Metadona

metadona a fost utilizata (mai intai in SUA) ca substanta impotriva sindromului de abstinenta fizica(sevraj) in cadrul dezintoxicarii de heroina . A fost patentata in anul 1953 si lansata pe piata ca analgezic forte sub denumirea de POLAMIDONR Din anii 1960.Istorie…      Metadona este un opioid produs pe cale sintetica Are efect similar morfinei A fost elaborata in anul 1942 de fabrica de vopsele Hoechster.

O – rosu(ambele) Reprezentare plana .H – albastru(s) – alb(d) Formula chimica: C21H27NO .N – bleumarin(ambele) .Din punct de vedere chimic… Formule Spatiale – C – gri(s) – negru(d) .

continute in proportie egala (50%): – – levometadona ((R)-metadona) dextrometadona ((S)-metadona).  In Germania. . metadona se elibereaza numai in farmacii si numai prin prezentarea unei retete cu regim special (reteta cu timbru sec). Metadona este un racemic format din doua molecule gemene (enantiomeri).

Sinteza metadonei .

. instalata brusc. deci nu trebuie administrata decat o data pe zi. lipseste sentimentul euforic care duce la agravarea adictiei. metadona este adecvata din mai multe motive: – – – – Poate fi produsa pe cale sintetica. la scurt timp dupa administrare). si sub forma de comprimate sau picaturi. Datoria instalarii insidioase a efectului in cazul administrarii orale nu se produce asa-numitul kick (senzatie puternica de euforie. Poate fi administrata. fara afectarea semnificativa a eficientei. Pentru pacientii care nu suporta metadona pe cale orala. efectul este similar unei doze de heroina injectata. Astfel. se combate cultivarea opiului si traficul de produse opiacee. Picaturile se dizolva de cele mai multe ori in suc de portocale. Daca insa metadona se administreaza intravenos.La ce foloseste?  Ca substituent al heroinei. Astfel. in Elvetia exista posibilitatea de a obtine metadona ca solutie injectabila. Are efect mai indelungat decat heroina.

de exemplu in cazul infarctului miocardic si al durerilor tumorale. sarac in efecte adverse. se administreaza si ca ANALGEZIC FORTE. .La ce foloseste?  In medicina.

Cum se ia metadona?   Levometadona poate fi administrata sub forma de comprimate. Clorhidratul de metadonă este un antagonist pur care acţionează asupra aceloraşi receptori ca şi opiaceele. stare de linişte/quietude) . În Franţa.). cu efecte diminuate comparativ cu heroina (euforie.) si intramuscular (i. precum si ca solutie neinjectabila de picaturi. fiecare flacon conţine între 5 şi 60 mg de clorhidrat de metadonă ca principiu activ. intravenos (i.m.v. relaxare. metadona există sub formă de sirop.

producînd apariţia sevrajului între două dozări (scurtarea duratei de acţiune a metadonei). somnolenţă puternică şi pe de altă parte un risc serios de supradoză.Ce NU pot sa fac daca iau metadona?     Alcoolul reduce eficacitatea tratamentului. riscul supradozei este mare. de morfină sau de codeină sunt minime pe durata tratamentului cu metadonă. Dimpotrivă. Administrarea de medicamente calmante sau somnifere (benzodiazepine) are doua efecte diferite: de o parte agresivitate. Cocaina. Efectele unei doze de heroină. creşte intensitatea efectelor secundare şi interacţiunile medicamentoase. confuzie. alcoolul este dăunător şi prin efectele sale directe. . În plus. crack-ul şi drogurile de sinteză pot comporta riscuri majore pentru stabilitatea tratamentului dumneavoastră.

revenirea la normal se face progresiv – Poate produce absenta sau perturbarea menstruatiei. însă numai cu acordul medicului. însă acesta este uşor de tratat. în special în primul şi în ultimul trimestru al sarcinii. DAR nu actioneaza ca si contraceptiv  Sarcina – Metadona nu este contraindicată în cazul sarcinii ci din contră. Nu există nici o obligaţie de reducere a dozajului ci se poate recomanda chiar o creştere a acestuia. Singurul pericol veritabil pentru foetus este oprirea bruscă a administrării opiaceului.Mama aflată în tratament pe bază de metadonă îşi poate alapta copilul.Metadona…  Sexualitate si contraceptie – Poate prduce tulburari sexuale. cu condiţia ca echipa medicală de la maternitate să fie prevenită. este singurul tratament de substituţie recomandat femeilor însărcinate. . Metadona nu este toxică pentru fetus (contrar consumului de alcool sau tutun). Este posibil ca noul născut să poată prezenta un sindrom de sevraj.

. confuzie. iritatie a pielii. Efecte secundare OCAZIONALE : reactii alergice. dureri de cap. depresie. retentie urinara. dezorientare. crampe musculare. dificultati de concentrare. tremur. halucinatii. mancarimi. RISCURI asociate problemele cu rinichiul. Efectele secundare RARE : reactiile anafilactice. si voma.Ce efecte secundare exista?     Efecte secundare FRECVENTE ale metadonei consta in: ameteala. hipotensiune cauzatoare de slabiciune si de lesin. constipatie. greata. dificultati de vedere si vedere dubla. slabiciune generala. eruptii cutanate faciale. euforie. gura uscata. palpitatii. respiratie inceata si greoaie. transpiratie. senzatia de betie.

Supradoza…  Efectele supradozei la nivele diferite: – – – – – – Corpul in intregul lui : ~ spasme musculare Din punct de vedere respirator: ~ dificultati respiratori . ~ stop respirator ( uneori fatal in marja de 2-4 ore ) Nas. ~constipatie Inima si vase sangvine : ~puls slabit. ~ coma depresia respiratorie severa hipotensiune marcata Tahicardie Hipertermie tulburari de constienta => coma. ~presiune arteriala scazuta Sistem nervos : ~ ameteala. ~ dezorientare. gat si urechi: ~ pupile micsorate.  Semne ale unei supradoze sunt: – – – – – . ~ piele vinetie. ~unghii si buze vinetii Gastrointestinal : ~ spasme ale stomacului si/sau ale tractului intestinal.

O alta problema pentru cei care incearca sa scape de dependenta fata de heroina prin folosirea metadonei consta in simptomele de renuntare care apar. celor care li s-au dat ambele droguri pe cale orala. . perioada este ceva mai lunga putand ajunge la o luna sau chiar mai mult. Pentru metadona. nu au putut face distinctie intre efectele heroinei si cele ale metadonei.Dependent de metadona?   In anumite teste. Sevrajul in cazul heroinei ar trebui sa se termine dupa aproximativ 7 sau 10 zile.

fiindu-le teama de simptomele ce ar putea aparea dupa renuntarea si la metadona. ca si simptomele ce pot aparea cand se renunta la folosirea ei. Toleranta si dependenta de metadona este un pericol grav. .Altele…    In mod ironic. Multe persoane care au fost dependente de heroina afirma ca simptomele asociate renuntarii la heroina sunt de departe mai putin neplacute decat cele asociate renuntarii la metadona. Multe persoane ajung sa treaca de la dependenta de heroina la dependenta de metadona. continuand acest tratament de-a lungul anilor. metadona care este folosita pentru a controla dependenta de alte narcotice mai nocive este destul de des intalnita pe piata neagra si a fost asociata unui numar crescut de decese datorate supradozelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful