P. 1
BASAJAWACERITAWATANG

BASAJAWACERITAWATANG

|Views: 10|Likes:
Published by Vicky Gilang
BASAJAWACERITAWATANG
BASAJAWACERITAWATANG

More info:

Published by: Vicky Gilang on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2014

pdf

text

original

1.

Carita Wayang : Pandawa Lima

Pandawa Lima mangrupa inohong anu henteu bisa dipisahkan jeung carita Mahabarata, alatan Pandawa Lima mangrupa inohong sentralnya babarengan jeung Kurawa. Perang antara Pandawa Lima jeung Kurawa anu masih miboga hubungan baraya, alatan Pandawa Lima memperjuangkan hak tahtanya luhur Karajaan Hastinapura anu di kuasai ku para Kurawa ( Prabu Suyudhana kalayan saudara-saudaranya anu berjumlah saratus ). Pandawa lima nyaéta sebutan lima duduluran, putra ti Pandu Dewanata nyaéta Yudistira, Bima, Arjuna, Nakula sarta Sadewa. Yudistira kalayan ngaran leutikna Puntadewa, Bima kalayan ngaran leutikna Sena, sarta Arjuna kalayan ngaran leutikna Permadi dilahirkan ti ibu Dewi Kunti keur Nakula kalayan ngaran leutikna Punten sarta Sadewa kalayan ngaran leutikna Tangsen dilahirkan ti ibu Dewi Madrim. Pandu Dewanata nyaéta Raja Hastinapura, tapi mati ngora sarta barudakna masih leutik-leutik ku kituna tacan matak bisa pikeun nyekel kadali pamaréntahan, pikeun ngeusian ka kosongan pamaréntahan Hastinapura, mangka diangkatlah Destaratra anu lolong, lanceuk Pandu Dewanata pikeun menduduki kalungguhan samentara tahta Hastina, jaga lamun putra-putra Pandu geus dewasa, Hastinapura baris dibikeun dina Pandawa Lima, putra Pandu anu miboga hak luhur tahta Hastina sacara syah. Rencana seserahan tahta Hastinapura ka para Pandawa Lima Putra Pandu sacara tengtrem jagana ngan ancik rencana waé, alatan ren-cana kasebut terhalang ku Dewi Gendari Pamajikan Destarastra anu pohara ambisius, naon deui ambi si Dewi Gendari dirojong ku adina Harya Su man landian Sengkuni, jadi patih Hastinapura, miboga watek iri, dengki sarta syirik anu menghalakan sagala cara pikeun ngahontal tujuanana. Destarastra digigireun / sabeulah lolong, pendiriannya ogé kurang kuat, gampang robah, gampang diha sut sarta gampang dibujuk ku barudakna anu berjumlah saratus, dipikawanoh jeung Kurawa atawa Sata Kurawa anu ampir sakumna anakna miboga watek pendusta, iri, dengki, tamak, syirik dlsb. Patih Harya Suman landian Sengkuni pohara badag sakali pangaruhna dina para Kurawa dina nyieun anganggapan yén Pandawa Lima mangrupa satru sarta saingan terberatnya, alatan éta

Sang Hyang Antaboga sarta Yama Widura. para tetua maranéhanana utamana Resi Bis. hal kitu dimangpaatkeun ku Patih Sengkuni pikeun mangaruhan para Kurawa ambéh nyieun tunggara dina Pandawa Lima (Putra Pandu). Pikeun nyegah Pandawa Lima sarta para Sata Kurawa ambéh henteu lumangsung sengketa terus menerus. Resi Bisma sarta Yama Widura meunteun yén antara Pandawa Lima kalayan para . lekasan kalayan maotna Prabu Si Supala. tapi permusuhan diantara maranéhanana henteu bisa dipadamkan pikeun jadi rukun. karajaanana jadi beuki badag sarta kuat. Beuki lila Amerta jadi beuki ma ju. luhur hal kasebut para tetua Hastinapura kawas Pra bu Destarastra. Bima punjul diwidang memainkan pakarang gada. loba karajaan leutikleutik. ngondang Pendawa Lima pikeun ngaluuhan pes-ta anu diayakeun di karajaan Hastinapura. Dina waktu singget Pandawa Lima anu dibantuan ku sawatara Déwa sarta sahabat saha-batnya. Nyaho usahana nyingkahkeun Bima gagal. ngagabung berkat perjuangan Bima sarta Harjuna. Bima bersosok awak badag. sanggeus Bima henteu sadarkan diri saterusna dipiceun kadina sumur Jalatunda anu eusina pinuh kalayan ular beracun ganas. mangka para pembesar Karajaan A-marta ngayakeun syukuran. bongbolongan kasebut dituturkeun ku Destarastra sarta leuweung Wanamartalah anu dibikeun dina Pandawa Lima. Alatan geus miboga bibit rasa iri sarta dengki dina Pandawa Lima.ma sarta Yama Widura. komo beuki menjadi-jadi. Hiji waktu Bima anu pohara rampus. dina kadaharanana dibéré racun ku Kurawa. ambéh Hastinapura henteu murag kaleungeun Pandawa Lima Putra Pandu. Bima bisa salamet sarta saprak harita Bima jadi kebal ka sagala macem racun betapapun ganasnya racun kasebut. mangka Kurawa usaha deui pikeun nyingkahkeun Pandawa Lima ku cara ngabeuleum bale Sigala-gala tempat menginap para Putra Pandu sarta Indungna Dewi Kunti. alatan Putra Pandu nampa pertolongan ti Batara Naradha. Alatan pertolongan Batara Dadungnala. konon pohara jail resep ngaréwong Kurawa kalayan euweuh sabab Kurawa mindeng ditampar sarta ditempeleng ku Bima utamana Suyudhana/Duryudhana sarta Dursasana ( adi Suyudhana ). pamustunganana ngabalukarkeun perkelahian tapi sok dimeunangkeun ku Bima sanajan Bima dikeroyok maranéhanana duaan. mangka Kurawa meunteun yén upacara kasebut mangrupa pameran kakuatan Pandawa Lima. tapi henteu menggangu kelancaran jalanana upacara sesaji. Pandawa Lima sok leuwih punjul dlm ke-trampilan kalakuan pakarang sarta kalakuan krida tinimbang para Kurawa. Puntadewa sok leuwih punjul dibi dang sastra sarta katatanagaraan. junun ngarobah leuweung belantara menja di hiji karajaan anu badag kalayan ngaran Amerta sarta Indraprasta minangka ibu dayeuhna. menganjurkan ka Destarastra ambéh Pandawa Lima dibéré leuweung Pan dawaprastha atawa Wanamarta. sesaji ka Raja Suya sarta para Kurawapun diondang pikeun meng ngahadiran upacara sesaji éta sarta dina palaksanaan upacara sesaji kasebut aya keributan antara Prabu Kresna jeung Prabu Si Supala.kudu disingkirkan ku cara naon waé ogé. Harjuna punjul diwidang memanah sarta kalakuan pedang keur pan Nakula sarta Sadewa henteu milu berguru kare-na masih leutik teuing. tapi usaha itupun gagal deui. alatan éta Bima sok jadi sasaran pelampiasan ti kekesalan maranéhanana. Prabu Duryudhana luhur ngaran Kurawa. Sanajan Pandawa Lima sarta Kurawa berguru dina guru anu sarua nyaéta Resi Durna ( Druna ) sarta Resi Krepa. Minangka pernyataan syukur ka Sang Hyang Widhi Wasa atawa Sang Maha Panyipta Ja-gad Raya ieu. minangka pewaris syah luhur tahta Hastinapura.

mangka maranéhanana kabéh ha rus ngajalanan pembuangan deui deui salila 12 warsih. Dewi Drupadi-pun nuturkeun para Pandawa Lima dina ngajalanan hukuman pembuangan. yén Pandawa Lima kudu ngajalanan hukuman pembuangan di leuweung salila 12 warsih sarta mangsa penyamaran salila 1 warsih. alatan di curangi ku para Kurawa. Harjuna minangka guru tari anu kebanci-bancian kalayan ngaran Kandhi Wrahatmala. sarta mangsa penyamaran 1 warsih. Luhur kaéléh maén para Pandawa Lima. sedengkeun Dewi Kunti ibu para Pandawa Lima tetep ancik Karajaan Hastinapura. mangka Pendawa Lima diéléhkeun. sageus karajaan Amarta dipertaruhkan sarta diéléhkeun. Dewi Drupadi jadi dayang karaton kalayan ngaran Sailandri atawa Salindri. te kolot Hastina nyokot kebijaksanaan sarta jalan tengah. Sawaréh Pamajikan sarta barudakna Raden Harjuna dititipkan di Karajaan Cempalaradya. pikeun ieu para Kurawa salah sangka dikirana Resi Bisma hayang ngarasakeun kameunangna dina hal Dewi Drupadi baris dibikeun balik ka Pandawa Lima ku Resi Bisma. Nasib Pandawa Lima sarta Dewi Drupadi a-gak katulung kalayan campur leungeunnya tetua Hastinapura Resi Bisma sarta Yama Widura. Dina waktu éta pisan Dewi Drupadi ngedalkeun sumpahnya. mangka Dewi Drupadi istrinyapun dipertaruhkan ogé. Dewi Drupadi wayah éta dikaputren saterusna diseret kebalairung. kitu ogé Bima bersumpah. Pameunteunan tetua Hastinapura tétéla mele-set. Awalna Pendawa Lima mindeng dimenang-kan. kajaba sanggeus keramas kalayan getihna Dursasana adi Prabu Duryudhana ( Suyudhana ). Bima minangka Jagal/penyembelih sato kalayan ngaran Jagal Abilawa. yén manéhna moal menyanggul buukna deui. tapi sanggeus taruhan digedéan sarta mangrupa udagan Para Kurawa.Sata Kurawa geus berdamai sarta soméah.an. kaayaan beuki panas. saterusna ngajalanan mangsa penyamaran di Karajaan Wirata. yén dina perang Bha ratajuda engké baris maéhan Prabu Duryudhana (Suyudhana) sarta nginum getihna. ke-mudian sanggeus adik-adiknya sarta dirina anu di jadikan taruhan éléh ogé. . Pandawa Lima diwakilan ku Yudistira sarta Hastinapura diwakilan ku Patih Sengkuni (Harya Suman). alatan ondangan Kurawa ngan mangrupa siasat pikeun nyieun tunggara Pandawa Lima. Dina kaulinan maén kasebut Pandawa Lima di kalahkan. dipermalukan sarta metot buukna nepi ka terurai. Diwaktu poé penyamaran Pandawa Lima ber-akhir terjadilah penyerbuan Hastinapura kalayan sekutu-kutunya ka Karajaan Wirata. Dewi Drupadi dipénta pikeun dibikeun ka Resi Bisma sarta dibikeun. maén sarta mabukmabukan geus mangrupa kabiasaan sapopoé pikeun para Kurawa. Nakula sarta Sadewa minangka palatih sarta pamulasara kuda kalayan ngaran Darmagranti sarta Tantripala. Puntadewa nyamur minangka ahli sajarah sarta tatanegara kalayan ngaran Wijakangka. Dewi Wara Subadra sarta sawaréh deui pamajikan-pamajikan Raden Harjuna sarta barudakna dititipkan di Karajaan Dwarawati. Raden Harjuna sarta Bima ngamangpaatkeun wak tunya pikeun memperdalam élmuna sarta néangan pakarang pusaka. Bima papanggih jeung Anoman baraya tunggal Bayu anu ngajarkeun sagala rupa élmu kesaktian pikeun manéhna. Dina mangsa ngajalanan hukum pembuang . Sanggeus Pandawa Lima ngabéréskeun ma-sa pembuangan 12 warsih lilana. Para Pandawa Lima henteu bisa ancik cicing sabot nempo kajadian penyerbuan anu geus ngaréwong ketenangan sarta katingtriman Karajaan Wirata tempat maranéhanana nyamur salila ieu. Wayah éta Pandawa Lima diajak inum mi-numan anu memabukkan nepi ka mabok sarta dina kaayaan mabok éta pisan Pandawa Lima dia-jak ulin maén. dina mangsa penyamaran lamun salah sahiji ti Panda wa lima bisa dipergoki.

Bima wayah éta diparéntah ku Resi Druna pikeun néangan cai suci. tapi sabalikna Bima papanggih jeung Déwa Ruci anu méré wejangan ngeunaan élmu kasampurnan hirup. Kadua alatan Dewi Drupadi bermulut seukeut. alatan éta maranéhanana kudu dipulangkeun hak-haknya kaasup satengahna Karajaan Hastinapura. sedengkeun Bima sarta Raden Harjuna dipikawanoh minangka sosok anu geus ngahontal kesempurnaan diri. mangka pecahlah perang utk memperjuangkan hakna. saterusna dipikawanoh jeung carita “MAHABHARATA”. kaasup Dewi Drupadi pikeun menyongsong pati. ditampik ku Kurawa jeung ékol penyamarannya geus dipergoki. Mimiti anu dijemput ku Batara Ya-madipati (Déwa penjemput nyawa) nyaéta Dewi Drupadi. alatan dipeunteun mindeng henteu bisa nahan napsu amarahna. mangsa perangna salila 18 poé. kata-katanya mindeng melukai haté batur. maksudna pikeun mence lakakan Bima. Sadewa miboga élmu / aji Pranawa Jati anu bisa nyaho kajadian anu baris datang sarta nginget kajadian-kajadian mangsa katukang anu kungsi dialaman. diajak pikeun asup syurga tapi anjingna dilarang asup. Raden Harjuna nampa wejangan élmu Hasta Brata ti Panembahan Kesawasidhi di Penclut gunung Suwelagiri Pertapaan Kutharunggu. Resi Druna/ Drona. lekasan jeung kameunang Pandawa Lima. alatan didina haté leutikna Raden Har-juna reueus teuing kalayan ketampanan anu dipibogana sarta ngarasa pang diperlukeun atawa pa-ling penting dibandingkeun kalayan saudarasaudaranya.Kalayan miluna Pandawa turun kemedan perang. Yudistira nampik asup syurga lamun anjingna henteu kaci . Hasta Brata mangrupa élmu spiritual satingkat jeung cai suci anu ditampa Bima pikeun ngahontal kesempurnaan hirup. Panda wa Lima geus ngajalanan mangsa hukuman kalayan sampurna. diantarana nyaéta Narpati Basukarna (Adipati Karna). tapi kabéh putra Pandawa Lima gugur dimedan perang di Tegal Kurusetra. tatu haténa alatan kedalan-kedalan Dewi Drupadi. Mangka sabot diaya pan perundingan pikeun nyageurkeun hak Panda wa Lima luhur Karajaan Amarta sarta satengah Karajaan Hastina. alatan sanajan cicing sabenerna di-dalam haténa Nakula sok iri sarta dengki ka saudara-saudaranya utamana jeung Sadewa. nyaho sajatina urip/hidup. Dipoé kolotna. Alatan perundingan tengtrem ngalaman ke-gagalan. Saterusna giliran Sadewa anu dijemput ku Batara Yamadipati. Nurutkeun itungan tetua Hastina. Sanggeus Sadewa giliran saterusna kemudi-an nyaéta Nakula anu dijemput ku Batara Yamadipati. Yudistira dipikawanoh minangka sosok suci tanpa dosa. tapi hal kitu ditampik ku Kurawa. Dursasana sarta Jayadrata. sanggeus menobatkan Parikesit incu Ra-den Harjuna minangka Raja Hastinapura. Bima giliran saterusna dijemput ku Bata ra Yamadipati. Sanajan Pandawa Lima dina perundingan diwakilan ku Prabu Kresna minangka duta Pandawa Lima. alatan éta Pandawa kudu ngajalanan deui balik mangsa hukumanana 12 warsih dina pembuangan sarta 1 warsih mangsa penyamaran. dituturkeun ku anjing berbulu bodas. balukarna para Sata Kurawa nyaho penyamaran Pandawa Lima. manéhna leumpang nepi ka dihareup panto Syurga sarta dijemput ku Batara Indra. alatan mindeng ngamomorékeun atawa melong pendék batur kaasup lanceuk lanceukna sanajan ngan didina haté waé sarta henteu kungsi diucapkan. dipeunteun panglobana dosana diban -dingkan kalayan kalima salakina nyaéta Panda wa Lima. Yudistira henteu dijemput ku Batara Yama-dipati sarta henteu nepungan ajalnya. Giliran saterusna sanggeus Nakula nyaéta Raden Harjuna anu dijemput ku Batara Yama dipati. sawatara warsih saterusna Pandawa Lima mendaki kaogé cak Gunung Himalaya. Prabu Duryudhana. Pandawa Lima kalayan sadar mangrupa poé-poé utk menyongsong waktu kematian. Kahiji alatan dihaté leutikna manéhna leuwih mitresna Raden Harjuna tinimbang jeung salaki lain-lainnya.

Dunya pewayangan miboga andil anu pohara badag dina nyieun watek Budi Luhur sarta Haté Mulia Bangsa Indonésia anu dika gumi ku bangsa séjén didunya ieu. kecap-kecap Adiluhung anu memben tuk budi luhur sarta pekerti/perbuatan mulia Bangsa Indonésia. jelmaan bapana Yudistira anu sabenerna. henteu bisa dilepaskan ti punakawan Semar sarta barudakna anu henteu séjén ti jelmaan Déwa Ismaya anu sok méré petunjuk sarta bimbingan sarta nasehat ka para Putra Pandu. Mangka leuwih hadé hamba henteu perlu asup kesyurga lamun anjing anu némbongkeun kasatiaanana dilarang asup syurga.bul sosok tampan sarta rupawan tapi donyuan. sarta leukeun narima/menanti élmu atawa wejangan spiritual anu bermakna luhur liwat dalangnya. alatan Yudistira nganggap Déwa henteu ngahargaan hiji kasatiaan. Carita-carita pewayangan loba mengan-dung ajaran-ajaran Falsafah anu bermakna spiri tual luhur. Yudistira dina pewayangan nyaéta simbul atawa lambang sosok anu suci. di mana panongton dididik pikeun sabar dina nyanghareupan kanyataan hirup. robah wujudna jadi Batara Darma. Alloh geus nyaho kebaikan atawa kebathilan éta. Kurawa nyaéta turunan Kuru. saha ogé anu salah kudu dihukum sanajan éta baraya atawa anakna sorangan. . Bima sok menepati pasinina. Madrim nyaéta turunan Raja Mandra dst.asup syurga. Ngaran-ngaran atawa sebutan kolot lalaki sok disertakan dina méré ngaran putra-putranya. Raden Harjuna nyaéta lambang atawa sim . henteu miboga dosa sarta diupamakeun getihna boga warna bodas tanpa noda sediktpun. Luhur kedalan Yudistira anu ngahargaan ka setiaan. kawas Pandawa Lima nyaéta turunan Pan nyaéta Pandu. Carita lekasan hirupna para Putra Pandu. loba anak loba pamajikan tapi kabéhanana rukun. sasabot éta ogé anjing bodas anu sok menyertai lalampahan Pandawa Lima kalayan satiana saprak ti Karaton Hastinapura nepi ka kapanto syurga. bertubuh luhur badag sarta kokoh. Drupadi nyaéta turunan Drupada. Lalajo pintonan wayang anu ngadahar wayah panjang waé geus ngandung atikan. ngandung hiji petunjuk. Jalan hirup sarta cecekelan hirup para Putra Pandu anu saterusna dipikawanoh jeung Pandawa Lima. sanajan ngan didina haté sarta henteu kungsi dikaluarkeun atawa dinyatakeun ka batur. henteu tempo bulu. yén Alloh Maha Nyaho segalagalanya. Bima dina pewayang nyaéta simbul kete-gasan sarta kaadilan sarta kejujuran dina ngadegkeun hukum.

Prabu Pandhu mati nalika Pandhawa isih cilik-cilik. para Kurawa mati kabeh kari putune siji aran Raden Parikesit. Prabu Pandhu duwe anak lima lanang kabeh. Raden Kartamarma. Negara Ngastina sanajan mung dijaluk separo negara. Raden Pandhudewanata lan Raden Widura. Pambarepe Raden Punta. Prabu Duryudana murka ora gelem mbalekake. Para kurawa ora ngulungake. Raden Destarastra mripale wuta. Raden Citaraksa lan Raden Citraksi. Tegese kurawa cacah satus. Pungkasane perang Barathayudha. Najan wis dadi ratu. Raden Widura sikile gejik. Carita Wayang : Mulabukane Perang Baratayudha Sadurunge mandhita BegawanAbiyasa kuwi Ratu Ngastina jejuluh Prabu Kresna Dwipayana duwe anak telu. Sang Prabu wakil banjur wisuda Raden Jaka Pitana dadi ratu Ngastina jejuluke Prabu Duryudana.Prabu Puntadewa tetep njaluk baline keraton Ngastina. Anake ratu Ngestina telu-telune cacat. Raden Destarastra. Jejuluke Prabu Pandudewanata. Pambarepe Raden Jaka Pitana utawa suyudana. penengahe Raden Janaka banjur kembar Raden Pinten lan Raden Tangsen. wis duwe negara isih kemelikan njaluk negara warisan.2. Raden Destarastra duwe anak satus dijenengi sata kurawa. Nalika Pandhawa wis gedhe. Perang rebutan warisan jalaran padha murkane. Raden Puntha wis dadi ratu ing ngamarta. Gandheng Raden Destarastra wuta mula ora dadi ratu. Prabu Puntadewa ya murka. Nomer loro Raden Pursasana. Raden Pandhu gulune lengeng. panenggake Raden Bratasena. Sing madeg ratu Raden Pandhu. mula dijenengi Pandhawa lima. lanang 99 lan wadon siji jenenge Dewi Dursilawati. Pungkasane dadi perang gedhe kang diarani perang Barathayudha. Raden Durmagati. Mula keprabon Ngastina banjur dipasrahake marang adipati Dhestarastra minangka Prabu Wakil. .

Kamangka jeneng sedulur mono kudu rukun. Crah agawe bubrah” . Kaya unen-unen kuna ”Rukun Agawe santosa. Jalaran paten-patenan mung amarga rebutan warisan.Sedulur tunggal embah Kurawa lan Pandhawa ora kena kanggo tuladha.

Rama sadar menawa dheweke wis ketipu. Sinta lan Laksmana ingkang hanganti dhatenging ingkang raka Rama dinandak hamiyarsa suwara nyaring asesambat tiwasing dhiri. Saiki. Awake melu ilang lunga ing Suarga.3. sing jenenge Sugriwa. padha mireng suara tangis. swara iku saka kethek ingkang kejepit ing silangan wit gedhe Rama banjur nulungi kethek iku saka jepitan. Amarga gugur njalanake darmane. Rama nglepaske wastra pusaka Gumawijaya. apisah. Kanthi dibantu Rama. Sawise diceraki. tumancep warayang mring hangganing kidang sangsam kencana. wastra lumepas. Kanggo bales budi. Anoman arep diobong nanging banjur mabur nggawa geni kanggo ngobong kraton Ngalengka. Dheweke gage-gage bali ing panggon Sinta ngenteni. Manuk Jatayu mbudidaya ngalang-ngalangi malah tekaning pati kaperjaya dening gegamane Rahwana. lan Sinta bisa digawa menyang Ngalengka. Endah kagete Rama lan Laksmana menawa Sinta wis kasil dicolong Prabu Dasamuka. sapandurat kumlebet katingal kidang kencana haleledhang. Laksmana ingkang wicaksana tansah sung pemut. sareng gumalundhunging kidang kapiyarsa swara dumeling. menthang langkap. saya hanengah. Marica hangemba-emba suwaranipun Rama. Ing perjalanan menyang Ngalengka. banjur dheweke bali bebarengan. . bilih swara punika sanes suwarnipun Rama. dheweke tetep kalah. Rama sigra hangembat gendhewa. saya tebih. hangener dening kidang. Rama lan Laksmana ketemu karo Anoman kethek putih putrane Bathara Guru. Carita wayang Sintha Kandhusta Pegat. Rama lan Shinta. Nalika arep bali Anoman dicekel wadya bala Ngalengka. Sugriwa padu karo Subali. Kethek iku ngaku menawa dheweke iku Raja ing Guwakiskendha. mila tarataban manahira. hangendering cancut mlajeng lumebeng wana. Kakange sing jenenge Subali mbrontak karo Guwakiskendha. Sugriwa bisa dadi Raja maneh ing Guwakiskendha. Anoman didhawuhi Rama supaya nggoleki Sinta menehake ali-aline Rama lan mangerteni kekuatanne Kerajaan Ngalengka. Kusumaning ayu Sinta sajroning wardaya. gumlundhung pejah kasulayah. hanyipta lamun swara ingkang kapiyarsa punika. aweh pitulungan. Ngancik telenging wana. banjur dheweke di siksa lan dijepit ing silangan wit. Awit saka panyuwune Rama lan Laksmana. panggon Sinta didhelikake. kajaba taman Argasoka. Lajeng kanggo ngrebutke Guwakiskendha. Rama lan Laksmana nyuwun marang Sang Kuasa supaya gugure Jatayu bisa sempurna. Dening Resi Subali nduweni Aji Pancasona. ical lacaking kidang. Sadurunge mati Jatayu isih bisa ngabari Rama lan Laksmana tumrap kaanane Sinta. Jatayu bisa gugur secara moksa. Anoman didhawuhi ngabdi karo Rama. Ing dalan dheweke papasan karo Laksmana. peteng ndhedhet lelimengan. jelih-jelih asesambat mring arinta Laksmana. eloking kahanan. supaya enggal lumawat mring Rama. Nalika. tuhu swaranipun raka Rama. sigra dhawuh mring ari Laksmana. denira apepisahan kalawan garwa mayangsari. Sugriwa ngerahke wadyabalane kanggo mbantu Rama ngrebut Sinta saka Prabu Dasamuka. kidang kencana tanggap ing sasmita. ing tengahing alas.

Pratelane Rama. Sinta reresik awak saka geni lan banjur ditampa. Nanging Sinta susah ora enggal ketampa dening Rama. kedadean perang gedhe Pancawati mungsuh karo Nglengka. sesucen iku kudu ditindakake kanggo ngilangi pandakwa ala tumrap garwane. Senapati Nglengka akeh sing tiwas.Akhire. Wadya balane Ngalengka wujud buta-buta lan wadya balane Rama dibiyantu kethek-kethek balane Sugriwa. . amarga dianggep wis ora perawan maneh. Pancawati menang. Sawise perang Rama lan Shinta bali menyang Ayodya.

ABSEN : 27 SMK N 3 YOGYAKARTA 2012/2013 .TUGAS BAHASA JAWA NAMA : VIKI GILANG R.S.A KELAS : XTP4/27 NO.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->