Lufta e Trojes

Ne mitologjine greke, Lufta e Trojës u zhvillua kundër qytetit të Trojës nga Akejnt (grekët), pasi Paridi (Princi Trojës) mori Helenen nga Menelau bashkëshorti i saj, mbreti i Spartes. Lufta është ndër ngjarjet më të rëndësishme në mitologjin greke dhe është transmetuar në shumë vepra të letërsisë greke, duke përfshirë "Iliadën" dhe "Odisenë" nga Homeri. Iliada lidhet me një pjesë të vitit të rrethimit të Trojës, ndërsa Odisea përshkruan udhëtimin e Odiseut në shtëpi njërit nga udhëheqësit e fundit të Akejve. Pjesë të tjera të luftës, u tha në një cikël të poemave epike, e cila ka mbijetuar vetëm sipas nevojës së bimës. Episode nga lufta siguruar materiale për tragjedinë greke dhe vepra të tjera të letërsisë greke, dhe për poetët romakë si Virxhil dhe Ovid. Luftës origjinën nga një sherr mes perëndesha Athena, Hera, Aphrodite e artë, pas Eris, perëndeshë e grindje dhe mosmarrëveshje, u dha atyre një mollë, të njohur ndonjëherë si molla e përçarjes, e shënuar "për fairest." Zeus dërguar perëndesha në Paris, i cili gjykohet se Afërditë, si fairest ", duhet të marrë mollë. Në shkëmbim, Afërditë bërë Helen, më të bukur e të gjitha grave dhe gruaja e Menelaus, bie në dashuri me Paridin, i cili mori e saj të Trojës. Agamemnonit, mbreti i Mycenae dhe vëllai i Menelaus Helen për burrin, çuan në ekspeditë e trupave Achaean të Trojës dhe rrethuar qytetit për dhjetë vjet për shkak të fyerjes në Paris. Pas vdekjes së heronjve të shumta, duke përfshirë Akilit Achaeans dhe Ajax, dhe Hector Trojans dhe Paris, qyteti ra në hile të kali trojan. Akejt vrane Trojanet (me përjashtim të disa grave dhe fëmijëve të cilët kanë mbajtur ose shitur si skllevër) dhe përdhosur , duke fituar zemërim zotat ". Pak e Achaeans kthyer të sigurtë në shtëpitë e tyre dhe shumë koloni e themeluar në brigjet e largët. Romakëve më vonë origjinën e tyre për të gjurmuar Enea, një nga Trojans, i cili thuhet të ketë udhëhequr Trojanët gjallë në Italinë moderne.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful