SISTEM INTEGUMENTARI

SAINS SUKAN STPM

KULIT
Kulit mempunyai dua lapisan yang terdiri daripada tisu yang amat berbeza yang melekat antara satu sama lain. Lapisan itu ialah : 1. Epidermis (Lapisan Luar) 2. Dermis/Korium (Lapisan Dalam)

STRUKTUR KULIT

1. EPIDERMIS   Terdiri daripada lapisan epitelium yang berasal daripada ektoderma. Stratum Lusidum 3. Stratum Korneum 2. Stratum Spinosum 5. Terbentuk daripada lima lapisan: 1. Stratum Granulosum 4. Stratum Basal .

. Terdapat sel yang berbentuk poligon(segi banyak) sel yang berbentuk skuamus (leper dan bersisik) Sel yang lebih superfisial yang membentuk stratum korneum menjadi lapisan tidak hidup yang disebut keratin.   Stratum basal dibentuk oleh sel-sel kolumnar atau kiub.

   Keratin ialah protein berserat yang kuat. amat rintang terhadap perubahan kimia dan secara relatifnya kalis air. Epitelium yang membentuk epidermis terdiri daripada banyak lapisan yang dibentuk oleh sel leper dan diliputi keratin. Epidermis tersebut tersebut dikelaskan sebagai epitelium skuamus berlapis berkeratin .

Proses ini dikenali sebagai Pengkeratinan. .1 Pengkeratinan    Pada epitelium skuamus berlapis berkeratin. sel baru dibentuk di stratum basal dan sel yang lebih tua akan ditolak ke lapisan yang lebih superfisial.1. Sel tua ini akan mati dan digantikan dengan keratin. Proses pembentukan sel baru mengambil masa selama kira-kira dua minggu.

melanoid.2 Pigmen   Pigmen seperti melanin. karotena. Melanin yang dihasilkan oleh sel melanosit epidermis disimpan di dalam sel stratum basal dan berfungsi untuk melindungi tubuh daripada cahaya ultraungu. . hemoglobin terturun dan oksihemoglobin di kulit akan menberi warna kulit.1.

Setiap individu mempunyai corak rabung papilarinya yang tersendiri.3 Rabung Papilari   Terdapatnya rabung kecil dan alur yang disebut rabung papilari di permukaan palma tangan dan plantar kaki.1. Oleh itu. . bekas jari pada orang dewasa dan bekas kaki pada bayi digunakan untuk pengenalpastian seseorang.

.Nutriennya dibekalkan melalui cecair tisu yang terdapat di lapisan dermis. Epidermis tidak mempunyai saluran darah.   Epidermis. terutamanya lapisan berkeratin. Memberi perlindungan terhadap penghausan yang selalu berlaku di bahagian ini. amat tebal ditapak tangan dan tapak kaki.

Dermis amat tebal di tapak tangan dan tapak kaki. penis dan skrotum.5 mm. Menyokong epidermis dan mengikatkannya pada lapisan dalam iaitu hipodermis(tisu subkutaneus). DERMIS(KORIUM)     Terdiri daripada tisu perantara yang berkembang daripada mesoderma (bahagian tengah daripada tiga lapisan primer embrio).25 ke 2.2. tetapi nipis di kelopak mata. Tebal dermis ialah kira-kira 0. .

Lapisan itu ialah : 1. Dermis terdiri daripada dua lapisan dengan sempadan yang tidak nyata di antaranya. Lapisan Papilari (superfisial) 2. Lapisan Retikular (profundus/dalam) .

Papila dermis ini berselang-seli(interdigitate) dengan unjuran epidermis. sel mast dan makrofaj. . Mempunyai sel tisu perantara seperti fibroblas.1 Lapisan Papilari     Lapisan ini lebih nipis dan terdiri daripada tisu perantara yang kendur.2. Permukaan superfisial lapisan papilari ini banyak mempunyai unjuran(projection)menyerupai jari yang disebut papila dermis.

2 Lapisan Retikular    Lapisan lebih tebal dan terdiri daripada tisu perantara yang padat dengan susunan yang tidak sekata. .2. Berkas serat kolagen yang terdapat didalamnya saling berangkai antara satu sama lain menyerupai jaring. Kedua-dua lapisan dermis ini juga mengandungi jaringan serat kenyal.

Di beberapa kawasan dermis darah mengalir secara langsung dari arteri ke vena melalui anastomosis arteriovena atau pintasan(shunt). Dermis kaya dengan jaringan saluran darah dan limfa. keutuhan.   Gabungan serat kolagen dan serat kenyal ini memberikan kekuatan. kebolehan untuk meregang (ekstensibiliti) dan kekenyalan(kebolehan untuk berbalik kepada bentuk asal) kepada kulit. .

kelenjar peluh dan kelenjar sebum.  Bekalan saraf juga kaya di dermis. . Dermis juga mempunyai beberapa terbitan epidermis seperti folikel rambut.

APENDAJ KULIT .

.1. Folikel Rambut   Struktur berkeratin yang panjang dan berkembang daripada invaginasi epitelium epidermis. Rambut ialah ciri khas mamalia.

Kelenjar peluh ekrin(merokrin) 2. Kelenjar peluh apokrin . kelenjar peluh boleh dibahagikan kepada dua jenis utama : 1.2. Kelenjar Peluh  Berdasarkan struktur dan kedudukannya.

Kelenjar Sebum    Terdapat di lapisan dermis seluruh tubuh kecuali di tapak tangan dan tapak kaki. Kebanyakan kelenjar sebum berkait dengan rambut dan biasanya terdapat di antara otot arektor pili dengan folikel rambutnya.3. Duktus kelenjar sebum yang berkait dengan folikel rambut membuka ke leher folikel rambut. .

Kelenjar sebum seperti ini didapati di bibir. glans panis. labia minora dan kelejar tarsus kelopak mata.  Tetapi kelenjar sebum yang tidak berkait dengan folikel rambut membuka secara terus ke permukaan kulit. .

FUNGSI KULIT .

.1. Sebum yang dihasilkan oleh kelenjar sebum kulit merencatkan pertumbuhan beberapa bakteria. Perlindungan   Epidermis. terutama lapisan bekeratinnya bertindak sebagai lapisan pelindung daripada kerosakan atau kelusuhan akibat penggunaan biasa (wear and tear) dan juga daripada kemasukan organisma.

Dengan adanya akhiran saraf deria di kulit. . tubuh dapat melakukan tindakan refleks terhadap ransangan sakit atau kasar dan melindungi tubuh daripada kecederaan.  Pigmen melanin memberi perlindungan kepada kulit terhadap sinaran ultraungu cahaya matahari.

Lapisan Kalis Air   Keratin yang bersifat kalis air dapat mencegah kehilangan air yang berlebihan melalui penyejatan. .2. Keratin juga memberi perlindungan semasa mandi dalam air tawar tanpa menyebabkan tubuh bengkak dengan air atau semasa mandi dalam air laut yang bergaram tanpa menyebabkan tubuh kecut.

Pengawalaturan Suhu badan   Manusia tergolong dalam kumpulan berdarah panas dan suhu tubuh ditetapkan pada purata 36.8°C Pada keadaan suhu sekitaran yang panas atau selepas senaman berat yang menhasilkan haba tubuh yang berlebihan.3. saluran darah di dermis mengalami dilatasi. .

Kelebihan darah di permukaan kulit akan meningkat pengeluaran haba daripada tubuh secara sinaran. konstriksi arteri membolehkan tubuh menyimpan haba. Dalam persekitaran sejuk. Proses perpeluhan mengeluarkan haba tubuh melalui penyejatan peluh. konduksi dan perolakan.    Kelebihan darah di permukaan kulit ini menyebabkan aliran darah yang banyak ke kulit. .

Penghasilan Vitamin D³   Vitamin D³. hasil tindak balas cahaya matahari dengan 7-dehidrokolesterol. Tanpa vitamin D³ daripada sumber lain. kanakkanak yang tidak terdedah kepada cahaya matahari akan mengalami rikets(kelembutan tulang) . iaitu kolekalsiferol dihasilkan di kulit.4.

5. Bertindak Sebagai Organ Reseptor  Oleh sebab kulit mengandungi akhiran saraf untuk beberapa jenis penderiaan yang berbeza. . ia dapat bertindak sebagai organ reseptor yang berhubung langsung dengan pesekitaran.

Bekas jari dan bekas kaki digunakan untuk tujuan pengenalpastian ini. Pengenalpastian Diri   Corak rabung papilari yang unik pada setiap individu digunakan untuk mengenalpasti seseorang individu.6. .

LIMFA DAN SARAF KE KULIT DAN APENDAJNYA .BEKALAN DARAH.

dan satu lagi di antara dermis dengan tisu subkutaneus (hipodermis) Cabang arteri yang halus meninggalkan pleksus ini dan membekali papila dermis. Setiap papila hanya mempunyai satu arteri menaik dan satu vena menurun. Arteri    Arteri yang membekali kulit membentuk dua pleksus. .1. iaitu satu di antara lapisan papilari dengan retikular di dermis. rambut dan akhiran saraf.

Anastomosis ini menghubungkan arteriol dengan venul.2. Anastomosis atau pintasan anteriovena kerap terdapat di kulit. dua di antaranya terletak bersama-sama pleksus arteri. oleh itu darah melepasi ‘rankaian kapilari’. . terutamanya di hujung distal jari-jari. Vena    Vena tersusun dalam tiga pleksus. manakala pleksus vena yang ketiga terletak di tengah dermis. hidung dan bibir.

Pengaliran Limfa Kulit  Saluran limfa kulit bermula di papila dermis dan bertemu untuk membentuk dua pleksus. .3.

Pensarafan Kulit Dan Apendajnya   Kulit kaya dengan bekalan saraf deria dan motor.4. Saraf ini umumnya membentuk pleksus di dermis dan tisu subkutaneus (hipodermis) .

kesan yang jelas tidak akan berlaku sehinggalah seseorang mencapai umur lewat empat puluhan. tercerai dan kehilangan bentuk. Serat kenyal menjadi tebal dan ini mengakibatkan kulit berkedut. Serat kolagen menjadi keras. .Penuaan (Aging) Sistem Integumentari    Walaupun kulit mengalami penuaan secara malar.

pecah dan rentan terhadap infeksi. Jumlah melanosit yang berfungsi juga berkurangan dan ini menyebabkan rambut menjadi kelabu dan terdapatnya pigmentasi atipikal pada kulit. Selain itu. rembesan kelenjar sebum juga berkurangan menyebabkan kulit menjadi kering. .   Fibroblas yang menghasilkan serat kolagen dan kenyal berkurangan dan sel makrofaj menjadi fagosit yang kurang cekap.