időpocsékolás. Az öregúr például kint van a mosdóban . hogy tudnak beszélni ezek az ügyvédek. most mondja. jobban járnánk. mielőtt még bajt csinálnak. esküdt (a 10. Há’ persze. Há’ hallott már valaha ennyit szövegelni a semmiről? Gondolom. mire gondolok? Higgye el.. esküdt Tényleg? Én má’ igen. 2. föláll. esküdt bólint Maga mit gondol az ügyről? A 8. legyünk csak hamar túl rajta. esküdthöz) Micsoda remek látvány. mint ez is. bizonytalanul) A számok sorrendjében üljünk? Nem is tudom. ha olyan nyilvánvaló az ügy. Azok lehetnek a legunalmasabbak. ha fognánk ezeket a kemény kis fickókat. csak beszélnek. esküdt idegesen nézi a 3. A 8. Arra gondoltam. nekem aztán semmi kifogásom ellene. Itt élek. rablótámadást vagy valami ilyet kapunk. emiatt ott ülni három napig! 4 . Idehallgasson. tartsunk öt perc szünetet. azután arrébb megy 7.. esküdt kinéz az ablakon 12. Nyilván mindenkinek van jobb dolga is. Ez a rend. esküdt 3. esküdt 10.3. még akkor is. ha egy betörést. esküdt 12. esküdtet. Egy pillanatig sem unatkoztam . érti! Sok időt és pénzt takaríthatnánk meg vele. mi volna. néha arra gondolok. esküdt Elnök 5. esküdt (a 8.

7. Maga tőzsdézik vagy ilyesmi? Bróker vagyok. A 10. A 2.) 3. esküdt 7. Nulláról kezdtem. „Kedves Sóher úr. Látja. Nem működik. Van valami érdekes? Csak arra voltam kíváncsi. esküdt 4. (Lelép... hogy zárt a tőzsde. mutatja egy labda röppályája ívét) Baromi erős. Ezek a nyári náthák megölik az embert. Alig merek az orromhoz érni. esküdthöz) Ma még nem volt időm belenézni az újságba. esküdt egyáltalán nem reagál Maga aztán rajong a baseball-ért. (az órájára néz) Elnök úr. Az Elnök fölmászik a padra és a ventillátort vizsgálgatja.” (a ventillátorra mondja) Hadd nézzem. igaz? (Az Elnökhöz) Hogy akarja..) Írni kéne a polgármesternek. esküdt 3. (Kezét előrelendíti. esküdthöz) Jó lesz hamar végezni. kezdjük már. Estére baseball-jegyem van. esküdt (a 4. esküdt 4. (Lemászik. esküdt 3. Van ez az új dobónk. Mér’. Nem t’om. Mi a véleménye? Rendben van uraim. (a 2. Elnök A 3.. hát mire számított? Maga is látta. Harminchét alkalmazottam van. esküdt erőteljesen fújja az orrát Mi baj van. esküdt 7. megfázott? 10. hova üljünk? 5 . vagy hogy hívják. (Felmászik a padra és próbálja elindítani a ventillátort. most akkor nézzük a reflektorokat.) Na ez szép. esküdt a 4. esküdt 10. esküdt És az a dolog azzal a késsel? Hogy felnőtt embereknek akarja bemesélni ezt a sületlenséget. esküdt fölé hajol és a válla fölött beleolvas az újságjába. kérem. esküdt De még mennyire. esküdt Elnök 7. nem működik a ventilátor. miről beszélek? (Hangosan fújja az orrát) A hangjelzés rendben.” A nevét a feleségem találta ki. Tényleg? Nekem futárszolgálatom van. mint egy bivaly. Modjelewski. esküdt 7. „Máris szaladok. Hát persze. kivel van dolga. Olyan. foglaljanak helyet. Yankees Cleveland.

esküdthöz) Volna szíves leülni? Ó. esküdthöz) Mi volt a véleménye az ügyészről? (németes akcentussal) Bocsánat. hogy megérdemlik. esküdt 7.. Ehhez kell egy kis agy. Nézze. A Milwaukee-nak. hogy mondta? Szerintem nagyszerű volt. esküdt 10. Úgy értem. Az Elnök odamegy a mosdó ajtajához 7. Nekem nagyon tetszett. sorrendben. Miféle statisztikát? Ezek mind ilyenek. igaz? Hogy egy kölyök megöli az apját. esküdt tovább bámul kifelé az ablakon. (A székéhez megy és leül) A 9. Hagyják. A 8. satöbbi. esküdt (a 11. Igazi szenvedély. esküdt 11. esküdt 7. esküdthöz) Szeretnénk elkezdeni. Milwaukee! Ez olyan. esküdt 12. bocsánat. Elnök A 9. esküdthöz) Azér’ ez nem semmi. (Ujjal mutatja) Kettő. ha a statisztikát vesszük. mintha naponta fejbevernék az embert egy vasdoronggal. esküdt 12. kezdődhet a műsor. esküdt (az 5. Ahogyan sorra bebizonyította a tételeit. (Fölkel) Legyen. A 9. esküdt még mindig nem jött vissza a wc-ről 12. esküdt 10. ha jó lesz így. szerintem is profi munka volt.kérdem én. esküdt 12.. hát kijük van azoknak . az esküdtszéki számok szerint. négy. esküdt Elnök 8. uraim? Van ennek jelentősége? Szerintem is értelmes dolog sorszámok szerint ülni. esküdt 4. esküdt bejön a mosdóból 6 . esküdt (az asztalon keresztül a 4. OK. esküdt 5. maga a Yankee-knek szurkol? Nem. És ennyi. (Átmegy és leül a tizes székre) Az esküdtek kezdenek helyet foglalni.Elnök 10. bemegy a mosdóba és kezet mos 10. esküdt Gondolom.. Érti. három. Beng. esküdt kilép a wc-ből. hogy a kölykeik elvaduljanak. Igen. ki van ott a labdaszedőkön kívül? (a 9. Hát idefigyeljen. logikusan és könyörtelenül. szenvedély volt benne. esküdt 11. esküdthöz) Hé. (a 8. Persze lehet.

. Ez a törvény. esküdt Elnézést. Úgy tudom. OK. Igen. esküdt Elnök A többiek csöndben maradnak Rendben. esküdt átmegy a szobán és elfoglalja a helyét 7. hogy tartanak egy előzetes szavazást. Nem akarok itt szabályokat felállítani. barátom. esküdt lassan fölemeli a karját Egy. esküdt 10. Ki tudja. esküdt most emeli föl a karját. hogy megszámlálja a szavazatokat. hogy „bűnös”. így vagy úgy. mindig akad egy. emeljék fel a kezüket. esküdt 7.tizenegy. Azt hiszem. tizenegy az egyhez arányban „bűnös”. szavazzunk. úgy tárgyalják az ügyet. hadd lássuk. hátha rögtön haza is mehetünk. Van valaki. esküdt Elnök Milwaukee! Rendben van. (kis szünet után) Akkor most mit csinálunk? Hát gondolom.. (Visszaül a helyére) 10. esküdt 10. ki mit gondol. hányadán állunk. ezt mindannyian tudjuk. A 9. esküdt 3. Ennek a szavazásnak tizenkettő-nullára kell végződnie. megbeszéljük. Rendben. Igen. készen vagyunk? Akik arra szavaznak. Jaj. OK. Néhány további egy kicsit lassabban. „Nem bűnös”? A 8. Hét-nyolc kéz azonnal fölemelkedik. Lehet úgy. Ha arra szavazunk. esküdt Elnök 4. hogy van itt egy vád. hányadán állunk. kivéve a 8. esküdt 8. villamosszékbe küldjük a vádlottat. amikor az Elnök föláll. ahogy akarják. Uraim. De azért ne felejtsük el. szavazzunk. Kilenc .tíz . és azután szavazunk. Ez kötelezi a bíróságot. esküdt Jaj. hogy előbb megbeszéljük. A 9. Vagy akár szavazhatunk most rögtön.. barátocskám. esküdt 7. ami szándékos emberölésről szól. aki nem akar szavazni? (Körülnéz) 4. esküdtét . mindenki karja a levegőben van. hogy lássuk.. 7 . OK. (Szünetet tart és körülnéz) Csak ennyit akartam mondani. Most már tudjuk. Maguktól függ.9. Gyerünk. az a szokás. hogy „bűnös”. Mindenki körülnéz.

Elhiszi a fiú sztoriját? Nem tudom. Maga ott ült a bíróságon és ugyanazokat a dolgokat hallotta. hogy „bűnös”. Senkinek sem kellett meggondolnia. Csak mert gyorsan szavaztam? Szerintem a fickó bűnös. Úgy értem. Már az első nap meggyőztek. nem dönthetünk róla öt perc alatt. esküdt 8. esküdt (odahajol a 8. esküdt 8. esküdt 3. maga tényleg azt hiszi. Ha száz évig beszélne. esküdt 8. esküdt 10. esküdthöz) Teljesen nyilvánvaló. amiről nincs mit beszélni.3. esküdt 7. Mé’. Megkéselte a saját apját. esküdt 1 A mértékegységeket európai mértékekre változtatom. Talán nem. esküdt 3. Hát akkor miért szavazott arra. kit nem? (a 8. Ebben az esetben az eredeti szöveg: „four inches”. esküdt 7. esküdt 6. Miért. amit mi. esküdt 8. hogy „nem bűnös”? Tizenegyen szavaztak arra. esküdt 7. 8. esküdt 8. De hát miről lehet itt még beszélni? Tizenegy ember egyetért. Láthatta. hogy mindet felsoroljam? Nem. Csak éppen egy ember életéről van szó. esküdt 7. hogy ártatlan? Nem tudom. hogy nekem könnyű? Senki. Ez az ember egy veszedelmes gyilkos. esküdthöz) Szerintem ez tényleg olyan ügy. Csak meg akarom beszélni. Ez igaz. esküdt 10. Kérdeznék magától valamit. mielőtt még beszélnénk róla. esküdt 7. Mondani bármit lehet. de megadom az eredetit. ki mondja. esküdthöz) Most mondja. Nem akarom megváltoztatni a véleményét. Mondjuk tévedünk! Mondjuk ez az épület ránk omlik. (a 8. Mondjuk tévedünk. esküdt 8. Nem volna könnyű fölemelnem a kezem és elküldenem meghalni egy fiút. azaz „négy hüvelyk”. Akarja. Hát akkor mit akar? Semmit. esküdt 8. esküdt 3. Ez az ember! Tizenhat éves. esküdt 8. Tíz centi1 mélyen bele a mellkasába. Éppen elég idős. 8 . kivéve magát. akkor sem tudná megváltoztatni a véleményemet. Egy tucat módon bebizonyították. Beszéljünk értelmesen. hogy elhiszem-e.

(elmosolyodik) OK. Felőlem beszélhet. hogy a fiú bűnös. uram. esküdt 10. Egy szavukat el ne higgye. Idehallgasson. nem? Maga szerint mennyibe került ez a per? Szerencséje volt vele. esküdt 9.) Nézze. Hogy érti? Miről beszél ez? Maga azt hiszi. akkor mondja meg maga. tehát akar valaki valamit mondani? A 2. öregem. ugye? Na most akkor ugye nem akarja azt mondani nekünk. Külvárosi kölyök. hogy monopóliuma van az igazságra? Mér’ csinál ekkora ügyet belőle? (A többiekhez) Mit gondolnak erről a pasasról? (a többiekhez) Szerintem meg kell magyaráznunk bizonyos dolgokat ennek az embernek. amikor tudjuk. esküdt 10. amíg az apja börtönben ült hamisításért. Mi nem tartozunk neki semmivel. Hallottuk a tényeket. Érti. hogy mér’ vagyunk itt? Lehet. esküdt 8. Hallottam tegnap egy remek sztorit. Rendben. Ez minden. esküdt 8. esküdt Én nem. meddig tart? Őszintén úgy gondoljuk. Remek. Úgyhogy mondjuk öt perc alatt végzünk? Na és? Legyen mondjuk egy óra. hogy maga nagyon tudatlan ember lehet. mire gondolok? (Fölemelkedik és körülnéz a többieken. esküdt 9. Nem valami biztató kezdet. mi itt mindannyian felnőttek vagyunk. kiféle-miféle. én egész életemben ezek között éltem. esküdt 10. esküdt . Szerintem tartozunk neki ezzel a néhány szóval. Berohan egy félmeztelen nő az orvoshoz Nem ezért vagyunk itt. esküdt 9. (bizonytalankodva) Na. hogy hinnünk kell ennek a kölyöknek. esküdt Csönd van Elnök (kis szünet után) Mit számít. Most hirtelen az jutott eszembe. Tisztességes pere volt. ez a fiú egész életében csak rúgásokat kapott. Tudja. Született hazudozók. az anyja meghalt. Én szívesen szánok rá egy órát. Nézze. amikor ő kilenc éves volt. amit akar. hogy semmi értelme. Másfél évet töltött egy árvaházban. esküdt 7. esküdtre néz Maga? 2. Csak nyolckor kezdődik a meccs. 9 10. ahogy akarja. esküdt 9. Szörnyű tizenhat év van mögötte.7. esküdt 8. esküdt 10.

esküdt firkálgatását nézi) Mit csinál? Hm? Ó. Szoktam így firkálgatni. Ó. senki se bizonyította be az ellenkezőjét. (akaratlanul elmosolyodik) Nagyon szellemes. Persze. OK. a mi dolgunk. valaki látta is. (a 12.) Az egyik áru. Hallott már róla. (Idegesen megáll) Hát nehéz ezt megfogalmazni. talán meg tudja mondani nekünk.. hogy meggyőzzük ezt az urat . mi az. esküdt 8. esküdt félig fölemelkedik. A vádlott akár ki se nyissa a száját. amivel a reklámügynökségnél dolgozom.. esküdt Elnök Ha meg akarjuk vitatni ezt az ügyet.3. Az úr az asztal végén. hogy miért nem ért egyet velünk. Szerintem ez jó. Úgy értem. hogy valószínűleg félreértett valamit. Én . esküdthöz) Tehát maga kezdi. hogy bűnös. esküdt 12. Tudom. Monopólium! Jesszusom.. Benne van az Alkotmányban. Ha esetleg mindannyian kapnánk egy-két percet. esküdt 11. Nézze. (Tehetetlenül néz körül) 10 Elnök 7. hogy hallottam. Bárhogyan. Csak hangosan gondolkodom. esküdt kezének szorítását. hát a fickó bűnös.és akkor meg tudjuk magyarázni neki. esküdt Elnök 2. A bizonyítás a vádló feladata. amit írt.” Ezt írtam. Elmondja nekünk. Ettől jobban jár az agyam. esküdtre mutat). Rendben van.. de azután megérzi a karján a 8. hogy nekünk van igazunk és ő téved. A 12.(a 8. (zavartan) Hát persze. lehetőleg ragaszkodjunk a tényekhez. Esetleg a számozás szerint mehetnénk körbe. esküdt 2. A 9. Itt nem kérünk a prédikációkból. esküdt a jegyzettömbjére firkál 4. Hát tegyük.. (Fölemeli. Rizspehely. esküdt 10. esküdt Elnézést. Egyszerűen csak azt hiszem. Senkinek sem kell bebizonyítania az ellenkezőjét. Megpróbálunk eljutni valameddig. Csak kezdjük. ez csak úgy felvetődött bennem. Különben itt ülhetünk örökre . Úgy értem. esküdt Na jó’ van. esküdt Elnök 12. ahogyan finoman visszahúzza őt. esküdt . Ma nincsen vasárnap. Szerintem ez az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt. El kell végeznünk egy feladatot. esküdt Elnök A 2. ez csak egy ötlet. Igen. odamegy a fogashoz és kivesz egy csomag köhögés elleni tablettát a zakózsebéből 12.. Ha volnának szívesek! 11. hogy mit gondol . „Reggeli beépített pattogóval..na.úgy értem . de azt hiszem. (A 2. esküdt feláll.

tessék. Egyetértek. hogy egy vasúti kocsi ablakán át lehet látni. aki a második emeleten lakik. kinézett és látta. amit tett. az a nő az utca túloldalán? Ha az ő tanúskodása nem bizonyíték. esküdthöz) Abszolút igaza van. Az ablakuk pont szemben van. odaszaladt a lakása ajtajához. Először. esküdt Elnök 10. mi történik a túloldalon. Ez igaz. Idefigyeljenek. Hallotta? (A 4. Pontosan. amikor a fiú megtette. Pontosan. ha leoltják a lámpákat. Ő volt az. esküdt 11. esküdt 4. mint akárki más. ahol a gyilkosság történt. És a halottkém éjfél körüli időpontra teszi a halál beálltát. A gyilkosság éjszakáján. esküdt 10. Azt mondta. itt vannak magának a tények. Vegyük az öregembert. esküdt 3. az utca túloldalán a kölyök beledöfi a kést az apjába. Senki se látta bemenni a moziba. hát ismerte a kölyköt születése óta. akkor semmi. esküdt 8. én is pont olyan érző ember vagyok. Akkor hívta a rendőrséget.) Én a következőt gondolom. Szóval kinéz az ablakon és látja. (föláll. a magasvasút túloldalán. (félig fölállva) Haladjunk sorban. Elnök 3. de akkor is fizetnie kell azér’. olyan volt.. Minden stimmel. esküdt 4. Pont éjfél után tíz perccel. Ez a fiú bűnös. fekszik az ágyban és nem tud aludni. Tudom. Értik. ki voltak kapcsolva a lámpák. esküdt 10. ki a házból. hogy a kölyök azt kiáltja: „Ezér’ megöllek!” Egy másodperc múlva hallotta. Akik megtalálták az apát a mellében egy késsel. moziban volt a gyilkosság idején és egy órával később mégsem tudta megmondani. hogy pont szemben. Csak áttolatott a belvárosba. És idehallgasson. esküdt OK. a kezében zsebkendő) Egy pillanat. hogy látta. Szenved a melegtől. A tényeket nem tagadhatja. milyen filmeket látott és kik játszottak benne. hogy a kölyök szalad lefelé. hogy a kölyök még csak tizenhat. Na. hogy a fiú egész sztorija gyönge lábakon áll. öregem.3. aki saját szemével látta a gyilkosságot. Pontosan. mint egy verekedés. (Kifújja az orrát) Itt van egy nő. És a bíróságon bebizonyították. hogy lezuhan egy test. Bebizonyították. (leveszi a szemüvegét) Számomra teljesen világos. Ne felejtse el. esküdt 7. és megesküdött. (A jegyzeteire mutat. Azt mondta. A tényekről beszélek. esküdt 11 . Egy áthaladó vasúti kocsi ablakán keresztül. éjfél után tíz perccel zajt hallott a fölötte lévő lakásból. Azon a kocsin nem voltak utasok. minden személyeskedés nélkül.. és látni lehet. Itt van egy nő. Nézze. Azután halotta. pont az alatt a szoba alatt. se kijönni.

Ugyan már. hogy ez bizonyít valamit. Mér’ hagyja. A következő úriember? Nem tudom. de azt nem hallották. hogy tévedek. hogy aznap este hét körül veszekedés volt a fiú és az apja között? Persze. Azt mondta. esküdthöz) Van még valami? Nincs.hm . Nem mondtam. (halkan) Lehet. Az nagyon fontos. Pontosan. Ki következik? (Az 5. lehet. Veszekedést hallottak. Az ügyész ugyanezt mondta. hogy az apa kétszer megüti a fiút.meggyőztek. hogy közbeavatkozzanak Elnök 10. Este nyolc órakor. esküdt 8. esküdt Elnök 6. Engem már a legelején . Joga van hozzá. esküdt Elnök 5. esküdt 8. esküdt 8. 12 11. (a 6.. igaz? A 10. esküdthöz ) OK. Egyszer mindenkinek elfogy a türelme. Hát az indítékot kerestem. hogy így kiborítsa magát? Na.8. Maga mit mond? (idegesen körülnéz) Passz. hogy a fiú dühösen kimegy a házból. esküdt . esküdt 4. esküdt 3. hogy az ő számára az erőszak gyakorlatilag természetes. esküdt 10. miről volt szó. azoktól. esküdt Nyugalom. Hát szerintem ez nem valami erős indíték. hogy két pofon miért indította volna arra. hogy gyilkoljon. Nyolckor. Hogyhogy a nőnek hisz? Ő is csak „azok” közül való. Nem hétkor. Üljön le.. vagy nem? (hirtelen dühös lesz) Maga nagyon okos pasas.. esküdt 10. akik a kölyökkel szemben laktak ott a lépcsőházban az nagyon meggyőző volt. esküdt felé. Ha nincs indíték. esküdt (a 10. nyugodjunk meg. Nem látom be. esküdt 6. Nem azt mondták. hogy pont ettől a két pofontól telt be a pohár. Próbáljuk békésen megbeszélni. esküdt elindul a 8. végül látták. ez lehetett a gyilkosság egyik indítéka. akkor mi van? Úgyhogy az a tanúvallomás. Maga nem hisz a fiúnak. Csak tessék. esküdt Elnök 6. Néhányan felállnak. (dühösen) Mit okoskodik ez itt? Azt mondom magának . Aztán hallották. Csak hozzátartozik az ügyhöz. Ezt a fiút annyit ütötték már életében. Mit bizonyít ez? Hát nem bizonyít éppenséggel semmit. uraim. esküdthöz) Kérdeznék magától valamit.

Én is verném. Nézzék meg az életrajzát. Folytassuk. hogy egy dühöngő kölyök legyen belőle. amikor én annyi idős voltam. körülnéz. Egy ilyen kölyköt. Nem titok. mint ő most. mint amennyit akart. Idehallgasson. Nem láttam két éve. Tizennégy évesen javítóba küldték. miért lett olyan.. Már ahogy beszélnek. Indíték arra. (a 7. Tizenhat éves korában összeverekedtünk. esküdt 7. Szerintem ez a kölyök elvesztette a meccset. Tudom. tudja. (Félbehagyja. Húsz éves. gyakorlatilag már mindent elmondtak. hogy megölje az apját? (szünet után) Nem tudom. Jó nagy darab. Úgy szégyenkeztem. abban semmi hiba. esküdt OK. Többet mondott. Tíz éves korában már a Gyerekbíróság2 előtt állt. Azután lecsukták rablásért. Ez a fiú. Nyomornegyedben született.” Na. 13 . hogy elég könnyen kést ránt. Bizony. „Uram!” Hallott maga ilyet manapság egy kölyöktől? Talán az apák manapság nem tartják fontosnak az ilyesmit. hogy majdnem elhánytam magam. Nem? Vannak magának kölykei? Kettő. esküdthöz) A következő úr? Hogy én? (megáll.. mondjuk így. Mindent megtettünk azér’ a fiúér’ és mi történt? Kilenc éves korában elmenekült egy verekedésből. Ököllel. Önök is tudják. Zavarban van. Azt hallottuk. Remek fiú. Kétszer elkapták. esküdt 3. mert megdobálta kővel a tanárát. Dühödtek! Ellenségesek! Nem lehet velük mihez kezdeni. amilyen.Elnök 7. Na. Ezen nem tudunk segíteni. esküdt 2 Ilyen intézmény nálunk tudtommal nincs. amilyenek ezek mostanában. Arcul ütött. esküdt 4. esküdt 8. mert meg akart késelni egy másik kölyköt. Autót lopott. Azért vagyunk itt. eltértünk a lényegtől. Láttam. hogy történt. esküdt 3. hát nekem is van egy. Öt éves kora óta rendszeresen veri az apja. A nyomornegyedekben tenyésznek a bűnözők. esküdt 3.. Na most én azt gondolom - 8. hogy megvitassuk. egy mocskos környékről és egy szétzilált otthonból jött. Kiteszi az ember a szívét . esküdt 4. nem pedig azért. Beszélhetünk itt akármeddig. Ezeket a veréseket nem nevezné indítéknak arra.) Na jól van. A kölykök az oka. esküdt 8. Arra igen. hát férfit faragtam belőle. „uram”-nak szólítottam az apámat. A nyomornegyedekből jött kölykök fenyegetést jelentenek a társadalomra. esküdt 8. vállat von) Nem is tudom. hogy eldöntsük. Úgyhogy azt mondtam neki ott helyben: „Férfit faragok belőled vagy kettéhasítalak. hogy bűnös-e ebben a gyilkosságban vagy ártatlan. Rohadt kölyök. (feláll) Azt hiszem. Ezért egyszerűen lefordítottam az eredeti elnevezését.

esküdt . ismételje meg. (feláll) Én egész életemben egy nyomornegyedben éltem. Csak az időnket vesztegetjük. esküdt Elnök Na. Rajta. esküdt Elnök 10. egy pillanat . Hadd halljuk. ami tele volt szemétkupacokkal.. Én nagyon is értem ezt az érzékenységet. mit gondol. amiben megállapodtunk. Nem magára gondolt. Várjunk. Idefigyeljen. mi a különbség? Őmiatta maradtunk itt. esküdt 10. esküdtre mutat) Maga jön. Nem gondoltam. Ezt a szemetet ápolom a Harlemi Kórházban hat éjszakán át minden héten. Ne legyen már ennyire érzékeny. (egyre dühösebb) Na idefigyeljen. Olyan udvarban játszottam. van-e valami mondanivalója. Elfelejtettem. Talán még most is szaglik rólam. Na jó. esküdt A 3. (A 8. Köszönöm szépen. egytől egyig szemetek. Magáé a felelősség. Semmi személyes . esküdt Elnök 5. (méltatlankodva) Na ne gyerekeskedjen itt már! Gyerekeskedni? Hogy érti ezt? Mér’. esküdt föl sem néz 3. Az 5. hogy értem? Ne gye-re-kes-ked-jen. nyugodjon meg. akik ezekről e helyekről másznak elő. Megbeszéltük.. esküdt (félbeszakítja) Barátom. (hangosan) Nagyon is személyes! 5. hogy hogy csináljuk. Mér’.. esküdt odamegy az 5. (Feláll) Akarja maga csinálni? Tessék. maguk fognak meggyőzni engem. esküdt Elnök 8. Azt hittem. Üljön ide. esküdt 5. Nem ebben állapodtunk meg? Állj. Egy pillanat. Azok a kölykök. rendben? 14 10.10. esküdt 11. hagyjuk abba ezt a vitát. esküdt Elnök 10. Rendben.. csak mert megpróbálok rendet tartani? Idehallgasson. Maradjunk annál.. esküdt 10. Én befogom a számat és kész. Miért. barátocskám. (az 5. mit hőzöng itt ennyire? Nyugi. öregem. esküdt Elnök 10. esküdthöz) Maradjunk észnél. esküdthöz és vállon veregeti. nem kérek belőlük. hogy nekem is beszélnem kell.

Voltak kérdéseim. Senki sem akar mást. esküdt Elnök 12. Túl sok mindent hagyott kihasználatlanul. 10. Minden olyan biztosnak tűnt. Rendben van. azt akarnám. esküdt Elnök 12. Halljunk valakit. Pontosan annyit tudok. hogy az ügyvédem cafatokra szedje a vád tanúit. Maradjon csak és kapcsoljunk rá. az azér’ van. egy állítólagos szemtanúja volt ennek a gyilkosságnak. A tanúsvallomások alapján a fiú bűnösnek látszik. maga belevaló pasas. ahogy a bizonyítás összeállt. elnök úr. esküdt (mosolyog) Folyton a fiú helyébe képzeltem magam. vagy mi? Nyugalom. hogy az. hogy itt most csillogjak. nem? Úgy látszik. ennyire semmi sem biztos. Ne várják. Ott ültem a bíróságon három napig és hallgattam. Itt van! Tessék. Lényegtelen? Akarja kipróbálni? Nem. maga ismeri a sógoromat. maga remekül csinálja.Elnök Ne mondja nekem. Lehet. nekem ez élvezet? Gyerünk. esküdt Ha akarják. rosszul járnak vele. Maga majd kézben tartja meg minden. esküdt Szünet 8. hogy nem jelentettek volna semmit. Azt hiszem. (halkan) Felőlem azt csinál. Egy másik azt mondta. esküdt 8. esküdt Néhány esküdt nevet 8. amelyeket szívesen föltettem volna. Idefigyeljen. Az egész olyan lényegtelen. amennyit Önök. vagy legalább próbálja meg. hogy a védelmi tanács nem végezte el a dolgát. esküdthöz) Látott már ilyet? Azt hiszi. Úgy értem. hogy valami fura érzés támadt bennem erről a perről. esküdt Elnök 8. Mit képzel. milyen pompásan vezeti a műsort. mert előre tudják a választ és attól félnek. esküdt 10. Miféle apróságokat? Idehallgasson. Nézzék. Szerintem. ha az életemről volna szó egy perben. Igen. (a 11. itt a szék. uraim. hogy nyugi. Apróságokat. Nem tudom. Lehet. hallotta a gyilkosságot és látta utána a fiút kiszaladni. esküdt 6. Lehet. ha ezek a pasik nem kérdeznek. hogy elmondjam. mulatságos. Sok közvetett bizonyíték volt. De az volt az érzésem. mit gondolok én a dologról. részemről rendben. Lássuk. 10. De hát egy ügyvéd is lehet szimplán hülye. És ha mondjuk tévedtek? 15 . amit akar. én másik ügyvédet kértem volna. (szünet után) Rendben van. de lényegében az a két tanú állt a vád rendelkezésére és senki más. esküdt 7.

Azt hiszem. (A 8. esküdt 8. Beszéljünk arról.. esküdt 8. amiről az a rendes. Tévedhettek? Én. aki még nem szólt.. meg kellene. esküdt Hogy érti. hogy a gyilkosság estéjén vásárolta. Nem! nem hiszem. beszéljünk. esküdt 2.? Megszólalhatnak. Nem kellene. mi van a késsel? Tudja. esküdthöz fordul) OK. esküdt Tudjuk.. esküdt 8. esküdt 3. hogy „mondjuk tévedtek”? Mi értelme akkor a tanúskodásnak egyáltalán? Tévedhettek? Eskü alatt tanúskodtak. Ilyesmit senki sem tudhat. Tévedni emberi dolog. Nem gondolja? De igen. esküdthöz) Beszéljünk a lényegről. idefigyeljen. esküdt Maga hozta fel... (A 8. Ez nem tudományos kérdés. Rendben van. bezárja az ajtót Mire jó. Az úrnak joga van megnéznie a tárgyi bizonyítékokat. amikor csak akarnak. Szeretném újból megnézni. jó?! (A 8. Van. (mérgesen feláll) Na jól van. egy pillanat.. esküdt 4. hogy néz ki. Egy kis csöndet kérek. amit az apában találtak? Kérem.. és ahogy a fiú megvette. Pontosan így van.. És tudja is? Na jól van. esküdt 12. Hozassuk be ide és nézzük meg. Nem az. 16 . esküdt Az Elnök feláll és az ajtóhoz megy 3. esküdt 8. Az Elnök kopog az ajtón Az Őr kinyitja a zárat és bejön Az Elnök halkan beszél hozzá Az Őr bólint és kimegy. elég erős bizonyíték.12. ha újból megnézzük? 5. esküdt 8. esküdthöz) A kés. esküdt 3. Mit akar mondani? Ők is csak emberek. esküdt 12. Mi van azzal a rugóskéssel. becsületes fiú beismerte. (Az Elnökhöz fordul) Elnök úr? 8. esküdt 12.

A fiú tíz óra körül ért haza. A fiú rögtön egy közeli bazárba ment. Hét. és hogy aztán nem is látta többé. esküdt 3. (A 3. A moziból senki sem azonosította őt. (A többiekhez) Figyeljenek jól. Na mondjuk vegyük ezeket a tényeket egyenként. Három. hogy a kés valamikor tizenegy harminc és három óra tizenöt között egy lukon át kiesett a zsebéből. akitől vette. Hajnali három óra tizenöt körül ért haza. Ez az a pont. Úgy. A fiú körülbelül egy óra hosszat beszélgetett a barátaival. tíz perccel éjfél után ledöfte őt a késsel. hogy hívják ezt az izét. Azt állítja. hogy tizenegy harminckor kiment volna a házból. amit valaha is tartott a boltban. Miután az apja elverte. az apját halva találta. Ez az ember tudja. Még arra sem emlékezett. uraim. Nem azt mondta. miután az apja néhányszor megütötte. Öt. Azt mondta. Na most mi történt a rugóskéssel? Íme. Azt állítja. ahol vett egy . Egy. hogy letörölje a késről az ujjlenyomatokat.. hogy a gyilkosság estéjén nyolckor ment ki a házból. és átveszi tőle a kést Az Őr kimegy és bezárja az ajtót 17 . Négy. Hat. esküdthöz) De mennyire hogy.. Az eladó. hogy „megütötte”. esküdt odamegy az Őrhöz. esküdt A 4. Rugóskés. Eddig pontos voltam? Igen.. az volt. kezében egy különös formájú késsel. amit a fiú kitalált. azonosította a kést a bíróságon és azt mondta. faragott nyele van. esküdt 4. Mindegyikük azonosította a halált okozó kést ezzel a késsel. esküdt 3. Rugós penge. esküdt Jó. esküdthöz) Köszönöm. ebből a fajtából ez volt az egyetlen darab. A fiú elismerte. Senki sem látta. (a 8. Ez alatt az idő alatt a barátai látták a rugóskést.. milyen filmeket látott. hogy tizenegy harmincig maradt otthon és ekkor elment egy egész éjszaka játszó moziba. nyolc óra negyvenöt körül a fiú összefutott három barátjával egy büfé előtt. Ez nem egy hétköznapi kés. Valójában a következő történt: a fiú otthon maradt. óh. a bájos és fantáziadús mese. Nagyon különös. Hát ez mese. esküdt 4. amikor moziba ment. őt pedig letartóztatták. újra összeverekedett az apjával. hogy a fiú egyáltalán nem ment moziba akkor éjjel. kilenc negyvenötkor hagyta ott őket.. Szerintem világos.. Még arra is vigyázott. esküdt 4. mit beszél. amelyről egy cédula lóg 8. „elverte”. Pofon és verés között van egy kis különbség. ahol a fiú által előadott sztori kezd egy kicsit eltérni az ügyészség sztorijától.4. Kettő. esküdt (egyszerre) 4. és elmenekült a házból. Az Őr kinyitja az ajtót és bejön. esküdt 8.

három sarokra az ő lakásuktól. A 8. Onnan van a kés. hogy tényleg kiesett a fiú zsebéből egy lukon át és hogy valaki fölszedte az utcán. A két kés teljesen egyforma. mit szól ehhez? (a 8. Így van. egy kis zálogházból. esküdt 8. mind azonosította a kést. Mi folyik itt? Mit képzel. esküdt 3. ki maga? Nyugalom! Egy kis nyugalom. hogy van. esküdt 4. hogy a fiú elveszítette a kést és hogy valaki más döfte le az apát egy hasonlóval. esküdt Nézze meg ezt a kést. azután előrehajol és belevágja a kést az asztalba a másik kés mellé. esküdt 7. Mi ez? Honnan van? Na. hogy elfogadjunk egy meglehetősen valószínűtlen egybeesést? Senkivel sem akarok elfogadtatni semmit. Na most mondjuk megmondhatná. Az eladó sem. (A 8. és ledöfte vele az apját csak úgy szórakozásból? 8. Csak azt mondom. Lehet. Hat dollárba került. (kiabál) Én meg azt. esküdt Nézzék! Ugyanaz a kés. elment a fiú lakására. Moraj fut végig a termen. A fiú lakásának környékén is jártam. Sose láttam még ilyet. esküdthöz) Honnan vette ezt a kést? Tegnap este sétáltam egy-két órát. esküdt A 8. lehetséges. esküdt 3. Na és akkor mi van? Lehet. Azt mondom. hogy lehetetlen. Ez lehetséges. Idehallgasson. hogy van tíz ilyen kés is. esküdt 12. Törvény tiltja a rugós kések eladását és vásárlását.Aki az üggyel kapcsolatba került. esküdt . hogy mit bizonyított be ezzel. majd kipattintja a pengét. Most azt akarja mondani. esküdt Nem. akitől a fiú megvette. Ugye nem akarja. majd a zsebébe nyúl és gyorsan előhúz egy kést. esküdt kipattintja a kést és az asztalba döfi 4. csak úgy gondolkodtam. Megszegtem a törvényt. A 4. esküdt egy pillanatig csöndben áll. esküdt 3. hogy ez lehetséges. esküdt 2. esküdt hátralép és figyeli a hatást 6. esküdtre néz. esküdt 10. Arca elé tartja. esküdt 8. Maga előadott itt egy jó kis trükköt. 8. esküdt 8. meg van döbbenve) Mit akar csinálni? Az ám. 18 4.

amit meg akartam kérdezni a bíróságon. hogy megtalálták a kést az apa mellébe vágva? Hát tényleg oda akarta adni a kést a barátjának. esküdt 3. Süket duma! A barátja tanúsította. esküdt 8. esküdt Elnök És akkor mi van? Ugyanolyan kés. esküdt (a 3. esküdtre mutat) Idehallgasson. De lehetséges. vagy micsoda? Még akkor is valószínűtlen egybeesés volna. Ha a fiú azért vette a kést. Csak előtte még használni akarta egy pillanatra. hogy talált egy kést. Ez az egyik dolog. Idehallgassanak. esküdt 3. hogy az apja arcul legyintette és három és fél órával azelőtt. És hány nappal a gyilkosság előtt? Három héttel. esküdt 3. hogy az apát valaki más szúrta volna le egy ugyanolyan késsel. Igen. Másnap adta volna oda neki. ami pont ugyanolyan. esküdt 9. Csak éppen Érdekes! (A 8. először is mér’ vette meg a kölyök azt a kést? Hát azt állítja Tudom. esküdt Érdekes. Azt állítja. hogy ajándékba vette egy barátjának. esküdt 3. esküdthöz) Kérdeznék valamit. De nem nagyon valószínű. amikor leejtette a járdára. esküdt 7. hogy az apja ellen használja. mint amilyet a fiú vett. esküdt Itt-ott nevetnek 8. esküdt 2. esküdt 8. 19 . ez bizonyít valamit? Hát. nem. Ezt mondta. Akkor ez most mi? Az évtized felfedezése. esküdt 11. mert tönkretette a másik kölyök kését. A 8. Úgy van! Igaza van. esküdt 8. Elindulnak vissza a helyükre. Semmi értelme itt nyüzsögni. 7. Mi olyan érdekes rajta? Úgy gondolja. esküdt 7. Stimmel? Akkor a mi nemeslelkű kis fickónk miért pont fél órával azután vette meg a kést. Ennek az esélye egy az egymillióhoz. hogy a fiú eltörte a kését. üljünk le. esküdt 4. esküdt 3.3. esküdt áll és nézi őket 2.

Mi dolgunk van még? Három garázsom rohad szét. amíg itt beszélgetünk. esküdt 3. (A 8. A fiút majd újra perbe fogják és bűnösnek találják. Lehet. Mit gondol. Persze hogy hazudott. Hát akkor meg mit tud tenni? Itt maradhatunk egész éjszaka. esküdt 3. esküdt 8. esküdt 2. mint hogy a világra jött. A kerületi ügyész nagyon fontosnak tartotta a kést. esküdt 7. nem értem. még mindig tizenegyen vagyunk itt.. esküdt . esküdthöz) Maga szerint hazudott? Nem vagyok biztos benne . Az egy tizenötödik segédügyész. esküdt 5. vagy micsoda? Mit gondol magáról. Az. vagy micsoda. ez mind csak üres halandzsa. esküdt 8. Hazudott. hogy ennek a dolognak a késsel mi köze az egészhez. Maga is tudja. Mit akar. esküdthöz) Mi maga. Egy egész délelőttöt töltött azzal. csak folytassa. mire megy itt ezzel? Senki sem fogja megváltoztatni a véleményét a maga kedvéért. Öregem! Van valakinél egy pakli kártya? (az Elnökhöz) Nem hiszem. hogy szabad volna tréfát űznie ebből a dologból. (az 5. esküdt 8. esküdt 7. akik úgy gondoljuk. ez olyan biztos. a fiú ügyvédje. esküdt 4. (A 10. mit tegyek? Idefigyeljen. Ha makacskodni akar és föl akarja függesztetni ezt az esküdtszéket. esküdt 10. esküdt 11. hogy a fiú hazudott. Mit tud az? 20 8. esküdt Idehallgasson.. (a 4. esküdthöz) Maga szerint hazudott? Hát ez egy hülye kérdés. hogy a fiú bűnös. esküdt 9. hogy hazudott.. hogy elkezd itt keresztkérdéseket föltenni nekünk? Hát nem éppen erre való az esküdtszék? Idehallgasson.miért mutatta meg a későbbi gyilkos fegyvert alig két órával a gyilkosság előtt három barátjának? 3. Az csak egyetlen éjszaka. esküdt 8. Valószínűleg igaza van. esküdt 7. hogy a fiú ledöfte az apját. esküdt 10. Végezzünk hamar és menjünk innen.. A fiú pedig meghalhat. hogy . esküdthöz) Maga szerint? Tudja a válaszomat.. (Félbehagyja és idegesen körülnéz) (közbeszól) Miben nem biztos? Na várjunk csak egy pillanatra. Valaki látta. esküdt Elnök 10.

3. Ezek a mellékes dolgok csak föltartanak minket. hogy titkos? Egy esküdtszéken nincsenek titkok. Titkos? Hogy érti. tudni akarom. hogy bűnös. A 8. nem állok ellen. Tisztességes ajánlat.” „Bűnös. hogy bűnös. ki volt az? Gyerünk. Tudom. Azután néhányan összehajtják a papírt és továbbítják az Elnökhöz. esküdt feszültsége enyhül.” „Nem bűnös. a székéhez megy és leül (Az utolsó papírdarabot olvassa) „Bűnös. Adják körbe. ha maguk tizenegyen titkosan szavaznának. Azt kérem. Végül mindannyian írni kezdenek. folytassuk.” „Bűnös. esküdthöz) Mit szól hozzá? (a 8. tessék. ki volt az. hogy bűnös. és magának meghasad a szíve a történeteitől. (Szünetet tart) Ez minden. kinyitja és olvassa „Bűnös.” „Bűnös. Benne vagyok. aki nem ért egyet? OK. esküdt az ablakhoz megy Van valaki.Elnök 6. esküdt 11. arra szavaz. esküdt 7. esküdt 7. Szeretném.” Egy kis zavar támad. esküdt áll és a többieket nézi. Ha meg akarják próbálni. esküdt 12. hogy nem bűnös. amire mindenki.” „Bűnös. esküdt Öregem! Ehhez mit szól? Na. OK.” 10. esküdt Elnök Néhány esküdt bólint. A 8. Állj. szavazzunk. esküdt OK. maradunk és végigbeszéljük ezt a dolgot. Azt hiszem. Titkos szavazás volt. csináljuk.” „Bűnös. esküdt 10. hogy ez a szegény 21 . és akkor jön ez az aranyszájú prédikátor. még egy pali bedobta a törülközőt! Rendben van.” Kinyitja és olvassa a többit „Bűnös. De ha bárki arra szavaz. Fölemeli az első papírdarabot. (Odamegy az 5. Elnézést. Ebben egyeztünk meg. esküdt 3. Van egy javaslatom mindannyiukhoz. (A 8.” „Bűnös. Az Elnök összegyűjti a szavazatokat az asztalon maga előtt. Ha még mindig tizenegyen szavaznak arra. esküdt 8. esküdthöz) Barátom.” „Bűnös. Az esküdtek tovább adják a papírdarabokat. esküdthöz) Maga az egyetlen. (Papírdarabkákat ad tovább) A 8. Én tartózkodom. Azonnal bíró elé visszük a határozatot. maga aztán remek alak! Bejön ide. Végre kezd értelmes ember módjára viselkedni.

Hát persze. esküdt 7. esküdt 3. Kötelesek vagyunk ezt meghallgatni? Hé. esküdt 9. gyilkolnia kellett neki. Mér’ nem dob egy negyeddollárost a perselyébe? 5. esküdt közéjük áll és megfogja az 5. (Az 5. esküdt 9. esküdt karját Nem. Felejtsük el. Hát ha ez nem a legundorítóbb. esküdt 10. Maradjunk a tárgynál. esküdt 22 .. A 3. Mi az. hogy ebben az országban az embernek joga van a népszerűtlen nézeteihez is . esküdt Elnök 11. esküdt Na várjunk csak egy kicsit. esküdthöz) Ez az úr . hogy könnyen felizgatom magam. esküdt 7.. Hanem én. esküdt 9. ha megengedi. A 4. (Lerázza a 4. (szelíden) Nyugalom. Támo- 2. esküdt 3. Nem számít. Mindegy. Akarja. én úgyis tisztázni akarom. hogy egy valódi gyilkos sétál az utcán? Mér’ nem adjuk vissza neki a kését? Hadd legyen könnyebb dolga. ugyan már! Ez az ember beszélni akar.mi pedig meghallgatjuk. esküdtet) Honnan veszi a jogot. Szeretnék mondani itt valamit. Csak nem biztos benne. Megpróbálunk itt egy bűnöst beültetni a villamosszékbe. nyugalom. Nem mondja. hogy megmondja. esküdtre mutat) egymaga állt szemben velünk. Kinek van valami építő javaslata? Kérem.(a 8. Az úr könnyen felizgatja magát. És maga megváltoztatja a szavazatát. amikor a többiek kinevetik az embert. ahová való. (A 7. hogy a fiú nem bűnös. nem akarom. hogy kiabáljon velem? 4. esküdt Rendben van..kölyök egyszerűen nem tehetett mást. Mindig úgy gondoltam. hogy nyugalom? Nem látja. uraim. esküdt elfordul Maga nem beszélhet így velem! A 3. hogy megmondjam magának. és akkor egyszer csak valaki jön itt nekünk ezekkel a dajkamesékkel . esküdthöz) Miért változtatta meg a szavazatát? Nem ő változtatta meg a szavazatát. miért? Nem.. esküdt 4. legyen már vége az üvöltözésnek. Mit gondol ez magáról? Látta az arcát? Csak üljünk le. esküdt 5. esküdt 6.. esküdt szembefordul vele. Köszönöm. OK. Hát nem könnyű egyedül lenni.

esküdthöz) Úgy néz ki. A 7. esküdt Elnök (a 9. Ugye mondtam már magának. Nna.vagy nem is fura . esküdt bemegy a mosdóba és bevágja maga után az ajtót Én itt beszélek. 23 . esküdt 12. tehát egészen mást jelent. De többet akarok hallani. De a „felfüggesztés” szó a magyar jogi nyelvben a büntetés felfüggesztésére vonatkozik. 12. esküdt enyhén meghajol A 6.. A 7. hogy egy reklámügynökségnél dolgozom? Az Elnök az ajtóhoz megy és kopog Az Őr kinyitja az ajtót és bejön Az Elnök odaadja neki a kést Az Őr kimegy és bezárja az ajtót Van ott egy-két fura alak . Az Elnök átnyúl az asztalon oda. én a reklámszakmában vagyok . Várjuk meg. hogy az esküdtszék fel lesz függesztve. a legjobb órások mind Európából valók. esküdt Órás vagyok. szünetet kellene tartanunk.” Ez szó szerint azt jelenti. Soha nem is fogja meghallani. esküdt bólint Nyilván a maga szakmájában is így van . esküdt (a 11. Kiveszi a kést a cédulával és összecsukja. (Hirtelen elmosolyodik) Tudja.. Bár tudnám. tényleg elakadtunk3. esküdt 3. A vádlott fiú valószínűleg bűnös. Azt hiszem. A 11. 8. ahol a két kés van az asztalba vágva. érti.. hogyan oldhatnánk meg. esküdt átmegy a mosdóhoz Most mindenesetre tíz-kettőre állunk.csak olyan furán fejezik ki magukat. mint amiről itt szó van és így félrevezető lehet. mire gondolok? A 11. esküdt feláll és kimegy a wc-re 3 „Looks like we’re really hung up here.gatást várt és én megadtam neki. ha a beszédnek vége. Tisztelem az indítékait. Tényleg? Úgy tudom.. esküdthöz) Nem hallja magát. Szerintem elég váratlan volt ez a dolog az öreggel.ugye? Maga mit csinál? 11. talán folytathatnánk. Magának nincs joga . Egy ember ott van bent.. Inkább a lényeget fordítottam.

mindig van valaki. Például . Semmi különbség. elképesztő. A 8. akinek a reklámügynökségnél afféle „folyószámlája” van. hogy van ez nem akartam durva lenni vagy ilyesmi. egy kicsit felizgattam magam. esküdt 8.barátom. Tudja. esküdt kijön a wc-ről. öregem. (Egy pillanatig nézi a 8. mint bárki más. Viccek. 8. Tudja. Én másképp dolgozom. Úgyhogy menjünk haza. esküdt 6. esküdt odalép a mosdókagylóhoz 7. Micsoda gyilkos nap. esküdt 6. esküdt ellép a mosdókagylótól és a kezét szárítja. vagyis olyan személyről beszél. öreg. leszáll-e a tőzsdénél.ahogy az beszélt . esküdt (a 8. aki előáll egy ötlettel. esküdthöz) Szép kis társaság. Az 5. esküdt visszamegy a szobába A 6. A 7. folyamatosan kapcsolatot tart. nagydarab pasi. „Van egy ötletem. esküdthöz) Mondja. A 8. hogy itt fájdul meg vagy a meccsen? Semmi különbség. esküdthöz 3. Megmondom magának.jólesik csinálni? A fiú bűnös. a mosdóhoz megy és kezet mos 6. ha egy megbeszélésen így holtpontra jutunk. A 3. 4 Szó szerint nem menedzsert mond. nagyon kínos volt. úgy értem. esküdt (a 8. esküdtet. esküdt odamegy az 5. Igen. Ezt azonban a magyar reklámszakmában is „account manager”-nek mondják. maga ügynök? Építész vagyok. aki tiszteleg neki”. Húzzuk föl az állami zászlórúdra és nézzük meg.az ügynökségen. Ha a lekvárt vesszük. esküdt válasz nélkül otthagyja a 3.mondjuk az egyik menedzser4 azt mondja. lesz-e. esküdt A 7. esküdt 8. egyszerűen átvették az angol kifejezést. Pia.” Szóval marhaság.Szóval. Gondolja. Nem mindegy. de szórakoztató. esküdt 7. ahogyan bevezetik a mondókájukat. Viszont a reklámszakmán kívül ezt senki sem érti. mielőtt megfájdul a torkunk. azt akartam mondani . esküdt 7. Az a hangos. hanem „account exec”-et. Haláli dolgokat mondanak. esküdthöz) Nézze. esküdt kimegy a mosdóba és egy fogasra akasztja a zakóját. esküdt 8. Tavaly huszonhétezret csináltam lekvárból. aki a cég egyik nagy ügyfelével. Vállveregetés. vagy „Ültessük föl egy buszra és nézzük meg. Szerintem olyanok. aki a kölykéről beszélt nekünk . 24 . mi az a puha eladás? Maga nagyon jól csinálja. esküdtet) Mire jó ez itt magának . sokáig itt leszünk még. Nem rossz. esküdt (az 5.

esküdtet. esküdt 6. Csak az idejét pocsékolja.. Persze nekem nyolc. esküdt (egyszerre) 4. a mi dolgunk eldönteni. Mondjuk maga mindannyiunkat megdumál. (A 6. a verés meg minden. esküdt 6. azután bemegy a szobába. hacsak nem egy marha az illető. Már végezhettünk volna. Elnézést. akkor ki? Ki másnak volt indítéka? Szerintem ez a lényeg. esküdt 4. esküdt Nem tudom. Tegyük fel. A 8. Jobb. Lehetséges. Én csak egy munkás vagyok. esküdt Elnök OK. Szóval ha nem ő volt. és sose fogja megtudni. esküdt és a 6. esküdt egy ideig egyedül áll és tudjuk. esküdt 8. Mások indítékaival nem kell foglalkoznunk. esküdt egyszerre szólal meg 6. üljünk le. esküdt 6. Talán hasznos volna. maga volna a vádlott? Nem szoktam feltenni. (a 8. hát ez ugyan apróság. esküdt 6. indíték nélkül.. Hát csak azt akartam mondani. de szerintem úgy mellényúlt. OK. kezdjünk el dolgozni. Biztos. Semmi baj. 8. mint dolgozni. Ki akarja elkezdeni? Rövid szünet. Leoltja a villanyt a mosdóban és bemegy a szobába Elnök 2. hogyha. Nem ismerem magát. folytassa. Csak folytassa. ahogy még soha. és mégis a fiú késelte meg az apját? A 6. Az a rendőrség dolga.. esküdt Nem tudom. Nem.8. itt fogunk vacsorázni. esküdt 25 . hogy a fiú minden kétséget kizáróan bűnös-e vagy sem. (A 4. hogy bűnös. A 8. Ez tuti. Igaz? Amennyire én tudom. Tudja. Feltenni. esküdt elmosolyodik Maga szerint ártatlan? 8. esküdt Hát én mondanék valamit. hogy ez a kérdés gyötri. esküdthöz) Bocsánat. esküdthöz). Úgy néz ki. Szerintem senki se indul el és öl meg valakit csak úgy. Na de kérdezek én magától valamit. Nem akartam félbeszakítani. az a főnök dolga. esküdthöz) A fiúnak volt indítéka a gyilkosságra. de mégis. esküdt 6. Nem tudja. Inkább álljon le.. azután a 4. esküdt egy pillanatig nézi a 8.

esküdtre mutat) Az az úr ott föltett egy kérdést. Az apa nem volt éppen egy mintapolgár. hogy az apa egy csavargó volt. kegyetlen. Bocsánat. A fiú ügyvédje a záróbeszédében felvázolta az összképet. akkor kicsoda? Modjelewski a baseball-ütőjével. primitív ember volt. akárcsak a fölötte lévő ablak. (a 8. ki másnak lehetett rá indítéka. Megkérdezték tőlem. Barátom. (a 4. ki más ölhette meg. hogy a kölyök kiszalad a házból. esküdt felé int a fejével) Ez az úr feltett egy okos kérdést. itt van néhány lehetőség. OK. Ne felejtse el. Az öregember. akit fölszedett az utcán. Ha nem a fiú. Többnyire nők miatt. esküdt 3. esküdt 10. Megölhette egy bukméker. belopakodik a gondolatainkba. ugye? És mindannyian azt kérdezzük magunktól. esküdt 8. esküdt 7. esküdt Nagyon igaz. A kedvencem! Ha nem tudnak mást. esküdt 8. aki életében sehol sem dolgozott hat hónapnál tovább. Nem a mennyezeten át hallotta.4. ha az egyetlen indíték. Nyitva volt az ablaka. akikkel együtt ült a börtönben. Úgyhogy tessék. A hang egy másik lakásból jött. mint tréfálkozni. esküdthöz) Maga talán tud nekem válaszolni. mind tudjuk. Az egyik logikusan következik a másikból. Azután látta. Bárki azok közül. hogy a kölyök azt kiabálja: „Ezér’ megöllek!” Egy pillanattal később hallotta. esküdt 3. Megölhette valaki azok közül. Valaki. 3. Ki más ölhette meg az apát? Nem tudom. Valaki megölte az apát. Na most mindez együtt mit jelent magának? Azon tűnődtem. Durva. esküdt 4. amiről tudunk. esküdt 9. esküdt 3. Sokat járt a közeli kocsmákba és néha egy-két ital után verekedésbe is keveredett. mondjuk erre válaszoljon. ha kiabál. esküdt 8. De hát nem tehetünk róla. Egy nő. Szenvedélyes játékos volt és állandóan vesztett. ez a legnagyobb marhaság. inkább hallgassanak. Erre válaszoltam. esküdt 4. esküdt 8. hogy egy test zuhan a földre. De mi köze ennek az egészhez? Nem én hoztam fel. akit megvert. hallotta. Egyszer börtönben ült. forró éjszaka volt. akikkel tudomásunk szerint együtt lógott. esküdt 10. Idefigyeljen. (A 6.. Itt már mindenki ügyvéd! Nézze. hogy mennyire hallhatta tisztán az öreg a fiú hangját a mennyezeten át. különösen.. Csak kiengedtünk egy kis fáradtgőzt. Nem könnyű azonosítani egy hangot. amit valaha . Folytassák. esküdt 26 . aki alattuk lakott.

A nő egy mozgó magasvasúti szerelvény ablakán keresztül látta a gyilkosságot. 27 . esküdt Elnök Egy pillanat! Ez nem játék. esküdthöz) Na. esküdt 4. esküdt 8. Szóval nem. De az alsó lakásból egyértelműen azonosítani. ezt helyettem mondta. ahogy a fiú leszúrja az apját. 4.. esküdt A 12. üljenek le. A szerelvény hat kocsiból állt és az utolsó két kocsi ablakán át látta az egészet. (kiabál) Mit gondol. Benézett a nyitott ablakon és látta. Az csak egy ambiciózus kerületi ügyész show-műsora volt. hogy a fiú hangját hallja? Szerintem ez egy kicsit erőltetett. Barátom. esküdthöz) Adja kölcsön a ceruzáját. hogy a 3. hogy tévedett .. hogy tud ezzel vitatkozni. aki tudja. összegyűri és bedobja a papírkosárba 3. mennyi idő alatt halad át egy magasvasúti szerelvény . amikor az apa teste lezuhant és tizenöt másodperccel később látta a fiút kirohanni a házból. Ne felejtsük el a nőt a túloldalról. Na. a fiú otthon van és ösztönösen úgy vélte. Állj. mit mond erre? Nem tudom. esküdt 3. Ugyan már.hogy esetleg azt hitte. Éveken át éltek ugyanabban a házban. esküdt A bíróságon azonosította. esküdt 8. ne izgassa fel magát. esküdt 12.. A 8. letépi róla a fölső lapot. Bekötött szemmel kiválasztotta a fiú hangját öt másik hang közül. (A 8. esküdthöz) Nézze. Nem lehet. Látta a fiút. Még ez sem elég magának? Most még nem. esküdt és a 12. Az öreg hallotta. (a 8. felkapja a jegyzetblokkot. esküdt tic-tac-toe-t játszanak. esküdt 12. esküdt 10. aki elkezd rajzolni egy tic-tac-toe mintát (nullákat és kereszteket) a jegyzetblokkjára 8.. esküdt odaadja a ceruzáját a 3. esküdthöz) Jól van. Valahogy gyanúsan hangzik. esküdt Van valaki. esküdt észreveszi. esküdt 3. esküdtnek. Nem értem. Az öreg nagyon jól ismeri a fiú hangját.Elnök 8. A legjelentéktelenebb részletekre is emlékezett. esküdt 8. Mit szólnak hozzá? Mintha a falnak beszélnénk. hát esetleg gondolkodjon egy kicsit. esküdt 3. ki maga? (a 3. (A 12. esküdt 7.

Mondjuk tíz másodperc. esküdt 8. Egy hat kocsiból álló szerelvény tíz másodperc alatt halad át egy adott ponton. esküdt 11.” Mit képzel. esküdt 3. Abból az ablakból szinte szabad kézzel el lehet érni a vágányokat. Stimmel? Stimmel. 5. ugye? „Ez nem játék. Talán tíz-tizenkét másodperc. Most tegyük fel. Látták? Teljes nyugalommal! Tökéletes nyugalommal! Rendben van. hogy az adott pont annak a szobának a nyitott ablaka. Na mondja. Van valakinek más ötlete? Nekem pontosnak tűnik. hogy mennyi idő alatt halad át egy magasvasúti szerelvény átlagos sebességgel egy adott ponton? Mi köze ennek az egészhez? Mennyi idő alatt? Saccolja meg. esküdt 4. Hová akar kilyukadni? Megmondom. felejtse el. Köszönöm. Körülbelül. Rendben. Halvány fogalmam sincs róla. esküdthöz) Maga mit gondol? Nem tudom. Üljenek le. esküdt Elnök 3. Na de kérem! Itt nem fognak verekedni. esküdt 6. mire jó ez a találgatás? (a 2. mit akar mondani ez az ember.3. esküdt 3. kivel van dolga? Ugyan már. esküdt 28 . esküdt 2. esküdt 8. Bocsánatot kér. esküdt 10. Min vagyunk túl? Kérjen bocsánatot. esküdt 7. esküdt Elnök 3. esküdt 4. ahol a gyilkosság történt. (az 5. esküdt 8. esküdthöz) Maga mit mondana? Tíz másodperc. esküdt 8. És akkor most halljuk. Túl vagyunk rajta. Zajoska. OK. esküdt 8. Mire jó ez az egész? Szerintem ez elég jó becslés volt. esküdt 8. esküdt Legszívesebben behúznék neki. Érti. Nem fontos. Van valakinek fogalma róla. esküdt 5. esküdt 10.

29 3. hallotta. és egy másodpercre rá hallotta. a saját tanúvallomása szerint. a zaj majdnem elviselhetetlen. amikor a szerelvény áthaladt az orra előtt. hogy egy szerelvény körülbelül tíz másodperc alatt halad át egy adott ponton. Egy másodperccel később.van Önök között olyan. hogy „Ezér’ megöllek!” és hogy a test lezuhan. a nő a lakásban. Kettő. Még ha hallott is valamit. ami a sínekre nézett. hogy hallotta volna. mielőtt a test lezuhant. Mivel a nő az utolsó két kocsin át látta a gyilkosságot. egy másodperc különbséggel hallotta azt. Kibökné már. esküdt 8. Stimmel? Igen. Az öregember. esküdt 3. esküdt 8. esküdt Rendben. esküdt 8. ugye megállapodtunk. Ha nyitva van az ablak és megy a vonat. Vegyünk két tanúvallomást és próbáljuk meg összeilleszteni őket. a test föltehetően akkor zuhant a földre. Azt mondta. esküdt 6. ahogy a test a földre zuhant. akkor sem azonosíthatta a fiú hangját. én szobafestő vagyok. az utca túloldalán. esküdt 8. esküdt 3. Először vegyük az öreget az alsó lakásból. Lehetetlen. esküdt 8. esküdthöz) Maga így gondolja? Az öregember azt mondta. esküdt 3. OK. esküdt 8. esküdt . Rendben. Milyen volt? Mire gondol? Zajos? Öregem! De nem számított. Azt mondja. Akkor van egy kérdésem . hogy a fiú azt kiabálja: „Ezér’ megöllek!”. amikor az utolsó kocsi áthaladt. hogy hallotta. Ez nekem elég. amíg a vonat dübörgött. Az ember a saját szavát se hallja. esküdt 8. Az ember a saját szavát se hallja. (Nevet) Én egyszer laktam a magasvasút mellett egy második emeleti lakásban. esküdt 2. Ezt a mondatot tehát akkor kellett hallania. Stimmel? Az utolsó két kocsiról beszélt. esküdt 6. Ez tiszta elmebaj! Hát persze. Mi úgyis olyan szédültek vagyunk munka közben.8. Tudja. aki valaha is a magasvasút mellett lakott? Hát én éppen most festettem ki egy lakást. Tehát a vonat ott dübörgött az öregember ablaka előtt teljes tíz másodpercig. hogy a fiú ezt üvöltötte. esküdt 8. (a 3. kinézett az ablakon és látta a gyilkosságot az elhaladó magasvasúti szerelvény utolsó két kocsijának ablakán át. Három napig voltam ott. esküdt 6. mit akar? Mindjárt. De mit akar mondani? Na most.

esküdt 6. esküdt 3. senki sem idéz tőle. esküdtet Tudja. Igen. soha nem kapott semmi elismerést. Lehet. megérdemli. esküdt 8. akkora zajban . Mondhat bármit. esküdt a 6. mert szégyellte. Ez nagyon fontos.. Maga folyton ilyen remek dolgokat mond. uram. aki egész életében egy senki volt.. aki így beszél egy öregemberrel. Nagyon szomorú dolog senkinek lenni. Maguk itt most miről beszélnek? Hát ez így logikus . hogy az öreg hazudott? 9. Nagyon öreg ember volt.. hogy egy olyan tanúvallomásnak.. (a 3. majd undorral elfordul. esküdt 9. hogy nagyon sokáig figyeltem. Hetvenöt éves korára senki sem ismeri. Én talán jobban ismerem őt. az olyan alak. esküdt 6. esküdthez szól Folytassa. Olyan nagyon nehezére esne visszahúzódni a háttérbe .3. Mér’ nem írja meg az újságban? Kapna érte három dollárt. Én pedig azt hiszem. Szerintem nem hallhatta. esküdt 5. Húzta a bal lábát és próbálta elrejteni. 30 . nem írtak róla az újságok. Észrevette? Szóval hogy így jöjjön a bíróság elé. Tudják. hogy elismerjék. amit csak akar. esküdt 6. Maguk meghülyültek! Miért hazudott volna? Mit nyer vele? Például egy kis figyelmet.. hogy meghallgassák. Ha még egyszer így szól hozzá . ami egy embert a villamosszékbe juttat. jelentéktelen öregember. ennyire akkurátnak kell lennie.én megnyuvasztom magát. hogy legalább egyszer idézzenek tőle. A 6.. hogy nem hallotta. 3. esküdt Vegye le rólam a kezét! Tanuljon egy kis tiszteletet. A zakója varrása el volt szakadva a hónaljánál. esküdt 3. esküdt 3. senki sem kér tőle tanácsot. hogy egy kicsit átgyalogoljanak rajta. esküdt odanyúl és a karjánál fogva megfordítja a 3. Egy ilyen embernek szüksége van rá. rémült. esküdt Maga itt egy-két másodperces különbségekről beszél. Ez egy csöndes. mint közülünk bárki más. esküdt Csak annyi. szakadt zakóban és nagyon lassan ment el az emelvényig. esküdthöz) Hé! Hogy beszélhet így vele? A 3. esküdtet és a 9. Miért gondolja. esküdtre néz. Senki sem lehet ilyen akkurát. esküdt elengedi a 3. esküdt 5. A 6..

esküdt Uraim. esküdt megkínálja cukorkával a 10. esküdtet. esküdt 8. hogy az öregember nem hallhatta. megöllek.” Minden nap használjuk. esküdt 31 .7. Nem azt jelenti. esküdt 10. esküdt 2. Hányszor használtuk már valamennyien ezt a mondatot? Talán több százszor is. hogy a fiú nem bűnös. Aki ilyesmit így mond. hogy hallotta.. csak hogy egyszer fontos ember lehessen? Nem. A kölyök azt mondta.. hogy Egyáltalán nem bizonyította be. idehallgasson. Azt akarja mondani. esküdt Várjunk csak egy pillanatra. amit valaha is hallottam. 12. amiről beszélni akartam egy kicsit. A tényeket színezheti az őket feltáró emberek személyisége. esküdt 11.” „Ha még egyszer ezt csinálod. esküdt 8.. A 10. hogy hallotta azokat a szavakat és hogy látta a fiú arcát. Nem hazudott igazán.. két héttel ezelőtt összevesztem azzal a pasival. De talán elhitette magával. „Ezért meg tudnálak ölni. még most sem értem. azt mondta. én meg ráüvöltöttem . ez az ügy a tények alapos és logikus elrendezésén alapul. Ne. haver.. aki mellettem dolgozik a bankban. öljük meg. Szerintem bebizonyítottuk. esküdt 9. Hát. A 2. Hát ez a legelképesztőbb történet. ez az alak mindenfélét elhitet magával. esküdt 2. esküdt vesz egyet Köszönöm. hogy meg is ölünk valakit. ami nincs úgy. hogy nem gondolta komolyan. Hogy találhat ki ilyet? Mit tud maga erről? A 9. megöli. Egy pillanat! Mit akar itt beadni nekünk? A mondat úgy szólt: „Ezér’ megöllek!” és a fiú teli torokból üvöltötte. Emlékszem. Miről beszél? De tegyük föl. Ne mondja nekem. Maradjunk ennél. 10. hogyan hiheti bárki is. ahogyan ő mondta az komolyan is gondolja. esküdt 3. hogy a fiú azt mondja: „Ezér’ megöllek!”. hülye vagyok. esküdt Mondjon amit akar. esküdt 10. drágám. hogy hazudott. Istenem. Van még egy dolog. De tegyük fel. és meg is ölte. fiam.. esküdt 3. esküdt zavartan lehajtja a fejét 4. én nem tudom . Kér valaki mentolos cukorkát? Én kérek egyet.” „Gyere.

hogy védje. faragatlan bunkó. esküdt 11. hogy itt jobb volna pl. nyilván nem hitt benne. (Az 5. „Nem bűnös. Szeretném megváltoztatni a szavazatomat. Mindegyik azt mondja. hogy magyarul is létezne valami olyan filléres füzet. hogy emiatt nincs semmi esélye. Biztos benne? Igen. Láthatta. ami detektívtörténeteket közöl. kivégezték. Ehhez túl okos. esküdt 5. a kölyöknek volt ügyvédje. esküdt Van egy kérdésem: komolyan azt hiszi. esküdt 5 Nem tudok róla. Még győzni sincs sok esélye. Tényleg? Megtörtént már. esküdtre mutat) nem magához. Minek beszél itt annyit? A bíróság által kijelölt ügyvéd volt. se dicsőséget. hogy valakit elítéltek gyilkosságért. De ahogyan maga egy perccel ezelőtt rámutatott. A szavazás eredménye: kilenc„bűnös”. Ahhoz. és havonta jelenik meg. hinnie kellene a védencében. esküdthöz) Idefigyeljen. hogy a fiú ezt kiabálta volna. esküdt 7. esküdthöz) Hozzá beszélek . De még így is lehet.8. szinte kiabálnak. vagy „Nők Lapjá”-t mondani.” Ugye csak cukkol. Az ilyen ügy nem hoz neki semmit. esküdt Elnök 7.(az 5. A saját ügyvédje. (A többiekhez) Barátaim. Még az angolja is rossz. 32 . amelyek szinte kiabálnak. Egy fiatal ügyvéd számára ez nem valami biztató helyzet. nem? Az ügyvéd dolga. Se pénzt. Na és akkor mi van? Sokminden.. (a 8. biztos vagyok. Hát ez már mindennek a teteje! Mire alapozza ezt? Arra a mesére. esküdt 10. mint pl. Például lehet. Hallotta. esküdt 5. hogy a saját ügyvédje is tudta már a kezdet kezdetétől. Okos? Közönséges. azok a tények. Egy vagyont keresne vele. Még angolul sem beszél jól. Néha . három „nem bűnös”. „Kiskegyed”-et. itt vannak a tények.. hogy kijelölték. esküdt 7. Az üvöltözésről pedig annyit. Megérdemli a villamosszéket. micsoda alak ez itt! (A 8. esküdthöz) Idehallgasson. Írhatna a Döbbenetes Detektívekbe5. hogy küzdeni tudjon érte. esküdt 7. esküdt 8. hogy ez a kölyök megölte a faterját. és évekkel később valaki más beismerte a bűntettet. Esetleg sajnálta. a Romana-regények. amit ez az alak talált ki. esküdt Elnök 5. nem a magáé. 8. hogy mindenki hallja a környéken? Én nem hiszem. esküdt 8. néha tévednek. hogy az ügyvéd nem akarta az ügyet.

de ha mélyebbre megyünk Tessék. miután beledöftük valakibe. (a 11. esküdt . hogy a késen ne legyen ujjlenyomat. maga arra szavazott. észrevette. esküdt 10.azért jött haza. Ez attól függ. miután megölte az apját. és úgy látom. Na most hogy fogta el őt a rendőrség? Három óra körül hazajött és a lépcsőházban kapta el két detektív. Eltűntem volna. esküdt 3. Nagyon alaposan figyeltem. akik azonosíthatják a kést azzal. esküdt 11. Ez tíz perccel éjfél után történt. mielőtt a rendőrség szerzi meg. hogy ennek az embernek (a 8. a többiről nyugodtan elfeledkezhet. Féltem volna. esküdt 3. esküdt 11. hogy elvigye a kését. Ahhoz elég nyugodt volt. esküdt 10. esküdthöz) A fiú tudta. Mégiscsak hazajött. hogy ott hagyta a kést. hacsak az Úristen nem jön el közénk vagy valami ilyesmi? (Az órájára néz. esküdt 3. és amikor megnyugodott. menjen mélyebbre! Van egy kérdésem. amit vásárolt. három órával később. Ha én lettem volna a helyében és megöltem volna az apámat. Pláne. Ami a tárgyaláson elhangzott. hogyan határozzuk meg a pánikot. Akkor mikor esett pánikba és mikor nyugodott meg? Nézze. hogy elkapják? Nézze . ha rokonunk az illető. esküdt 11. Nem szép dolog szanaszét hagyni a késünket. én nem mentem volna haza három órával később.7. hogy a kést azonosíthatják. hogy vannak. hogy visszaszerezze a kését és megszabaduljon tőle. esküdt 11. hogy gondoskodjék róla. Meg kellett szereznie. mér’ jött vissza három órával később? Nem félt. hogy a fiú elkövette a gyilkosságot. hogy pánikban volt. amikor elszaladt. Na még jegyzetek is! Kérem. Ki az ördög hitt volna benne. akkor egyáltalán miért hagyta ott? Gondolom. szeretnék mondani valamit. esküdt 11. A kérdésem az. esküdt 7. Idehallgasson. De ha tudta. hogy ha tényleg megölte az apját. esküdt 11. hogy „bűnös”. esküdt 3. Három órával később? Hát persze. feltételezhetjük. Mellbeszúrta az apját és elszaladt. kés ide vagy oda. annak alapján a fiú bűnösnek látszik. esküdtre mutat) van néhány fontos érve. ugye? Most melyik oldalon áll? 33 11. esküdt 4. Föltesszük. hogy ott van a rendőrség. esküdt Persze hogy nem hitt. azután a faliórára) Gyerünk már! Nézzen az órára! Bocsánat. esküdt 4. készítettem néhány jegyzetet.

Kettő: ha hallotta. ha ő lett volna a gyilkos. hogy nem. és tudnia.viccből? Uraim. nem 34 11. esküdt 12. Valószínűleg úgy gondolta. esetleg nem hallotta a visítást.11. de ha én lettem volna a helyében. Maga úgy tesz. hogy egy pillanattal azután. hogy visszaszerezze a kést. Hát ez micsoda módi? Mit gondol. hogy kételkedjünk? Miről beszél? Hát nem látta őt az öreg. hogy a szerelvény elment. Ne felejtsük el. kérem. hogy bármelyik oldal mellett ki kéne tartanom. esküdt 3. esküdt Elnök 10. Egy: amilyen pánikban volt. Szerintem elég okunk van rá. akkor tévednek! Érti. hogy itt összekeverik a tényeket. Hogy érti. elhiszi. Én csak kérdezek. esküdt 8. esküdthöz) Látta az öregember kiszaladni a kölyköt a házból nulla óra tízkor vagy sem? Látta vagy sem? Azt mondja. én megpróbáltam volna. De lehet. Lehet. hogy visszament volna. Na. amikor a gyilkosság történt. Éppen erről beszélek. ahol elég gyakran visonganak. hogy kételkedjünk benne. én amondó vagyok. esküdthöz) Látta a nő a túloldalról. és hogy még valószínűleg nem fedezték fel a holttestet. esküdt 5. Persze. Ez az! Na ez a válasz. Végül is késő éjszaka volt. Maga folyton ezt mondja. ha maga úgy akarja. hogy valaki látott valamit. OK. Kételkednek a tanúk szavában. esküdt 4. én mondom! (A 11. Lehet. kockáztatva. esetleg nem kapcsolta össze a saját tettével. Pedig lehet. vajon egyáltalán ott volt-e. olyan helyen lakott. Azt mondja! (A többiekhez) Barátaim! Ez hogy tetszik? (A 11. amikor kiszaladt a házból? Ez az ember összezavarja a tényeket. senki se látta. A nő az utca túloldaláról azt mondta. látta. és én gyilkoltam volna. és visszamentem volna a késért. hogy ez mind így van. mér’ állnak oda ezek az emberek tanúskodni . Hallotta a visítást. hogy leszúrta az apját. A tanúk tévedhetnek. Lehet. nem hallotta a nő visítását. vagyis egy pillanattal azután. Amit akar. ő visított és hívta a rendőrséget. Két dolog. hogy egy kis kiabálás jót tenne itt nekünk. esküdt 10. hogy látta a gyilkosságot. meg minden. megnyugodott három órával később és visszajött. látta. hogy az emberek mit mondanak. Fogadok. azt meg nem hiszi. minden ok nélkül. Nem hiszem. hogy azt hitte. Bocsánat. esküdt 11. hát ez nekem magas. esküdt 10. esküdt . Vegyük lejjebb a hangerőt. hogy a kölyök megölte az apját vagy sem? Azt mondja. mintha nem számítana. hogy másnap reggelig senki sem találja meg a holttestet. hogy a rendőrség elkapja. pánikban futott el. amit nem akar. Na most a fiúnak feltétlenül hallania kellett ezt a visítást. esküdt 10. esküdt Nem gondolom. tudja. Ezek az alakok itt mindenféléket beszélnek.

35 Elnök 3. mer’ az Elnök úr is éppen most hirdette meg a „Szeresd hátrányos helyzetű felebarátodat” akciót. látták. 8. esküdt 11. Maguk elfeledkeznek a lényegről. esküdt Elnök Kérem. mér’ változtatta meg a szavazatát. akik állnak. 7. esküdt 3.. Szerintem itt egyszer csak mindenki . Na nézze meg. esküdt Na most akkor mi van? Mondom. (Lassan fölemeli a kezét) Arra szavazok. esküdt Elnök 3. akiről maga éppen eldöntötte. a székükhöz mennek 3. emelje föl a kezét. esküdt . Mi a különbség? Ezek apró részletek. Alapos okkal kételkedem. Nem vagyok köteles megindokolni Önnek a döntésemet. öregem! Na idehallgasson! Miről beszél? Szerintem itt mindannyian megbolondultunk. Életemben nem töltöttem ennyi időt fölösleges dolgokkal. (A 11. Volnának szívesek helyet foglalni? Azok az esküdtek. Az 5. esküdt 11. esküdt Elnök Most mire jó megint szavazni? Nem tudom. 8. OK. esküdt 2.. hogy nem bűnös.hallotta a visítást. Mire megyünk vele? Bocsánat. Új szavazást kértek. ki szavaz arra. (szelíden) Az egész csak egy pillanat. Miféle alapos okkal? Ezek csak szavak. esküdthöz) Mondja már meg neki! Ez már tiszta elmebaj! A szavazás eredménye: nyolc négy arányban „bűnös”. esküdthöz) Idehallgasson. (Kihúzza a rugóskést az asztalból és feltartja) Na nézzen csak ide. ha megnézzük. mondja meg nekem. Alapos úr. szavazzunk ismét. Az úr kérte . Szerintem mindenkinek vérzik a szíve ezér’ a rohadt kis kölyökér’. és 9. vagy mi van most? Ez a kölyök bűnös. hogy „nem bűnös”. Aki arra szavaz. esküdt 10. esküdt fölemeli a kezét Ugyanaz. Három „nem bűnös”. Jaj. Mér’ nem figyelnek oda a tényekre? (A 4. hogy nem bűnös. ahogy beledöfte ezt a dolgot az apjába. vagy valami ilyesmit.. indokolja meg. Gyerünk. akár jövő keddig elfecseghetünk itt. kilenc „bűnös”. esküdt 7. Idehallgasson.. azt hiszem az a leggyorsabb.. A kölyköt. én itt beszélek. esküdt 3. hogy „nem bűnös”.

Mondja. Azt mondta. ezt mondta. Elnök úr. Azt mondta az öreg. hogy nem kelt föl. esküdt 7. esküdt Elnök Az Elnök az ajtóhoz megy és kopog Az Őr ajtót nyit és belép Az Elnök röviden beszél vele Az Őr kimegy és bezárja maga mögött az ajtót 36 . esküdt 4. esküdt 8.9. maga mindenre emlékszik. Már nem emlékszik? Pompás! (Beledöfi a kést az asztalba) Én mondom. esküdt 10. esküdt 6. Miért nem tárgyaltatjuk újra az egész ügyet. esküdt 8. csak hogy maga jobban figyelhessen? Elnök úr . Azt mondta. nem? Egy pillanat. Ennyi elég. 5. ez már őrület. Hol is van a hálószobája? Valahol az előszoba végében. Erre nem emlékszik? Nem. (A 8. Mit higgyünk? (A többiekhez) Higgyék el. Azt hittem.? Várjon csak egy pillanatra. odaszaladt az ajtóhoz. Na már a Milwaukee drukker is beledumál. De nem hiszem. esküdthöz) Szerintem maga itt ücsörög és légből kapott történetekkel traktál minket. Hallottam. esküdt 7. esküdt 5.. mit mondott. hogy tudna szaladni. esküdt 7. Én nem emlékszem. nem szaladt az ajtóhoz. és nem látta a kölyköt elhúzni a lépcsőn tizenöt másodperccel a gyilkosság után? Őszerinte csak fontoskodni akart. hogy a hálószobájából odament a bejárati ajtóhoz. ha ez a pasi ott ült volna a ring mellett a Dempsey-Firpo bokszmeccsen. esküdt Ez nem az a kés. Legalábbis azt hiszem. azt akarta volna bemesélni nekünk. hogy odaszaladt az ajtóhoz? Szaladt. szeretném látni a lakás alaprajzát. esküdt 5. esküdt 8. esküdthöz) Na és mi van az öreggel? El kéne hinnünk.. hogy Firpo győzött. Ment. Mi a különbség? Odaért. (A 8. esküdt 7. esküdt 3. mi értelme az egész .

Látták. ha a gyilkos azonnal elszaladt Hát lehet. Hallotta.. esküdt 3. esküdt . Félig össze volt zavarodva. odaér-e tizenöt másodperc alatt az ágyától az ajtóig. Minden szobán felirat és fel van tüntetve a méretük is. esküdt 4.3. lépéseket hallott. A lakásajtajához sietett. hogy hol találták meg a holttestet . hogy huszat mondott.. A lépcsőházban fel van tüntetve a lépcsőforduló. 37 12. Én azt szeretném látni. Hátul látjuk a lépcsőházból az előszobába vezető bejáratot. mit akarunk most bebizonyítani. Amikor a test a földre esett.. esküdt 3. aki folyton látni akarja a bizonyítékokat? Ezt én is látni akarom. Ha most újra végigmegyünk az elejétől. esküdt 3. Nagyon biztos volt benne. mennyi az a tizenöt másodperc? Ilyesmit nem lehet megítélni. aki járás közben húzza az egyik lábát. Honnan tudná. Megesküdött. Az öreg azt mondta. Nekem meg elegem van az időpocsékolásból. esküdt 8.. Mögötte több szoba egy hosszú előszoba mentén. Hacsak valaki más nem akarja. Öreg ember. esküdt 3. hogy kinyílik a fönti ajtó és hallotta. esküdt 5.. esküdt 9. Az Elnök átveszi az alaprajzot Az Őr kimegy és bezárja az ajtót 12. A sínekkel szemben hálószoba. mondta. valaki a bejárati ajtó felé futott. Miért próbálja eltorzítani . esküdt 11. mert tavaly szélütést kapott. Na nézzük. Tizenöt másodpercet mondott. esküdt 8. esküdt 8. hogy valaki jön lefelé a lépcsőn. igazolják-e a részletek. látta kiszaladni a fiút. a lakás nagy alakú alaprajzát hozza 3. esküdt Nem értem. hogy egy nagyon öreg ember. Húsz másodpercet mondott. Tizenötöt mondott. esküdt Na most ez mire jó? Hogyhogy maga az egyetlen itt közöttünk. hol találták meg a holttestet. Nem megyünk végig. esküdt Az alaprajz egy vasút melletti lakás alaprajza. hogy ez nem tarthatott tovább tizenöt másodpercnél. De én meg azt mondom magának. Hogy lehetett volna bármiben is biztos? Az Őr kinyitja az ajtót és bejön. hogy nem azonnal. Az első szobában egy X jelzi. amilyen gyorsan csak tudott. onnan. Na most. Tizenötöt mondott.

esküdt 10. A hálószoba. 38 . esküdt Az öreg azt mondta. Konyha. ahogy rohan lefelé a lépcsőn. De nem az. hogy elmenjen az emelvényig. Mi folyik itt? Ki akarom próbálni. Na most az öreg ágyban volt. amit akart. esküdt 10. kinyitotta és még éppen időben nézett ki. esküdt 8. illetve negyvenhárom láb. hogy behozták. És ez itt az előszoba. esküdt 8. Az ágyától (közelről nézi a tervrajzot) a szobaajtóig négy méter. És itt van a lépcsőház. esküdt 3. hogy képes volt rá? Há’ naná. esküdt elmozdítja a székét. esküdt 7. Az előszoba tizenhárom méter hosszú6. 3. Eddig pontos? Ezt a sztorit tizenkilencedszer halljuk. esküdt 7. hogy lássa a fiút. fölkelt. Még egy hálószoba. és úgy állítja. (a 8. Föl kellett kelnie az ágyból. Tudja. menni tizenhárom métert és kinyitni a lakásajtót . nagyon hosszú. Lássuk. Egy öregembernek. Maga úgy tesz.mindezt tizenöt másodperc alatt. Úgy kellett segíteni a bíróságon. esküdt 11. esküdt 8. Itt van a vasúti sín.8. kiment az előszobába. ahol a gyilkosság történt. nem tudna felhagyni az okos megjegyzéseivel? Öregem. esküdt 10. magának ott kellett volna lennie Atlantic Cityben a Szőrszálhasogatók Konferenciáján. Ez itt a lakásajtó. Gondolják. mennyi időbe került ez neki. Pontosan. hogy képes volt. esküdt 8. Csak nagyon lassan tud menni. mintha ez olyan hosszú út volna. aki túl van egy szélütésen. hogy hallotta lezuhanni a testet. esküdt A 8. mit mond? (az Elnökhöz) Szabad? (Fogja a tervrajzot és egy székre teszi) Ez az a lakás. (A sínek felőli hálószobára mutat) Azt mondja. Fürdőszoba. Nappali. maga csak figyeljen jól a napi három dollárjáért. ebben a szobában. esküdt Ez az öreg ágya. azonnal. esküdthöz) Na most. hogy az jelentse az ágyat 8. esküdt 6. Az öregember lakása pont alatta van és ugyanígy néz ki. 6 Tizenkét láb. végig az előszobán a bejárati ajtóig. Mondja maga baseball-bajnok. kinyitni a hálószobaajtót. Az ágya az ablaknál áll. hat hüvelyk áll az eredeti szövegben. esküdt 9. mennie négy métert. Tizenöt másodperccel azután. esküdt 11.

.3. Magának eszébe jutott: Idehallgasson. itt van az ágy. 39 . mer’ tudta.. Lelépek négy métert. kérem. A 12. esküdt leteszi ott. esküdt Elnök 10. ahol áll. ahol áll. esküdt 5. nagyokos. Azér’ nem jött ezzel. Hogy érti. hogy ki akarja próbálni? Mér’ nem jött ezzel a kölyök ügyvédje. A 8. esküdt 10.. esküdthöz fordul) Maga szerint tizenöt másodperc az egész. leszámolja a távolság maradékát) . vagy mi? Teljesen nyilvánvaló. hogy eszembe-e jutott. Az előszoba egy kicsit hosszabb. hogyha annyira fontos? Hát lehet.. Ez a lépcsőházi bejárati ajtó. esküdt Az enyémen van. a hálószoba hosszát. adjanak még egy széket. esküdt 11. ez tiszta elmebaj. Kinek van másodpercmutató az óráján? 2. OK.. tizenkettő. magában számol. Tök mindegy. esküdt 8. esküdt 3. Lelépem addig a falig és vissza. eléri a falat) A többiek csöndben nézik (Megfordul és lép. esküdt felemeli a székét és odaviszi a 8. (Lelép négy métert) Magának elment az esze. A 6. Na akkor. (Tovább lépdel. Annyi időnk csak van. Na erre mit mond? OK. hogy nem jutott eszébe? Gondolja. nyugalom. hogy egyszerűen nem jutott eszébe. esküdt Na most ez itt a hálószobaajtó. A 8. mint tizenhárom méter. A tanúvallomás szerint rajta volt a biztonsági lánc. esküdthöz. tizenegy. 8. hülye a pasi. Én szeretném látni. esküdt csöndben számolja a lépteit 10. Nem lehet egy dolgot így újracsinálni. esküdt Nézze. tizenhárom. OK. hogy a válasz ártana neki. négy . (Megáll és a 10. esküdt 10. esküdt leteszi a széket ott.. esküdt 5. esküdt Elnök 8. esküdtnek. esküdt Hogy érti. esküdt megfog egy széket és odaadja a 8. Mér’ pocsékolja itt az emberek idejét? . A 8.

Majd végigbiceg a képzeletbeli. esküdt 6. megvagyok. Az öreg kétszer ilyen gyors volt. húzza az egyik lábát. esküdt fölül. esküdt 2. esküdt Állj! Jó. Várnak. megfordul és a második szék felé tart. A 8. ahogy a 8. és hallotta a nőt. eléri a falat. leteszi a lábát a földre és föláll. esküdt dobbant.8. esküdt 2. esküdt Dobbantson. esküdt Na gyerünk már. esküdt biceg. Onnantól kezdve mérje az időmet. Szerintem ez gyorsabb. Fölkelt. esküdt Gyerünk. ha indulhatok. hogy kinyitja az ajtót. Azután.pontosan negyvenkét másodperc. A 8. A 8. ahogy odaát fölvisít. 40 . egy kicsit fürgébben. esküdt 8. mehetek gyorsabban is. hallotta. Negyvenkét másodperc! Szerintem a következő történt. esküdt 2. (még mindig biceg) Ha gondolja. esküdt „Most mutasd meg”! Hát én ilyet még életembe’ nem láttam! OK.negyven . amely a lakásajtót jelképezi 3. Úgy tesz. esküdt 11. majd kinyitja a képzelt ajtót 8. A 2. tizenhárom méter hosszú előszobán 10. Egyszer csak a 2. ahogy feküdt az ágyban. esküdt az óráját nézi és vár 10.harmincöt . esküdt 3. Az öreg néhány órával korábban hallotta a fiú és az apja verekedését. esküdt egy kicsit felgyorsítja a lépteit. esküdt az óráját nézi. A 8. esküdt 8. esküdt 8. és a hálószoba ajtaját jelző szék felé tart. esküdt 8.harminc . mint ahogyan az öreg ment a bíróságon. esküdt elér az utolsó székig. Az lesz a test zuhanásának pillanata. amíg a másodpercmutató nullán lesz. esküdt lefekszik a két székre 7. esküdt Na gyerünk már! Elég ebből a gyerekeskedésből. mintha kinyitna egy képzelt biztonsági láncot. és eljátssza. hogy egy test zuhan a földre a fönti lakásban. A 2. Idő? Tizenöt .húsz . Nézik. Várni akarok. Eléri.

hogy a fiút hallja. esküdt A 3. de ez a kis mutatvány a csúcs. esküdt 8. esküdt 3. Sajnálom magát. Talán maga szeretné meghúzni a kapcsolót. esküdt 3. esküdt kitör az 5. talán maga a hóhér? Az egyik. Mi bajuk van maguknak? Mind tudják. kicsúszni a kezünkből. Tűzre vele! Mi meg hagyjuk itt. hogy megöl. hogy a kölyök bűnös. Kuss! Maga egy szadista! Kuss. esküdt 3. a kurva anyád! 8. esküdt Szerintem ez lehetséges. esküdt hátulról lefogja a 3. mialatt lemegy a FÜGGÖNY 41 . hogy ez a fiú meghaljon. esküdtet. esküdt 8. esküdt közül. az arca sötét a dühtől Eresszenek. vagy mégis? A 3. esküdt 3. kitalál valami hülye történetet. az Istenit! Megölöm! Megölöm! 8. esküdtet. 6. Na most ne kezdjen itt rólam beszélni. Maga bejön ide az ájtatos dumájával. és a 6. hogy így külvárosi gyerekek meg amúgy igazságtalanság. maga úgy viselkedik. mint aki önbíráskodni akar a többiek nevében. esküdtnek A 8. mert ez a személyes vágya. esküdt 3. esküdt vadul nekiesik a 8. esküdt 3. Amióta beléptünk ebbe a szobába. esküdt 8. és ezek az öregasszonyok itt szépen lassan beszopják. Idefigyeljen! Fogja be a száját! Maga azért akarja. esküdt ellenáll. esküdt 3. esküdt 8. Kicsúszni a kezünkből? Miért. Én már sokféle disznóságot láttam életembe’. De én nem. Feltételezte? Na idefigyeljenek emberek.megpróbált elérni az ajtóig. Ennek a kölyöknek? De mennyire szeretném. esküdt (szelíden) Ugye. esküdt 8. Ez nekifeszül. A tények nem érdeklik. és feltételezte. és 6. Az 5. hallott valakit lerohanni a lépcsőn. felhagy a küzdelemmel és keserűen nézi a 8. nem gondolja komolyan. Nekem elég volt.

hogy egy ember. Nem. Elég késő van. A nejem azt mondja. Néhányan leülnek 12. az esküdtek ugyanabban a helyzetben vannak. hogy ide kell jönnünk és eldöntenünk. Az esküdtek a 3. esküdtet nézik 3. úgy néz ki. Kínos csönd van Az Őr kinyitja az ajtót és belép Őr Elnök Valami baj van. A többiek járkálnak a szobában. bűnös-e vagy ártatlan. Nem azért vagyunk itt. ha nem tudunk végezni ma estig. Hogy ki vagyunk jelölve és postán értesítenek. akiről azelőtt sose hallottunk. alaposan körülnéz a szobában. Ekkora. esküdt Bocsánat. esküdt Elnök 2. Semmit sem nyerhetünk vagy 42 . esküdt Na hát mit bámulnak? A többiek zavartan elfordulnak. Felelősek vagyunk.MÁSODIK FELVONÁS Ugyanott. hogy ez nagyon szép a demokráciában. Az Elnök odaadja a tervrajzot az Őrnek Ezzel végeztünk. (Az Elnökhöz) Mit csinálnak. ugyanakkor Amikor a FÜGGÖNY fölmegy. esküdt 2. esküdtet nézik. Mindig úgy gondoltam.gondolom . a 3. akkor hazaengednek? A kisfiamnak mumpsza van. esküdt átmegy az ablakhoz. hogy verekedjünk. Az Őr átveszi a tervrajzot. Csönd van. majd kimegy és bezárja maga mögött az ajtót Szünet. Ez a verekedés. A 3. hogy mondják? Jelölve. Minden rendben van. Az Elnök felszedi a lakás tervrajzát az asztalról és összehajtja Csak egy kis vita. Hogy ki vagyunk. mint Hruscsov.valakinek újra bele kéne kezdenie. mint az előző felvonás végén voltak. uraim? Zajt hallottam. A szobában szemmel láthatóan sötétedik 11. Nincsen semmi baj. kivisznek minket egy vendéglőbe enni? Honnét tudjam? Vajon. esküdt Hát .

12. Nem szabad személyes ügyet csinálnunk belőle.veszíthetünk a döntésünkkel. Remek ötlet. Én arra szavazok. És ihatunk valami frissítőt. Kettes szám? „Nem bűnös”. hogy bűnös. esküdt Elnök 3. és lássuk. esküdt 7. Hármas szám? „Bűnös. Ezt a forróságot. láthatóan egyáltalán nem zavarja a hőség. Hadd tegyem ki a verandára. Nézzék. A számuk szerint fogom szólítani önöket. idehallgassanak. nekem eszembe jutott valami. milyen sötét van már. esküdt Elnök 4. Elnök 12. esküdt Elnök Szerintem nyílt szavazást kéne tartanunk. esküdtet. esküdt odafordul hozzá Bocsánat. Nem gondolkodtam rajta sokat. Van valaki ellene? A legutóbbi szavazáskor nyolc négy arányban arra szavaztunk. fölnyalja-e a macska. Az 5. esküdt Elnök 5. Mindenki nyíltan szavazzon. esetleg szavazhatnánk újból. aki nem akar szavazni? Egy pillanatig senki sem válaszol 3. Ez tisztességes javaslat. Rendben. esküdt Ha senkinek sincs semmi ötlete. Fölnyalja-e a macska? (Nevet) Hát nem volt valami nagy ötlet. esküdt Elnök . esküdt 6. Ez az egyik oka annak. Elnök úr? Részemről rendben.” Négyes? „Bűnös. hogy „bűnös”. Talán táncolhatunk utána egyet. esküdt 5. esküdt Elnök Nem. esküdt 6. Lássuk. gondoltam. hogy erősek vagyunk. Hatos? 43 2. aki zakóban és nyakkendőben van. én nem.” Ötös? „Nem bűnös”. Hm. esküdt A 4. Van. maga nem izzad? 4. ki hol áll. Vihar lesz.

Úgy csavarják ki őket. esküdt „Nem bűnös”. esküdt Elnök 12. esküdt vállára teszi a kezét. Tizes? „Bűnös. esküdt 9. esküdt 9.6. esküdt 9... Ért engem. A 9. Na ne jöjjön itt ezzel.” Hat-hat. Maga itt egyfolytában teli torokból üvöltözik . Éppen erről beszélt ez az úr (a 8. Egy ilyen kölyök. esküdt 10. (Megáll. Marhára elegem van a tényekből. bármi köze van a dologhoz. Nem tudja folytatni) Nagyon meleg van itt. A tényeknek kell meghatározniuk a döntésünket. esküdt Elnök 10. Nem hiszem. esküdt 10. esküdt Kér egy kis vizet? Köszönöm. nem. esküdt Elnök 11. esküdt Elnök 8. esküdtre mutat). 44 . Kilences? „Nem bűnös”. Elég hosszú ideig leszünk mi itt hivatalban. 11.” Tizenegyes? „Nem bűnös”. esküdt a 9. esküdt ránéz és leül Szeretnék valamivel fiatalabb lenni. esküdt Elnök 7. ahogy maguknak tetszik. A 8. hogy annak. maguk közül egyeseknek elment az esze. Hetes? „Bűnös. Hat hat! Én mondom. hogy a kölyök milyen. Tizenkettes? „Bűnös. esküdt Elnök 9. esküdt Elnök 7.” Nyolcas? „Nem bűnös”..

Öregem! Nézze! Volt egy ekkora vihar . Becsukja. egy szerelés után. Ja. ezt sose felejtem el. Mint egy bivaly. mint mások. esküdt kimegy a mosdóba. esküdt 2. Bár volna még egy ilyen játékosom. McCorkle Gimnáziumban. esküdt 2.valamikor novemberben. És egyszer csak itt van. Sok részlet egyáltalán nem derült ki. azt hiszem. Ha túl sokat gondolkodik. esküdt töltenek vizet maguknak illetve isznak 2. kezet mos Hét-hatra álltunk. hogy ledózerolják ezek a . . összezavarodik. esküdt Esni fog. Queensben. ez nincs így. Éles fehér fény villog. A 10. Ömlik az eső A 4. Az Elnök a 8. Az Elnök föláll. a 10. 45 . esküdt hátralép az ablaktól. de nálunk volt a labda. igaz? Én nem így érzem. Tudja.. Ért engem. magának nincsen joga . Ugyan már. és a 2. érti. A 3. Az arcok az ablak felé fordulnak. esküdt Elnök Hú! Nézze. esküdthöz fordul Elnök 8. esküdt 10. ahol a 7. esküdt 2. Mindenki várja a vihart. esküdt elmegy (Halkan) Nagyszájú! Sötétedik. A szobában senki sem mozdul. Bumm! Bumm! Öregem. esküdt kimegy a mosdón át a wc-re A 8. Volt nálunk egy kölyök. esküdt 7. Nem! Mondja.. hogy képzeli? Miért állt át hozzájuk? Hát úgy láttam Az egésznek semmi alapja. Na idehallgasson. Micsoda vihar volt! A mérkőzés közepén.. Az eső most már a darab végégig esik. ahol bever az eső. Slattery. esküdt 7. Csak az eső hangját halljuk. maga kékszemű. felkapcsolja a villanyt. Részletek! Maga hagyja. biztos elfelejtettem mondani magának. ettől lehűlünk? Igen. Kis pusmogás hallatszik a hidegvíz-tároló mellől.segédedző vagyok az Andrew J. Maga is pont olyan. ahogyan rázuhog a csöndre. az ajtó melletti villanykapcsolóhoz megy és fölgyújtja a villanyt. amikor a neon fölkapcsolódik. esküdt 10.hogy mondják értelmiségiek! Nem. esküdt 2.Most már sokkal sötétebb van a szobában és nyomasztó a csönd. hogy zuhog! Gondolja.

én nem tehetek róla. Viszont remekül csinálta. igaz? 4. feláll rá és elindítja a ventillátort Úgy látszik. Közülük öten már megváltoztatták a véleményüket. (A törülközőhöz megy) Bocsánat. tudja. Mit tehetnénk? Nem tudunk áttörni valahogy? Az a hat gazember odabent nem fogja megváltoztatni a véleményét. esküdt Igen. Idehallgasson. igaz? Hat hat. esküdt 3.A 8. indítsuk már el ezt a ventillátort. talán igen. Remek. Két percen belül a gatyánkig ért a sár. esküdt együtt van a mosdóban 3. és a 4. 7. esküdt (a 4. hogy önbíráskodom meg szadista vagyok meg minden? Ettől minden épeszű ember kiborulna. esküdt bólint Maga mit gondol az egészről? Teljes patt. esküdt röviden elmosolyodik Szóval éppen jól ment a dolog. a csaphoz lép és kezet mos 10. Tiszta vicc. A 4. Na hát az nem bizonyít semmit. esküdt Hát ilyen átkozott dolgot még nem láttunk. (A kezét szárítja) OK. esküdt hirtelen belép a mosdóba. én nagyon könnyen felizgatom magam. Öregem! És akkor egyszer csak mintha dézsából öntenék. esküdt bólint Meglepő. A 3. Mondtam. Mit gondolnak? A 4. 46 . De elmondhatom. Idehallgasson. nem? Csak be akart húzni a csőbe. ez a Slattery. a villanykapcsolóval van összekapcsolva. mikor az a pasi behúzott engem a csőbe. Szétvált a védelmük. esküdt 3. Mér’ mondja ez rólam. esküdt 10. esküdt 4. 4. Miért ne beszélhetnénk rá őket. Esküszöm. esküdt 4. Mindannyian azok vagyunk. esküdt 3. Ilyen vagyok. hogy tegyék meg még egyszer. kínomban üvöltöttem. Nem jutottunk sehová. esküdt a wc-ből kilépve belép a mosdóba Az Elnök a padhoz megy. felizgatom magam. esküdt Hé. hogy őszinte vagyok. az a dolog az előbb. Mondom. esküdthöz) Jó kis eső. esküdt A 10. mi? A 4.

esküdt 10. úgyhogy menjünk és mondjuk meg a bírónak . amit valaha is .. esküdt 4. De most meg nem izgatja. esküdt 10. Tudom. esküdt 4. esküdt 10. hogy bűnös. 47 . Miért nem szavaz arra. Miért. ha levált minket. De hát mit akar? Az őszinte véleményem szerint szavaztam. Logika! A szent tehén! Nem.. esküdt 3. oldalon. mondjuk meg neki. A francba az egésszel. Az Isten szerelmére. esküdt 4. esküdt 10. esküdt 3. esküdt 10. hogy bűnös. Szerintem egyszerűen menjünk el. hogy „nem bűnös”? Arra szavaztam.szeretnénk folytatni. pörgessem itt az agyamat ezen a söpredéken? Ez a legnevetségesebb dolog.. csak hallgassa meg ezt az embert. esküdt Hogyan? Logikával. ezek nem fognak váltani. esküdt 4. maga sincs oda az egészért? Nem vagyok. Mit csináljak. esküdt 3. aki tudja . Miért nem? Mer’ becstelenség. esküdt 10. 3. esküdt 10. Kíváncsiak a véleményemre? Mondja. esküdt Az Elnök kinyitja a mosdó ajtaját Elnök 7 Hm . esküdt 10.. a 3.10. Így nem jutunk sehová.. Az egész társaságban ő az egyetlen. mert elakadtunk7. Maga is esküt tett a bíróság előtt. mintha valami küldetésük volna vagy mi. ha megengedik. számú lábjegyzetet a 36. jobb. Mi a francról beszél? Azok ott bent egyszer csak. Nem mehet csak úgy el. ebből elég. esküdt 10. esküdt 4.itt maradunk egész éjjel. esküdt 3. mert azt gondolom. Nézzék. Gondolom. hogy mi lesz? Nem. Ld. kéne? Rendben van.

számú lábjegyzetet a 36. esküdt Idehallgassanak. és a 6.. Ebben a bekezdésben is végig a „hung jury” („felfüggesztett esküdtszék”) kifejezést használja. esküdt 11. volnának szívesek . hogy én mit gondolok. esküdthöz) Róla mit gondol? Lehetne valamit? Ha leváltanak. hogy „alapos ok a kételyre”. esküdt leoltja a villanyt és lassan bejön a szobába 10. esküdt 11. hogy nem tudtunk döntésre jutni. Én ezt nem támogatom. a kölyök pedig kap még egy lehetőséget másik tizenkét pasival. Jelentsük be9. Kész vagyok azonnal megjelenni a bíróság előtt és bejelenteni. már ő akarja megmondani. mert nem itt született? Akkor én azért nevezem magát pimasznak. esküdt 7. esküdt 5. hogy így beszél velem? (A többiekhez) Mit szólnak ehhez a pasihoz? Higgyék el nekem. Idejön ebbe az országba. Ebben én is benne vagyok. esküdt 8 9 Ld.. ezek mind egyformák. (a 11. esküdt nagy léptekkel kimegy a fürdőszobából. Kérem. hogy nem értem? Ki a franc maga. esküdt 10. Hol a francba van a különbség? Így is leváltanak majd. esküdt 7. Újra kell kezdeniük a pert egy másik esküdtszékkel. Na ehhez mit szól? Kérem. számút a 74. kérem.. esküdt 7. Jelentsük be a bírónak. megmondom. Micsoda pimasz alak! (a 7. hogy maga nem érti pontosan ezt a kifejezést. váltsanak le8. Mit akar mondani. mondjunk le. esküdt kimegy a mosdóból 10. mi merre mennyi. esküdthöz) Azért nevezi pimasznak. Senki sem fogja megváltoztatni a véleményét. ennek a kölyöknek nem volnának esélyei egy másik esküdtszékkel. a 3. esküdt 7. annak semmi értelme. 48 . esküdt 11. Nem számít. (A többiekhez) Gyerünk. esküdt 3. 7. Maga még mindig nem hiszi. mert maga itt született. ezt maga is nagyon jól tudja. oldalon. esküdt 5. esküdt Elnök (a 3. Bocsánat. Nem vagyunk még itt olyan hosszú ideje. De mi nem ezért vagyunk itt.A 4. a 3. esküdthöz) Idehallgasson. esküdt 8. A 10. hogy volna alapos okunk a kételkedésre? Nem hiszem. Lehet. Szerintem a bíróság nem fog leváltani minket. menti az életét és még mielőtt levegőt venne. Hát próbáljuk meg.

esküdt 8. amelyeket látott. igen. A bíróságon emlékezett a filmekre. Pontosan megnevezte őket és a sztárokat is. akik játszottak bennük. hogy a fiú. mint az. esküdt .7. Mer’ még leverem a nyakáról azt az átkozott kelet-európai fejét. esküdt 4. (A 4. esküdtre mutat) Különösen ő nem. Nagy érzelmi nyomás alatt is? Nagy érzelmi nyomás alatt is. nagy érzelmi nyomás ide vagy oda. gondolja. Igen. maga vissza tudna emlékezni a részletekre ilyen körülmények között. esküdt 8. Szeretnék belemenni egy kérdésbe. esküdt Nézze fiacskám. esküdt 4. 49 Elnök 8. Ez volt a fiú egyetlen alibije és ő maga sem tudta alátámasztani semmivel. Ha esetleg a fiú helyébe tudja képzelni magát. ha van mire emlékezni. A rendőröknek a bíróság előtt tett tanúvallomása szerint a fiút a lakás konyhájában hallgatták ki. hogy a gyilkosság idején moziban volt. A gyilkosság éjszakájától a tárgyalás napjáig három hónapja volt rá. hogy maga vissza tudna emlékezni ilyen részletekre egy olyan keserű élmény után. Tessék. hogy az apja arcon vágta? Azt hiszem. hogy milyen filmek mentek a moziban. esküdt 8. ha az urak megengedik. hogy megjegyezze őket. melyik szót értem és melyiket nem. Igen. Hagyjuk abba a veszekedést egy percre. Az ügyész fontosnak tartotta azt a kérdést. esküdt 8. Azért nem emlékezett rá. mert nem járt ott azon az éjszakán. esküdt 4. esküdt 4. Gondolja. esküdt 8. amit megnevezett. az ügyvédje nagy súlyt helyezett erre. esküdt 4. miközben az apja holtteste bent volt a hálószobában. esküdt 4. Szeretnék föltenni egy személyes kérdést. (A 11. amikor semmire sem emlékezett a filmekből. esküdtre mutat) Ez az úr többször is megismételte ezt itt a vitában. sem az azokban szereplő sztárokat. aki közvetlenül a gyilkosság után kihallgatta. Így van. esküdt 4. Hol volt tegnap este? Otthon. Én a rendőr tanúvallomásának hiszek. Rendben. aki azt állította. esküdt 8. maradjunk a tárgynál. itt nekem senki sem fogja megmondani. nem tudta megnevezni sem a filmeket. Ha lehet.

különös Mrs. Igen. Szerintem bebizonyította. megvan. esküdt 2. Remek kis krimi. És még? Olyanok. amit akart. (próbál emlékezni) Hétfő.. esküdt 4. Bainbridge. esküdt 4. Azt hiszem. ismeretlen . azt hiszem. Nagyon olcsó film volt. majd szóljanak. akikről még sose hallottam. Nem. igaza van. esküdt 4. Mit láttak? A vörös kör.. esküdt 4. A nevezetes Mrs. esküdt És az előző este? Ugyan már.Lane . A . esküdthöz) Teljesen rendben van. esküdt 4.igen.Long. Mi volt a második film? (feszülten) A . esküdt 9. Aznap este volt a bridzsverseny. Amikor elérnek ezerkilencszázötven Szilveszteréig. Az a címe. A nevezetes Mrs. esküdthöz) A bíróságról az irodámba mentem és este fél kilencig ott maradtam. Mrs . nagyon csinos lány. esküdt 7. esküdt 4. esküdt 8.valami ilyesmi. esküdt 10. esküdt 50 . esküdt 8. Bainbridge-ben? Barbara . (A 8. Azt láttam. Bridzseltem. Bainbridge. Bainbridge. Barbara . esküdt 4. esküdt 4. Ki játszott A különös Mrs... esküdt 8. esküdt 8. esküdt 8. esküdt 10. (Szünetet tart) Hétfő este. (Eszébe jut) Hétfőn este moziban voltam a feleségemmel.Lang . Szép kis bizonyítás! csupa 8. És hétfő este. Bocsánat. mi ez? (a 10. esküdt 8. Valaki. Akkor . esküdt 4. Azután rögtön hazamentem és lefeküdtem.. Mindjárt eszembe jut. ugye? Nem voltam. És az azelőtti estén? Az ugye .. És nem volt nagy érzelmi nyomás alatt. Bainbridge. Fekete.uhh Mainbridge.8.kedd. hogy A különös Mrs.

esküdt Elnök 10. A fiú bűnös. Így neveltek. esküdt 11. barátom. hogy közülünk sokan képesek gyilkosságra. Szóval. Érti. ha nem tévedek. esküdt 10. hogy senki sem tudja bebizonyítani az ellenkezőjét. esküdthöz) Felőlem kibeszélheti a tüdejét. hogy a fiúban erős gyilkossági hajlam van. esküdt Elnök 10. Pont. tintafoltokról és mindenféléről és azt mondta. Miért nem hagyja beszélni ezt az embert? Ha befejezte. olyan fiúról beszélünk. aki olyan sokat beszélt. Így volt? Állj. Akármit jelent is. Igaz. esküdt Elnök 11. akkor ez a fiú esetében is teljesen rendben van. 51 10. mondott valamit a paranoid tendenciákról. ne felejtsük el. Az. még nem feltétlenül biztosít számára tökéletes emlékezőtehetséget. hogy a kölyök határozottan gyilkos típus. esküdt Elnök 12. esküdt Elnök 12. abban. Elnézést kérek. Kontrolláljuk magunkat. hogy a pszichiáter határozottan állította. De kevesen gyilkolnak. Lehetséges. Micsoda szájtépés! Teletömni az emberek fejét azzal a marhasággal. Tudják. hogy gyilkossággal vádolják. Idehallgasson. hogy ez az úr (a 4. mit látott. és éppen most jutott eszembe. esküdt Szerintem szép kis bizonyítás. esküdt 10. esküdt . (a 9. Van valami kifogása ellene? Egy lyukas garast nem adnék egy pszichiáter vallomásáért. A tudatalattijában. de ha arról beszélünk Elnézést kérek. hogy hogy is mondják . ezt az izét. hogy a kölyök moziban volt. esküdtre mutat) elfelejtsen néhány részletet. Na most ne kezdje ezt a hülye pszicho-akármit. próbálok itt valamit mondani. Igen. Ne felejtsük el. Csak arra mutat rá. maga miért ilyen pokolian udvarias? Amiért maga nem az. Beszélt azokról a tesztekről. esküdt 8. barátom? Kinek van az a mentolos cukorkája? Mind elfogyott. Ha teljesen normális dolog az. hogy a pszichiátria fölösleges voltáról elmélkedjék.9. Azt hiszem. hogy valaki képes-e gyilkosságot elkövetni.képes gyilkosságot elkövetni. (A többiekhez fordul) Ha arról beszélünk. amiről megfeledkeztünk. van valami. Mind a három teljesen hülye. Idehallgasson. három pszichiáter is parkol az egyik garázsomban. kap öt percet. Az a dolog a pszichiáterrel. akinek folyton a gyilkosság járt az eszében. de ezt mondta. Nem. Azt akartam mondani. esküdt 2. Micsoda? Csak mert nem emlékszik valami jelentéktelen kis színész nevére? Na ez aztán bizonyítja. Ott lehetett a moziban és elfelejthette. esküdt 9.

. esküdt Hány óra van? Öt perc múlva hat. hogy közülünk egy vagy kettő tudat alatt vágyik a gyilkolásra. Idehallgasson. a mérkőzésnek annyi. 3. Szóval volt ez a dolog a szúrt sebbel és hogy hogyan szúrt a gyilkos. Vacsorázzunk. Miért nem várunk hétig? Adjunk még egy órát magunknak. Még mindig hat hatra állunk.. esküdt 12. Lehet. Részemről rendben. láthatnám egy pillanatra azt a kést? A 8. De jelentheti azt is. Ebben az esetben például hozzájárultak ahhoz az általános benyomáshoz. hogy gyilkosságot követett el. esküdt 11. esküdt 7. esküdt 52 .. hogy lefelé szúrt. Ez minden. esküdt Na. (Megáll) 10. esküdt A 8.. és képes volna végigcsinálni. 4. Kinek van javaslata? Nekem van.szeretnék mondani valamit. ha azt mondták. esküdt 5. esküdt dühösen odébb megy 6. esküdt 8. (a 8. esküdt Akkor miért fogadják el őket bizonyítékként? Nyilván sokszor hasznosak. esküdt 2. aki kinyitja és megvizsgálja Elnök 12. hogy. Nézzék azt a zivatart. esküdt nem néz föl rá. esküdt 12. Na.” Öregem. esküdtnek. nem ugyanaz.. hogy valaki képes a gyilkosságra. amit a vád próbált kialakítani. (Odamegy a 8. annyi. nem? Éppen maga mondta. Hm .. azt mondom .hogy megelőzzük a bajt. esküdt odacsúsztatja a kést az asztalon át a 2. De egyikünk sem tette. hogy megmondják. idézem: „Egy lyukas garast nem adnék egy pszichiáter vallomásáért. hogy ha mi tizenketten megcsinálnánk ugyanazokat a teszteket. Nem bizonyítanak semmit. Azt állítani. kiderülne. és amíg el vagyunk akadva . A 10. Újra meg újra végigmentek a témán. esküdt 10. esküdthöz) Szeretném . mint ha azt mondjuk. hogy a kölyök képes gyilkolni. esküdthöz) Mondja. Szóval. A legtöbb. tudják? Ugye nem akar most ezzel foglalkozni. amit ezek a pszichiátriai tesztek állíthatnak. akkor gyilkolhatott is.. hogy egy bizonyos személy valamikor elkövethet egy gyilkosságot. bosszant egy ideje. esküdt 2.

esküdt hirtelen keményen lefelé döf 2. esküdt 5. A 8. esküdthöz fordul. hogy lefelé szúrjon vele A 8. A 12. esküdt 3. Ez becsukja a kést és óvatosan tartja 10 11 12 Öt láb. esküdt Tudom. mint maga. Hét hüvelyk. esküdthöz) Várjon egy pillanatra. úgy tesz. esküdt Igen. aki egy fél fejjel magasabb az embernél. A 8. amíg nem látják újra az egészet. esküdt Vigyázzon! A penge úgy két-három centire a 8. esküdt Ez nem olyan vicces. Szerintem nincs min vitatkozni. Lefelé és bele. 53 . esküdt odaadja a kést a 3. Nagyon ügyetlen dolog lefelé döfni valakibe a kést. készen arra. esküdt 5. (odamegy a 8. hogy tévedek. majd a 3. esküdt nem mozdul. két hüvelyk. A 3. 12. hét hüvelyk. esküdt mosolyog 6. megfordítja a kezében és magasan feltartja. Ez tizenhét centi12 különbség. esküdtnek és arrébb megy. Nézze meg. és egy kicsit megroggyantja a térdét. hogy alacsonyabb legyen) Most tizenöt-tizenhat centivel alacsonyabb vagyok. esküdt kipattintja a kést. esküdt mellkasa előtt áll meg. Így döfnék mellbe egy nálam magasabb embert és ő is így csinálta. mintha mellbe döfné a 8. és a 3. (odamegy a 2. egyenesen ránéz. Hat láb. Ha több. esküdt kitartóan nézi egymást. Na most folytassa és mondja. esküdt odaadja a kést az 5. esküdt 3. Vagy még többel. hát több. Na ilyen szögből megy. esküdt 3. Senkinek semmi baja. Adja csak ide. Senkinek semmi baja.2. esküdthöz és a késre mutat) Adja ide. az apja száznyolcvanhét11 volt. esküdt odamegy a 8. A 3. igaz? Nem. A fiú százhetven centi magas10. de nekem nem volt rendben a dolog. esküdtet. esküdtnek. Igaz? 2. A 3. Mi baja magának? Nyugodjanak meg. esküdt odaadja a kést a 8. esküdt Lefelé és bele. esküdt A 2. esküdtnek. esküdthöz és bezárt öklét használva. (A 8. Rendben. 3. OK. Nézzék. esküdt 8. maguk addig nem nyugszanak.

Gyűlölöm ezeket a dolgokat. Ezek között nőttem föl. 8. esküdt 5. esküdt Látta, hogyan szúrnak vele? Túl sokszor is. A házunk teraszán. Az udvarban. A túloldali telken. Az a környék, ahol én éltem, tele volt rugóskésekkel. Fura, de nem jutott eszembe. Azt hiszem, az ember megpróbálja elfelejteni az ilyesmit. Ezeket a késeket nem így használják. Így kell fogni ahhoz, hogy az ember ki tudja ugratni a pengét. Ahhoz, hogy lefelé szúrjak, meg kellene fordítanom. És hogyan használják? Előre tartják.

8. esküdt 5. esküdt

Az 5. esküdt kipattintja a kést és előretartva körbefordul vele. Gyorsan előre és hátradöf Így. Akinek valaha is volt a kezében rugóskés, nem használná másképp. 8. esküdt 5. esküdt Biztos benne? Biztos.

Az 5. esküdt becsukja a kést majd újra kipattintja Ezért gyártják ilyenre. 8. esküdt 5. esküdt 8. esküdt 5. esküdt 3. esküdt 5. esküdt Mindenki egyetértett benne, hogy a fiú nagyon ügyesen bánik a késsel, igaz? Így van. (az 5. esküdthöz) Gondolja, hogy ő olyan sebet ejtett volna, mint amilyenbe az apja belehalt? Amilyen tapasztaltan bánt ezekkel a dolgokkal, nem. Nem. Nem hiszem. Előrefelé szúrta volna bele .... Honnan tudja? Talán - ott volt a szobában, amikor az apát megölték? Nem, és senki más sem volt ott.

Az 5. esküdt az asztalba döfi a kést és arrébb megy 3. esküdt 4. esküdt 3. esküdt 8. esküdt (a 8. esküdthöz) Maga egyfolytában halandzsázik itt nekünk. Én nem hiszem el. Nem hiszem, hogy el tudná dönteni, miféle sebet ejtett vagy nem ejtett ez a fiú pusztán azért, mert tudja, hogyan kell bánni a késsel. Így van. Tökéletesen igaza van. (a 12. esküdtre néz) Maga mit gondol?
54

A 12. esküdt egy pillanatig habozik. Zavarban van, de próbál becsületes lenni 12. esküdt 3. esküdt 12. esküdt 8. esküdt Hát - nem tudom ... Hogy érti, hogy nem tudja? Nem tudom. (a 7. esküdthöz) Hát maga?

A 7. esküdt egy pillanatig körülnéz az asztal körül 4. esküdt 7. esküdt Egy pillanat. Az utca túloldalán lakó nő szerint .... Idehallgasson, mondok én valamit. Én ebbe már belefáradtam. Ez a huzavona nem visz sehová, úgyhogy én véget vetek neki. Megváltoztatom a szavazatomat. „Nem bűnös”. Hogy mi van? Hallotta. Elegem van. Hogy érti - hogy elege van? Ez nem válasz. Hé idehallgasson! Törődjön a maga dolgával! (odamegy a 7. esküdthöz) Igaza van. Ez nem válasz. Miféle ember maga? Itt ült és a többiekkel együtt arra szavazott, hogy a fiú bűnös, csak mert egy baseball jegy lukat égetett a nadrágzsebébe. Most pedig megváltoztatja a szavazatát, mert azt mondja, elege van ebből a sok beszédből. Figyelj, haver Magának nincs joga így játszadozni egy ember életével. Ez szörnyű és undorító dolog. Magát nem érdekli...? Na várjunk csak. Maga nem beszélhet így velem! De igen, beszélhetek. Ha arra akar szavazni, hogy nem bűnös, akkor azért tegye, mert meg van róla győződve, hogy az az ember nem bűnös - nem azért, mert magának elege van. És ha azt gondolja, hogy bűnös, akkor szavazzon úgy, vagy talán nincs magában elég bátorság, hogy azt tegye, amit helyesnek tart? Na idefigyeljen ... Bűnös vagy sem? Megmondtam - nem bűnös. Miért?

3. esküdt 7. esküdt 3. esküdt 7. esküdt 11. esküdt

7. esküdt 11. esküdt 7. esküdt 11. esküdt

7. esküdt 11. esküdt 7. esküdt 11. esküdt

55

7. esküdt 11. esküdt 7. esküdt

A pokolba magával. Nem vagyok köteles De igen, köteles. Mondja meg. Miért? (halkan) Hát - azt hiszem, nem bűnös.

A 11. esküdt undorral néz a 7. esküdtre, majd a székéhez megy. A 7. esküdt legyőzve áll 8. esküdt Elnök Elnök úr, új szavazást kérek. OK, új szavazást kértek.

Az esküdtek a székükhöz mennek és leülnek Gondolom, a leggyorsabb lesz kézfelemeléssel. Van valakinek ellenvetése? Nincs válasz Aki arra szavaz, hogy „nem bűnös”, emelje föl a kezét. A 2., 5., 6., 7., 8. 9. és 11. esküdt azonnal fölemeli a kezét Egy. Kettő. Három. Négy. Öt. Hat. Hét. A 12. esküdt arcán teljes határozatlanság, végül hirtelen fölemeli a kezét Nyolc. Az Elnök abbahagyja a számolást és körülnéz az asztal körül. Lassan, szinte zavartan, fölemeli a kezét Kilenc. (Leengedi a kezét) Aki arra szavaz, hogy „bűnös”. A 3., 4. és 10. esküdt fölemeli a kezét Kilenc három a „nem bűnös” javára. 10. esküdt Én nem értem magukat, emberek. Az egész aprólékoskodást, amivel folyton jönnek. Ez csupa jelentéktelen dolog. Hogy képesek elhinni a fiú sztoriját? (A 11. esküdthöz) Maga értelmes ember. Na ugye nem akarja azt mondani, hogy nem. Maga ismeri az életet. Hát az Isten szerelmére, nézze má’ meg, miről beszélünk itt. Maga tudja, milyenek ezek! Szóval az a pasi (a 8. esküdtre mutat) - ott, hát én nem értem, mi van vele. Az a sok duma a pszichiáterekről. Talán el kéne mennie egyhez. Nézze, beszéljünk világosan. Ezek az emberek hazugságra születtek. Nem, egyszerűen ilyenek és kész és egyetlen értelmes ember sem fog mást mondani. Nem tudják, mi az, hogy igazság. Hát csak nézzen rájuk. Mások. Másképp gondolkodnak. Mindent másképp csinálnak. Hát például nem kell nekik sok hozzá, hogy megöljenek valakit.

Az 5. esküdt átmegy a mosdó ajtajához

56

aki bármire jó volna.Ez az igazság. esküdt odamegy a 9. esküdt bemegy a mosdóba. Tudja? Ezek az emberek szaporodnak. A 4. és ha valakit megölnek.beng . ezek ötször olyan gyorsan szaporodnak. Ez statisztika. esküdt Tudja. hogy maga beteg? Beteg? Miért nem ül le? Maga vén pojáca! Ki a franc maga? A 6. esküdt a 9. Hát persze vannak köztük rendesebbek is. esküdthöz A 12. gyű57 . Ilyenek. Mindenki tudja. esküdt közé áll (A 12. esküdt föláll és átmegy a mosdó ajtajához. az Isten szerelmére! Mire jó itt csapkodni az ajtót? Szóval berúgnak. na bumm. és a 10. hogy így beszél velem? Beteg. Mi itt egy veszéllyel nézünk szembe. mint az állatok. Megy az 5. ez mind nem számít. Ismertem köztük rendesebbeket. A 9.vadállatok. Az emberi élet nem jelent nekik annyit. Nézzen rá .ostoba . esküdthöz) Maga ott az ablaknál. A család nem jelent nekik semmit. mossa ki a fülét. a francba! Egy sincs köztük. egy se. esküdt Talán ha megnyugodna. ért engem? Erőszakos. Berúgnak egy kis bortól vagy valami olcsó italtól. esküdt 10.alig tud felállni. maga olyan átkozottul okos. Ötször olyan gyorsan. mint mi. anyák. esküdt 10. és egyszercsak . megöltek valakit. Az 5.gazfickók. esküdt nem válaszol és bemegy a mosdóba Ha már bent van. aki elismeri. (A 9. OK. hallgasson rám. És ezek . Apák. amit gondolok és maga meg fog hallgatni. 9. hátha hall valami érdekeset. az ő fajtája. Megnyugszom. én vagyok az első. verekednek. Úgy szaporodnak. mint nekünk. Idehallgasson. A 11. becsapja maga mögött az ajtót Remek pasi! Nézzen rá. Na hallja? Egy se. nagy piások. senki se hibáztatja őket érte. esküdthöz) Nem. Nem számít. esküdt föláll és az ablakhoz megy Nézze. ilyen a természetük. Nézze. Ezek az emberek folyton piálnak. esküdt után Hova megy? A 11. de az a kivétel. Ellenünk vannak. Hát ki a franc ő.valaki ott fekszik halottan a csatornában. esküdt az ablakhoz megy 12. Az a megvádolt kölyök. esküdt 9. esküdt 10. én itt elmondom. Majd én megmondom magának . Jaj.

esküdt elfordul. hogy mellbe szúrja az apját. esküdt mereven néznek egymásra. Mi kilencen nem értjük. kapjuk el. Ő látta amikor elkövették a gyilkosságot. ez a vádlott. Ezt akarják. esküdt Eleget hallottunk. hogy tévedünk. hogy a fiú bűnös a gyilkosságban. mi az igazság.. Elvágni a torkunk. A legutóbbi. 2. Az első: az utca túloldalán lakó nő tanúvallomása. odamegy egy székhez és leül. jobb lesz. amikor a fiú fölemeli a karját a feje fölé. Lehet. 6. esküdt 3. Ez így van. amíg kihalunk. És a második: az a tény. hogy önök hárman mitől ilyen biztosak még mindig. tönkre akarnak tenni. esküdt A 4. Addig szaporodnak. hogy egy bűnös embert próbálunk visszaadni a társadalomnak. A többi esküdt (köztük az 5. esküdt 10. Azt hiszem. 58 4. miszerint úgy érveltek. hogy a vádlott ártatlan. háttal a többieknek. esküdthöz) Figyelmeztetem magát. Ez a fiú. akkor ezek kicsinálnak. ami megölte az apját. maga kis okoskodó gazember? Hogy van pofája . ezek ostobák. az előítélet elhomályosítja az igazságot. ha nem csapunk le rájuk. senki soha nem fogja megtudni. Ezek erőszakosak. veszélyes időket élünk. Két okom van rá. látta. és a 10. és egyszer még elvágják a torkunk. hogy a fiú hogyan szúrt . esküdt . esküdt Nagyon nehéz egy ilyen ügyben elfojtani az előítéleteinket. hogy azt mondta. Miért érdekeljen? Őket se érdekli. szerintem az egész ügyben ez a legfontosabb tanúvallomás. És mindegy.az ügyetlenebbik módon. (A 7. hogyha hallgatnak rám. ha behúznék egyet. És hogy. Végül a 10. De még mindig azt hiszem.. mielőtt az ő fajtája kap el minket. hogy a fiú nem okozott volna olyan fölülről döfött sebet. esküdt Na pofa be! Szóval maguk átkozott zsenik. Látta. esküdt 4. Azt mondom. Megpróbálom. esküdt) lassan a helyükre mennek 8. Talán elmondhatnák. Eleget hallottam. A 4.lölnek minket. barátom! Ami engem illet. És most hagyja abba. ha nem biztos benne. Senki sem tudhatja. ahol csak lehet. Maguknak volt néhány remek találata. Nem érdekel a törvény. De alapos okunk van a kételyre és ez hatalmas értékű biztosíték a mi rendszerünkben. és a 11. Hát én nem hiszem. Közülünk most a jelek szerint kilencen úgy gondoljuk. És ki ne nyissa még egyszer a mocskos száját. hogy ez a nő úgy írta le a döfést. esküdt elé lép és határozottan leállítja 4. esküdtre) Bírná. esküdt a 10. hol találkozik vele az ember. de csak a valószínűséggel játszunk. (A 6. Egyetlen esküdtszék sem nyilváníthat valakit bűnösnek. nagyon meggyőző volt. (dühösen néz a 2. esküdthöz) Ne nézzen így rám! Az Isten szerelmére. és ha nem vagyunk résen. Mert valójában nem tudom. Üljön le. ezek bűnözők. Figyelmeztetem. esküdt 10. Lehet. hogy bármi kárt is okoztunk volna itt.

Új szavazást kértek. esküdt hallgat (a 12. mint egy órán át forgolódott. ez a tanúvallomás megdönthetetlen. esküdt 3. esküdt 4. Tényleg nem látom. esküdt 3. A nő látta. Sose fogjuk befejezni. Hát nem olyan egyszerű a bizonyítékokat sorba rendezni. De most akarom. nem tudott elaludni. talán . Végül. amikor a fiú leszúrta az apját. esküdt 4. Azt hiszem.. Korábban nem akarta. esküdt A 8. esküdthöz) Maga mit gondol? 3. Azt mondja. esküdt 3. esküdt 3. erkölcstelen dolog De már nem mondom.nem tudom. Na most én a következőt gondolom. esküdt 12. esküdt Elnök 12. (A többiekhez) OK. esküdt 11. Érveket akarok 59 .. Ez a lényeg. esküdt 3. esküdt Így van! Tökéletesen így van! Na most beszéljünk egy kicsit erről a nőről. hogy elengedjük. hogy szavazhatnánk arra. hogy leváltsanak. az elhaladó vonat ablakán át látta a gyilkosságot. esküdt 12. Erről beszélek. de jól látta. esküdt 3. OK. esküdthöz) És maga? 12. Szerintem le kell minket váltani. (a 8. Nem értem. esküdt Hát . Maga azt mondta. hogy aznap éjjel tizenegy körül feküdt le. át a fiú ablakára a síneken túl. akik olyan átkozottul makacsok. az ablak felé fordult és ahogy kinézett. Több. esküdt 4. „bűnös”. Az összes többi bizonyítékot elfelejtheti. esküdt 4. körülbelül tíz perccel éjfél után. esküdt 4. Van még valaki? Nyolc négyre állunk. a gyilkosság után azonnal eloltották a villanyt.3.és fektében is kilát. Azt mondta. Ahogy én látom. Van valakinek ellenvetése? Megváltoztatom a szavazatomat. Sok bizonyítékot kell megvizsgálni. esküdthöz) Miért tekinti személyes győzelemnek ezt az egy szavazatot? Mer’ szeretek versenyezni. Itt leszünk egy hétig. Ez egy meglehetősen bonyolult ügy. Az ágya az ablak mellett áll . (a 3. Vannak itt egyesek. hogy még . Vigyük a bíró elé.. amikor megtette. Szavazzunk.. Mi mást akar még? Hát.

.. esküdt 3.. Esetleg megegyezhetünk egy határidőben. (A 8. esküdthöz fordul) Rajta. esküdt Menjünk végig újra az egészen. Már végigmentünk. esküdt 4. Ehhez mit szól? 8. Egy pillanat. esküdt erősen figyeli a 4. esküdt 4. esküdt 9. esküdt 9. legyen hét óra. ez fontos. Azt hiszem. (A többiekhez) Azt kezdtem mondani. mialatt beszél) Valaki korábban azt mondta.. Maga a szószólójuk. Lehunyja a szemét és az ujjával megfogja az orrnyergén a szemüveg által hagyott mélyedést.. Köszönöm. legyen szíves! 13 Nem „reklámszakértő”-t mond. esküdt 12. esküdthöz) Nem érzi jól magát? Kitűnően érzem magam . esküdt 4. esküdt leveszi a szemüvegét és törölgetni kezdi 3. Ezt a pontot masszírozza. 60 . Bocsánat. hanem „J.. (Hunyorít és felveszi a szemüvegét) Negyed hét.köszönöm. hogy leváltsanak-e minket vagy sem. vajon miért masszírozza úgy az orrát? Jaj. megfordul és a faliórára néz) Most van . esküdt 4. (Leveszi a szemüvegét és az asztalra helyezi.. esküdt A 9. hogy hét óra az az időpont. (Még mindig a szemüvegét tisztogatva. 3. Másszunk ki ebből a slamasztikából. esküdt 4.hallani. Rendben. Aki azonban híres reklámszakember volt. esküdt 9. esküdt Bocsánatért esedezem. Fáradtnak látszik. esküdthöz) Rajta. mint egy teniszlabda .. az egy olyan időpont. esküdt 3. amikor elkezdhetünk arról tárgyalni. De olyan mozdulatot tett. ugyan már. mert pont úgy masszírozta az orrát. esküdtet és láthatóan valami rettentő izgalmas dolog jut eszébe 9. Biztos vagyok benne. esküdt (a 4. Na jól van. A 4. Walter Thompson”-t. Magának nincsen joga . de azon tűnődtem.. amikor Azért kérdeztem meg. Szerintem le kell váltani minket. amiről eszembe jutott Szeretnék megegyezésre jutni. (A 12. esküdt felé integet) A reklámszakértőnk13 ott a túloldalon úgy pattog ide-oda. (A 8. Megengedi? Azt hiszem. hogy meg fogja bocsájtani. (az órát nézi) Negyed hét. hogy közbevágtam.

hogy nem viselt szemüveget? Nem tudhatja. Idehallgasson. esküdthöz) Mondja. Nem viselt szemüveget.” De a „Dupla huszas” sokkal modernebb kifejezés és egy jól eltalált gesztus tökéletesen érthetővé teszi. 5. Vastag smink. Ezt eddig nem vettem észre. Elnézést. esküdt 4. Nem tudom. esküdt Most éppen ehhez az úrhoz beszélek itt.tudják. esküdt 3. Folyton ezt csinálta. Sose volt szemüvegem. Én voltam hozzá legközelebb. (A szemére mutat és mosolyog) Dupla huszas14. Én láttam. esküdt Elnök 14 A huszas szám a szemészeti táblán alul olvasható kis számokra utal. miért masszírozta az orrát? Hát nézze. esküdt 9. Rettentően igyekezett. Ott volt az a két mélyedés. 61 . de most visszaidéztem az arcát. (A 4. Akkor folytathatnánk? A szemüvege hagyja azokat a mély nyomokat ott az orrán. esküdt 9. hogy harmincötnek nézzék az első nyilvános szereplése alkalmával. hogy látta a gyilkosságot. esküdt 4. esküdt Kérem. Ott voltak azok a mélyedések az orrán. esküdt 9.9. Bosszantó lehet. Igaza van. Festett haj. Akkor nem gondoltam rá.uh . Hogy érti. esküdt 3. Nem tudtam erről. mert egy kicsit fájt. Igaza van. A szemüvege miatt van? Igen. Egy fiatalabb nőhöz illő. mondja azt helyette a színész: „Sasszemek. Na és akkor? Maga szerint mit jelent? Idehallgassanak.. ugyanilyen mély nyomok voltak az orrán. más is észrevette-e. azért masszíroztam. na. Ez a nő úgy negyvenöt éves lehetett. Egy perc és befejezem. hogy nevezik . esküdt 9. esküdt 5. amennyiben ez magára tartozik. Nagyon bosszantó. vadonatúj ruha. Ha ez így nem érthető. elmondaná már az optikai felfedezését? A nőnek. Csak mert dörgölte az orrát . esküdt 8. Tényleg. így volt. Próbálják meg maguk elé idézni. esküdt 7. viselt-e. És egyfolytában dörzsölgette őket ott a bíróságon.. esküdt 4. Ott volt neki az a két mély nyom. Csönd támad a szobában majd hirtelen mindenki össze-vissza beszél 9. én is láttam. esküdt 9. aki tanúskodott.

És mi van a kerületi ügyésszel? Gondolja. esküdt 4. OK. esküdt 8. esküdt 8. Honnan tudja? 8. esküdt 6. hogy a kerületi ügyész sem tudta. Furcsa. esküdt 9. azt mondom. akinek szemüveget kell viselnie. Ennyi. esküdt 4. Én láttam. mihelyt kilép a házból . Na és az ügyvéd? Ő miért nem szólt egy szót se? Tizenkét ember koncentrál itt erre az ügyre. azt akarta. Festve volt a haja és mélyedések voltak az orrán. Közülünk tizenegy nem vette észre. ahol a nyomok voltak 3. esküdt 3. (a 4. Megadom. esküdt 15 Szó szerint azt mondja: „OK. hogy a nő szemüveg nélkül tanúskodjon? Látott már olyan nőt. (a 4. Lehet. esküdt 3. Clarence Darrow.. esküdt 6. akkor otthon volt. mert úgy gondolja. ez egy bombanő.Az Elnök dörzsöli az orrán azt a helyet. Egyedül. Azt kérdem magától. esküdthöz) Maga az ágyban is hordja a szemüvegét? Nem. mint egy szemüveg? Nem. ügyvéd úr15. esküdt 4. próbált elaludni. de nem akar. mert ágyban volt. hogy nem volt rajta. Rendben? Nem viselte az utcán. esküdt 3. Idehallgasson. esküdt 3. forgolódott. Logikus azt mondani. esküdt 3.” Clarence Darrow a harmincas évek hírhedt majomperében védte a Darwin tanait tanító tanárt . esküdt 8. miről beszél? Én semmiféle nyomot nem láttam. Nem okozhatta. OK.. pont ezt akartam mondani. de korábban nem jutott eszembe. 62 . esküdt 8. és mire akar kilukadni? Ott volt az a két mélyedés. Mélyedések voltak az orrán. hogy mit jelent ez? Okozhatta azt a két bemélyedést bármi más. Igen. Senki sem hordja az ágyban a szemüvegét. esküdt Jó.sikerrel. De amikor látta. esküdthöz) Idehallgasson. A szemüvegétől. hogy a kölyök megöli az apját. esküdt Elnök 3. nem áll jól neki? A nejem. át akart verni minket. hogy a pasik azt higgyék.

úgy gondolom. hogy kérdés. amit akarnak. esküdthöz) Nem tudja. Maguk okos tojások tegyenek. Szemüveg nélkül. esküdt 10. esküdt 8. De szerintem csak egy foltot látott. esküdt 3. Azonosítania kellett valakit. esküdt 2. esküdt 12. hogy fölvegye a szemüvegét. Ne jöjjön ezzel! Nem gondolja. esküdt 8.. amit akarnak. Valószínűnek tartom. Hogyan szavaz? „Nem bűnös. hogy bűnös. Lehet. Azt mondom. hogy bűnös? Nem. esküdt 3. esküdt 3. Honnan tudja. hogy távollátó. aki úgy gondolja. Van még valaki. Nem lehetett annyi ideje. Várjon. esküdthöz) Lehetséges? Igen. Engem meggyőztek. esküdt 8. esküdt 8. esküdt 4. Talán tényleg azt hitte. esküdt 3. aki húsz méterre16 volt tőle a sötétben.. amint éppen megöli az apját. hogy bűnös? Igen. Szerintem bűnös. egy pillanatra. esküdt 8. És ő maga mondta.8. mit látott? Honnan tud ez az ember mindent? (A 8.. és hogy a villanyt alig egy pillanattal később eloltották. amikor megfordult és véletlenül kinézett az ablakon. Lehet. esküdt Nem tudom. esküdt 3. „nem bűnös”. amikor kinézett. (a 12. esküdt 8. De egyáltalán nem érdekel. hogy a nő mennyire lát jól. hogy a nő tévedhetett? Nem! Nem lehetséges? Nem! Nem lehetséges. milyen szemüveget hord. Maga még mindig úgy gondolja.. hogy a fiút látja. esküdt 16 Az eredetiben hatvan láb. Mit tud maga erről? Csak azt tudom.” Csináljanak.. esküdt 11. hogy a gyilkosság pont akkor történt. Maga a legrohadtabb . És még valamit valószínűnek tartok. És azt is. 3. Nem küldhet a halálba valakit egy ilyen bizonyítékkal. 63 . hogy napszemüveget viselt. esküdt 10. hogy valószínűleg nem vette föl a szemüvegét. esküdt 8. esküdt 8.

(a 3. de nem tudja bebizonyítani. esküdt 3. azt bizonyítja. Gondolja. esküdt 3. Na hát akkor mit akar? Azt mondom. hány másodpercbe tellett neki? Mi a különbség? Minden összevág. hogy hülye vagyok.minden. bűnös. Jogom van a véleményemhez. esküdt 8. A kés. amiről szó volt. hogy kiesett a nadrágzsebéből a lukon át .és mindent hallott. A többiek csöndben nézik Gondoljanak arra a dologra az öreggel . hogy egyedül maradtam vagy sem. Na és mi van a többi bizonyítékkal? Azzal a sok mindennel . A többiek hallgatnak 64 . Minden . Újra hallani akarjuk őket. Nem győzött meg minket. Valaki mondjon valamit. Ott a lépcsőházban. esküdt 9. esküdt 3. Nekem mindegy.3. de mondom. esküdt 3. Már elmondtam az érveimet. hogy az öreg nem ért el az ajtóig. hogy végighallgassuk. Nem mindegy. Körbesántikálhat a szobában. esküdt 4. vagy mi? Maguk egy tetves banda.nem tudja bebizonyítani. Vagy a kés. A többiek hallgatnak Ennyi az egész. esküdt 3. minden. kicsavartak és kifacsartak. esküdt 8. hát honnan tudja maga. esküdthöz) Egyedül maradt. hogy a fiú bűnös.az egész üggyel? Maga mondta. Az érveit akarjuk hallani. Mit akar még? Na ennyi.a késsel . esküdt 2. ami a bíróságon kiderült. micsoda? Csak mert ő talált egy ugyanolyat? Az öregember látta a fiút. Van rá időnk. esküdt 8. Tizenegy az egyhez. hogy az összes többi bizonyítékot akár el is felejthetjük. Joga van hozzá. ha akar. esküdt Mi baja van magának? Alapos okom van a kételyre. Itt ülhetek ebben az istenverte szobában egy évig. Mondom. Jogom van hozzá. hogy nem volt rajta? A nő tanúskodott a bíróságon. Az a dolog a szemüveggel. esküdt 8. itt mindent.az öreggel aki ott lakott . Az a vérző szívük! Nem fognak megfélemlíteni.

hát nem látják? Hogyhogy csak én látom egyedül? Jesszusom.” Ezt mondta. Istenem. esküdt Rendben van.” Ez nem a maga fia. A kés még mindig az asztalba döfve áll. Az Őr kimegy Az Elnök és a többi esküdt összeszedi a holmiját. Az Elnök az ajtóhoz megy és kopog Az Őr kinyitja az ajtót és belép Elnök Őr Meghoztuk a döntésünket.. Ez egy másik ember. és a 8. 8. milyenek. zakót. és mind. Tudom. esküdt fölsegíti rá a zakót A 3. Engedje élni. de egy pillanatra megáll az ajtóban és visszanéz az üres szobára. esküdt 4. A 8. Az istenverte rohadt kölyök. A 8. a 3. esküdt ülve marad. szinte érzem. Az eső elállt FÜGGÖNY 65 . esküdt föláll. esküdt kivételével követik az Őrt A 3. „Ezér’ megöllek. Foglalják el a helyüket az esküdtszéken. „Nem bűnös. esküdt kimegy. esküdt követi. Hogy mit tesznek az emberrel. amit a fiú kiabált? Azt mondta. A saját apjának. Hogy gyilkolják az embert minden egyes nap. stb. Ismerem. esküdtnek az övét. esküdt Hosszú szünet 3. Végül csak ő és a 8. A 3. esküdt fölveszi a zakóját és odaviszi a 3. A 8. ahogyan belém döfi azt a kést. uraim. esküdt maradnak a szobában.Az a dolog. esküdt kimegy A 8. hogy hallotta. Rendben van.

esküdt : rugóskés 10.BÚTOR ÉS KELLÉKLISTA A színpadon: Ajtó (működő) zárral Asztal. esküdt : újság. törülköző Kint: Toll és mappa (clipboard). rágógumi. esküdt : zsebkendő Személyes: 66 . felvonás: ablakok nyitva A mosdóban: mosdókagyló. felvonás: ablakok zárva. hamutartók Tizenkét szék További székek (egy az ablaknál) Kisasztal Vízhűtő papírpoharakkal. II. kulcs (Őr) Rugóskés cédulával (Őr) A lakás alaprajza (Őr) Elnök: karóra 2. I. szemüveg. Fölötte: falióra Pad. zsebkendő 8. Rajta: ceruzák. Fölöttük: polc Ablakok. szappantartó. Kinyitandók. jegyzettömbök. Nyithatók. mentolos cukorka csomag 3. esküdt : jegyzetek 4. nyakkendő. benne (rajta) lista. zsebkendő 7. esküdt : karóra. Fölötte: (működő) ventilátor Papírkosár Fogasok. esküdt : karóra.

végszó: fények.VILÁGÍTÁSI TERV Működő szerelvények: fluoreszkáló világítás a szobában. végszó: 3. esküdt leoltja a villanyt a mosdóban (39. oldal) Kialszik a villany a mosdóban 67 . az ajtó mellett villanykapcsoló ELSŐ FELVONÁS Kezdetén: napfény-effekt. végszó: 8. mint Hruscsov. mint az első felvonás végén 2. esküdt „. oldal) Váltás a színpadon működő fluoreszkáló világításra 4. oldal) Fölgyullad a villany a mosdóban 5. oldal) Lassan kezd halványulni a generálfény.. végszó: 3. úgy néz ki. végszó: Elnök fölgyújtja a villanyt (71. jelezve a gyülekező viharfelhőket 3. esküdt fölgyújtja a villanyt a mosdóban (71.” (67. A mosdóban ég a villany 1. oldal) MÁSODIK FELVONÁS Kezdetén: 2. esküdt leoltja a villanyt a mosdóban (75..

esküdt „Nagyszájú!” (67. esküdt Az eső eláll kimegy (102. villámlás hallatszik 2. néha egy-egy dörgés. oldal) Esni kezd az eső Az eső a darab végéig esik. végszó: 8.EFFEKTEK ELSŐ FELVONÁS Nincs MÁSODIK FELVONÁS 1. végszó: 2. oldal) 68 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful