PERBEZAAN KEPERLUAN GURU PEMULIHAN KHAS DALAM DAN LUAR NEGARA

Oleh: Malisahazezi binti Mahraf Nur Hanisah binti Sarkawi Nurul Nazwa binti Hamdi

guru pemulihan (3) Kaedah pengajaran (4) Ujian diagnosis -individu -kumpulan -Ahli psikologi pendidikan -Ahli patologi bahasa .ASPEK (1) Tenaga pengajar / kelayakan DALAM NEGARA -Guru terlatih (pemulihan khas) .ESL teacher -Guru kelas -Tutor dalam kalangan murid sekolah menengah yang berkelayakan.GSTT LUAR NEGARA . -mengenalpasti masalah murid (2) Bidang tugas -Pencalonan murid -Pengumpulan maklumat -Saringan -Diagnosis -P & P -Penilaian -Proses susulan -Individu -Kumpulan .

-Pengetahuan am yang bersesuaian dengan umur.Dilakukan bersama oleh guru pemulihan dengan ibu bapa dan kaunselor.Mengajar tanpa mengira masa .Dilakukan oleh guru pemulihan khas .khusus kepada English dan matematik -Bergantung kepada masalah dalam matapelajaran yang dihadapi oleh murid.Mengikut jadual kurikulum .Belajar bersama murid lain dalam kelas yang sama .Boleh dilaksanakan di sekolah luar waktu kelas (10) Skop pengajaran .3m dan matematik .(6) Kompetensi guru .Dalam kelas pemulihan khas .Mengajar hanya dalam waktu P & P (7) Rancangan pengajaran . (8) Penempatan murid pemulihan (9) Peruntukan masa . .

com/index2.htm  http://www.com/what-is-a-remedialteacher.disabilitymalaysia.php?type =view&table=factsheet&id=68  .wisegeek.RUJUKAN http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful