PCK 3

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI DAN TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI

tenaga suria.SUMBER TENAGA Petroleum.kuasa hidroelektrik. sampah sarap. Kenyir dan Cenderoh -Kegunaan: menyalakan lampu. pertanian. menghasilkan tenaga elektrik Arang Batu .gas asli.Bintulu -Kegunaan: Bahan api kenderaan bermotor.Kegunaan : Sumber tenaga stesen elektrik terma bahan kuasa dikilangkilang Petroleum dan Gas Asli Lokasi: Kerteh. tenaga nuklear dan tenaga biomas SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI SUMBER TENAGA TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Tenaga Suria Menerima pancaran matahari 7-8jam sehari -Kegunaan: tenaga elektrik kalkulator dan pemanas air Hidroelektrik Stesyen: Emp. sumber elektrik 3/27/2013 .Port Dickson.arang batu. menggerakkan jentera. sisa haiwan dan boleh di boleh ditukar kepada gas metana Tenaga Nuklear -Kegunaan: Perubatan.bahan mentah industri petrokimia Tenaga Biojisim Terhasil dari pereputan sisa pertanian.

3/27/2013 .  Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun penggunaannya adalah secara berterusan.boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI  Sumber tenaga yang boleh diperbaharui .

TENAGA SURIA Tenaga daripada matahari. 3/27/2013 . Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik.

3/27/2013 .TENAGA HIDROELEKTRIK  Tenaga kuasa hidro boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.  Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air. stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air.

Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya.TENAGA BIOJISIM  Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan.  Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari.  Tumbuhan menyerap tenaga matahari melalui fotosintesis. 3/27/2013 .

3/27/2013 .SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI Sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui tidak boleh diganti dalam jangka masa yang singkat.

ARANG BATU  Arang batu ialah batuan mendapan berwarna hitam atau perang kehitaman .  Untuk selama berjuta – juta tahun.terdiri daripada karbon dan hidrokarbon.mudah terbakar . 3/27/2013 .  Haba dan tekanan dari lapisan atas membantu memampatkan reputan tumbuhan bertukar menjadi arang batu. memerangkap tenaga tumbuhan yang mati. satu lapisan tumbuhan yang telah mati pada dasar paya dilitupi dengan air dan kotoran.

 Perkataan ‘petroleum’ bermakna ‘minyak batuan’ atau ‘minyak dari Bumi’.PETROLEUM  Minyak terbentuk daripada pereputan haiwan dan tumbuhan yang hidup berjuta – juta tahun yang lalu yang tinggal di dalam persekitaran air sebelum dinosaur.  Haba dan tekanan daripada lapisan – lapisan ini membantu ia berubah bentuk kepada minyak mentah.  Reputan haiwan dan tumbuhan ini ditutupi dengan lapisan pasir dan kelodak. 3/27/2013 .

satu gas (atau kompoun) terdiri daripada satu atom karbon dan empat atom hidrogen. 3/27/2013 .GAS ASLI  Kandungan utama gas asli ialah metana.

TENAGA NUKLEAR  Tenaga ini boleh dibebaskan melalui tindakbalas nuklear seperti pereputan radioaktif serta pelakuran nuklear  Menggunakan uranium untuk menghasilkan tenaga  Perubatan Radioisotop nuklear digunakan untuk membuat diagnosis penyakit  Juga digunakan untuk mengesan pengambilan baja oleh tumbuhtumbuhan  Dari segi kos seunit tenaga nuklear lebih murah daripada petroleum 3/27/2013 .

wikipedia.html  http://imzaroncikgusains.org/wiki/Tenaga_nuklear 3/27/2013 .com/2010/06/te naga-yang-boleh-diperbaharui-dan_05.html  http://ms.RUJUKAN  http://imzaroncikgusains.blogspot.com/2010/07/te naga-yang-tidak-boleh-diperbaharui.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful