PANDUAN PERPUSTAKAAN

PUSAT SUMBER UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA KAMPUS BANDARAYA MELAKA

Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka

MAKLUMAT AM Pengenalan

Pusat Sumber UiTM Kampus Bandaraya Melaka terletak di tingkat 1 dan tingkat 12 Bangunan Graha Jaya , Jalan Hang Tuah, Melaka. Pusat Sumber Tingkat 12 mula beroperasi sepenuhnya pada Januari 2007. Manakala Pusat Sumber tingkat 1 mula beroperasi pada Ogos 2007. Penubuhan Pusat Sumber ini adalah untuk menyokong dan mendokong program pembelajaran dan pengajaran di UiTM Kampus Bandaraya Melaka. Pusat Sumber ini mampu menyediakan tempat duduk bagi 530 orang pengguna pada satu masa. Koleksi bahan rujukan yang disediakan adalah bertepatan dengan subjek-subjek yang ditawarkan oleh Fakulti: Fakulti Pengurusan Perniagaan Fakulti Perakaunan Fakulti Pendidikan Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi Fakulti Teknologi Maklumat & Sains Kuantitatif Fakulti Undang-Undang Pusat Pemikiran & Kefahaman Islam

Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka

Objektif Menjadikan Perpustakaan UiTM Kampus Melaka sebagai sebuah pusat maklumat yang cemerlang dari aspek perkhidmatan dan kepelbagaian koleksi yang mantap. pendidikan. berilmu. Visi Menjadi pusat maklumat yang cemerlang bagi mewujudkan masyarakat UiTM yang berbudaya ilmu dan kaya maklumat. pendidikan yang berterusan serta peningkatan dalam kerjaya. penempatan bahan dan peralatan. pengajaran. Menyokong semua program pembelajaran.Misi Beriltizam menyediakan dan membantu masyarakat UiTM supaya berbudaya ilmu dan kaya maklumat melalui pembacaan. Berusaha menjadikan Perpustakaan UiTM Kampus Melaka sebagai perpustakaan maya dan elektronik yang mantap serta meningkatkan pengurusan dan perkhidmatan . Berusaha mewujudkan masyarakat UiTM yang bermaklumat. staf. beretika tinggi. penyelidikan dan pembangunan ilmu di UiTM dengan menyediakan dan memaksimumkan penggunaan pelbagai jenis bahan perpustakaan dan kemudahan teknologi maklumat. pembelajaran dan penyelidikan. berbudaya membaca dan membudayakan penyelidikan melalui penyediaan bahan sumber dan peralatan yang sesuai. mempunyai pelbagai kemahiran. terkini dan mencukupi. Menyediakan ruang untuk keselesaan pelanggan. penyelidikan dan penggunaan bahan serta peralatan dengan mengadakan persekitaran yang selesa dan mesra. sesuai dengan suasana pengajaran. proaktif dan semangat berpasukan melalui latihan. Mewujudkan tenaga kerja yang terlatih. Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

WAKTU PERKHIDMATAN PUSAT SUMBER Pusat Sumber Tingkat 1 Dan Tingkat 12 (Semasa Semester) Isnin – Jumaat Sabtu / Ahad : : 8:30 pagi Tutup - 4:45 petang Pusat Sumber Tingkat 1 ( Minggu Peperiksaan ) Isnin – Jumaat Sabtu / Ahad : : 8:30 pagi - 9:45 malam 2:45 petang 10.15 pagi - Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

00 RM 50.00 Tiada Tiada Tiada RM 100.00 Tiada Kakitangan Bukan Akademik Sepenuh Masa Kontrak Sambilan Sementara Jurulatih Sepenuh Masa Kontrak Sambilan Sementara Pelajar Sepenuh Masa /PJJ/FLP/KLK/Sarjana/Phd Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .00 RM 100.00 Tiada RM 100.00 RM 100.00 RM 50.KEAHLIAN & PENDAFTARAN Bayaran Cagaran Mengikut Jawatan Kategori Jawatan Kakitangan Akademik Deskripsi Jawatan Sepenuh Masa Kontrak Sambilan Sementara Pemeriksa Luar Bayaran Cagaran Tiada Tiada RM 100.

alamat .Carta Alir Panduan Pendaftaran Keahlian Perpustakaan Mula Isi Kad Pendaftaran Keahlian dengan menulis butiran spt nama. kod kursus dll (serta gambar ukuran pasport) Serah Kad Pendaftaran dikaunter UPPK Pelajar boleh meminjam buku dalam tempoh satu minggu selepas menyerahkan kad pendaftaran ( bergantung kepada jumlah pelajar yang mendaftar) Tamat Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . no pelajar .

Nama . no pelajar serta tandatangan di dalam buku rekod penamatan keahlian Ya Tidak Jika ada denda perlulah membuat bayaran terlebih dahulu Terima borang clearance yang telah ditandatangani dan dicop oleh petugas kaunter Tamat Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .Carta Alir Panduan Pembatalan Keahlian Perpustakaan Mula Bawa borang clearance yang telah siap diisi dengan lengkap Serah borang kepada petugas kaunter untuk tujuan semakan Isi butiran spt.

Bayaran gantian mengikut Harga Buku dan Harga Proses sebanyak RM 20. Keahlian kakitangan /pelajar akan dilucutkan sekiranya seseorang itu telah tamat atau ditamatkan tempoh perkhidmatan / pengajian dari UiTM Pelajar dikehendaki mengisi Kad Pendaftaran Keahlian Perpustakaan berserta dengan 2 keping gambar berukuran 2x3cm ( saiz lesen memandu ) Denda Lewat Denda akan dikenakan kepada setiap buku yang lewat dipulangkan * Denda lewat pemulangan buku 20 sen sehari Buku Hilang Laporkan segera kehilangan buku di Kaunter Perkhidmataan Pelanggan . sambilan dan kontrak bayaran cagaran akan dikenakan. Bagi kakitangan sementara.Pendaftaran Keahlian Keahlian Perpustakaan terbuka kepada semua pelajar dan kakitangan Universiti Teknologi MARA.00 + denda Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Carta Alir Panduan Pembayaran Denda Lewat Pemulangan Buku Mula Hantar buku lewat tarikh pemulangan Tulis butiran spt. tarikh dan jumlah denda dalam buku daftar kutipan denda Bayar jumlah denda di kaunter dan terima resit denda TAMAT Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .nama .

Carta Alir Panduan Laporan Buku Hilang Mula Pastikan buku yang dipinjam hilang dan buat laporan dikaunter dengan segera Isi Borang Laporan Buku Hilang Tempoh mencari buku akan diberikan selama 2 minggu Ya Tidak Buat Bayaran gantian buku Hantar buku yang dipinjam serta bayar denda ( Sekiranya ada ) TAMAT Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

dsb. Bahan Terbitan Bersiri Bahan-bahan terbitan bersiri seperti akhbar.Koleksi Bahan Bahan Rujukan Bahan rujukan perpustakaan termasuklah ensiklopedia. jumlah dan kategori pengguna yang telah ditetapkan . Bahan-bahan ini tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar dari perpustakaan tanpa kebenaran. Koleksi ini hanya untuk rujukan sahaja. tesaurus. kamus. almanak. direktori. yang dilanggan oleh perpustakaan. atlas. Bahan Rujukan Umum Rujukan UMUM meliputi dari pelbagai bidang perkara selain rujukan dan yang tidak dikategorikan dalam kategori bahan akses tertutup . Bahan-bahan dari koleksi ini boleh dipinjam mengikut tempoh . buku istilah. jurnal tempatan dan luar negeri. majalah . Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . buku tahunan.

dan World Magazine. Koleksi ini adalah Koleksi terhad dan tidak dibenarkan untuk difotostat. Thesis and Dissertations Abstracts. Ijazah Sarjana muda. Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . “On-Line Database” Selain koleksi bahan seperti di atas. dan pelbagai jenis pita audio dan video juga terdapat di perpustakaan. perpustakaan juga melanggan kepada beberapa pangkalan data atas talian seperti Academic Search. Koleksi Tesis / Projek Pelajar Perpustakaan juga menyimpan bahan-bahan seperti Tesis dan Projek Pelajar yang membawa kepada anugerah akademik seperti Diploma.Bahan Bukan Bercetak Selain bahan bercetak. koleksi seperti cakera padat. indeks dan teks penuh bahan dari berpuluh ribu judul jurnal. Ini adalah hasil penyelidikan dan kajian daripada pelajar – pelajar peringkat diploma dan ijazah. Capaian boleh dibuat melalui mana-mana terminal komputer dalam perpustakaan. Business Source Premier. Pangkalan-pangkalan data ini mengandungi abstrak. disertasi dan tesis. Sports Discuss.

Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . akan dijilid dan disusun di rak yang berasingan dan ditempatkan di Pusat Sumber Tingkat 12. Koleksi Majalah Pusat Sumber mempunyai pilihan majalah yang banyak dari majalah popular hingga kepada subjek yang khusus.Koleksi Kertas Soalan Digital Perpustakaan juga menyimpan koleksi kertas – kertas soalan di peringkat Diploma dan Ijazah untuk semua kursus yang ditawarkan di UiTM. Koleksi ini boleh didapati melalui laman web PTAR ianya mengikut tahun peperiksaan / semester bermula dari tahun 1996 . Koleksi Majalah Berjilid Majalah yang isunya telah lengkap.sehingga tahun yang terkini . Naskah yang terkini dipamerkan di rak dan terbitan kebelakangan boleh diperolehi atas permintaan.

berita-berita Malaysia. perkhidmatan berita antarabangsa dan badan-badan kerajaan dan kajiselidik.Koleksi Akhbar Koleksi akhbar adalah merupakan akhbar – akhbar terbitan harian yang dilanggan oleh pihak Pusat Sumber dan ditempatkan di Ruang Bacaan yang disediakan. Kandungannya disusun daripada perkhidmatan-perkidmatan wayar Bernama. statistik laporanlaporan industri . termasuklah data mengenai tokoh-tokoh Malaysia dalam satu pangkalan data maklumat online. Bagi koleksi yang terdahulu sila dapatkan dari Kaunter Pusat Sumber Tingkat 12. Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . laporan-laporan industri. Bernama Info ( BLIS ) Pangkalan data atas talian mengenai berita-berita Malaysia.

Selain itu. Katalog Perpustakaan ( OPAC ) Katalog perpustakaan adalah kunci kepada bahan-bahan yang disimpan di perpustakaan. Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . Sistem ini mengkelaskan bahan-bahan mengikut tajuk perkara yang tertentu. Ia merupakan panduan penting kepada pengguna dalam usaha untuk mendapatkan maklumat di perpustakaan. data koleksi perpustakaan juga boleh diakses menggunakan Online Public Access Catalog (OPAC) dimana ia lebih memudahkan pencarian bahan. Katalog memberi maklumat mengenai bahan yang ada di perpustakaan dan di mana bahan tersebut boleh diperolehi.Pengkelasan Bahan Sistem Pengkelasan yang digunakan ialah Sistem Library of Congress Subject Headings.

Kelayakan Pinjaman Pelajar Sepenuh Masa Jumlah Pinjaman 8 Kelayakan Pinjaman 2 Jam Tempoh Pinjaman 14 Hari Bayaran Cagaran Tiada Pelajar Separuh Masa Jumlah Pinjaman Biasa 8 Kelayakan Pinjaman KBR 2 Jam Tempoh Pinjaman Bayaran Cagaran 14 Hari Tiada * Denda lewat pemulangan buku 20 sen sehari Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Kakitangan Akademik Jumlah Pinjaman Biasa Sepenuh Masa Kontrak 12 Sementara 4 Sambilan 4 Kakitangan Bukan Akademik 20 Kelayakan Pinjaman KBR 2 Jam 2 Jam 2 Jam 2 Jam Tempoh Pinjaman 29 Hari 29 Hari 29 Hari 29 Hari Bayaran Cagaran Tiada RM 100 RM 50 RM 100 Jumlah Pinjaman Biasa Sepenuh Masa Kontrak 4 Sementara 2 Sambilan 2 8 Kelayakan Pinjaman KBR 2 Jam 2 Jam 2 Jam 2 Jam Tempoh Pinjaman 29 Hari 29 Hari 29 Hari 29 Hari Bayaran Cagaran Tiada RM 100 RM 50 RM 100 Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

50 / sehelai Peraturan Penggunaan Sila daftarkan nama sebagai pengguna yang sah di Kaunter Perkhidmatan. Pangkalan Data Dalam Talian . Pengguna yang menyalahgunakan perkakasan / perkhidmatan seperti ‘chatting’ / ‘pornographic’ akan dibatalkan penggunaan dengan serta merta.Perkhidmatan ICT Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka menyediakan Perkhidmatan Teknologi Maklumat dalam bentuk Internet . pantas dan terkini . CD-Rom dan “ Data Processing” bagi membantu pengguna membuat pencarian maklumat yang lebih tepat . Jenis JenisPerkhidmatan Perkhidmatan Antara perkhidmatan yang ditawarkan di Unit ini adalah : Perkhidmatan Pencarian Bahan Melalui Internet / On Line Database Perkhidmatan Pencarian Bahan Melalui Koleksi CD / CD-Rom’s Perkhidmatan Image Scanning Perkhidmatan Cetakan Perkhidmatan “Word Processing” Caj Perkhidmatan Caj perkhidmatan adalah dikenakan bagi perkhidmatan Caj Cetakan Hitam/Putih Caj Cetakan Berwarna : 10 sen / sehelai : RM 1. Satu PC hanya untuk seorang pengguna selama dua jam pada satu-satu masa Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Carta Alir Panduan Pendaftaran Perkhidmatan ICT Mula Serah kad matrik dan kad CLIS kepada petugas kaunter ( Kad ini diletakkan di setiap PC) Merekod penggunaan komputer menggunakan sistem CLIS Pelajar menggunakan Komputer mengikut no seperti yang tertera di Kad CLIS Terima semula kad matrik selepas menggunakan komputer TAMAT Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Provided the information. information on 60.umi. Emerald Fulltext http://www. computers.emerraldinsight.Pangkalan Data Dalam Talian 1. human resources. User Id ØRTQKSDSHG ØNJS6MW4T8 33HC647CND Password welcome welcome welcome 2. Allow instant access to the latest research and global thinking.) Emerald publishes the world’s widest range of management and library & information services journals. as well as a strong specialist range of engineering. Also. UMI Proquest http://www. and more. finance. User Id uitm Password mawar08 cendana08 Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . marketing. applied science and technology journals.com/proquest Search 1000 premier worldwide business periodicals for information on advertising. economics.com/Insight/ Coverage: Number of Journal Titles: 100 Full Text ( 1994 . ideas and the opportunity to gain insight into management topics.000+ companies. taxation.

academicians. Company employing the internet as its delivery medium.lawnet.3. COMPENDEX for journal abstract and links to full text. Operated since 1997 and one of the first on-line publishers in Southe.com The CLJ Legal Network is an independent fully Malaysian owned. low cost and efficient solution for users through direct networking and for quick and easy access to a continuously expanding database without time and geographical.com. These laws include the Acts of Parliament.engineeringvillage2. legal pub. CLJ-Law http://www. LawNet http://www. WEBSITE ABSTRACTS for evaluated websites in all areas of engineering and U.my/ LawNet is Malaysia's Virtual Law Library.East Asia.S PATENT OFFICE for patent information.cljlaw. It delivers the most convenient. Engineering Village2 (Abstract) http://www. User Id maralib1 Password bimb123 Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . Username utmshah Password utmshah 4. Username : uitmmelaka / Password : bersiri6 5. It is comprehensive and easy to use and is catered for practising lawyers. legal advisors. It is a web site which includes a database of updated Malaysian laws. law students as well as people who have a daily need to refer to Malaysian laws.org /controller/servlet Includes 3 independently searchable databases.

cambridge.50 RM22.view article (Newbase) .com BLIS is an electronic library providing news and information on Malaysia. Each module is a rich archive of thousands of news reports and data files on special interest issues. It is a one-stop research and library portal offering the most comprehensive and credible information on Malaysia's markets.org Coverage: political science & politics and international organization User Name uitmmelaka Password Faridah 7.view full articles (Factfiles) .00 RM0.view full article (InfoMy) . countries and Malaysian States.6. Cambrigde http://journals.30 . industries and personalities.BLIS (Bernama Library and Infolink Service) http://blis. NSTP E-Media This site provide you news articles from The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad [NSTP] group of publication (Newbase) and in information compiled by NSTP research team (Factfiles) on companies listed under Bursa Malaysia.50 RM6.bernama. The information in BLIS is contained in several modules.Piting paper per sheet Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . economy. Please refer to the Newbase and Factfiles product descriptions for more information SERVICE CHARGE RM1. 8. personalities.

com/itweb-uitm_mlk Malaysia GVRL (Gale Virtual Reference Library) Consortium Thomson Learning. and ethnic studies.jsp 11. training. engineering.80. computer sciences. humanities. provides tailored education.20.9. reference and assessment solutions to organization and higher education institutions. education.251/equip/custom/home. language and linguistics.com/login. • • • • • • • Business Source Premier Regional Business News ERIC Econlit World Magazine Bank Euromonitor Global Market Information Database Password shahalam User id S679Ø72Ø Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . E-Book http://infotrac.epnet.asp Academic Search Premier Provides full text for nearly 3. OPAC (Online Public Access Catalog) http://10. Ebscohost http://search. arts & literature. Password : virtual 10.galegroup.300 scholarly publications covering academic areas of study including social sciences. medical sciences.

13.0 meets the needs of new starters and power users alike.Business & Management. The datastream Advance embedded browser enables integration with other Thomson Financial internet product and usage guidance and support from our own extranet site. Advance 4.0 delivers an enhanced up to date and fully integrated browser based series lookup using the Datastream Navigator Semua pangkalan data di atas boleh juga diakses melalui http://library. The Advance for Office addins seamlessly integrates the power and range of Datastream data with Excel.com Datastream Advance brings Datastream’s unrivalled financial databases to your Windows desktop through a fully-featured interface and a powerful set of add-ins that enable integration with your MS Office applications.Datastream http://www. Combining easy to use pre-formatted graphics and report templates with truly flexible charting functionality.datastream.sciencedirect. Mathematics & Computer Science User id librarymelaka perpustakaanuitm Password library library 14.ScienceDirect (ElsevierPublications) http://www.com/ Coverage: Engineering & Technology. Sciences. And now Advance 4.edu. Word and Power-Point.uitm.my Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Perkhidmatan “Scanner” Perkhidmatan “Scanner” disediakan Di Pusat Sumber aras 12 . pengguna hanya perlu menyerahkan kad matrik kepada pegawai yang bertugas diKaunter Unit Perkhidmatan Pelanggan Tingkat 1 untuk mendapatkan kunci.barang yang disimpan.00 / 100 helaian. perkhidmatan ini disediakan secara layan diri dan percuma. Perkhidmatan “Loker” Perkhidmatan “Loker” berkunci disediakan bagi kemudahan pengguna Pusat Sumber . Bagi Pengguna Pusat Sumber Tingkat 12 Kemudahan Perkhidmatan “Loker” tidak berkunci juga disediakan. Pihak Pusat Sumber tidak akan bertanggungjawab diatas kehilangan barang.Perkhidmatan Lain Yang Disediakan Perkhidmatan Fotostat / Cetakan Perkhidmatan fotostat/cetakan dengan menggunakan Kad Pra-Bayar yang boleh didapati dari kaunter Perkhidmatan Pusat Sumber Tingkat 12 dengan harga RM 10. Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Perkara .PERATURAN AM PERPUSTAKAAN Pelajar perlu mematuhi peraturan perpustakaan semasa menggunakan perkhidmatan di perpustakaan. Ini adalah untuk mewujudkan suasana selesa kepada semua pengguna.perkara yang dilarang ialah : ™ Bercakap dengan kuat dan membuat bising ™Makan. minum dan merokok didalam perpustakaan ™Menggunakan telefon bimbit ™Membuang sampah dimerata-rata tempat ™Membawa keluar buku tampa pinjaman ( curi ) ™Memotong / mengoyakkan mukasurat buku ™Memggunakan kad matrik pelajar lain untuk pinjaman bahan Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka .

Agama Kajian Persejarahan Sejarah (Am) & Sejarah Eropah Sejarah: Amerika Geografi .Sistem Pengkelasan Sistem Pengkelasan Bahan Perpustakaan Bahan-bahan Perpustakaan dikelaskan mengikut bidang perkara berdasarkan Sistem Pengkelasan Library of Congress. Antropologi. Rekreasi Sains Sosial (Am) Sains Politik Undang-undang Pendidikan Muzik Kesenian Bahasa & Kesusasteraan Bahasa Inggeris Kesusasteraan Inggeris Sains (Am) Matematik Fizik Kimia Perubatan Pertanian Teknologi Sains Ketenteraan Sains Ketenteraan Laut Bibliografi . Psikologi. Sistem ini menggunakan abjad dan nombor bagi memberi nombor panggilan kepada setiap bahan. Sumber Maklumat Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . Sains Perpustakaan. Ringkasan sistem pengkelasan ini adalah seperti berikut : A B C D E-F G H J K L M N P PE PR Q QA QC QD R S T U V Z Karya-karya Am Falsafah.

Aziz Pustakawan UiTM Kampus Bandaraya Melaka Tel : 06 – 2857164 Kaunter Perkhidmatan Pusat Sumber Tingkat 1 Pn. Rabia Bte Abu Bakar Tel : 06 – 2857082 Pusat Sumber Kampus Bandaraya Melaka . Abdul Ali Pn.Siti Haidah Md.H.Samra Bte Ahmad Pn. Noorailin Bte Miskan Cik Lily Aznira Bte Omar Tel : 06 – 2857165 Kaunter Perkhidmatan Pusat Sumber Tingkat 12 En. Noraidah Bte K.Keterangan Lanjut Boleh Berhubung Menerusi Pn. Mohd Jefary Bin Jantan Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful