BOALA LIMBII ALBASTRE

Este o boala virală necontagioasă, caracterizată prin febră și inflamația ulcero-necrotică a mucoaselor nazale și bucale și a bureletului coronarian. BT este produsă de un orbivirus ce se transmite prin intermediul insectelor hematofage. Etiologie Agentul cauzal este un virus din fam. Reoviridae, genul Orbivirus, ce poate fi cultivat pe ouă embrionate sau culturi celulare. Se caracterizează prin pluraritate antigenică având 24 de serotipuri ce alcatuiesc grupul BT. Toate tulpinile posedă un antigen comun de grup ce poate fi evidențiat prin reacția de fixare a complementului . Acest virus e inactivat la o temperatură ce de C în 3 ore, iar la C în 15 min. Este distrus la pH mai mic de 6 și mai mare de 8, fiind inactivat de dezinfectante pe baza de idofori și fenoli, este stabil în pH-ul proteinelor,rezistent la solvenți lipidici, iar congelarea lentă de la -10 la -20 grade C deteriorează virusul. Epidemiologie Specia ce exprimă clinic boala este oaia, celelalte specii de rumegatoare fac infecții inaparente. Virusul este izolat de la mai multe specii de rozatoare care împreună cu alte specii de animale salbatice reprezintă rezervor de infecție. La ovine,apariția bolii este influențată de rasă, vârstă și sexul animalului. Cele mai receptive fiind rasele europene perfecționate față de cele locale care sunt rezistente. Boala este de asemenea influențată de carențele nutriționale, parazitism, status imunul.Ovinele sunt de obicei rezistente la tulpinile de virus din zonele endemice, doar în cazul în care este introdus un nou serotip ele fac infecția. Animalele trecute prin boală,dar vindecate, poartă virusul timp de 4 luni, iar artropodele rămân purtătoare toată viața putând transmite virusul transovarian. Virusul este prezent în cazul bovinelor timp de 60 de zile, iar la ovine 45 de zile.Calea principală de transmitere fiind calea cutanată prin inocularea sângelui infectat la animalele receptive prin intermediul insectelor hematofage.Se poate transmite și pe cale sexuala,însă rar,astfel s-a interzis importul de spermă bovină din țările contaminate în cele indemne. Transmiterea orizontală este imposibilă,vectorii fiind insecte din genul Colicoides. În regiunile cu climă caldă și umedă,această boală se găsește tot timpul anului,iar în regiunile temperate la sfârșitul verii și începutul iernii. Morbiditatea variază între 30-40%,iar mortalitatea 2-30%,multe animale se vindecă în cateva zile până la 2 săptămâni.România este o țară indemnă. Patogeneză Virusul se transmite cutanat de către insecte, care la rândul lor se contaminează de la vertrebatele cu viremie.Prezența virusului în spermă duce la anomalii structurale ale spermatozoizilor, virusul traversează bariera placentară infectând totul.Aspectul degenerativ al

leziunilor nu au un răspuns imun corespunzător și incapacitatea de a efectua nervoase este consecința celulelor nervoase imature și incapacitatea de a efectua un răspuns imun corespunzător. Replicarea virusului se va realiza la nivelul stratului Malpighi și stratului descuamativ al pielii, buzelor, esofagului și rumenului. Între a 5-a și a 12-a zi post infecție se observămultiplicarea virusului în monocite și macrofage cu producerea viremiei secundare fiind momentul propice pentru izolarea virusului. Procesele inflamatorii sunt de tip congestiv, hemoragic și necrotic la nivelul mucoasei digestive si respectiv și de tip degenerativla nivelul musculaturii. Durata viremiei este de cca 4 săptămâni la bovine și bubaline ,la ovine de 54 de zile, la caprine de 21 zile. Tablou clinic După o perioadă scurtă de incubație sub o saptamână se înregistrează o reacție febrilă care se menține timp de 5-6 zile. Incubația la ovine este de 7-10 zile, viremia apărând din a 4-a zi post infecție, la bovine viremia apărând din a 4-a zi post infecție. Poate fi acută în efectivele indemne sau subacută în efectivele contaminate. Forma acută , febrilă se caracterizează prin inflamții și congestii rezultând edem al feței, pleoapelor și ulcerații ale mucoaselor aparente.Pot apărea și eroziunii la nivelul obrajilor și limbii acestea mai putând prezenta hiperemie intensă și sa devină edematoasă sau chiar cianotică. La ovine : simptomatologie clasică cu infecție acută sau subacută, semnele sunt variabile, pot fi semne inaparente într-un focar sau în altele același virus poate dezvolta semne de boală peste 30%. Primul semn de boală este observat după 7-8 zile de la infecție debutând cu hipertermie care se poate menține 4-12 zile,se mai observă spumozități asociate hiperemiei și inflamației mucoasei bucale și nazale. Tumefierea și edemațierea buzelor, gingiilor, mucoasei palatine, pe marginile limbii leziuni ulcero-necrotice. În numeroase forme severe animalele au aspect cifozat. Animalele care se remit au o perioadă mai lungă de convalescență. La oile din zonele enzootice boala este mai puțin severă și inaparentă, iar la cele gestante pot produce moarte fetală și reabsorbție , avort sau naștere cu miei morți. La bovine : nu apar semne clinice de boală, se exprimă doar cu modificări în subpopulația de leucocite și limfocite din sângele periferic și o ușoară dermatită eozinofilică acută. Semnele clinice : ușoară hiperemie la nivelul cavității bucaleși în jurul bandeletei coronariene, leziuni veziculare care pot duce la ulcerații în mucoasa bucală, horipilație în regiunea cervicală și toracică dorsală. Infecția bovinelor gestante în fazele timpurii poate genera avort sau anomalii congenitale precum :hidrocefalie, microcefalie,curbarea mandibulei, deformări ale mandibulei. Pielea se îngroașă și formează falduri proeminente în zona cervicală, leziunile pot persista10-20 zile (mai pot fi identificate și la nivelul mameloanelor).

La capre : evoluează de obicei inaparent ca la bovine, febră și congestia mucoaselor sunt moderate. Tablou lezional Examinarea histologică a țesuturilor : se observă altelări ale pereților vasculari cu degenerescența necrotică consecutiv acțiunii trombilor intravasculari ce afectează toate structurile peretelui vascular. Macroscopic : se observă leziuni de mare varietate dependente de tulpina virală. La nivelul cavității bucale : se pot observa hemoragii cu focare peteșiale, ce pot fi progresive până la acoperire cu detritus necrotic cenușiu, ulcerațiilor buzelor, limbii și gingiilor, mucoasa bucală poate fi cianotică.Leziunile sistemului respirator : cianoza și edemul mucoasei nazale și faringelui și congestia traheei, spumozități în trahee asociate cu congestia și edemul pulmonar,în cavitatea toracică se poate găsi o cantitate mare de lichid,edem pulmonar sever,leziune caracteristică : hemoragia de la bazei arterei pulmonare. Leziunile sistemului vascular : hiperemie, edem, hemoragii, peteșii și echimoze la nivelul endocardului. La nivelul pielii : edemul subcutanat al pleoapelor și urechilor. Mieii nou nascuți cu BT congenital prezintâ encefalie și microcefalie – cavități pline cu lichid. Diagnostic de confirmare Diagnostic diferențial : facut față de ectima contagioansă, febră aftuoasă, pododermatite,pneumonii,fotodermatite, abcese podale, intoxicații cu plante,pesta micilor rumegătoare,cenuroza. BT nu este o boală veziculoasă, însă de multe ori aceasta este confundată cu febra aftoasă, doar că BT este sezonieră,dispărând odată cu reducerea populației de vectori. Probele ce se recoltează la animalele în viață provin de la animale febrile pe un anticoagulant (heparină sau EDTA) celulele sangvine fiind spalate de 3 ori în tampon fosfat salin.Probele ce provin de la cadavre pot fi: splină, ficat, limfonoduri, creier sau măduvă rosie. Izolarea se face pe ouă embrionate de găină, pe culturi celulare,izolare pe oaie. Identificarea agentului cauzator se stabilește cu ajutorul serogrupului viral, imunofluorescența, ELISA de captură sau imunospotul. Stabilirea serotipului viral se realizează astfel : prin reducerea în placi, inhibiția în placi, seroneutralizarea în microplaci, testul de inhibare a fluorecenței. Diagnosticul serologic : Metode : reacția de fixare a complementului, imunodifuzia în gelul de agar, ELISA. Combatere    Boala notificabilă în caz de suspiciune sau confirmare, exploatația este pusă sub supraveghere oficială. Se realizează un inventar al animalelor existente în fermă. Se efectuează supraveghere epidemiologică.

 

Se fac vizite periodice în focar pentru examinare clinică sau eventual autopsia animalelor moarte. Este interzisă orice mișcare a animalelor, animalele fiind închise în perioadele în care vectorii sunt activi, atât animalele cât și încăperile sunt supuse tratementelor cu insecticide periodic.

 

Carcasele animalelor moarte sunt distruse. Măsurile de combatere nu vor fi ridicate până când prezența suspiciunii de boală pentru BT nu a fost eliminată de autoritatea competentă.

Profilaxie  Evitarea introducerii de animale purtătoare de BT în zone sau regiuni indemne pentru prevenirea infecției populațiilor de culicoide existente în acea zonă.  Evitarea introducerii în zonele indemne de material seminal, ovule, embrioni, ce provin de la animale bolnave sau suspecte de boală.  Dezinfecția trebuie efectuată periodic.  Este efectuată inspecția în abatoare a animalelor, din speciile succeptibile acestei boli.  Supravegherea vectorilor culicoizi precum si supraveghere serologică pentru detectarea posibilei contaminări transfrontaliere. Imunoprofilaxie Aceasta constă în aplicarea de vaccinuri utilizând serotipurile virale circulante în teritoriul respectiv, vaccinarea fiind prima măsură de control a BT la oi, utilizându -se doar vaccinuri de virus viu modificat.Serotipurile aflate în vaccin trebuie să fie similare cu cele ce acționează în teren.Putem găsi doar vaccinuri atenuate în prezent.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful