P. 1
EN 2-2.ppt 2

EN 2-2.ppt 2

|Views: 6|Likes:

More info:

Published by: Cosmin Marius Olariu on Apr 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2014

pdf

text

original

Tema 2

Ficatul– tumori, angioame, metode de stadializare ale proceselor cronice – hepatita, ciroza, intoxicatiile cronice hepatice.
Lachezar Kaitazky
E-EDUMED “Centru Educational in Medicina” Proiect LLP/LdV/TOI/RO/2010/006 Acest proiect a fost finantat cu suportul Comisiei Europene. Continutul proiectului reflecta doar pozitia autorului, iar Comisia Europana nu poate fi facuta responsabila pentru orice utilizare a informatiei continuta in cadrul acestuia.

sub cupola diafragmului. Aceste modificari se pot depista atat clinic cat si instrumental.de exemplu.Cel mai mare organ al corpului uman – ficatul. De asemenea. forma sa se modifica. iar lobul stang se modifica relativ. greutatea sa. . este localizat in cadranul superior drept al cavitatii abdominale. Ficatul are doua suprafete – una superioara (diafragmatica) si una inferioara (viscerala) care se termina anterior intr-un unghi ascutit. in cazul cirozei hepatice. raportul volumetric intre cei doi lobi se schimba. este de aproape 2400 grame. marginea anterioara se poate palpa. La adulti. este de aproximativ 1500 grame (1300-1600 grame) si cand este plin cu sange. In cadrul unor afectiuni apar modificari . In cazul unei afectiuni care afecteaza volumul hepatic. cand este golit de sange.

5 MHz. cu exceptia unei mici portiuni. incepand de la cel stang si gradual spre lateral catre cel drept si viceversa. este acoperit de membrana seroasa. . parenchimul hepatic este divizat in segmente. care este componenta a peritoneului.5-.Ficatul. cat si in cazul interventiilor chirurgicale. Ambii lobi hepatici sunt scanati consecutiv. cu ajutorul unui transductor cu frecventa de 3. numita partea fixa (aria nuda). de asemenea si drenaj biliar propriu. Ficatul este examinat in timp ce pacientul este in pozitie dorsala. Ficatul are 8 segmente. In functie de ramurile arteriale si canalele biliare. fiecare avand vascularizatie arteriala si venoasa separata. Aceasta impartire este folosita atat cu scopul de a furniza un diagnostic cat mai corect al modificarilor patologice segmentare.

va urca mai sus si examinarea va deveni si mai dificila.Pacientul trebuie sa coopereze cu medicul datorita urmatorului motiv: ficatul este situat superior si nu poate fi vizualizat bine. Daca inspirul abdominal profund nu este suficient. . de aceea pacientul trebuie sa faca o inspiratie abdominala profunda. Daca pacientul face o inspiratie costala si nu abdominala. astfel permitandu-i ficatului sa coboare si sa poata fi mai usor de examinat. ficatul in loc sa coboare. se deplaseaza medial si anterior si devine mai usor de examinat prin peretele abdominal anterior. pacientul se poate intoarce pe partea sa laterala stanga. pana cand ficatul datorita centrului de greutate.

52mm. sex. ascutit. cu o grosime sub 1. . In functie de metodele imagistice. Conturul ficatului normal este linear. Acesti parametrii sunt variabili. atunci cand este normal. suprafata corporala. ofera doua ecouri de amplitudine medie.Principalul criteriu de determinare a marimii organului este diametrul antero-posterior. Parenchimul. afectiunile hepatice se impart in doua mari grupuri – difuze si localizate. egal distribuite in cadrul imaginii. depinzand de varsta.5 cm (+-) 1 cm.5 cm (+-) 2 cm. care pentru lobul drept este de 10. Ecogenitatea la adulti este mai puternica decat cea a rinichiului drept si mai slaba decat cea a pancreasului si splinei. iar pentru cel stang – 4. inaltime.

in special in hepatitele cronice (postinfectioase. Ecografia este inclusa in metodele de diagnostic. contururi. care ofera informatii despre ecogenitatea parenchimului. Deseori. punctul de vedere dominant este acela ca ecogenitatea parenchimului este un criteriu nesigur pentru diagnosticul diferential ale diferitelor forme si nu exista criterii pentru activitatea procesului. alcoolice. In prezent. mobilitate si raporturi cu organele vecine. ecourile structurale par mai luminoase si intensitatea lor scade in timpul perioadei de regresie si cresc in cazul cronicizarii. dimensiuni. . fata de hepatomegalia cu hipoecogenitate medie difuza. criptogenice).Este imposibil sa prezinti o concluzie ecografica explicita despre extensia afectarii hepatice datorita complexelor relatii si procese care apar in cadrul acestor afectiuni. in hepatita acuta. imune.

hipoecogenitatea parenchimului (ficat luminos). focala sau difuza. Steatoza hepatica . Alimentatia actuala (grasimi. carbohidrati) si sedentarismul ca mod de viata (hipodinamismul) sunt principalele cauze in dezvoltarea hepatosteatozezei non alcoolice care reprezinta primul stadiu al cirozei hepatice. mancare bogata in calorii.Acumularea grasimii in celulele hepatice este localizata. Imaginea ecografica este tipica cu forme difuze – ficat marit. Atentionare pentru pacient ! Diagnosticul din timp a steatozei hepatice este cheia pentru prevenirea cirozei hepatice.

dimensiunile cresc in stadiile incipiente si descresc in cele avansate. modificarea arhitecturii organului. . Modificarile cirotice tipice pot fi detectate ecografic si constau in asa zisa Transformare cirotica a ficatului exprimata prin hipertrofia lobului stang si micsorarea relativa a lobului drept.3 cm si macronodulara cand dimensiunile lor sunt peste 0.Ciroza este definita ca un proces difuz ce determina fibroza si modificari in arhitectonica normala hepatica. in structura sa aparand noduli patologici.3 cm. expansiunea tesutului conjuctiv. Ciroza este micronodulara cand nodulii au dimensiuni de pana la 0. Configuratia organului se schimba (raportul lobului stang/drept). formarea pseudolobulilor si cresterea presiunii sanguine in vena care alimenteaza ficatul cu sange – vena porta. Imaginea ecografica se bazeaza pe afectarea ireversibila si progresiva a parenchimului hepatic.

Ciroza hepatica . De multe ori este neschimbata sau usor crescuta. in ciroza nu sunt modificari semnificative ale structurii hepatice. De asemenea.Cateodata aceasta transformare cirotica poate fi foarte discreta si nedetectabila ecografic. ecografic. cu exceptia tesutului de granulatie mentionat de anumiti autori. mai ales daca asemenea afectiune nu este luata in considerare ! Nu este tipic pentru ciroza sa fie evidentiata printr-o anume modificare a ecogenitatii hepatice.

sunt gasite la pacientii cu varsta mijlocie si mai mare. Chisturile hepatice sunt cel mai frecvent depistate accidental si sunt simple sau multiple.Lichidul intrahepatic depistat poate cuprinde chisturi congenitale si parazitare echinococice. cu un traseu luminos posterior datorat asa numitului Efect al relativei intensificari ale ultrasunetelor. chisturile hepatice congenitale pot atinge dimensiuni relativ mari si in cazul unui traumatism sau altor cauze. hemoragia interna poate apare. In asemenea cazuri. Cateodata. abcese si hematoame. lichidul din chist devine purulent. Chisturi . Cel mai des. In ficatul polichistic (chisturi multiple) exista multiple chisturi de diferite dimensiuni si diametre. Un chist tipic se prezinta ecografic ca o zona rotunda non ecogenica cu peretele anterior clar vizibil. Alta complicatie a chistelor este infectarea lor.

Chisturile echinococice (hidatice) se dezvolta in principal in ficat.Echinococoza. Nu au perete propriu! Echinococoza Abces . Ecografic. la unele solide ce se aseamana tumorilor. abcesele apar ca zone hipoecogenice hepatice ce prezinta ecouri interne slabe si deseori un slab traseu distal datorat unei relative cresteri a ultrasunetului. Abcesele. Ecografic. sunt caracterizate de o mare varietate de imagini – de la lichid. ce imita un chist simplu. Echinococul este un parazit cu o lungime de 3-6 mm.

sunt reprezentate ca zone hipoecogenice in ficat. pot contine slabe ecouri interne si lasa un traseu luminos in urma lor asemenea colectiilor lichidiene. Hematoame . Acestea pot fi delimitate (doar in ficat) si pot sangera in cavitatea peritoneala. Hematoamele hepatice apar cel mai frecvent dupa traumatisme si nu atat de des ca rezultat al punctiilor hepatice.Hematoame. cu forma ovala sau neregulata. Ecografic.

tipul ochiul lui Bull. . raportul acestora poate fi diferit. hipoecogene. acestea pot fi hiperecogene. Tipic. acestea de obicei se gasesc in ambii lobi hepatici. Imaginea metasatzelor nu ne poate oferi informatii despre originea acestora! In functie de ecogenitatea lor. Acesta din urma consta intr-un centru nonecogenic si o periferie hiperecogenica. Cand metastazele sunt multiple. nonecogene si mixte – ex. metastazele peste 1 cm se vizualizeaza.Leziunile hepatice solide se pot imparti in maligne si non maligne. Cele mai frecvente leziuni maligne hepatice pentru depistarea carora o examinare ecografica este prescrisa sunt metastazele. Pot fi deliberat cautate sau descoperite accidental.

Sunt semnificativ mai rare decat metastazele. Ambele. are forma neregulata si nu se distinge bine.Tumori maligne primare. Alta cale de dezvoltare este cea infiltrativa. In acest caz. tumora infiltreaza tesutul heapatic inconjurator. bine delimitat in ficat. Cea mai frecventa cale de dezvoltare este cresterea rapida a tumorii care ecografic. se prezinta ca un corp tumoral solid cu forma rotunda. Tumori maligne primare . bolii Wilson. metastazele si tumorile primare maligne nu prezinta o imagine tipic specifica care sa le arate histologia. Tumorile maligne se dezvolta in cadrul hepatitei cronice B si C.

De asemenea este frecvent la barbatii care folosesc anabolizante. Cea mai frecventa dintre toate tumorile non maligne este hemangiomul. cat si la copii cu afectiuni metabolice. Adenomul. Adenomul este frecvent intalnit la femeile de varsta medie care folosesc contraceptive. Folosirea Doppler color. hemangioamele se aseamana foarte mult cu tumorile maligne si trebuie sa fie examinate prin CT pentru a fi diferentiate.Tumori non-maligne. Tumori non-maligne . Cateodata. se distinge bine si are o forma rotunda. Se evidentiaza prin CT si rezonanta magnetica. Are o structura omogena. de asemenea ajuta la diferentierea lor. Conform anumitor informatii din rapoartele de autopsie. Ecografic. hemangiomul este destul de raspandit si afecteaza cam 8-9% din populatie. solida cu ecogenitate diferita – hipo sau usor hiperecogenica. se prezinta ca o leziune rotunda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->