You are on page 1of 6

ALATAN MENGUKUR Berikut adalah alatan mengukur yang dugunakan.

Pita ukur digunakan untuk mendapatkan ukuran badan serta dugunakan juga dalam membuat pola supaya ukuran yang didapati tepat dan sama. Pembaris adalah untuk menanda garisan pada kertas pola serta dalam menanda dan memindahkan garisan pada fabric saya. Pembaris mestilah dalam keadaan baik dan jelas ukurannya supaya dapat dibaca dengan jelas.

BIL. 1

NAMA ALAT PITA UKUR

GAMBAR

PENGGUNAAN

-Mengukur dengan tepat ukuran badan dan fabrik.

2

PEMBARIS

-Mengukur dan menanda garisan lurus di kertas pola. -Mengukur fabrik.

ALATAN MENDRAF Alatan berikut digunakan dalam proses mendraf pola pada kertas minyak.keruk lengan. Pembaris tersebut membantu dalam membuat lengkung dengan kemas. -Bahagianmelengkung digunakan untuk membentuk garisan leher dan lubang lengan.dan kaki seluar semasa mendraf pola. BIL. 2 PEMBARIS MELENGKUNG -Membentuk garis melengkung seperti garis leher. 1 NAMA ALAT GAMBAR PENGGUNAAN PEMBARIS SESIKU -Membuat garisan bersudut tepat dan garisan lurus pada pola atau fabrik. .rusuk skirt.rusuk blaus.

1 NAMA ALAT KAPUR TUKANG JAHIT GAMBAR PENGGUNAAN -Menanda garisan pemadan pada fabrik -Memindahkan garisan tanda pola pada fabrik 2 RODA SURIH -Memindahkan tanda dan garisan pola pada fabrik. 3 KARBON TUKANG JAHIT -Memindahkan garisan pola pada fabric. Warna kapur mestilah kontra daripada warna fabrik supaya jelas dan memudahkan proses menjahit.alatan seperti kapur jahit digunakan. Roda surih dan kertas karbon juga digunakan terutamanya bagu menanda kawasan yang melengkung. BIL. .ALATAN MENANDA Bagi menanda garisan daripada pola kepada fabrik.

proses menekan amat penting supaya fabrik kemas dan rata contohnya dalam proses membuat lisu pada pakaian.kerja-kerja mengunting dilakukan.ALATAN MENGGUNTING setelah mengatur pola dan menanda pola pada fabrik. 1 NAMA ALAT GUNTING FABRIK GAMBAR PENGGUNAAN -Menggunting fabrik 2 GUNTING TRIMING -Digunakan untuk trim kelim dan penjuru. BIL. 3 GUNTING SNIPPER -Digunakan untuk menggunting benang jahitan. . ALATAN MENEKAN Setiap proses dalam menjahit.

. -Menjahit lubang butang -Mengemas tepi fabrik 2 JARUM TANGAN -untuk jahitan biasa seperti menjahit jelujur dan menyembat kelepet. 1 NAMA ALAT SETERIKA GAMBAR PENGGUNAAN -Menekan dan menyeterika setiap proses pada semua peringkat jahitan supaya kemas dan rata. ALATAN LAIN BIL. -Untuk menandakan kedudukan. 1 NAMA ALAT JARUM PENITI GAMBAR PENGGUNAAN -Digunakan untuk menetapkan pola pada fabrik semasa menggunting atau menjahit. 2 BOD SETERIKA -Memudahkan semua proses menyeterika dan menekan ALATAN MENJAHIT BIL.BIL. 1 NAMA ALAT MESIN JAHIT GAMBAR PENGGUNAAN -Menjahit dan mencantum fabrik. -Menjahit jahitan sulaman.

membuat lubang butang. menanggalkan benang jelujur.dan menanggalkan butang. .2 PERETAS -Digunakan untuk menetas mata jahitan.