LOI SOOK WEI TEO BI YAN

PJ SUAIAN (PERMAINAN BOLA TAMPAR) 1. Nama Aktiviti 2. Bilangan Pemain 3. Peralatan 4. Organisasi : Permainan „Sitting Volleyball‟ : 6-12 pemain : Bola getah yang lembut dan besar

Gambar 1: „Sitting Volleyball‟ di olimpik.

Tinggi jaring: 1 meter 5 6 dfrg

S

S

6 meter

10 meter S „Service Area‟ Pemain Rajah 1: Organisasi Permainan

g. h. b. Sesuatu set (kecuali set penentuan set ketiga atau set kelima) akan dimenangi oleh pasukan yang mendapat 6 mata terdahulu dengan kelebihan minima 2 mata.LOI SOOK WEI TEO BI YAN 5.4. Pemain yang sama tidak boleh membuat pukulan secara berterusan. Pemain tidak boleh duduk di atas benda yang keras semasa bermain. e. hanya boleh bergerak dengan seretan di atas lantai. d. Jika berlaku seri 6-6. Memberi pengiktirafan serta penerimaan prinsip bahawa orang yang kecacatan fizikal mempunyai hak dan peluang yang sama bagi penyertaan penuh dalam masyarakat. Memastikan mereka menikmati hak. Gelanggang bola tampar yang digunakan hanya separuh daripada gelanggang sebenar. peluang dan akses secara saksama di bawah undang-undang negara. f. 8 6 ……) . Pemain tidak boleh berjalan. Memberi peluang bermain kepada orang yang menghadapi masalah kecacatan fizikal. Objektif: a. Pihak A akan dapat mata sekiranya bola jatuh di lantai pihak B. d. Syarat Permainan: a. Bahagian punggung pemain tidak boleh meninggalkan lantai. Menghapuskan diskriminasi terhadap seseorang atas sebab ketidakupayaannya 6. c. b. c. Bola boleh dipukul dengan apa-apa bahagian anggota badan sahaja tetapi tidak boleh jatuh ke lantai. Setiap kali bola hanya boleh dipukul sebanyak 3 kali. permainan diteruskan sehingga kelebihan dua mata diperolehi (6 .

b. Bola dikiran “IN” jika ia tersentuh “boundary line”. Permainan menggunakan sebiji bola sahaja. j. d. Kesesuaian: a. e. Jaring bola tampar akan direndahkan sehingga mencecah lantai gelanggang. 8. d. c. l. Pemain tukar tempat ikut arah jam. Kawasan yang sesuai membolehkan pemain bermain dalam keadaan yang gembira. Cara Pelaksanaan: a. Sekiranya berlakunya seri 1-1 atau 2-2 . b. . Jaring direndahkan supaya sesuai dengan ketinggian pemain. Bola pantai digunakan supaya pemain tidak rasa beban semasa memukul bola kepada pihak lawan. Kumpulan yang dapat markah akan teruskan „servis‟. Pemain akan berada di tempat masing-masing dan akan bertukar tempat sehingga mencapai satu mata. Satu pasukan mempunyai 3 orang pemain. 7. set penentuan (set ketiga dan kelima) akan dimainkan. k. Cara permainan ini sesuai untuk pemain yang tidak dapat bergerak dengan kaki.LOI SOOK WEI TEO BI YAN i. c. Keputusan pengadil adalah muktamad.