Regimurile Politice

Totalitarismul politic
Istov Loredana 3/22/2013

MPT, AP, Anul 1

.............................................................................................Cuprins 1............................................................................ Introducere .................................. 3 .............................................................................................................................. 2 Ce este totalitarismul? ............... 2 Totalitarismul de dreapta ............................. 2....... 3..

un fel de dictator regal.Regimurile. Totalitarismul politic. in Rusia in 1917. Ei nu-si puteau controla de aproape supusii. cu regimurile lui Stalin. Mussolini in Italia in 1922 si Hitler in Germania in 1933 au facut accelasi lucru. dar limitati de slabele comunicatii de la acea vreme. al XX-lea. . in timp ce China si Vietnam s-au deschis din punct de vedere economic. 2. Dimpotriva statele totalitare ale sec. 1. Doar Coreea de Nord ramane un exemplu curat de totalitarism. daca nu si politic. cum am vazut in Europa de Est in 1989 si in Uniunea Sovietica in 1991. Introducere Totalitarismul este sistemul politic in care statul incearca un control total asupra cetatenilor. al XX-lea au incercat sa remodeleze sis a transforme fiecare aspect al vietii umane. Totusi. Nici macar Ludovic al XIV-lea. totalitarismul era pe culmi. Unii au crezut ca era viitorul. cetatenii obisnuiti vazandu-si de viata lor. Mussolini si Hitler. Totalitarismul a inceput cand Lenin a pus mana pe putere. al XX-lea este mult diferit fata de autocratiile trecute. Acum au mai ramas putine urme de totalitarism. Ce este totalitarismul? Fenomenul de totalitarism al sec. Putini oameni sunt acum atrasi de astfel de modele politice. nu a incercat sa controleze totul in Franta. In sistemele totalitare elitele se inched in cercul puterii si sunt foarte greu de inlaturat daca nu se prabuseste regimul. Petru ce Mare si Ludovix al XIV-lea erau despoti puternici. in prima jumatate al sec.

in timp ce statul totalitar insist ape entuziasmul colectiv. Vechii conducatori autocrati ii faceau pe supusi sa pastreze tacerea. Libertatea dispare. ceea ce face ca acestea din urmă să fie transformate din „a patra putere în stat” (statutul lor neoficial în sistemele politice democratice) într-un simplu instrument al propagandei. 6. ceea ce revine la a spune că „întrucât. 3. depindem în aproape toate acţiunile noastre de mijloacele furnizate de semenii noştri. Friedrich si Brzezinski au identificat sase trasaturi ale statelor totalitare.Totalitarismul este un system in care un partid detine puterea totala si incearca sa restrucureze societatea in concordanta cu valorile partidului. Hitler a promis sa disciplineze sindicatele. in state in care democratia era slaba. care are rolul de a justifica atât statutul puterii politice totale. cât şi acţiunile întreprinse de reprezentanţii acesteia.a fost oarecum diferit. pentru a preveni orice contestare venită din partea indivizilor ori grupurilor sociale. de la natura muncii noastre şi până la folosirea timpului liber. monopolul guvernamental asupra mass-media. Cu greu ar mai rămâne vreun aspect. disputelor de munca si inflatiei. pricopsita cu o datorie enorma pentru despagubiri in urma primului razboi mondial. In conditiile unui somaj ridicat. ce are rolul de a întări puterea de stat. planificarea economică ar antrena dirijarea celei mai mari părţi a vieţii noastre. dar totalitarismul de dreapta. avînd rolul de a anihila orice manifestare individuală. economie dirijată de la nivel central. 4. care se alătură monopolului asupra armamentului. o ideologie oficială. Germania interbelica era in chinuri. sa reinstaureze ordinea. S-a dezvoltat in cadrul natiunilor industrializate devastate de criza economica. 1. de a controla până la dispariţie sfera privată.fascismul Italian si national-socialismul Germaniei . un sistem de poliţie terorist. în condiţiile moderne. monopolul guvernamental al armamentului. ceea ce echivalează cu deţinerea totală a capacităţii de constrângere fizică. 2. de la nevoile noastre primare până la relaţia cu familia şi prietenii noştri. în care planificatorul să nu -şi exercite«controlul conştient»” 3. Totalitarismul de dreapta Avem tendinta sa ne concentram asupra comunismului. un partid unic. controlat de o oligarhie care nu are în atenţie interesele cetăţenilor. prefacerile sociale. urmărind realizarea intereselor sale particulare. comunistii si nazistii s-au infruntat pentru victorie in alegeri si lupte de strada. sa protejeze proprietatea private de amenintarea . confuzia si slabiciuneapolitica. 5. pe care puterea etatică o poate utiliza oricând.

carse sustin in mod tipic un stat fascist.terorista. Totalitarismul de dreapta nu vrea revolutie. Programul sau facea apel la industriasi. mai curand urmareste sa blocheze o revolutie de stanga prin consolidarea ordinii sociale existente si prin glorificarea statului. la militari si la oameni din clasa mijlocie. In .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful