You are on page 1of 9

1.

Hari ulang tahun kemerdekaan negara yang kita sambut setiap tahun mempunyai kebaikan dan kepentingannya yang tersendiri. Hari tersebut merupakan hari kebesaran negara yang perlu disambut dan dihayati oleh semua rakyat yang cinta akan negara ini. Pelbagai acara dijalankan untuk menyambut hari ulang tahun kemerdekaan ini seperti mengadakan majlis perarakan atau perbarisan, memasang bendera pada bangunan, kenderaan dan sebagainya. Oleh itu, sambutan hari tersebut hendaklah diteruskan agar generasi muda yang menjadi tonggak negara pada masa hadapan akan mengerti dan menghayati kebaikannya. Kebaikan sambutan hari ulang tahun kemerdekaan ini adalah dapat memupuk semangat patriotik atau cinta akan negara. Dengan menyambut hari ulang tahun kemerdekaan, seseorang itu akan merasai pengalaman itu sendiri dan berasa megah dengan hari kemerdekaan negaranya sendiri. Perkara ini demikian kerana,tak kenal maka tak cinta, iaitu seseorang itu akan menghayati hari kemerdekaan tersebut dengan lebih bermakna melalui penglibatan dan penyertaannya dalam sambutan hari ulang tahun kemerdekaan atau menyaksikan majlis sambutan tersebut secara langsung. Selain itu, dengan menyambut hari ulang tahun kemerdekaan, kita dapat memupuk perpaduan kaum. Hal ini demikian kerana, pelbagai kaum yang terdapat di negara kita akan bekerjasama dan berganding bahu dengan melibatkan diri semasa sambutan diadakan. Kita dapat melihat semua kaum, seperti kaum Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, dan Bajau turut serta dalam sambutan terebut. Perkara ini tentunya akan menjadi bukti bahawa perpaduan kaum dapat dipupuk dan disuburkan melalui sambutan hari ulang tahun kemerdekaan negara. Melalui sambutan hari ulang tahun kemerdekaan juga, kita dapat menghargai dan mengenang jasa pejuang kemerdekaan negara. Kita akan memahami dan menghayati pengorbanan serta perjuangan pejuangpejuang kemerdekaan negara kita suatu masa dahulu. Mereka sanggup berkorban harta, nyawa dan tenaga iaitu seperti lilin yang membakar diri untuk menerangi orang lain, semata-mata untuk memerdekakan negara kita. Jasa mereka patut dikenang kerana harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama . Dengan cara itu, sebagai rakyat negara ini, kita akan sedar dan berazam untuk mempertahankan kemerdekaan negara kita sampai bila-bila. Intihanya, ulang tahun hari kemerdekaan negara kita perlulah disambut oleh semua rakyat negara ini dengan penuh penghayatan. Oleh itu, kerajaan hendaklah menjalankan kempen melalui media massa untuk menyedarkan masyarakat tentang kepentingan sambutan ulang tahun tersebut. Hal ini bersesuaian dengan konsep 1Malaysia yang diuar-uarkan

Bagi mengingati hari penuh bersejarah itu pelbagai aktiviti telah dianjurkan oleh pihak panitia bagi memupuk semangat patriotik dalam diri pelajar. Kemuncak acara itu adalah upacara menurunkan bendera Union Jack bagi menandakan lahirnya sebuah negara baru yang berdaulat dan setaraf dengan semua negara-negara berdaulat di dunia. Kuala Lumpur.oleh pucuk pimpinan negara kita pada masa ini yang mementingkan aspek perpaduan kaum. 2. Pada 31 Ogos 2010 genap 53 tahun Malaysia bebas daripada penjajahan British. sudah pasti rakyat negara kita kurang menyedari kepentingan sambutan hari ulang tahun kemerdekaan negara. Perasmian Bulan Patriotisme & Kemederkaan pada 9 Ogos 2010 . Antara aktiviti yang dijalankan sepanjang bulan Ogos adalah seperti berikut : • • • • • • • • Perasmian Bulan Patriotisme Pemberian tanda lencana kepada semua warga sekolah Pertandingan menulis esei Pertandingan menyanyi lagu patriotisme Pertandingan melukis potrait tokoh perjuangan kemerdekaan Pertandingan deklamasi sajak kemerdekaan Pertandingan kiuz kemerdekaan Perrsembahan multimedia menyambut Hari kemerdekaan Semua pelajar diberi peluang untuk melibatkan diri dalam pertandingan tersebut. bulan Ogos merupakan bulan kemerdekaan negara kita. Sekiranya usaha ini tidak dijalankan. Seperti kita sedia maklum. Tentulah kita pernah baca atau menonton bahawa momen bersejarah tatkala Tanah Melayu menerima pengisytiharan kemerdekaan tepat detik 12 tengah malam 30 Ogos 1957 di Padang Kelab Selangor.

Cina dan Tamil. bola kapten dan bola sepak. Bagi saya. semangat rakyat-rakyat Singapura tidak pernah musnah. Pada 06 Ogos 2010. Malangnya. empat dan lima pula naik ke dewan untuk penyampaian hadiah yang akan diadakan. Saya rasa sungguh ghairah pada masa itu. Inggeris. Menengah tiga. saya tidak dapat melihat perbarisan yang dijalankan oleh kumpulan-kumpulan yang berseragam seperti ' NCC. Ketika mereka sedang mengadakan perbarisan itu. Ada juga ynag menyambutnya di sekolah dan ada juga yang melihat perbarisan ini di televisyen dengan empat bahasa yang berlainan iatu Melayu. sekarang Singapura sudah menjadi negara yang moden dan selamat.3. sekolah kami menyambut hari Kebangsaan Singapura. saya berada di sebuah bilik untuk menyiapkan diri untuk persembahan nanti. saya menyambutnya di sekolah. Hari kemerdekaan ini sungguh penting kerana hari inilah. empat dan lima pula sedang mengadakan permainan antara kelas seperti bola keranjang. saya tahu dan saya percaya bahawa kelas saya sudahpun cuba sedaya-upaya kami untuk memenangi permainan itu tetapi . Rasa gembira meluap di dada saya kerana saya dapat mempersembahkan sebuah tarian untuk sekolah sempena Hari Kebangsaan. NCDCC. Kami menyambutnya kerana kami harus ingat bilakah Singapura mencapai kemerdekaan. Setelah persembahan kami habis. Mereka boleh menyambutnya dengan pelbagai-pelbagai cara. Walaupun kami tidak mempunyai cukup sumber daya alam. menengah tiga. Ada yang pergi ke perbarisan yang telah dianjurkan oleh pihak-pihak ynag tertentu. semua negara yang berdekatan dengan kami mempunyai fikiran bahawa Singapura tidak dapat bertahan selama beberapa tahun yang akan menjelang. Bila tiba masanya untuk saya dan rakan-rakan untuk mempersembahkan tarian kami. saya pasti mereka telah melakukan perbarisan itu dengan baiknya. Menengah satu dan dua sudah pun tiba di dewan untuk pertunjukkan yang akan diadakan oleh penari-penari dan penyanyi-penyanyi. NPCC dan juga SAINT JOHNS ' kerana saya telah melibatkan diri dalam persembahan yang telah dipersiapkan oleh cikgu-cikgu kami. Pada awalnya. baru kami menjadi negeri yang merdeka. Walaupun kelas saya tidak memenangi sebarang permainan itu. Semua rakyat-rakyat Singapura akan menyambut Hari Kebangsaan Singapura pada setiap tahun. Rakyatrakyat Singapura akan menyambut Hari Kebangsaan pada setiap tahun. Walaupun saya tidak dapat melihat perbarisan itu. Dengan ketua Singapura ynag sungguh berwawasan.

Saya akan taat kepada Singapura. Ucapan rasmi sempena kemerdekaan telah disampaikan oleh Pn. 6. Majlis bacaan Surah Yasin sempena kemerdekaan. 2. Setiap tahun pada 31 Ogos kita menyambut Hari Kemerdekaan. mereka harus letak kembali apa yang mereka gunakan. Setelah acara penyampaian hadiah. Pertandingan kuiz sejarah secara spontan. 4. Pertandingan melukis potret tokoh sejarah. Cikgucikgu pun suruh kami turun dewan dan balik. samada dalam bentuk pemikiran . Semua yang telah mempersembahkan persembahan mereka. Singapura akan tetap jadi pulau nelayan sahaja. kami pun menonton sebuah filem tentang sejarah Singapura. Arbaenah Bt Masud. Hjh. Ketua-ketua Singapura telah pun bekerja keras untuk menghadapi cabaran-cabaran yang sungguh mencabar. Merdeka bukan bermaksud bebas dan tidak terikat dengan sebarang peraturan dan boleh melakukan apa saja yang disukai. Perhimpunan rasmi kemerdekaan. 5.malangnya. Singapura pun juga adalah yang selamat. bebas daripada kezaliman kepada keadilan dan bebas dari kejahilan kepada berilmu baik lahiriah ataupun zahiria. Tanpa ketua-ketua ini. Saya rasa sungguh bangga untuk menjadi seorang rakyat Singapura kerana Singapura adalah negara yang harmonious. Sambutan Kemerdekaan di sekolah ini dilakukan pada pagi Isnin 30 Ogos 2010 bertempat di Dataran Nilam. negaraku yang tercinta. 7. (: 4. 3. kami tidak memenangi sebarang permainan itu. saya rasa bahawa Singapura telah berjaya. Pertandingan menulis esei patriotisme. Kemerdekaan ialah apabila seseorang bangsa atau umat merdeka daripada segala bentuk penjajahan undang-undang ciptaan manusia kepada pengabdian diri hanya kepada Allah. Selepas sahaja persembahan yang terakhir iatu acara menyanyi. tetapi konsep merdeka yang sebenar mengikut pandangan Islam ialah membebaskan diri daripada semua bentuk penjajahan yang bercanggah dengan ajaran Islam. Pada tahun ini. Sambutan yang sederhana tetapi meriah dimulakan dengan perbarisan pengendali perhimpunan iaitu Persatuan Pandu Puteri. Selepas itu baru kami boleh pulang. Di antara program-program sambutan pada tahun ini ialah: 1. Kempen kibarkan Jalur Gemilang. Pertandingan keceriaan kelas dan sudut kemerdekaan. Ketika filem itu habis. Merdeka bukan semata-mata bebas secara fizikal daripada belenggu penjajahan. GPK 1.

peranan dan modus operandi pengisian kemerdekaan memerlukan rakyat berilmu dan berakhlak mulia dengan etika kerja cemerlang. ia menjadi semakin mudah untuk mereka melebarkan pengaruh dan mengawal aspek politik. umat yang merdeka dapat berfikir dengan matang apakah yang terbaik dilakukan untuk dirinya. termasuk pelestarian alam sekitar. pengisian dan perjuangan untuk diteruskan bagi memartabatkan Malaysia. Biar apapun bentuk khidmat kita. kemiskinan dan rasa rendah diri daripada bangsabangsa lain. Sebab itulah sekiranya fahaman dan mentaliti kita belum berganjak sampai bilakah kita boleh dikatakan sebagai seorang manusia yang benar-benar merdeka? Kefahaman tentang kemerdekaan sememangnya amat berbeza antara generasi dulu yang memperjuangkan kemerdekaan dengan air mata dan darah berbanding generasi hari ini. rakyat Malaysia perlu terus berusaha untuk membebaskan diri dan jiwa mereka daripada kejahilan. Sepatutnya.rohani dan jasmani mahupun budaya dan citarasa. bukan mengharap apa yang negara dapat sumbangkan untuk kita. Hal ini kerana bagi generasi terdahulu. maka kita juga perlu secara serius berfikir mengenai pelbagai persoalan berkaitan erti kemerdekaan. manakala bagi golongan muda di zaman ini. Banyak cara kita boleh membuktikan komitmen. bangsa dan kepentingan umat keseluruhannya serta negaranya tanpa khawatir dan bimbang terhadap sebarang halangan yang menghalangnya. perkara terburuk ialah penjajahan pemikiran masih berlaku masih berlaku dikalangan masyarakat Negara itu. Dengan danya zaman globalisasi dan dunia tanpa sempadan. mempunyai jati diri yang kuat dan bebas daripada pengaruh penjajahan. Kemerdekaan yang sebenar akan menjadikan umat islam sebagai umat yang mampu berdikari. Sepatutnya kita mempunyai pemikiran apakah yang kita telah sumbangkan untuk negara. bakar bunga api. ekonomi dan system social milik kita. berhibur. pendidikan dan ketenteraan. Sesetengah Negara masih bergantung kepada Negara yang masih menjajah mereka dalam banyak sektor seperti perdagangan. Justeru. berkeyakinan tinggi. Golongan penjajah pada masa kini tidak lagi datang menaiki kapal dan menggunakan senjata seperti masa dulu. Malah. . sebaliknya berupaya menjajah umat islam menerusi alat komunikasi canggih serta menggunakan kuasa kewangan dan media. jasa bakti dan pengorbanan untuk negara. Sehubungan itu. kemerdekaan adalah sesuatu yang tidak ternilai harganya. berilmu pengetahuan. dalam kemeriahan pelbagai pihak mengadakan sambutan kemerdekaan pada Ramadan mulia ini. berkelah dan bersantai. Menerusi ilmu maka dapatlah kita berkhidmat lebih efektif dan efisien mempertahankan kemerdekaan dalam semua bidang. berseronok. 31 Ogos hanya sekadar cuti umum. perasaan dan emosi seseorang insan itu.

Pengaruh pemikiran bebas atau Liberal yang didatangkan oleh barat. sedangkan rakyatnya masih belum merdeka jiwanya dan amalan sehariannya. sekolah kamu telah menganjurkan beberapa aktiviti yang menarik. serta mampu menjauhi diri daripada melakukan perkara-perkara negatif yang dipelopori oleh penjajah barat atas nama kebebasan dan hak individu. kamu dikehendaki menulis berita tentang aktiviti-aktiviti yang dijalankan.Sebagai bangsa Malaysia yang merdeka. Namun yang lebih utama dalam pembangunan sesebuah Negara ialah aspek pembangunan modal insan yang berteraskan ajaran islam. keilmuan. Tidak bermakna mendiami sebuah Negara merdeka. Merdeka bererti kebebasan dari segi pemikiran. bangsa dan Negara. 5. Merdeka juga bermakna mempertahankan maruah negara terhadap penghinaan dalaman dan asing. perpaduan. tinggi dan moden. Apalah erti kemerdekaan yang dikecapi oleh kita. jika dibawa kedalam masyarakat dan menjadi amalan di negara ini. ekonomi dan budaya dari pengaruh asing yang merosak dan menindas. Kejayaan sesebuah Negara yang merdeka tidak hanya dilihat dari segi pembangunan luaran seperti bangunan yang besar. seperti memomokan bahasa dan agama rasmi. mempunyai keperibadian dan akhlak yang kukuh dan menunaikan kewajipan bernegara. Sebagai wartawan majalah sekolah. keluarga dan masyarakat kita perlu bebas daripada mengagungkan pemikiran penjajah. Merdeka tidak semestinya perayaan disambut dengan pelbagai acara meriah. bebas daripada amalan penjajah dan bebas daripada idealisme dan undang-undang penjajah. jiwa kita. apatah lagi melumurkan Jalur Gemilang dengan najis!Penghayatan kemerdekaan seharusnya diserlahkan menerusi kefahaman mengenai peranan kita sebagai warga merdeka. Kemerdekaan dalam ertikata lain akan dapat dinikmati sepenuhnya jika kita mampu menjadikan negara yang tercinta ini mencapai tahap tamadun yang tinggi berasaskan perinsip keadilan dan pegangan agama. pasti akan membawa kepada kehancuran masyarakat dan kehancuran negara. jati diri dan pembangunan sebuah bangsa. Berita-Sempena Bulan Kemerdekaan Sempena Bulan Kemerdekaan. . Merdeka juga jangan sampai sekadar upacara tahunan terhadap suatu tarikh keramat seperti 1 Syawal atau tahun baru.Semoga Watan Ini Sentiasa Aman Damai Janganlah kita mensia-siakan nikmat ini dengan melakukan perkara-perkara yang tidak memberi untung kepada kita. jika masyarakat yang tidak patuh kepad aperaturan-peraturan agama dan Negara. diri kita. Pengertian merdeka dari segi politik tidak terbatas kepada pembebasan dari kuasa penjajah saja. di samping kemudahan-kemudahan lain yang disediakan. Hakikatnya kemerdekaan adalah satu konsep sarat dengan pengertian politik. sosial. Marilah kita mengisi kemerdekaan secara dengan melaksanakan perkara-perkara yang berfaedah dan berguna bagi membangun agama.

45 pagi. pertandingan menulis esei. Puan Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan. Format Catatan – hari. Hadiah yang disampaikan berupa trofi dan sijil penghargaan.00 pagi. Penyertaan murid-murid begitu menggalakkan terutama bagi pertandingan melukis poster dan menulis esei.. Karangan Jenis Catatan Sekolah kamu telah mengadakan sambutan Hari Guru. 6. Tulislah catatan lengkap tentang aktiviti sambutan Hari Guru yang dijalankan pada hari tersebut. lari dalam guni – perlawanan bola . Setiap kelas tahap dua telah menghantar peserta bagi pertandingan yang diadakan. Beliau mengingatkan murid-murid supaya berasa bersyukur dapat tinggal di negara yang aman. Semangat patriotisme ini amat penting bagi murid-murid yang akan menjadi generasi pelapis negara. Murid-murid juga dapat dipupuk amalan bersyukur dan menghargai kemajuan yang dicapai oleh negara. ucapan guru besar – membaca dua perutusan khas – perutusan Hari Guru . 8. upacara perasmian sambutan bulan berkenaan telah dilakukan oleh Puan Guru Besar. Diharapkan melalui program sebegini. Pada acara penutup pada 16 September. Jumaat-Sekolah Kebangsaan Taman Desa telah menganjurkan sambutan Bulan Kemederkaan pada bulan Ogos lalu. semua murid diminta melaungkan kalimah “Merdeka” dengan penuh bersemangat. Di samping itu. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan sepanjang bualan kemerdekaan ialah pertandingan pidota. sukaneka – tiup belon. ISI-ISI KARANGAN . Sebelum bersurai. masa. lari bawa lilin. pertandingan menulis poster dan pameran sejarah kemerdekaan. dan rakaman peristiwa – dinyatakan dengan jelas .. semangat sayang akan negara sentiasa subur dan berkekalan di jiwa setiap murid.. Tujuan Bulan Kemerdekaan ini diadakan adalah untuk menyemai sikap patriotik dalam kalangan murid-murid. 8. tarikh.RAWANG. Pada 15 Ogos. .. Kemudian persembahan deklamasi sajak dan koir bertemakan kemerdekaan. dapat memberi pendedahan kepada murid-murid tentang sejarah kemerdekaan negara.

45 pagi. kaki tangan sekolah dan anggota PIBG yang hadir. Pelbagai jenis kuih turut dihidangkan. Cikgu Lim pula membaca perutusan Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia. Kami makan bersamasama guru. 11.00 pagi Acara dimulakan dengan ucapan daripada Guru Besar. Cuaca juga cerah pada hari itu. 11. sampaikan hadiah * Sebarang isi yang berkaitan dengan tajuk hendaklah diberi pertimbangan yang sewajarnya. Diikuti Cikgu Azman membaca perutusan Yang Berhormat Menteri Pendidikan.45 pagi Semua warga sekolah berkumpul di dataran kejat bagi meraikan sambutan Hari Guru 2003. kami menikmati jamuan yang disediakan. 11. 11.. Semua hidangan yang tersedia membuka selera kami.. persembahan Hari Guru – persembahan nasyid – pementasan drama khas ..00 pagi. Antara persembahannya ialah muridmurid tahun tiga menyanyikan dua buah lagu nasyid. 9. rehat. 17 MEI 2004 7.00 pagi Majlis berhenti rehat.jaring . CATATAN TENTANG SAMBUTAN HARI GURU JUMAAT. Seterusnya acara lari bawa lilin dan lari dalam guni. Perlawanan bola jaring juga diadakan antara murid dan guru. jamuan – pelbagai jenis kuih dihidangkan – sungguh menyelerakan .45 pagi. penyampaian hadiah sukaneka – Yang Dipertua PIBG. 8. 8.45 pagi Persembahan sambutan Hari Guru dimulakan.45 pagi Upacara penyampaian hadiah acara sukaneka mengakhiri sambutan Hari Guru pada . Selepas itu. Murid-murid tahun enam pula mempersembahkan drama yang berjudul “Guru Agung”. 9.45 pagi Sukaneka dimulakan dengan acara meniup belon. Semuanya kelihatan ceria.

Hadiah disampaikan oleh Yang Dipertua PIBG. APA Tajuk catatan* BILA Diadakan. suasana . tujuan BAGAIMANA Perjalanan aktiviti Sambutan. masa DI MANA Tempat diadakan SIAPA Terlibat dan diraikan KENAPA Perlunya disambut MENGAPA Aktiviti dibuat. Encik Adnan bin Haji Abu. tarikh Berlaku.tahun ini.