ele pot agresa celulele inconjuratoare si produc infectie sinusala. in interiorul sinusurilor. . poate permite intrarea bacteriilor care exista in mod normal la acest nivel. Ele sunt conectate cu spatiul dintre nari si meaturile nazale. Sinusurile sunt acoperite de un strat de mucus si de celule ce prezinta pe suprafata lor mici prelungiri numite cili. Sinusurile contin mecanisme de aparare impotriva florei patogene (virusuri si bacterii considerate straine organismului). Cavitatile sinusale izoleaza craniul. Acestea intervin in captarea si indepartarea bacteriilor si a poluantilor externi. ii reduc greutatea si asigura rezonanta in momentul vorbirii. Complexul osteomeatal (COM) conecteaza meaturile nazale cu sinusurile paranazale. In cazul aparitiei unui dezechilibru ce afecteaza mecanismele normale de aparare de la nivelul sinusurilor.  Sinusurile (denumite si sinusurile paranazale) sunt 4 cavitati pline cu aer la nivelul craniului uman. Odata patrunse la acest nivel.

.

.

celule etmoidale. Rez ulta prin impartirea compactei osoase într-o lama anterioara şi una posterioara. se deschide în meatul nazal mijlociu.  Sinusul frontal este o cavitate de forma piramidala cu baza inferioara. care formeaza labirintul etmoidal. Există celule anterioare.  Sinusul etmoidal este format din mai multe cavitati neregulate. care se deschid în meaturile nazale superior şi mijlociu. lateral de glabela. La nivelul bazei se gaseşte un orificiu. Sunt despartite printr-un sept sagital. . mijlocii şi posterioare.situata in grosimea solzului frontalul ui. care prin canalul nazofrontal.

situată medial.se găseşte hiatul semilunar. care reprezintă orificiul de deschidere în meatul nazal mijlociu. Are raporturi importante de vecinătate cu sinusurile cavernoase şicu conţinutul acestora. Se deschid printr-un orificiu în recesul sfenoetmoidal. . Are forma unei piramidetriunghiulare şi este situat în corpul maxilei. Sinusul sfenoidal ar e o formă neregulată şi este situat în osul sfenoidal.  Sinusul maxilar este cel mai voluminos. La nivelul bazei.

Aceste meaturi au conexiune cu sinusurile. Obstructia la acest nivel determina afectarea proceselor ce indeparteaza bacteriile prezente in mod normal la nivelul meaturilor. determinand obstructia meaturilor nazale. . Alergenii si substantele poluante produc un efect similar. determinand aparitia simptomelor de sinuzita. O infectie virala determina afectarea celulelor de la acel nivel. Bacteriile incep sa se inmulteasca si invadeaza mucoasa ce tapeteaza cavitatea sinusala. Acest lucru determina aparitia unei reactii inflamatorii cu cresterea cantitatii si densitatii secretiilor locale.

O altă posibilă cauză a sinuzitei pot fi problemele stomatologice care afectează sinusul maxilarului. de asemenea. din infecții ale ciupercilor. cel mai des acestea fiind Haemophilus influenzae. în general de origine virală. mai rar. Moraxella catarrhalis precum și Staphylococcus aureus. după aceea. . Sinuzita acută Sinuzita acută se manifestă ca o infecție a tractului respirator superior. Streptococcus pneumoniae. Alți patogeni de tip bacterial includ specii streptococe. Suprafețele țesuturilor distruse din punct de vedere viral sunt. Aceste infecții sunt cel mai des prezente la pacienții ce suferă de diabet sau alte deficiențe ale sistemului imunitar (cum ar fi virusul HIV) si pot amenința viața bolnavului. bacterii negative din perspectiva reținerii unor anumite substanțe (ce au rol important în indicatorii pH-ului). Episoadele acute ale sinuzitei pot proveni. bacterii anaerobice și. accentuate de bacterii.

Un studiu in ceea ce privește sinuzita cronică este cel al ciupercii. dense. În puține cazuri însă. . sinuzita cronică maxilară poate fi provocată de extinderea bacteriei de la o infecție dentară. dar poate fi găsită de asemenea și la pacienții sănătoși. Cauzele sunt in număr mare. cauza probleme cronice ale sinusurilor. și pot include alergii. sinuzita cronică poate conduce la inabilitatea de a detecta mirosuri. durere facială. Cauzele non-alergice cum ar fi rinita vasomotoare poate. precum și senzația de "plin" atunci când bolnavul se apleacă. Rămâne insă neclar dacă ciuperca este o cauză a sinuzitei cronice. infecțioase sau reactive). poluarea). febră. Ciuperca se găsește in cavitățile nazale și in sinusurile pacienților ce suferă de sinuzită. mucozitați de culoare verde sau galbenă. Foarte rar. Sinuzita cronică reprezintă o multitudine de boli care au în comun inflamarea cronică a sinusurilor. durere de dinți. factori ai mediului înconjurător (praful. de asemenea. infecții ale bacteriilor sau ciuperci (alergice. Simptomele includ: blocajele nazale.

   hipersecretie nazala cronica. stranut. . fiind ameliorate de pozitia cu capul ridicat. obstructie nazala si usor disconfort de-a lungul puntii nazale durere agravata in cursul zilei sau la purtarea ochelarilor durere cronica si respiratie urat mirositoare de obicei apar recaderi la nivelul altor sinusuri.ACUTA  CRONICA     congestie nazala cu eliminarea secretiilor prin partea posterioara a cavitatii nazale (la nivelul faringelui) presiune sau durere la nivelul unghiului intern al ochiului sau la nivelul regiunii nazale superioara cefalee la nivelul regiunii temporale sau in jurul ochilor simptomele de durere sau presiune se agraveaza la tuse. in pozitia culcat.

cu agravarea/aparitia tusei de-a lungul noptii. . expunerea la alergeni sau infectii intercurente disconfortul creste in intensitate dea lungul zilei. roseata sau senzatie de tensiune la nivelul regiunii geniene (a obrajilor) simptomele de durere sau presiune sunt agravate in pozitie cu capul ridicat si sunt ameliorate la inclinarea capului hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara febra    disconfort sau presiune la nivelul regiunii posterioare oculare durere cronica la nivelul dentitiei durerea se agraveaza la frig.ACUTA  CRONICA       durere la nivelul oaselor obrajilor. in jurul sau infraorbital sau la nivelul dentitiei superioare durere sau presiune uni sau bilaterala tumefactie.

 cefalee persistenta usoara la nivelul regiunii frontale istoric de traumatism sau afectare a regiunii sinusale.ACUTA  CRONICA     cefalee severa la nivelul regiunii frontale febra durere agravata de inclinarea capului si ameliorata in pozitia cu capul ridicat hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara. .

ACUTA  CRONICA      cefalee profunda cu durere la nivelul regiunii superioare si posterioare cefalice. de-a lungul regiunii frontale si la nivelul regiunii posterioare oculare Febra durerea se agraveaza in pozitia culcat sau prin aplecarea in fata Diplopie sau dificultati de vedere in cazul in care apare presiune asupra substantei cerebrale hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara cefalee difuza usoara .

  febra. denumita si tumora Pott sau osteomielita. de obicei. febra si starea generala alterata sunt adesea prezente. aceasta complicatie este intalnita numai la copii infectia orbitei poate fi secundara sinuzitei etmoidale: pleoapa se poate tumefia. cu aparitia ptozei (caderea) pleoapei superioare. sechelele ce pot aparea sunt pierderea mobilitatii ochiului. cefalee si tumefierea tesuturilor moi din regiunea frontala pot indica infectia osului frontal. cu orbire secundara .

cefalee atroce. simptomele sunt similare cu cele intalnite in infectia orbitala. modificari ale starii de constienta.  sinuzita etmoidala sau frontala poate determina aparitia unui cheag sanguin la nivelul regiunii din vecinatatea sinusurilor. pot aparea modificari de personalitate. Ulterior poate apare coma si existus . dificultati de vedere sau crize convulsive. de obicei aceasta este bilaterala in cazul extinderii infectiei la nivel cerebral. la care se mai pot asocia pupila dilatata sau fixa.

. Pentru depistarea sinuzitei cronice (care durează mai mult de 12 săptămâni) pot fi folosite drept diagnostice tomografiile. deoarece cea virală durează mai puțin de 7 zile. sinuzita bacterial-acută si viral-acută este dificil de depistat. pe când cea bacterială mai mult o săptămână (de obicei 40%-50% dintre cazuri reprezintă sinuzita bacterială). Din punct de vedere clinic. precum și prelevarea unor țesuturi.ACUTA  CRONICA  Sinuzita obișnuită este depistată pe cale clinică.

. Consultația oferită de doctor va conduce la o prescripție pentru antibiotice. un doctor poate prescrie antibiotice (amoxicilină. De asemenea. De obicei. aspirina. cum ar fi migrenele. pot fi folosite și metodele tradiționale. augmentin). ce curăță sinusurile folosind apă caldă cu sare. precum și cea a sprayurilor nazale. oboseala excesivă și durerea. deoarece pot conduce la afectarea căii respiratorii. supei de pui. acestea fiind cele mai recomandate. dar nu in exces. Totodată este recomandată consumarea ceaiului.   Sinuzita acută Sunt foarte multe medicamente care pot duce la descoperirea unor simptome asociate sinuzitei. acestea au rolul de a ușura durerea. Dacă starea pacientului suferind de sinuzită nu se imbunătățește in următoarele 48 de ore. cum ar fi folosirea unui instrument numit "neti pot". ibuprofenul) pot fi folosite. precum și o recomandare pentru restul durerilor. Analgezicele (cum ar fi paracetamolul. presiunile.

Gray’s Anatomy for students-Richard L.ro/ .google. Drake http://http://images.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful