Supra conductibilitatea

R=I/U Acest fenomen se poate descrie ca rezistenţa ce o opun atomii conductorului faţă de curentul electric.Rezistenţă.Curent electric.     Orice conductor are proprietatea. ca atunci când este străbătut de un curent electric să se opună acelei mişcări orientate de electroni. Mărimea caracteristică pentru acest fenomen este rezistenţa. definită ca raportul dintre intensitatea curentului şi tensiunea la care este supus conductorul. .

Ce rol joacă temperatura?  Conform termodinamicii. temperatura unui corp se poate descrie în funcţie de intensitatea cu care atomii acelui corp vibrează unul faţă de celalalt. cu cât aceştia vibrează mai intens (haotic). cu atât temperatura creşte…  . Aşadar.

scade şi rezistenţa Dacă încălzim un conductor până la o anumită temperatură. rezistenţa la fel… Analog.Temperatura conductorilor     Ce La fel se întamplă şi la conductori: vibraţia creşte. dacă temperatura scade. temperatura implicit şi ea. el se topeşte… se întâmplă dacă îl răcim până la o anumită temperatură? .

. care a descoperit în 1911 că răcind mercurul la 4 K (169 C) rezistenţa lui scade la 0. Această întrebare şi-a pus-o probabil şi Heike Kamerlingh Onnes.

probabilitatea ca aceştia să se ciocnească de alte particule scăzând la 0. printre care electronii in mod normal se deplasează destul de uşor (sunt si termoconductori) La temperaturi mici. rezistenţa conductorului scade la 0 din cauza atomilor.2 K si 95 K). . electronii se mişcă cu o mai mare uşurintă. ce nu mai vibreaza atât de intens.Aici intervine supraconductibilitatea!     La temperaturi putin peste 0 grade Kelvin (intre 1. Structura atomică a conductorilor este cristalină în sensul că atomii sunt aranjaţi precum nişte gratii. numite TEMPERATURI CRITICE. Electronii nu mai întâlnesc obstacole. şi din cauza faptului că se deplasează în perechi de câte doi electroni.

acesta cauzează un curent electric în conductor. .Efectul Meissner  În momentul în care un conductor este racit la temperatura critică. care este menţinut în conductor din cauza rezistenţei inexistente. iar în apropierea lui se aduce un magnet. Curentul electric din conductor creează la rândul lui un câmp magnetic şi provoacă astfel plutirea magnetului.

.

Supraconductibilitatea: “un fenomen cuantic macroscopic” .

   Supraconductuctibilitatea depinde şi de un câmp magnetic. Nu doar conductorii capătă această caracteristică. . devine supraconductor la sub -100 grade C. acest fenomen. dar şi unii IZOLATORI! In anii 80 s-a descoperit ca un anumit tip de ceramica. CÂMP MAGNETIC CRITIC. la fel ca şi temperatura. izolator la temperatura camerei. care determină. Cu alte cuvinte un conductor aflat întrun câmp magnetic are o temperatură critică mai mare decât de obicei.

Graficul tranziţiei mercurului şi a ceramicii .

33 .72 4.2)Ba2 Ceramică Ca2Cu3O8.8Tl0.15 90 125 138 (RECORD!) (Hg0.Material Zinc Aluminum Tin Mercur YBa2Cu3O7 TlBaCaCuO Tip metal metal metal metal Ceramică Ceramică Tc(K) 0.88 1.19 3.

Elemente supraconductoare .

Aplicatii practice  Trenurile MAGLEV .

  Biomagnetism: aparatură de rezonanţă magnetică (computer tomograf) Sub influenţa câmpului magnetic foarte mare. aceasta fiind prelucrată ulterior într-o imagine. moleculele de hidrogen sunt excitate si eliberează energia primită. .

 Domeniul informaticii: se speculează apariţia unor microprocesoare cu o frecvenţă de 4000 de ori mai mare decât o au procesoarele actuale .

Multimedia  Apart Together .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful