TUMORILE OSOASE

Sunt făcute toate testele!!!!31 teste

Generalităţi
1. Tumorile osoase benigne: a. sunt înconjurate de o capsulă bine individualizată elaborată de tumoră; b. nu se aseamănă cu ţesutul în care apar; c. respectă compartimentul anatomic în care apar; d. rareori dau recidive locale sau metastaze la distanţă; e. dau fenomene de compresiune vasculară, nervoasă sau viscerală; (a, c, d) 2. Tumorile osoase benigne: a. sunt imprecis delimitate şi lipsite de capsulă; b. sunt asemănătoare ţesuturilor din care provin; c. sunt delimitate de o zonă de osteoscleroză marginală; d. frecvent se complică cu fractura pe os patologic; e. dislocă şi comprimă ţesuturile vecine fără să le infiltreze; (b, c, e) 3. a. b. c. d. e. Tumorile osoase maligne: au tendinţa de a invada compartimentele vecine; au o viteză lentă sau moderată de creştere; prezintă insule de celule tumorale la distanţă; sunt formate din celule mature bine diferenţiate; prezintă o pseudocapsulă alcătuită din celule tumorale şi o zonă fibrovasculară reactivă; (a, c, e) 4. În tumorile osoase maligne: a. diseminarea la distanţă se face aproape exclusiv pe cale hematogenă; b. adenopatia regională este primul semn clinic; c. durerea are un caracter osteocop; d. sexul feminin este preponderent afectat; e. diseminarea este cu predilecţie la nivelul sistemului osos; (a, c) 5. Stadializarea lui Enneking se bazează pe : a. evoluţia radiologică a tumorii; b. posibilităţile chirurgicale de tratament; c. gradul de agresivitate histologică al tumorii; d. dimensiunea şi extensia tumorală; e. prezenţa sau absenţa metastazelor; (c, d, e) 6. a. b. c. Stadiul lezional Enneking G1T1M0 reprezintă o tumoră: benignă, agresivă, cu creştere rapidă şi distrucţie osoasă; cu grad scăzut de malignitate şi localizare extracompartimentală; cu grad scăzut de malignitate şi localizare intracompartimentală;

-1-

e. Excizia largă „în bloc” este indicată în: a. activă. tumorile benigne latente (G0T0M0). (a. c. tumorile benigne active (G0T1M0). d. osteoliza cu contururi imprecise sugerează o evoluţie lentă. cu grad scăzut de malignitate şi localizare intracompartimentală. tumorile maligne stadiul III-A (G1-2T1M1) şi III-B (G1-2T2M1) d. cu grad crescut de malignitate. cu grad crescut de malignitate şi localizare intracapsulară (in situ). cu creştere rapidă şi distrucţie osoasă. e) 7. d. agresivă. inactivă. toate tumorile maligne. RMN este metoda de elecţie pentru stabilirea extensiei tumorale în părţile moi. d. extracompartimentală. Radiografic. activă. În diagnosticul tumorilor osoase: a. malignă. tumorile benigne agresive (G0T2M0). c. e. b. tumorile maligne stadiul I-A (G1T1M0) şi I-B (G1T2M0). Stadiul lezional Enneking G0T1M0 reprezintă o tumoră: a. (c. c. e) 8. reacţia periostală spiculară „foc de iarbă” indică un proces rapid evolutiv. b. b. d) 10. (c. biopsia este indicată excepţional. TC este preferată pentru delimitarea intra. c. d) 11. c. intracompartimentală. b. e) 12. e. fără metastaze decelabile. cu creştere rapidă şi distrucţie osoasă. cu creştere progresivă continuă. fără metastaze. c.d. tumorile maligne stadiul II-A (G2T1M0). e) -2- . în tumorile osoase: a. d. tumorile maligne stadiul II-B (G2T2M0). (a. b. (b.sau extracompartimentală a tumorii. e. tumorile maligne stadiul I-A (G1T1M0). cu creştere progresivă continuă. reacţia periostală în „bulb de ceapă” apare în tumorile benigne. cu grad scăzut de malignitate. e. d. e. Stadiul lezional Enneking G2T2M0 reprezintă o tumoră: a. benignă. b) 9. osteoliza cu scleroză periferică indică un proces cu creştere rapidă. e. tumorile benigne agresive (G0T2M0). latentă. agresivă. RMN este indicată pentru evaluarea întregului schelet (metastaze). (d. (a. reacţia periostală hiperostozantă ascunde o leziune cu evoluţie lentă. angiografia este o metodă indispensabilă. Chiuretajul (excizia intralezională) este indicat în: a. b.

d. (b. este o tumoră benignă agresivă. radiografic. c. evoluează în special după sfârşitul perioadei de creştere. d. se localizează la nivelul epifizelor fertile a oaselor lungi. (b. poate avea baza de implantare largă sau pediculată. central. b. c. este o tumoră malignă caracterizată prin formarea de ţesut cartilaginos matur. d) 14. tratamentul constă în chiuretajul leziunii. este o tumoră benignă activă sau agresivă. Condromul: a. este o tumoră cu grad redus de malignitate. d. excentrică. d) 18. b. c. b. radiografic apare ca o masă osoasă densă. Osteocondromul: a. cu localizare la rădăcina membrelor poate degenera sarcomatos. d. c. b. c. e. Osteomul: a. excepţional se localizează la nivelul coloanei vertebrale. bine circumscrisă. se manifestă prin dureri predominant nocturne. Osteomul osteoid: a. e. cu creştere rapidă. b) 15. Hemangiomul: a. are structură histologică similară osteomului osteoid. este similar cu exostoza osteocartilaginoasă. apare ca o zonă de osteoliză rotundă. (b. bine delimitată. Tumora cu celule gigante: a. nidusul este format din ţesut cartilaginos. d. c. (a. e. cu contur policiclic. c.Tumorile osoase benigne 13. Osteoblastomul: a. d) 19. prezintă o entitate particulară numită „nidus”. e. cu aspect radiologic de vertebra „striata” se consideră că este neevolutiv. e) 16. net delimitată. (c. b. apare mai frecvent la copii şi adolescenţi. apare ca o zonă de transparenţă. radiografic apare ca o zonă transparentă înconjurată de osteoscleroză. e) 17. cu contur neregulat. -3- . apare din proliferarea ţesutului fibros din măduvă. (a. este o tumoră benignă latentă unică sau multiplă. b. radiologic. apare ca o masă osoasă. solitar se dezvoltă în zona metafizo-diafizară a oaselor lungi. d. omogenă. c. se localizează în vecinătatea cartilajului de creştere a oaselor lungi. tratamentul constă în excizie marginală şi reconstrucţie. d. este cea mai rară tumoră benignă. în localizare multiplă constituie osteocondromatoza (boala Ombredanne). e.şi radioterapie. e. se localizează cel mai frecvent la nivelul corpilor vertebrali. necesită chimio.

e. d. b. poate prezenta o reacţie periostală sub formă de spiculi osoşi. e) 24. se caracterizează prin deformări şi încurbări diafizare. radiografic. c. d) 20. c) 22. e) 25. are un grad de malignitate ridicat (G2).b. c) Tumorile osoase maligne 23. afectează preponderent sexul feminin. se observă o zonă de osteoliza epifizară. -4- . chiuretajul şi plombajul este suficient în toate cazurile. b. este întâlnit mai frecvent după vârsta de 25 de ani. sexul feminin este cel mai frecvent afectat. b. este cea mai frecventă tumoră malignă primitivă a osului. metastazele pulmonare apar tardiv în cursul evoluţiei. (a. d. c. se localizează cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale. În tumora cu celule gigante: celulele gigante multinucleate reflectă gradul de agresivitate. (b. c. prezintă un aspect radiografic de „bule de săpun”. b. excentrică. d. b. Osteosarcomul: a. (b. e. e. prezintă în structură celule gigante multinucleate. are indicaţie absolută pentru radioterapie. are ca indicaţie excizia largită de la început în toate cazurile. este delimitat de diafiză printr-o condensare osoasă fină cu aspect de „fund de pahar de ou”. poate evolua spre degenerescenţă malignă. cu delimitare spre diafiză. Osteosarcomul: a. a. e. b. este o tumoră benignă agresivă. are ca semn radiologic caracteristic triunghiul Codman. prezintă în structura sa ţesut osos sau osteoid. este o leziune pseudotumorală. apare în urma malignizării unui osteom. d. se localizează cel mai frecvent la nivelul oaselor mâinii sau piciorului. în forma osteocondensantă are o evoluţie mai lentă. (a. e. Displazia fibroasă: a. a. (c. c. în formele cu interesare poliostică constituie sindromul Albright. c. se vindecă de cele mai multe ori după administrarea de corticosteroizi. este similară cu osteoclastomul. d. d. Osteosarcomul parosteal: a. e. e) 21. radioterapia este prima opţiune terapeutică. în formele agresive. c. Chistul osos esenţial: se localizează preferenţial în metafiza proximală a humerusului şi femurului. b. (a. d.

cel mai frecvent apar după tumorile primitive osoase. radiologic. d. b. cu localizare vertebrală şi pelviană sunt cele mai rare. în vecinătatea unei metafize. e. (a. se localizează preferenţial la nivelul centurilor. Fibrosarcomul: a. d. apare ca o imagine densă. c. este localizat exclusiv la nivelul coloanei vertebrale. (a. sunt rare în cancerul mamar.b. toate formele clinice au indicaţie de tratament chirurgical. se localizează la nivelul oaselor lungi. e) 29. e. b. osteolitice apar frecvent în neoplasmele de prostată şi tiroidiene. e) 30. d. se dezvoltă din celulele fibroblastice ale ţesutului conjunctiv. c) 26. există dela la 1/3 din pacienţi în momentul diagnosticului de tumoră malignă. etc. periferic. d) 28. apare între 30-40 de ani. osteocondrom. c. d) 31. Sarcomul Ewing: a. radiologic. nu se însoţeşte de fractură pe os patologic. în incidenţă egală la ambele sexe. se localizează cu predilecţie pe oasele plate. d. de tipul „vertebra de marmură” apar în carcinomul de prostată. a. e. are o evoluţie clinică rapidă. b. osteolitice sunt însoţite de o intensă reacţie periostală. d. d. cu contur lobulat. -5- . tratamentul chirurgical este indicat numai în forma solitară. e. c. radiologic prezintă un aspect caracteristic de „bulb de ceapă”. b. se localizează în metafiză şi se extinde spre epifiză şi canalul medular. în structura sa există ţesut osos sau osteoid. c. apare mai frecvent sub vârsta de 20 de ani. este o tumoră a adulţilor. secundar apare pe o leziune preexistentă: condrom. e. b. apare ca multiple leziuni osteolitice rotunde. d. fără condensare periferică. (b. sunt cele mai frecvente tumori maligne la adulţii peste 45 de ani. Metastazele osoase: a. reprezintă localizarea primitiv osoasă a limfomului malign nonhodgkinian. Condrosarcomul: a. apare la adultul tânăr între 20-30 de ani. c. c. dediferenţiat este cel mai puţin malign. Metastazele osoase: sunt cele mai frecvente leziuni maligne osoase la copii şi adultul tânăr. Mielomul multiplu: a. are un grad de malignitate redus. (b. (b. d. e) 27. c. este reprezentat de o proliferare monoclonală de plasmocite. c. (a. e. apare cu frecvenţă maximă între 10-15 ani. diafizar. b.

se complică frecvent cu fracturi spontane. e) -6- . (b.e.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful