UNDANG – UNDANG PERMAINAN DAN PERTANDINGAN KEJOHANAN TENIS INTER PJ BERPASUKAN ANJURAN PJ TEGUH 2005 UNDANG – UNDANG PERMAINAN

: 1. Undang – undang Permainan 1.1 Kejohanan Jemputan Tenis Berpasukan anjuran Pelajar – pelajar Aktiviti Sukan 1 (EDU 3528), Bacelor Pendidikan (Pendidikan Jasmani), Fakulti Pengajian Pendidikan UPM ini diadakan mengikut undang – undang Tenis Antarabangsa dan undang – undang LTAM melainkan syarat – syarat lain yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pengelola.

PERATURAN PERTANDINGAN : 2. Peserta & yuran pertandingan 2.1 2.2 2.3 2.4 Peserta pertandingan terdiri daripada senarai nama yang telah didaftarkan dengan pihak penganjur. Sebarang perubahan peserta hendaklah dibuat sebelum tarikh tamat pendaftaran yang telah ditetapkan. Setiap peserta hanya boleh bermain untuk satu beregu sahaja. Yuran penyertaan adalah sebanyak RM80.00

3.

Pasukan 3.1 3.2 3.3 3.4 Pertandingan ini dijalankan secara beregu berpasukan. Setiap peserta hanya boleh mewakili satu pasukan sahaja. Setiap pasukan terdiri daripada 3 beregu. Setiap pasukan hanya boleh mendaftarkan maksimum 8 orang pemain.

3 6. Kiraan mata 6. 7. Serdang.1 5. Semua pasukan perlu menghabiskan ketiga – tiga perlawanan pada peringkat awal.1 Semua pemain hendaklah bersedia untuk bermain pada masa yang telah dijadualkan oleh jawankuasa pengelola. Apabila mata set 7 sama. dan telah dipanggil untuk bertandingan. 7. Pemain dibenarkan untuk memanaskan badan di dalam gelanggang sehingga pengadil pertandingan masuk untuk memulakan perlawanan. Tempat Pertandingan 4. permainan seterusnya dijalankan secara “Tie Break”.2 6. Johan kumpulan A akan bertemu dengan johan kumpulan B pada peringkat akhir.3 5.2 5. Pertandingan akan dijalankan dalam bentuk liga. 6.1 Pertandingan ini dijalankan di gelanggang tenis Universiti Putra Malaysia. Pemain yang mendapat 8 game kemenangan akan dikira pemenang. Sistem pertandingan 5.4 Pasukan – pasukan yang bertanding akan diundi oleh pihak penganjur bagi menentukan kumpulan. 5.1 6. . Masa pertandingan 7.4. Sebarang pindaan tertakluk berdasarkan cuaca yang tidak mengizinkan jadual perlawanan dilangsungkan.2 Bagi pemain yang lewat 10 minit dari masa pertandingan yang ditetapkan oleh pihak penganjur.4 Untuk semua pertandingan di peringkat liga dan suku akhir kiraan mata menggunakan sistem pro – set 8 game.

2 9. Segala keputusan referi kehormat dalam semua perkara berbangkit dengan pengadilan undang – undang pertandingan ini adalah muktamad.1 9. 8.1 Di sepanjang kejohanan ini. Pakaian dan alatan 9. 9. sekiranya keadaan cuaca atau gelanggang yang difikirkan boleh membahayakan pemain.2 Keputusan pengadil pertandingan dan pembantu pengadil yang dilantik oleh jawatankuasa pengelola adalah muktamad. pengadilan akan diselia oleh pegawai pertandingan yang dilantik oleh jawatankuasa pengelola yang terdiri daripada pelajar EDU 3528 (Aktiviti Sukan 1). 7.kemenangan percuma akan diberikan kepada pihak lawan. Pengadilan 8. 8. Bagaimanapun pihak pengelola akan mempertimbangkan keputusan dengan menggunakan kuasa budi bicara. Penyediaan bola baru untuk perlawanan liga ke 3 akan dipertimbangkan mengikut keadaan.1 Sebarang bantahan hendaklah dibuat melalui borang yang disediakan oleh pihak penganjur dalam masa 15 minit selepas permainan tamat. Bantahan 10.3 Pemain dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai dengan kejohanan. 10. Tiga biji bola baru “DUNLOP PRACTISE – All Court” akan dibekalkan oleh pihak penganjur pada pertandingan pertama. suku akhir separuh akhir dan akhir.3 Pihak penganjur berhak untuk menunda perlawanan ke satu tarikh yang dipersetujui. . Kasut hendaklah bertapak yang tidak merosakkan gelanggang.

11. Hal – hal lain 12.2 Segala keputusan juri rayuan adalah muktamad.1 12. Lain – lain peraturan yang tidak termaktub di dalam syarat – syarat pertandingan di atas. Juri rayuan 11.00.2 Setiap bantahan hendaklah disertakan dengan bayaran sebanyak RM100. 12. 11. .10.2 Minuman untuk pegawai dan peserta akan disediakan oleh pihak penganjur. jawatankuasa pengelola berhak menentukannya mengikut keadaan semasa.1 Segala keputusan mengenai bantahan akan ditentukan oleh juri rayuan yang terdiri daripada seorang pengadil kehormat dan pensyarah penasihat kejohanan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful