Cele mai multe companii din Grecia vor intra în încetare de plăţi dacă Grecia, ţară în care au loc

duminică noi alegeri parlamentare anticipate, iese din zona euro, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P). În cazul în care Grecia nu-şi respectă promisiunile de austeritate, iar celelalte ţări din zona euro vor bloca ajutorul financiar, statul elen va ajunge în incapapcitatea de a mai face plăţi, inclusiv pensii şi salarii, şi va fi nevoit să părăsească zona euro. "Dacă Grecia ar părăsi zona euro şi ar reveni la drahmă, considerăm că cele mai multe companii elene care îşi desfăşoară majoritatea operaţiunilor pe piaţ locală vor intra în încetare de plăţi", a afirmat analistul S&P Paul Watters.Probabilitatea ca Grecia sa iasa din Zona Euro este de 33%, estimeaza Standard & Poor’s. "Redenominarea datoriei sub incidenţa legii elene ar declanşa o intrare automată în încetare de plăţi, potrivit criteriilor noastre. La fel şi incapacitatea de a achita datoriile în euro din câştigurile în monedă locală", notează S&P. (???????)
http://www.zf.ro/business-international/ce-se-va-intampla-cu-grecia-scenariile-de-dupa-alegerile-legislative-deduminica-9754115/

(ZIARUL FINANCIAR: 17 IUNIE 2012) Dacă com întrerupe relaţiile cu partenerii noştri, ei ne vor constrânge să părăsim zona euro, nu vom mai putea importa (...), acest lucru ar fi de zece ori mai grav", a declarat Antonis Samaras, liderul dreptei conservatoare grecesti. (ZIARUL FINANCIAR, 16 IUNIE 2012) Ultimul dintr-o serie, finalizat la începutul lui iunie de către Deutsche Bank, oferă detalii despre cum ar putea arăta perioada de risc înalt de după o încetare a efectuării plăţilor "încă de la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie": sesiuni extraordinare ale Parlamentului la sfârşitul săptămânii, control asupra fluxurilor de capital şi retragerilor depozitelor bancare, restabilirea rolului Băncii Greciei, emiterea unei monede devalorizată cu minimum 50%. (ZIARUL FINANCIAR 15 IUNIE 2012) În cel mai rău caz, „Grexit” ar putea provoca intrarea în incapacitate de plată ale unor guverne europene, panică în sistemul bancar, prăbuşirea pieţelor de creditare şi recesiuni economice severe, evenimente care ar putea împinge şi alte ţări să părăsească uniunea monetară. Criza Greciei, o criză globală Comerţul global şi legăturile financiare vor conduce la răspândirea crizei în întreaga lume. JPMorgan estimează că o reducere a creşterii economice în Europa cu 1% se va reflecta într-o încetinire a ritmului de creştere economică în restul lumii cu 0,7%. Ţările exportatoare, din Marea Britanie şi până în China, vor avea de suferit, iar Rusia, important producător de materii prime, va avea de suferit de pe urma scăderii preţului ţiţeiului. Analiştii BofA Merrill Lynch consideră că, în cazul in care Grecia ar iesi din zona euro la 1 ian 2013, produsul intern brut al regiunii euro se va contracta cu 4% în cadrul recesiunii economice care va urma, recesiune similară cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers în 2008.

La rândul ei Rusia va avea de suferit. 19% destinate ţărilor din Uniunea Europeană. 29 MAI 2012) http://www.5% din PIB-ul României(e clar ca daca Grecia iese din ZE. publicat pe 17 mai (trebuie sa ne uitam direct pe site-ul ala. OAO Sberbank. Costurile de finanţare ale altor ţări afectate de criză. dobânzile obligaţiunilor suverane cu scadenţa la 10 ani vor scade chiar şi la 1%. Cred ca este foarte important acest argument! (ADEVARUL FINANCIAR. estimează că economia Rusiei se va contracta cu 2. De cautat care este ponderea bancilor grecesti la noi si la bulgari si o explicatie la problema: Grecia iese. iar iesirea ei ii afecteaza si pe ei [?????]). China. În Germania.ro/financiar/business_extern/Iesirea_Greciei_din_zona_euro_ar_putea_afecta _chiar_si_economia_chinezeasca_0_709129225. Procentul exporturilor româneşti către Grecia reprezintă 3. au declarat economiştii e la China International Capital Corp. Iesirea Greciei din zona euro ar afecta economiile multor tari. Exporturile Chinei. Băncile greceşti au o prezenţă semnificativă în sistemul bancar al ambelor ţări. noi vom exporta mai putin=>PIB-ul nostru scade=>economia se duce in jos) de cautat site-ul unde se arata acest lucru-eurostat sau institutul de statistica. (probabil si Grecia este un importator important. precum Spania şi Portugalia. Capital Economics estimând că preţul ţiţeiului Brent va scădea la 95 dolari barilul (de cautat citatul in engleza din Capital Economics. ţară considerată de mulţi investitori drept un refugiu financiar din cauza economiei mult mai puternice şi a datoriei scăzute. vor creşte. cum ar fi: Romania. ce se intampla cu bancile din celelalte tari. Exporturile din Ungaria. ar fi o sursa bibliografica importanta). Croatia. Rusia (Dincolo de zona euro.1% iar băncile ar putea pierde 95 de miliarde de dolari în cel mai rău caz. economist-şef pe pieţele emergente la Capital Economics Ltd. Ungaria. ca sa citam o sursa relevanta). Bulgaria şi România sunt ţările „din prima linie a frontului”.adevarul. comparat cu o creştere de 10% în cazul în care Grecia va rămâne în uniunea monetară. au scăzut surprinzător în aprilie.Cursul euro va scădea sub 1.html .20 dolari iar indicele bancar Stoxx 600 va scădea de la 123 de puncte în prezent la sub 110 puncte. principala bancă rusească. Acestea s-ar putea contracta cu 3. conform lui Neil Shearing. Slovacia şi Cehia către zona euro reprezintă 40% din PIB-ul lor. Bulgaria.9% în acest an în cazul în care Grecia va părăsi zona euro. conform raportului BofA Merrill Lynch.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful