VÁRI JULIÁNNA

PORTFOLIO

2006

A FESTŐRŐL...

V á r i J u l i á n n a 19 67 - b e n s z ü l e t e t t S z e g h a l m o n . Hódmezővásárhelyen a Majolika gyárban tanulta és szerette meg a kerámiaformázást. Grafikákat és szobrokat készített, majd a munkája sok évig távolra vitte a művészetek világától. 1998-ban született meg a nagyobbik lánya Noémi és 2001-ben a kicsi Vivien. A gyermekeivel együtt kezdte használni újra a ceruzát és a vízfestéket. Kezdetben velük festett, aztán nekik... 2004 év nyarán olaj-temperával próbálkozott, majd 2005 év tavaszán kezdett olajfestményeket készíteni. Minden képén egy új technikát, új ecsetvonást próbál ki, talán ezért olyan eltérőek a képei. A gyermekeknek készült festményekhez az ihletet a lányaiból meríti, minden képnek egy különálló története van. Folyamatosan dolgozik, fejleszti tudását, a természet, az állatok megfestése mellett az emberi testek megfestését tekinti nagy kihívásnak. Festményeit elsősorban az élénk színek, a melegség és a mozgalmasság jellemzi. Autodidakta módon tanul(t) festeni, munkája során előnyben részesíti az olaj technikát. 2005 évben kezdett el aktívan, főállásban a f estészettel foglalkozni, f él évig egy budapesti galériát vezetett, ahol sok kortárs festővel alakított ki bensőséges és baráti kapcsolatot. Állandóan alkotó és kiállító személyiség, kiállításai Budapesten, Budaörsön, Budakeszin, Székesfehérváron és Kecskeméten voltak, munkáit több hazai és nemzetközi folyóiratban, könyv borítóján is felfedezhetjük, mint illusztráció.

ÁLLATVILÁG
Az állatok gyönyörű és veszélyes világa mutatja meg a gyökereinket

WWW. J U L I A N N AVA R I . CO M

2

MÚLTIDÉZŐ
Régi korok hangulata, vallásos áhitat, mikor a színek valahogy mélyebben ülnek a vásznon, története kerekedik a képnek. A nyugalom, az állandóság és a kortalanság lengi be a környezetet, egy kortalan korban találja magát a szemlélődő. Egy néma képen csöndet festeni nem triviális dolog, hogy csöndben maradjon, arra nagyon fel kell készíteni.

WWW.JULIANNAVARI.COM

3

MESEVILÁG
A zöldszemű cica lopódzik a puha szőnyegen, hogy rajta kapja a szárnyas lovat a szemüveges kislány gondolatában megjelenve. A Villangók meg csöndben várják, hogy Narnia kandelábere mellett megjelenjenek a hősök és megmentsék a mesebeli birodalmat és lakóit az unalmas hétköznapoktól.

FEJJEL LEFELÉ Macskaféleként a fa legmagasabb ágáról nézlek játszva, egy fejtetőre állt világban mozogsz, nem is értem mit és miért teszel...

VILLANGÓK A PIPACSTENGERBEN Csípőre tett kézzel állunk, mi apró lények és várunk, mert valaminek történnie kell. Itt és most, veled és velünk. A mese nem vár, peregnek a kockák, nekünk évek, neked napok. A két világ között van átjárás, de az ajtó kulcsa valahol elbújt...

WWW.JULIANNAVARI.COM

4

PORTRÉK
A valóság a dimenziók relációja, egy ellesett pillanatba elvileg képtelenség belesűríteni az előtte és utána történt dolgokat. A művészet feladata pont ez, bele kell férnie abba a pillanatba mindennek!

ZÖLDSZEMŰ LÁNY Nekem ez a pillanat lett A Pillanat! Nem vagyok fáradt, nem is unatkozom, csak jelen vagyok benne. Nyugodt vagyok, tudom, hogy ami most történik velem többet nem fog megtörténni, ez a jelen és ez az örökkévalóság a pillanatomban.

WWW.JULIANNAVARI.COM

5

MOZDULATLANUL
Egy virág, egy szobor, vagy egy kisgyermek komolysága mozdulatlanságra inti a nézőt, mert mondani akar valamit vele. A virág csodálatos színeivel és illatával ejti ámulatba környezetét, egy szobor már megtörtént pillanatot önt formába, de egy gyermek komolysága valami mást kell hogy jelentsen. Valami olyat, hogy gondolj rám, miattad vagyok, te meg miattam, a szimbiózisunk komoly, életbe vágó dolog. Ami én vagyok és én leszek az te leszel, ha már nem vagy. Máshogy nem lehet, ehhez kellünk mindketten, taníts, hogy te lehessek, tanulok, hogy én legyek.

WWW.JULIANNAVARI.COM

6

AHOL A VILÁGOK TALÁLKOZNAK
A kultúrák időgépek leszálló pályái. Párhuzamos világokban repülő szerkezetek köthetnek ki ezekben a kikötőkben, az utazók egy valós ingertenger partján ülve nézhetik, ízlelhetik ezen világok szereplőinek életét. Egy kecskepásztor és állata, egy papnő, vagy egy afrikai harcos küzd a csábító táncosokkal, tanítja a nézőt járni ebben a valósnál is valósabb világban. Ahol a meleg meleg, a vér sós és az állat ad enni az embernek. Nem kondicionált levegőjű kórházi szobában tálalt műanyag kosztot hoz egy valótlanul domboruló nővérke...

WWW. J U L I A N N AVA R I . CO M

7

SZEMEK ÁRULKODNAK
Árulkodnak a lélekről, a megfoghatatlan belső jelenségről, mely minden élőlény sajátja. A szem befolyásolja a világot, a szereplőket, a hordozóját és a cselekedeteit. Egy kontaktust teremtő eszköz, vagy tükör, de mindenképpen árulkodó, valódi fénytár.

GYÖNGYHALÁSZ Itt a tengerben minden olyan könnyű, én is könnyű vagyok, gyöngyök után kutatok. Kagylók házát töröm érte, ideadják, kérem tőlük, nagy levegő, tüdő tágul, lebegés és boldog percek. Ezért élek, ebből élek, gyöngyhalászként a tenger fiaként.

WWW. J U L I A N N AVA R I . CO M

8

TESTEK
Testből lettünk, Testet adunk, Ez a burkunk, Ebben lakunk.

HEGEDŰ Hátam egy szép hangszer teste, Hangot nem ad, de az este Ágyam szélén talál ülve Várom párom hegedülve

Képek: Lya Szöveg: LouiSe
WWW. J U L I A N N AVA R I . CO M 9

www.juliannavari.com

WWW. J U L I A N N AVA R I . CO M

10