In primul rand, in functie de relief si tipul de sol se alege directia randurilor.

Pe terenurile in panta predispuse la eroziune se alege plantarea in triunghi, cu varful corespunzator celui mai inalt punct al terenului, si astfel incat pomii randurilor cu sot sa fie plantati la jumatatea distantei dintre pomii randurilor fara sot. Se obtine astfel o plantatie in mozaic, specifica combaterii eroziunii. Pe terenurile plane, care nu prezinta probleme, directia randurilor se va alege astfel incat plantele sa beneficieze de cat mai mult soare, catina fiind pretentioasa din acest punct de vedere. Forma plantatiei va fi dreptunghiulara sau patrata, dar nu este o regula. O ultima observatie: pe terenurile excesiv nisipoase, cu tendinta de desertificare, catina se planteaza in copci la 20-30 cm adancime. In functie de tipul de plantatie, intensiv sau clasic, catina se poate conduce sub forma aplatizata sau sub forma globuloasa. Conducerea sub forma aplatizata, cu si fara trunchi, este in general caracteristica tipurilor de plantatii intensive. Distantele de plantare sunt 2,8-3 m intre randuri si 2 m pe rand. Prin dirijarea sub aceasta forma a coroanelor se realizeaza o serie de avantaje de ordin agrotehnic, legate de mecanizarea de intretinere a solului, de combatere a bolilor si daunatorilor, usurand executarea unor lucrari de taiere si recoltare. Conducerea aplatizata a coroanei satisface in mare masura cerinta de lumina a catinei. Conducerea globuloasaa tufelor se practica in plantatiile clasice, unde distantele de plantare sunt 3,5/2 – 2,5 m, sau la plantele isolate, aceasta fiind de fapt forma naturala a catinei. (Lenuta Chira) Intretinerea solului

Pentru a asigura conditii bune de crestere si dezvoltare a radacinilor si a inlatura orice concurenta, solul, in plantatiile de catina, se mentine obligatoriu ca ogor negru. Exceptii se pot face in primul an si eventual in anul 2 de la plantare, cand pe mijlocul intervalului este posibila cultivarea plantelor de talie mica, ce nu concureaza catina si permit executarea mecanizata a lucrarilor. Inierbarea intervalelor este indicata si pentru usurarea culesului, a taierilor, efectuarii diferitelor lucrari, mai ales in zonele cu precipitatii frecvente, unde mocirlirea ar putea crea probleme. In plantatiile unde catina are si rolul de a preveni sau combate eroziunea solului, intervalul dintre randuri se poate mentine inierbat, iar terenul pe directia randurilor se lucreaza ca ogor negru (similar plantatiilor viticole). Solul se poate inierba si pastra ca atare si pe terenurile plane si umede cu exces temporar de apa cu conditia ca in perioadele secetoase iarba sa fie cosita des iar in jurul plantelor sa se lucreze ca ogor negru. Daca spatiul dintre randuri permite, toate lucrarile solului se pot face mecanizat cu combinatorul.

Ramurile de semischelet se raresc la 15 cm una de alta si se scurteaza la 30 cm. O parte din formatiunile de rod se elimina de la baza. pana la inaltimea de 1. rodul se dirijeaza spre periferia coroanei. fructele mici si aglomerate. dar partial se poate executa si in perioada maturarii fructelor cand recoltarea se face prin detasarea ramurilor de rod. urmarindu-se ca rodul sa se gaseasca cat mai la periferia coroanei. Taierea de fructificare se efectueaza toamna sau primavara. Se indeparteaza axul la 35-40 cm inaltime. Recoltarea si valorificarea catinei albe Operatiunea cea mai dificila este recoltarea. in anii 2 si 3. care va inlocui formatiunea de rod care a fructificat anul precedent. Tufele dese cu spini lungi si puternici. precum si intinerirea lor. Concomitent cu imbracarea corecta a axului cu ramuri de schelet. fie prin taieri fie prin palisare. cresterile anuale de prelungire se scurteaza cu 1/3. Pe masura ce plantele avanseaza in varsta.6-1. Ramurile de schelet se pot dirija pe sarmele spalierului.7 m considerata ca potrivita pentru executarea manuala a lucrarilor de taiere si recoltare. din cresterile rezultate se aleg ramurile de schelet care sunt orientate pe directia randului.Taierile de formare si fructificare Taierea de formare incepe o data cu plantarea sau imediat dupa plantare si se executa diferentiat in functie de tipul de coroana ce urmeaza sa se proiecteze. Anual se raresc formatiunilor de rod la distanta de 10-12 cm in zonele mai putin luminate si de 6-7 cm catre periferia coroanei. Din lastarii care se formeaza pe cepi. la care se si proiecteaza primul etaj. iar o alta parte se taie in cepi de 1-1. prinderea lor puternica de ramuri precum si pedunculul scurt sunt principalele cauze care ingreuneaza recoltarea. Taierea de fructificare este orientata mai mult asupra ramurilor care rodesc.8 m. Aceasta operatiune de inlocuire alternativa se repeta dupa aceleasi principii an de an. prin taiere. La inceput rodul este concentrat pe ax si la baza ramurilor de schelet. cu deosebirea ca distantele dintre ramurile de semischelet este de 12-15 cm si sunt preferate acelea care au o pozitie bilaterala alterna. Catina intra pe rod in anul 2. se elege cel mai viguros si cel mai bine plasat. in functie de vigurozitatea cresterilor. Atat ramurile cat si axul se scurteaza cu 1/2 sau 1/3. . De asemenea. In anii 2 si 3 se urmareste garnisirea axului din 30 in 30 cm cu ramuri de schelet.6-1. pana la inaltimea de 1. In continuare. 3 sau 4 de la plantare. In scopul obtinerii unei garnisiri bune cu ramuri de schelet si semischelet. taierea de formare consta in alegerea axului si a 3-5 ramuri laterale cat mai bine asezate pe ax. Se aleg 2 ramuri de schelet ce au pozitii in directia randului. Pentru obtinerea de coroane aplatizate taierea de formare incepe tot de la plantare.5 cm. Pentru formele de coroana globuloasa sau usor turtite. taierea urmareste repratizarea uniforma a ramurilor de rod. se executa aceeasi operatie si pe ramurile de schelet.

asa cum este si carotina. etc. ulcer gastric si duodenal. care se bazeaza pe folosirea unor instrumente ajutatoare ca piepteni de metal cu dinti lungi. iar o parte din ele crapa in momentul recoltarii. Deoarece fructele de catina sunt perisabile. Se mai practica sistemul de detasare a ramurilor cu rod si recoltarea ulterioara a fructelor. Principalele soiuri de catina alba cultivate in Romania . fructele sunt supramaturate. Cu ajutorul acestor instrumente randamentul creste simtitor. circulatorii sau hepatice. in schimb randamentul este scazut. si deci sunt acumulate majoritatea substantelor active. depozitarea lor trebuie sa se faca in ambalaje mici. brevetat de profesoara Nicole-Livia Atudosiei. Fructele de catina se pot valorifica sub forma de suc. reumatism. si 20-22 kg pe zi de pe ramuri detasate. Pentru obtinerea de suc de fructe de catina in scopuri industriale. carlige. greble. calmanta. scad in greutate. Fructele culese manuale sunt curate. Culesul se va efectua in momentul in care fructele ajung la greutate maxima. precum si instalatii fixe unde ramurile cu fructe detasate sunt fragmentate. Trebuie acordata mare atentie la manipularea. nectar.Momentul optim de recoltare se stabileste in functie de modul de valorificare a fructelor. precum si in afectiunile neuroendocrinologice. un muncitor ajungand sa recolteze 15-16 kg pe zi direct din tufa. Dupa aceasta data. culesul se efectueaza din a doua jumatate a lunii august pana la jumatatea lunii octombrie. Uleiul de catina obtinut din aceste fructe este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: alcoolism. Nenumarate utilizari ale catinei albe Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie. anemie. Are o actiune reconfortanta. Dinfructele de catina se pot obtine nenumarate preparate cu efecte benefice asupra organismului. Calendaristic. si medaliat in anul 2002 la Salonul Inventiilor de la Geneva. iar transportul in ladite ce nu depasesc cantitatea de 4 kg. se zdrobesc. Recoltarea manuala se face prin desprinderea bob cu bob direct de pe tufa. Un muncitor poate culege 5-10 kg pe zi. atunci cand fructula atins greutatea maxima si continutul sau in substante active este maxim. s-a recurs la instalatii mobile de presare a fructelor direct de pe tufa. cu efecte usor narcotice. marmelada. In stare proaspata ele se pot pastra timp de 3-4 saptamani in depozite frigorifice la temperatura de 0 °C. un amestec de fructe de catina si morcov. etc. gem. Se folosesc si sisteme mai practice de recoltare. de la Universitatea Bioterra. transportul si depozitarea fructelor. sirop. alergii. zdrobite si presate. iar planta nu este deloc afectata prin taierea formatiunilor de rod. esalonat. mai ales in faza de maturitate deplina.

cu spini rari dar puternici.5 g. in primul an de rod. Planta este viguroasa. de culoare portocalie. documente. Pe lemnul batran fructifica pe formatiuni scurte.Serpeni 11: are fructe foarte mari. se obtin in medie 8-10 kg de fructe/planta. dispuse sub forma de manson. aproape rotund. Cresterile de 1-2 ani au culoarea gri deschis. Tufa este foarte viguroasa si mult ramificata. cresc plantele cu fructe portocalii. . cu peduncul scurt de 2 mm. Un specific al soiului se datoreaza taliei mici. rotunde si mijlocii ca marime Pentru un proiect complet si plan de afacere contactati la marian_morosan@yahoo. rotund. Productia este medie. Delta 1: de asemenea cu fructe mari. cu productie de pana la 22 t/ha. lungi. si are fructele aglomerate. cu mari aglomerari de fructe. de marime mijlocie spre mica.5 m. plan afacere. Culoarea ramurilor este gri in primii 2 ani. Intra pe rod destul de tarziu. si se pot recolta 6-7 kg/planta. Rodeste abundent si constant 8-10 kg/planta. In flora spontana. de 4-6 kg/planta. Nu prezinta spini. in medie de 0. nu depaseste 1. cu nuante de maro pe partea umbrita.8 m in inaltime. Tufa este viguroasa. drepte. cu peduncul lung de 3-4 mm. Este un soi precoce si foarte productiv. de culoare gri deschis. uniforma pe toata suprafata. inclusiv accesarea fondurilor europene pentru infiintarea plantatiei (date. Delta 3: un soi rar cu cresteri viguroase si tendinta de a forma trunchi. etc). Tufa este potrivit de viguroasa. cu cresteri puternice. Murgesti 1: are un fruct frumos de marime mijlocie. Dupa jumatatea lunii octombrie recoltarea se poate face prin scuturare. Are fructe rotunde portocalii. lucios. de culoare portocalie. la aceeasi adresa de mail. Maracineni 1: fructul de marime mijlocie. prevazute cu spini mari. cu spinii lungi si rigizi.com sau Puteti comanda CD cu informatii complete. fise. de culoare portocalie deschis. care permite plantarea la distante de 3/1. de culoare galben intens. aerisita si rodeste aproape de baza. usor alungite. ceea ce usureaza recoltarea manuala. de forma ovala sau cilindrica. ceea ce ingreuneaza recoltarea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful