P. 1
Cade un mit Castigurile jucatorilor de tenis...

Cade un mit Castigurile jucatorilor de tenis...

|Views: 4|Likes:
Published by Andrei Avram
articol despre tenis - castigurile jucatorilor de tenis
articol despre tenis - castigurile jucatorilor de tenis

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Andrei Avram on Mar 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2014

pdf

text

original

Cade un mit: “Câştigurile mari ale jucătorilor de tenis sunt o iluzie!


Postat de Camelia, April 8th, 2012, 8 comentarii

Unul dintre miturile legate de jucătorii de tenis, dacă nu cumva cel mai important dintre ele, e că aceștia sunt nemaipomenit de bogați. Toată lumea știe că tenisul este un sport scump, că ai nevoie să investești mult ca să ajungi acolo sus, și acesta este un detaliu care îi sperie pe mulți dintre părinții care intenționează să-și ducă odraslele la tenis. Există însă percepția că, odată ajuns printre cei mai buni din lume, toate eforturile financiare ale familiei vor fi recuperate cu vârf și îndesat, ba, mai mult, banii câștigați vor fi suficienți pentru un trai cât se poate de îndestulător. Adesea se spune că nici măcar nu e necesar să ajungi în top 10. Orice jucător de pluton câștigă suficienți bani. Uitați-vă la ei, pierd în turul 1 la Wimbledon și pleacă acasă cu banii pe care oamenii obișnuiți îi câștigă și într-un an. În realitate, această teorie nu e decât foarte puțin adevărată. Ca orice industrie, tenisul are propriile lui reguli economice, care nu diferă prea mult de cele ale altor industrii. Diferă, poate, doar cifrele. Și dacă premiile sunt mari, la fel și cheltuielile. Este motivul pentru care publicăm traducerea completă a unui interviu apărut în presa ucraineană cu tenismanul Sergiy Stakhovsky. Acum pe locul 72, dar cu cea mai bună clasare din carieră locul 31, Stack este un jucător interesant. A câștigat patru turnee în carieră (Zagreb, în 2008, St.Petersburg, în 2009, Hertogenbosch, în 2010, New Haven, în 2010), dar nu se poate spune că a excelat vreodată. Este, însă, recunoscut în circuit drept un jucător inteligent, cu o personalitate puternică, unul care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Interviul are foarte, foarte multe pasaje interesante. Stakhovsky vorbește absolut fără menajamente, cu o sinceritate debordantă și rară, mai ales când vine vorba de un circuit ai cărui membri sunt, adesea, destul de evazivi când vine vorba de regulile de “interior”. Tema principală abordată este cea financiară: deși are un total de 2,3 milioane de dolari acumulat din premii de turneu, ucraineanul dezvăluie care e, de fapt, adevărul matematic al acestor bani. Sergiy vorbește, tot cu franchețe, și despre Federer și Nadal, despre conflictul celor doi, văzut din interior, despre schimbările prin care trece tenisul, și cum încetinirea suprafețelor îl

Bineînţeles.influențează. jocul lui nu este “cosmic”.000. Jucătorii mai bine clasaţi îşi pot permite tot ce-şi doresc: antrenor. jucătorii mai în vârstă ar trebui să aibă probleme. În ultimii ani. Trebuie să ajungi cu cel puţin 4 zile înainte de turneu. fizioterapeut. Şi impozitul pe banii câştigaţi din premii este de 38%. elegant şi inteligent. (notă: probabil dolari) Iar eu am ajuns in turul 2 la Indian Wells. plus cheltuielile lui cu cazarea şi masa. despre Federer. Şi biletele de avion? Din Europa în SUA. în general. Mă susţin singur. e dificil să ieşi pe minus. Sergiy. Dar tenisul a devenit mai atletic.ua a discutat cu Stakhovsky despre câştigurile nebuneşti din tenis şi despre cheltuielile la fel de nebuneşti. apoi în interiorul SUA. În plus. Deci Davydenko avea dreptate când se plângea că banii pentru turul 1 la Indian Wells nu acoperă nici măcar drumul şi cazarea. înmulţeşti totul cu doi. Şi am avut şi preparator fizic. compania mea de management are un fizioterapeut care călătoreşte şi lucrează cu mai mulţi jucători în acelaşi timp. nu rentează deloc. preparator fizic. În 2004 era 23 de ani. LB. face cel puţin 2. Teoretic. la cele două turnee din State. Îi plătești salariul. În total. Eu sunt pe minus după IW şi Miami. Sergiy Stakhovsky este jucătorul ucrainean care a avut cel mai mare success în ATP în secolul 21. iar vârsta medie în top 100 este 27 de ani. Ai un antrenor full-time? Da. Crezi? Nu mi se pare. Nu mai e suficient să ai însuşirile corespunzătoare. stai în SUA 3 săptămâni și jumătate. Iar toate astea. E din cauza concurenţei.000 Euro de persoană. E adevărat pentru anumite locuri. . Cea mai ieftină cameră te costă 144 $.ua. tenisul a devenit mai inteligent. Sunt zvonuri că în SUA jucătorii pot beneficia de servicii la preţuri foarte mici. ca familia de intelectuali în care a crescut în Kiev. Cu aproximativ 5. Deşi este nepotul fostului director al Organizaţiei Korolev pentru Producţie şi Ştiinţă. Plăteşti antrenorul. majoritatea jucătorilor din top 100 nu are acest lux. care este ca un ceas elveţian. Însă este graţios. nu crezi că media de vârstă în circuit a crescut? De curând s-a publicat o statistică. despre suprafeţe lente şi despre turnee lacome. Dacă ai doi antrenori. despre o mulțime de detalii de interior. în condițiile în care eu am câștigat. Da. 11. cu mențiunea că a fost acordat pentru site-ul ucrainean LB. trebuie să ai şi experienţă.000$ net. despre problema jucătorilor suspectați că și-ar măslui propriile meciuri pentru pariuri. Dar la IW pur şi simplu nu există hoteluri ieftine. am reuşit să ies pe plus. Şi tu ce fel de jucător eşti? Eu sunt printre cei care scot profit. și. De fapt. Vă lăsăm să-l parcurgeți în forma lui originală. În schimb.

Anul acesta. când înainte. când înapoi. acum. Da. dar au hotărât să le încetinească pentru a face jocul mai . iar mingea sărea foarte sus. când ai 22 de ani. mingile se fac pufoase din cauza umidităţii. În Miami e la fel. Dar au refăcut terenurile şi anul ăsta au fost super lente. mai degrabă trei înainte. cel mai rapid a fost în Dubai. mă simt la fel după meciuri. călătoriile. doi înapoi? Nu. suporţi mai uşor zborurile. Mardy Fish s-a plâns că practic nu mai există turnee rapide. Nu sunt îngrijorat. dar zborurile şi adaptarea sunt mai grele. Nu ai ajuns să-ţi fie frică să zbori? Nu. şi. Dar.Şi îţi convine locul 72 la vârsta de 26 de ani? Cariera mea face paşi mici. De curând. Mai am de spus multe în acest sport. dar a început să-mi fie frică de aterizări. deci nu mă gândesc la faptul că am suferit o cădere minoră în clasament. în plus. e adevărat. Fizic. Am venit la IW cu speranţa că terenurile vor fi cel puţin la fel de rapide ca anul trecut. da. Un pas înainte. Asta e viaţa mea de zi cu zi. De ce procedează organizatorii aşa? Terenurile erau rapide pe vremuri. doi înapoi.

dar o face rar. Altul a obţinut mai mult. Acum părţile tocite sunt pe linia de fund. Dar apoi a început încetinirea suprafeţelor. Da. nici vorbă. este capabil să scurteze punctul.interesant. Dar şeicii pot să te invite la Dubai doar pentru că le place să se uite la tenisul frumos pe care-l joci. pentru că viteza mingii şi felul în care sare îţi permit să joci din spatele terenului. Un joc fără greşeli. care a devenit maestru învăţând mult tot de la Federer. în realitate. Dar au exagerat. El pur şi simplu face pe teren exact ce trebuie ca să câștige – nimic mai mult. Poate de asta circuitul a crescut ca vârstă medie. nu? Nu. Cât câştigă ei pur şi simplu nu se compară cu restul. Murray – ei fac parte din altă lume. nu mi-a pus probleme printr-un ritm rapid. Dacă această tendinţă va deveni permanentă. şi se vedea că iarba era tocită acolo. Conflictul dintre Federer şi Nadal… Federer joacă un tenis mai puţin fizic. oamenii nu vor mai înţelege nimic. la Bercy. Joacă foarte aproape de lina de fund. Pentru că nu se poate. Jucătorii care nu sunt în top 20 fac bani . Între 2006-2008. Doar pentru că joci mai frumos n-o să-ți aducă bani mai mulți. pasează bine şi nu greşeşte. unde nu intenţiona să joace iniţial? Federer. Şi. Da. După mine. Djokovic. Juca atât de repede. jucat sistematic. Aproape m-a luat somnul în al doilea set al finalei Djokovic-Murray. în trecut. Anul trecut a fost de trei ori mai lent. Când am jucat cu el în Dubai. Şi multor jucători – spanioli şi alţi specialişti pe zgură – le convine. Celălalt are altceva. pur şi simplu la Dubai. Roger a împins tenisul într-o direcţie absolut diferită. care a durat 6 ore. Adică Federer a venit aşa. iarba care e folosită acum creşte în aşa fel încât să încetinească jocul. Ca în squash? Nu. jucătorii îşi făceau drum spre fileu. Dar Federer este un jucător dăruit de Dumnezeu cu un talent care şi-a găsit expresia în tenis. Jocul este mult mai compact. se mişcă excelent. Noi nu existăm în comparaţie cu ei. toată lumea joacă pe toate suprafeţele. Acel meci a fost un exemplu de tenis-procentaj. Unul a obţinut succesul prin muncă multă. Ori va trebui schimbat sistemul de punctaj. Nadal. sau o varietate mare a loviturilor. Toată lumea învaţă de la Federer. Cel mai rapid teren era. Nivelează şansele de a câştiga. Djokovic de fapt joacă acum ca un perete. Dar Nadal este un fost ucenic. De asta a devenit nr. Nadal e mai disciplinat şi munceşte mai mult. Tenisul lui a devenit primitiv. Acum 5 sau 7 ani. Unul are mai mult talent de la Dumnezeu. De aceea a început Federer să piardă acolo. 1 atunci când a devenit. ori trebuie să accelereze suprafeţele. Chiar şi la Wimbledon. la Miami. însă uzându-se mai puţin. nimănui nu i-a plăcut finala din Australia. încât toată lumea l-a urmat.

ci low-cost? Low-cost până în Dubai?! Anul ăsta am zburat la clasa economy.doar din turnee. dar măcar n-o să te strice banii. Printre ele. nu-mi văd prietenii. Într-un an. Am câştigat 428. eu ar trebui să fiu milionar până acum. Din care se scad 30% impozite. În condiţiile în care suntem plătiţi cum suntem plătiţi. ca acum. De la Londra la Dubai şi înapoi m-a costat 1200 Euro. Chiar dacă reuşesc să câştig 500. Dar ca o astfel de inițiativă să treacă. Contracte. Doar numele “Stakhovsky” n-o să-mi asigure traiul în ţara asta. Şi noi nu putem să cumpărăm bilete din timp.000$. Deseori. Câştigurile majorităţii jucătorilor sunt ridicol de mici. și inițiativa nu e corectă pentru toți dintre ei. Revenind la propunerile lui Nadal: după cum știm. Da. astea sunt pentru jucătorii din top 5 sau top 10. Să zicem că mă retrag la 32 de ani.000. Da. nu au fost auzite.000 Euro net până atunci. Mie-mi convine sistemul pe doi ani. trebuie să cumpărăm bilet în ziua plecării. Dar ţi-am spus deja ce cheltuieli am. Dar dacă nu zbori la clasa business. Dar când te uiţi la cifre. El a fost dezamăgit că ideile lui. turneele de Grand Slam le oferă jucătorilor procente ridicol de mici din încasările lor. utile pentru circuit în opinia lui. Marile branduri au înţeles că nu trebuie să-i plătească decât pe jucătorii mari. US Open direcționează spre premii abia . ceilalţi sunt gratis. numai pe bilete de avion am dat 85. Şi acelea sunt mult mai scumpe. Îmi protejează clasamentul. Nu merg la facultate. În legătură cu supărarea lui Nadal pe Federer… Nadal nu s-a supărat pe Federer. şi ideea potrivit căreia clasamentul să fie făcut pe 2 ani. poţi să-ţi iei maşină cu banii de pe un meci. De exemplu. asta-i clar. eu susţin această idee. nu pe un an. Dacă aduni aşa. sponsorizări. e nevoie s-o voteze toți jucătorii. am 170. dar îmi dedic întreaga viaţă acestui sport. Anul trecut.000 Euro cheltuieli. Am o familie. gândește-te că trebuie să trăiesc din banii ăştia tot restul vieţii.

. Practic. Nu pot să risc să zbor la clasa economic până acolo. Durează 24 de ore. ori că ești locul 70. jucătorii vor avea nevoie de doi ani ca să ajungă în top 100. dispare motivul pentru care îți dorești să intri în top 100. orice sport care se dă la TV. va suna indecent ca un jucător care pierde în primul tur al unui Slam să câștige 50-100. Până și al 100-lea jucător de fotbal ca valoare din Ucraina câștigă mai mult. atunci va face mai mult sens să te lupți să ajungi în top 100.4-6 la sută din profitul lor.000 de dolari. Dacă mergi la turnee cu un antrenor. Acum. dar cam atât a investit acel jucător în el ca să ajungă să joace acolo. nu e realistic să faci așa ceva. în acel sistem. tot aia e. Dacă te apuci și compari cu al 100-lea jucător de fotbal din lume.000 de dolari. sunt împotriva unui sistem de ranking pe doi ani. 20-30. Din 2004. atunci termini anul cu un mic plus de. ori că ești 200. Dacă Slam-urile fac concesii. Și vorbim despre cei mai buni 100 oameni care practică sportul ăsta din întreaga lume. o să vezi că salariile lor sunt incomparabil mai mari. Sigur. să zicem. da. Pentru că. Dacă Slam-urile vor începe să dea mai mult către jucători din profiturile lor. cu jucătorul de golf numărul 100. atunci. Numai să zbori spre Australia și e deja o realizare. Turneele ATP oferă cam 30 la sută din încasări drept premii. premiile s-au mărit mai mult din cauza inflației.

cu siguranță. În contextul acesta. Fratele tău. despre care mulți spun că ar fi mai talentat decât ești tu. Când joci cu el. Dar mai sunt și părinții noștri. E un colegiu foarte bun. . Dacă n-aș fi ajuns în top 100. oricum. Comunici des cu Federer? Da. apropo. e și o școală bună de tenis acolo. Victorie sau eșec. Și nu sunt tatăl lui – sunt fratele lui. va fi inginer. am auzit discuții despre jucători de tenis implicați în pariuri sportive. Benjamin Becker. Însă sunt și excepții.Nici eu nu stau prea bine cu banii. pentru că susține în mod deschis interesul de grup al jucătorilor. Când jucătorii vor să schimbe ceva. Și. Mă rog. nu de tine. Vrea să țină departe de el toată publicitatea negativă. Întotdeauna a jucat așa. Dacă schimbul încă nu s-a terminat până atunci. E ceva urât. poate că se câștigă bine din asta. Leonard. abordarea lui e prea pasivă. așa cum au făcut Isner. Nu ai avut suficient să-l susții și pe el din punct de vedere financiar? Leonard a început colegiul în SUA. constant. adversarul lui începe să aibă o șansă să facă punctul. Chiar și atunci când joacă împotriva unor jucători de top 10. dar depinde de el. ce ar fi urmat pentru mine? Să devin un instructor de tenis? Ce viață e aia? Să stai pe teren de la 8 dimineața la 8 seara pentru tot restul vieții mele. care au decis că e mai bine pentru el să meargă la colegiu. dacă aș avea copii acum. nu i-aș trimite niciodată să joace tenis. dar cam neutru pentru gusturile mele. Leonard și-a ales singur calea. nu cred că aș mai exista. Alexandr Dolgopolov joacă un tenis nebun anul acesta. Dar dacă banii proveniți din pariuri devin principala sursă de venit. ca să înțeleg. Și cum e? E o persoană foarte bună. pentru că ar putea să-i afecteze imaginea. Ca să treacă prin ce am trecut eu… Și ca să-ți spun adevărul. E prea elvețian. mare parte din evoluția jocului nu depinde de tine. dacă banii obținuți astfel le garantează progresul din punct de vedere sportiv. poate să înceapă să joace după absolvire. Aș fi irosit 10 ani din viață fără niciun câștig. îl respect mai mult pe Nadal. dar e o muncă de Sisif. Întotdeauna l-am susținut. Nu cred că e urât pentru jucătorii de sub top 100. poate cu excepția lui Federer. fratele lui Roddick e antrenor acolo. cu siguranță că e un lucru rău. Poți să-mi spui ce ar trebui să pariez la meciurile tale? Over sau under? (Râde puternic) Ce e aia “over sau under”? Zi-mi. Și. dacă nu era turneul câștigat la Zagreb. Blake. Însă. Dolgo joacă din două bucăți. La urma urmelor. Nici ei nu pot fi siguri că rezultatul unui meci cu Alexandr depinde în totalitate de ei. a renunțat la tenis. să joc cu amatorii? Sigur. Afară de cel moral.

Păi și atunci de ce nu îl îndepărtați pe Federer din funcția lui de președinte al Consiliului Jucătorilor? Federer nu vrea să vorbească în mod public despre anumite lucruri. oricum. . Și sunt pregătit să fiu de acord cu Rafa pe anumite planuri. Iar Rafa a fost de părere că acești trei reprezentanți nu i-au reprezentat pe jucători atât de bine precum ar fi trebuit. De fapt. Și asta pentru că. Consiliul nu decide nimic de capul lui. Dar acest Consiliu are trei reprezentanți în forul de conducere al ATP. Are rol consultativ. Și. atunci s-ar putea ca acest boicot să fie legat de numele lui. Nadal nu și-a dat demisia din cauza lui Federer. dacă apare un scandal imens legat de un eventual boicot al unui Grand Slam. într-o bună măsură.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->