KUĆA

STANOVATI SAM ŽIVOT U ZGRADI KULTURA STANOVANJA TVOJA KUĆA RAČUNI STUDENTSKI DOMOVI

nego dobro živjeti.U PRAVU SI. Seneka . misli Nije sreća živjeti.

sa vlasnikom stana obavezno zaključuješ ugovor o zakupu. Samo ako je ugovor ovjeren. Prije potpisivanja ugovora preciziraj koje sve račune treba da plaćaš. Stan možeš potražiti i preko agencija za nekretnine. Kirija uglavnom ne uključuje račune za komunalije. DEPOZIT Depozit je određena suma novca. stan ili sobu možeš iznajmiti ili kupiti samo ako si punoljetan/na i u stanju da zaradiš novac za kiriju. Samostalno ili sa cimerom/kom. jer ćeš se na njega pozvati u slučaju da iskrsne bilo kakav problem. stanodavac će to naplatiti od depozita. Čuvaj svoj primjerak ugovora. a nešto pođe naopako možeš se žaliti Osnovnom sudu. prije useljenja. Time ćeš uštedjeti vrijeme.KUĆA 97 STANOVATI SAM KAKO PRONAĆI STAN Dolaziš da studiraš u drugi grad. Ako stan tražiš preko agencije za nekretnine. . Bez tog ugovora nemaš nikakva stanarska prava. KIRIJA Kirija je najamnina za stan. rokovima plaćanja. ne platiš račune ili kiriju. To znači da stanodavac može da te izbaci iz stana ili poveća stanarinu kad god poželi. Stan ćeš najlakše naći prelistavajući oglase u dnevnim novinama ili specijalizovane časopise za promet nekretnina. ili si odlučio/la da se osamostališ od roditelja-prvo što treba da uradiš je da iznajmiš stan. Ako ispuniš sve odredbe ugovora. UGOVOR O ZAKUPU Iznajmljivanje stana je proces koji sa sobom nosi i previše prostora za “nesporazume”. Neovjeren ugovor nema pravno dejstvo. Zbog toga. Njena visina mora biti navedena u ugovoru o zakupu zajedno sa. To je neka vrsta garancije da ćeš poštovati ugovor. jasno određenim. stisak ruke i priče da će “sve biti u redu“. obično u visini jedne kirije. Ugovor se zaključuje u pisanoj formi i ovjerava u sudu. koju stanodavac može da tražiti od tebe prije useljenja. ugovor potpisuje i stanodavac i agencija. Na većini fakulteta postoje oglasne table na kojima su istaklnute ponude stanova i soba za rentiranje. Ako napraviš štetu. stanarina će vjerovatno biti nešto viša zbog plaćanja posredničkih usluga agencije koja ide na teret stanodavca. depozit će poslužiti za plaćanje posljednje kirije pred iseljenje. da bi se oslonio/la samo na usmeni ugovor.

čija je obaveza krečenje stana. Ista pravila važe i za jednog i za drugog. Imaš pravo samo na minimalne površinske intervencije u unutrašnjosti stana (kao npr.. da ga izdaješ u pod zakup. pregrđivanje prostorija. Bez dozvole zakupodavca... dogovori sve detelje o uslovima zakupa kao npr. niti da omogućiš njegovo korišćenje osobama koje nisu navedene u ugovoru. bilo da je u pitanju poštovanje kućnog reda zgrade ili obaveza plaćanja održavanja zajedničkih prostorija. dužan si da se prema njemu. i svemu što je u njemu. OBRATI PAŽNJU Prije nego se konačno useliš u stan. a poželjan je i popis namještaja i ostale opreme. krečenje). Na taj način ćeš se najbolje zaštititi od eventualnih nesporazuma i naknadnih troškova.) morati da dobiješ gazdino ovlašćenje. zakon ne pravi razliku između zakupodavca i zakupca stana. odnosiš kao dobar domaćin. probijanje zidova za nova vrata. šta učiniti u slučaju popravki. . nemaš pravo da koristiš stan za poslovnu djelatnost. Što se tiče ponašanja u stanu. dok ćeš za sve ozbiljnije poduhvate (npr.KUĆA 98 . DOBAR DOMAĆIN” U pogledu nekih opštih prava i dužnosti stanara.

radi njenog poništenja. Ukoliko stanar neće da izađe iz zakupljenog stana. Oni su dužni da obrazuju Skupštinu etažnih vlasnika i imenuju upravnika zgrade. potrudi se da znaš i imaš sve dokaze o vlasništvu stana. Ugovor se može i formalno obnoviti uz iste ili izmijenjene uslove.. smatra se da je zaključen novi ugovor na neodređeno vrijeme.. PRIJE ODLASKA Pri napuštanju stana. dužan/na si da ga ostaviš u stanju u kojem je bio prije tvog useljenja. Odluke skupštine obavezujuće su za sve stanare. troškovi će biti naplaćeni iz tvog depozita. čistoći i ispravnosti zajedničkih prostorija. OTKAZ Tvoja prava iz ugovora o zakupu prestaju kada istekne ugovoreni period zakupa. . Da bi se osnovala skupština etažnih vlasnika. UPRAVNIK ZGRADE Upravnika zgrade bira skupština etažnih vlasnika. možeš se obratiti Sekreterijatu za komunalne poslove uz priloženi dokaz. ŽIVOT U ZGRADI KO UPRAVLJA ZGRADOM Stambenom zgradom upravljaju vlasnici stanova i poslovnih prostorija. sve ćeš to morati lijepo da središ.. prefarbani zidovi. dovoljno je da četvrtina stanara u zgradi pokrene inicijativu za to.KUĆA 99 Prije popisivanja stvari u stanu. zaključuje ugovore o zakupu poslovnih prostorija. On predstavlja stanare zgrade. dužan je da ih prijavi komunalnoj policiji. Rupe u zidovima koje su ostale iza tvojih polica.. Ti i zakupac možete da date otkaz kad god poželite. Ako stan ne iznajmljuješ preko agencije. provjeri da li je sve ispravno kako ne bi kasnije plaćao/la popravku npr. možeš podnijeti tužbu sudu. Upravnik je dužan da nemarne komšije upozori na kršenje pravila. Ako se ogluše na upozorenja. polomljeni štekeri. Ona odlučuje o nadogradnji zajedničkih prostorija ili njihovom pretvaranju u poslovne prostore. a najčešće je to sudska odluka. pod uslovom da poštujete otkazni rok. obezbjeđuje hitne popravke. Ukoliko stanodavac nema ništa protiv da ostaneš u stanu i nakon isteka ugovora. Uobičajeni rok nije manji od mjesec dana. Skupština etažnih vlasnika brine o održavanju zgrade. U slučaju da nisi zadovoljan/na njihovim odlukom. organizuje naplate. televizora koji je pokvario prethodni stanar. Ako odbiješ.

ali ćeš to morati da platiš. Dovoljno je da na dežurni telefon prijaviš kvar (> Kontakti). a isto se odnosi i na kanalizaciju. i u slučaju da se tvojom krivicom pokvari hidrofor u zgradi ili polomiš osigurač u hodniku. Ako već nisi majstor. osim ako to ne dozvoli skupština. ili razvodna tabla izgori zbog preopterećenja.KUĆA 100 O ČEMU BRINE SKUPŠTINA? Na svakom ulazu spisak stanara mora biti istaknut na vidnom mjestu. kanalizaciji i vodovodu. one koje su pod zemljom). otpad ili havarisane automobile. Stanari zgrade moraju organizovati skupštinu. Zajednički dijelovi zgrade (hodnici. Ona brine i o čistoći dvorišta zgrade. Elektrodistribucija. Ako to ne urade rizikuju kaznu u visini od sto do dvije stotine minimalnih zarada u Republici. ako je kvar izazvan krivicom Elektrodistribucije. Upravnik zgrade ovlašćen je da novac koristi za održavanje zajedničkih prostorija. . Hodnici i stepenište moraju biti čisti i osvijetljeni..Kao i u salučaju kvarova na vododvodu. O tome brine skupština etažnih vlasnika. Popravka vodovodnih kvarova u kućama ili stanovima se plaća. podrumi. tavan) ne smiju se koristiti za stanovanje. bez saglasnosti skupštine stanara. Skupština mora odrediti mjesto za cijepanje i odlaganje drva. držati građevinski materijal. osiguranje zgrade. (> Kontakti) U slučaju da zgrada ostane u mraku zbog nečijeg nemara.Ekipe vodovoda (> Kontakti) besplatno će sanirati kvarove na cijevima koje su pukle u vodovodnoj mreži (dakle. Zabranjeno je pred ulazom parkirati ili prati automobil. Stanari su obavezni da birnu o elektroinstalacijama. popravku kvarova. a stanovi obilježeni brojevima. možeš ga prijaviti komunalnoj policiji (> Kontakti). INSTALACIJE I KVAROVI Obaveza skupštine stanara je da brine o instalacijama. Stanari uplaćuju novac na zajednički žiro račun. kao i mjesto za pranje tepiha.Ekipe telekoma ne naplaćuju popravke na telefonskoj liniji. Ako komšija pravi baštu ispred zgrade ili postavi kiosk. svaki problem na elektroinstalacijama biće riješen besplatno. Vodovod . KO PLAĆA KVAROVE? Skupština etažnih vlasnika zadužena je za sakupljanje novca za održavanje zgrade. s tim što je svaki stan brine o svemu tome pojedinačno. to ne opravdava tvoju nemarnost. a njime upravlja skupština etažnih vlasnika.. Fiksna telefonija. stanari moraju platiti otklanjanje kvara. stepenište. Ipak. Ekipe vodovoda možeš pozvati da bi otklonili kvar u tvom stanu ili kući. to ćeš najlakše riješiti pozivom ekipama Agencije za stanovanje (> Kontakti) ili neke privatne firme. obavezan/na si da kvar otkloniš.

bacaš otpatke po hodniku ili bez dozvole pišeš po fasadi.KUĆA 101 KULTURA STANOVANJA Postoji poseban pravilnik koji donosi lokalna uprava i koji određuje pravila ponašanja stanara u zgradi. To znači da npr. KUĆNI LJUBIMCI Pravila držanja kućnih ljubimaca u zgradi mogu se odrediti kućnim redom. Za držanje psa u dvorištu zgrade potrebna je dozvola skupštine etažnih vlasnika. Da sve ne bude prepušteno tvojoj savjesti-postoje i kazne za kršenje pravilnika. Tvoja obaveza je da ga poštuješ i brineš o stanju zajedničkih prostorija. veš mašina ili bacanje smeća. moraš očistiti “mjesto udesa”. odgovornost za njihovo ponašanje je samo tvoja. vešernice ili stepenište ne možeš koristiti za odlaganje starog namještaja. Psi u zgradi ne smiju ometati mir i sigurnost ostalih stanara. niti se smiju držati na terasi ili zajedničkim prostorijama. Ako se dogodi da tvoj kućni ljubimac “napravi štetu” prije nego što istrči napolje. . dvorišta i izgleda zgrade. Ako npr. rizikuješ kaznu u visini 10 minimalnih cijena rada u Republici. Mada ćeš teško psu ili mački objasniti šta je kućni red. hodnike.

i voli malo jače da sluša muziku ili gleda TV. Procedura je ista i u slučaju da neko pravi buku ispred zgrade. Noćni klubovi. ali ipak postoje neka ograničenja. barovi i diskoteke. a dozvoljena jačina muzike je 70 decibela. U slučaju da neko od komšija ne poštuje kućni red. koji imaju posebnu zvučnu izolaciju. Oni će protiv bučnog komšije podnijeti prekršajnu prijavu zbog remećenja reda. Komunalna policija u Podgorici posjeduje aparate za mjerenje buke unutar lokala tzv.fonometre. . pa u turističkim centrima kafići rade duže (ljeti do jedan sat. mogu puštati muziku bez ograničenja. To ne znači da će u vrijeme popodnevnog odmora morati da gase muziku. Ako praviš buku u zgradi ili ispred nje. KAFIĆ U ZGRADI Kućni red moraju poštovati i vlasnici kafića koji se nalaze u zgradi.KUĆA 102 BUKA U zgradi moraš poštovati kućni red koji određuje skupština vlasnika. Ako on ne preduzme ništa. rizikuješ kaznu od 10 do 100 minimalnih zarada u Republici. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata zavisi od opštine. možeš se žaliti upravniku zgrade. pozovi policiju. Njihovo radno vrijeme regulisano je posebnom opštinskom odlukom. zimi do ponoći).

S obzirom da je građevinski materijal bio namjenjen za proširenje stana. TUĐA ŽURKA Najbolji način da riješiš problem sa “bučnim komšijom” je da probaš da razgovaraš s njim i riješiš problem. Ako uznemireni komšija pozove policiju. Komšiju koji adaptira stan bez dozvole. osim ako oni ne odluče drugačije. Tamo će ti uzeti izjavu i podnijeti prekršajnu prijavu protiv tebe. NEZVANI GOST Ako neko pokuša da nepozvan uđe na tvoju žurku. Građevinski inspektori su mu naredili da ukloni pregradni zid i onemogućili ga da zauzme zajedničke prostorije. Za narušavanje nepovredivosti stana možeš biti kažnjen novčano ili zatvorom do godinu dana... oni će od tebe uglavnom zahtijevati da utišaš muziku. skupštini etažnih vlasnika moraš naknaditi vrijednost zajedničkog dijela koji se nadograđuje. rizikuješ kaznu od petostrukog do petnaestostrukog iznosa minimalne zarade u Republici. možeš oganizovati žurke do mile volje. Jedan Podgoričanin nije htio da ukloni građevinski materijal. U tom slučaju. muzika i buka ne smiju prelaziti nivo sobne jačine. Ako to ne uspije.KUĆA 103 ORGANIZUJEŠ ŽURKU. obavještena je i građevinska inspekcija. a ti odbiješ da to učiniš. tavan. pozovi policiju. zamoli ga da ode i pokušaj da razgovorom riješiš problem. pozovi policiju. komunalna policija mu je napisala kaznu. Nadogradnja zgrade. možeš prijaviti komunalnoj policiji. obrati se upravniku zgrade. dobro razmisli prije nego što to učiniš. Ako se se u tvom stanu ne događa ništa protivzakonito. pretvaranje zajedničkih prostorija u stan ili poslovnu prostoriju možeš raditi samo uz saglasnost skupštine etažnih vlasnika i nadležnog sekretarijata lokalne samouprave.) ili vlasništvo drugih stanara. vešernice. ako ti narede da prekineš žurku. U slučaju da se on ogluši. Međutim.. Zamoli ga da bude malo tiši i obzirniji. U slučaju da ti nepozvan pođeš na tuđu žurku. Oni imaju pravo da prekinu žurku i narede komšiji da prestane sa bukom. Ipak. Prepravkom ne smiješ narušiti arhitektonski izgled ili umanjiti sigurnost i stabilnost zgrade.. Ako to uradiš. DOGODILO SE.. koji je držao na četvrtom spratu zgrade u centru grada. ADAPACIJA Stan možeš renovirati samo ako time ne ugrožavaš zajedničke prostorije (hodnike. slijedi ti privođenje u stanicu policije. Nakon prijave. . Kada nepozvani gost odbije da izađe iz tvog stana.

i površini nepokretnosti. bivši i novi vlasnici obavezni su da to registruju u opštinskom katastru nepokretnosti. a komšija će platiti troškove rušenja. građevinski inspektori će dogradnju sami srušiti. prenose. Upisom u katastar stiču se. uz određenu proviziju bićeš pošteđen/a mogućih neprijatnosti. Dozvola za gradnju objekata do 1. raznih formalnosti i dosadne administracije. porodičnim kućama.. ograda je pomjerena. Ako to odbije. vlasnik je kažnjen sa 55 eura.. je. obliku. a za veće i u Ministarstvu za ekonomski razvoj. KATASTAR Katastar nepokretnosti je vrsta javne knjige koja sadrži podatke o zemljištu. prihodu koji se na njima ostvaruje. KUPOPRODAJA IMOVINE Kuću možeš prodati ili kupiti dajući oglas u novinama ili agenciji za nekretine. Ako želiš da kuću prodaš preko agencije. Za ovaj prekršaj ne postoji novčana kazna već se odmah pokreće prekršajni postupak. Sanitarnoj inspekciji možeš prijaviti komšiju koji baca ili pali smeće u dvorištu. To ipak ne znači da možeš raditi šta god poželiš. Šireći okućnicu. U katastru su i podaci o položaju. odlaganjem drva ili starih automobila pred dvorištem. zgradama. KOMŠIJA Život u kući oslobađa te nekih pravila koja važe u zgradama.KUĆA 104 TVOJA KUĆA U dvorištu kuće ili na samoj kući zabranjeni su građevinski radovi bez dovole. jedan Podgoričanin postavio je ogradu na javno zemljište. Ugovor sa potpisima ugovornih strana mora biti zaveden i ovjeren u sudu. Komšiju koji bez dovole zida pomoćne objekte. ograde ili dograđuje kuću možeš prijaviti građevinskoj inspekciji (> Kontakti). vikendicama. moraš obavezno zaključiti Ugovor o prodaji nekretnine u pismenoj formi. bacanjem ili paljenjem smeća. a ograda je uklonjena.000 kvadratnih metara dobija se u opštinskom Sekretarijatu za uređenje prostora. poslovnim prostorima. ograničavaju i ukidaju prava na nepokretnosti. stvarnim i drugim pravima kao i podaci o njihovim korisnicima i vlasnicima. Zabranjeno je uznemiraviti komšije izazivanjem buke. Prilikom proda- . Nakon što su mu komunalni policajci to naredili. stanovima. Kako je i nakon toga ograda bila na javnoj površini. Oni će mu narediti da prekine radove i sruši izgrađeno. fabrikama i drugim objektima na području jedne opštine. DOGODILO SE. Nakon što se ugovor ovjeri.

Kada račune ne plaćaš više mjeseci. Tamo predaješ žalbu u pisanoj formi. Nakon presude tvoja kuća biće isključena sa elektromreže. Prije upućivanja žalbe moraš platiti račun. vraća ti se razlika u novcu ili ti se za tu sumu umanjuje račun za naredni mjesec. Ako bude uvažena. dobijaš opomenu. Da bi ponovo dobio struju. Isto važi i za ostale račune. ali gotovo sigurno ćeš dobiti tužbu prije tog vremena. Prekršajni postupak biće pokrenut. . moraš platiti dugovanja i troškove ponovnog priključenja. Računi za struju zastarijevaju poslije godinu dana. ako se nelegalno priključiš na mrežu ili oštetiš plombe na strujomjeru. Kada imaš primjedbi na visinu računa.. nakon čega Elektrodistribucija pokreće protiv tebe tužbu.KUĆA 105 RAČUNI .ZA STRUJU Potrošnja struje obračunava se svakog mjeseca na osnovu važeće tarife.. možeš se žaliti na šalteru Elektrodistribucije ili Regulatornoj agenciji (> Kontakti). jer to pravilo će biti ukinuto novim zakonom koji je u fazi izrade. To ne znači da je bolje ne plaćati račune. a najkasnije za 10 dana dobijaš pismeni odgovor. Račun za struju plaćaš u roku od sedam dana.

Sa vodovodne mreže možeš biti isključen samo na osnovu sudske presude i uz saglasnost nadležnih državnih organa. kako ti ne bi obračunavali pretplatu. U slučaju da račun ne platiš na vrijeme. možeš dobiti listing .FIKSNI” TELEFON Račun za telefon obračunava se mjesečno. korisničkom servisu ili Agenciji za telekomunikacije.ZA VODU Račun za vodu plaća se na osnovu mjesečne potrošnje koja se očitava na vodmjeru..ZA . Računi za vodu zastarijevaju poslije jedne godine. postpaid korisnici plaćaju pretplatu. predaješ žalbu telefonskom operateru uz plaćanje administrativne takse od pet eura. u mjesecu. Da bi ponovo mogao da koristiš telefonski broj. u mjesecu ili u roku od 30 dana (zavisi od mobilnog operatera). Broj možeš aktivirati u dogovoru sa kompanijom preko ovlašćenog zastupnika. U slučaju da ne želiš jedno vrijeme koristiti postpejd broj možeš zamrznuti račun. sporni račun podnosiš tehničkoj službi Vodovoda u tvom gradu ili Agenciji za zaštitu potrošača.. Kada izmiriš dug. poziva za koji plaćaš tri eura. U slučaju da se tvoj račun ne poklapa sa faktičkim stanjem... a u njega je uračunata telefonska pretplata i mjesečna potrošnja na osnovu važećih tarifa. Ukoliko ne izmiriš račun za postpaid priključak do 15. Ukoliko se nelegalno priključiš na vodovod ili postaviš priključak ispred vodomjera. gasi se SIM kartica i kompanija pokreće krivičnu prijavu. Odgovor na žalbu dobijaš najkasnije za sedam dana. U slučaju prepaid plaćanja.KUĆA 106 . Da bi bio ponovo priključen na mrežu moraš platiti dugovanja i troškove priključka. U slučaju primjedbi na visinu računa možeš se žaliti na broj za reklamacije (> Kontakti). unaprijed se plaća određeni kredit.. . ali ti dozoljava da primaš pozive. dobijaš upozorenje. dok se kod postpaid korisnika plaćaju mjesečni računi. Račun se plaća do 15. protiv tebe će biti pokrenuta krivična prijava. Kod prepaid priključaka nema isključenja.ZA MOBILNI TELEFON Mobilni operateri u Crnoj Gori nude dva načina plaćanja računa. ali su razgovori jeftiniji.. Ako imaš primjedbu na visinu računa. Nakon mjesec dana kompanija ti isključuje telefon. telefonski operater ti prvo onemogućava pozivanje.. pođi sa plaćenim računom na šalter Telekomunikacione službe i u roku od jednog sata telefon će ponovo biti uključen. Ako imaš primjedbe na visinu računa. već kada potrošiš kredit možeš samo primati pozive i zvati besplatne servisne brojeve. U slučaju da više mjeseci ne plaćaš račune dobijaš opomenu. nakon čega Vodovod protiv tebe pokreće tužbu. Ako nakon 15 dana ne dobiješ odgovor ili njime nijesi zadovoljan/a možeš se obratii Agenciji za telekomunikaciju (> Kontakti) koja je dužna da preuzme sve dalje mjere. . moraš platiti dugovanja i troškove priključenja. Za razliku od prepaid priključaka.

bijele tehnike i kompjutera. ali moguće je da to rade i posebne komunalne kompanije.. Kod ADSL-a se ne obračunavaju telefonski impulsi. ISDN priključak omogućava paralelno korišćenje telefonske linije i interneta kao i nešto brži pristup. Tada dobiješ nalog i šifru. ZA INTERNET Da bi mogao da koristiš interenet. Internet provajderi u Crnoj Gori nude više načina za priključivanje i to dial-up.ZA KOMUNALNE USLUGE Generalno. kao i e-mail adresu.. a internet se obračunava po protoku. moraš platiti priključak. ISDN. ali i gradske zone u kojoj živiš i kvadrature tvog stana. U Crnoj Gori komunalne usluge obavljaju državna preduzeća. Takav način je po pravilu značajno skuplji. Visina računa zavisi od tarife koju odredi Javno preduzće za komunalne usluge.KUĆA 107 . Dial-up priključak se dobija nakon uplate naloga u internet centru. Postoji i alternativni metod kod kojeg se ne plaćaju unaprijed sati. Kvarove možeš prijaviti dežurnoj službi operatera (> Kontakti)... računi za komunalne usluge podrazumijevaju troškove odvoza smeća. . . već obračunavaju inpulsi i plaćaju uz telefonski račun. ADSL takođe omogućava korišćenje interneta i telefona. U računima se posebno plaća odvoz šuta i starih mašina. ADSL i bežični. na osnovu kojih pristupaš internetu.

nakon čega je kvar otklonjen. DOGODILO SE.. Nakon toga sa kompanijom zaključuješ ugovor. ali te o tome mora obavijestiti mjesec dan unaprijed. možeš ih tužiti na sudu. prijavljuješ ga operateru čije su službe dužne da ga otklone u roku do 48 sati.KUĆA 108 .ZA KABLOVSKU TELEVIZIJU Kablovsku televiziju dobijaš tako što prvo podneseš zahtjev ovlašćenoj kompaniji. Ako se utvrdi da je reklamacija opravdana. Operator može promijeniti cijenu paketa. U slučaju da dođe do kvara. Ako odbiju. kojim se određuje cijena i način plaćanja. desilo se da baš “XXX filmovi” budu na programu dok su njena djeca gledala TV. Gospođa je prijavila problem kablovskom operateru. Iako je platila poseban paket kanala koji sadrži specijalne emisije. dok pretplatu plaćaš svakog mjeseca. operater je dužan da ti naplati manju sumu za pretplatu ili da ti vrati dio već uplaćenog iznosa. ali i filmove za odrasle... . U znak izvinjenja zbog neprijatnosti. telefonom ili on-line. Kod priključenja kablovske televizije posebno plaćaš prključak. Jedna Podgoričanka podnijela je žalbu operateru kablovske televizije zbog problema sa kanalima. pretplata joj je umanjena za taj mjesec. To možeš uraditi u njihovim prostorijama..

automatski gubiš pravo na smještaj. teretana. Rok za podnošenje žalbe je tri dana. čitaonica. Žirant može biti samo zaposlena osoba.. Kada dobiješ so-bu. Njima će biti dodijeljena mjesta koja su ostala nakon što svi studenti sa budžeta dobiju smještaj. Toliko je potrebno i za odgovor. Za dom mogu konkurisati i samofinansirajuci studenti. Kotoru. poštovanje kućnog reda. . to uraditi umjesto tebe. Ako te uhvate da prodaješ mjesto u domu. Moraš imati i žiranta koji će garantovati da će. Taj vid zloupotrebe studentskih povlastica možeš prijaviti Upravniku doma. konkurišeš na početku školske godine.. Spiskove studenata koji su dobili sobe pravi računarska služba i njima se možeš žaliti ako te na njemu nema.). Nikšiću i Cetinju (> Kontakti). sportski tereni. a prije potpisivanja ugovora upravi mora predati potvrdu o primanjima iz svoje firme ili organizacije u kojoj radi. Da bi dobio/la sobu u studentskom domu. Oni kupuju mesto u domu od studenata koji su već dobili sobu. često ilegalnim putevima dolaze do smještaja u domu. Pravo na sobu gubiš ako sa budžeta pređeš na samofinansiranje. Ugovor te obavezuje na plaćanje stanarine. ali im smještaj iz nekog razloga nije potreban (žele da žive privatno itd. Mjesečna stanarina za sobu u studentskom domu veoma je pristupačna i ne prelazi 20 eura. Konkurs za dodjelu soba prvo se raspisuje za brucoše. a zatim za ostale studente.. KUPOVANJE MJESTA U DOMU Studenti koji se ne nađu na spisku za dodjelu soba. na recepciji doma dobijaš sve informacije o tome šta treba da doneseš i zadužiš prije useljenja. Pravo na sobu u domu imaju studenti koji se finansiraju iz budžeta i koji nisu iz mjesta u kojem se fakultet nalazi.KUĆA 109 STUDENTSKI DOMOVI KAKO DO SOBE Studentima Univerziteta Crne Gore na raspolaganju je šest studentskih domova u Podgorici. studentima je u domu dostupna kantina.. ako neredovno plaćaš stanarinu ili ako prodaješ sobu. Prije potpisivanja ugovora upravi predaješ uvjerenje o prebivalištu i uvjerenje ljekara da si sposoban/na za kolektivni život. KADA DOBIJEŠ SOBU Kada dobiješ sobu javljaš se upravni doma gdje potpisuješ ugovor sa upravnikom/com. Osim soba. Prijatelji koji ti dođu u posjetu moraju se prijaviti na recepciji doma. ako ne platiš stanarinu.

pacovi ili bube kao “podstanari”.KUĆA 110 KVAROVI U SOBI Kada se desi da u sobi ne radi grijanje. Za dobijanje abonentske kartice potrebno je da na na recepciji studentskog doma predaš zahtjev koji dobijaš u domu i uvjerenje o prebivalištu. možeš se žaliti upravniku doma. Zbog toga je najbolje da. možeš se obratiti upravniku doma. U suprotnom ti plaćaš popravku. pokvari se prozor ili vrata na ormaru. Ako ti ne odgovara hrana u menzi. koji nisu izazvani tvojom nepažnjom. Studenti koji žive u gradu u ko-jem se nalazi fakultet ne mogu se hraniti u menzi. Osim uvjerenja i zahtjeva. kvar prijavljuješ domaru. Troškove popravke kvarova. . po useljenju u dom. plaća studentski dom. STUDENTSKA MENZA Studenti se hrane u menzi uz pomoć abonentskih kartica. Ako domar i nakon tvojih poziva ne dolazi. On je dužan da hitno nešto preduzme na rješavanju tvog problema. ali su cijene obroka za njih veće. treba da predaš uvjerenje o eventualnoj alergičnosti na određenu hranu. Upravniku se možeš obratiti za pomoć ako u sobi imaš problem koji nije tehničke prirode npr. ili primijetiš da je na nekim artiklima istekao rok. U menzi se mogu hraniti i samofinasirajući studenti. uzmeš njegov broj telefona.

KUĆA 111 KONTAKTI Elektroprivreda Crne Gore Vuka Karadžića 2.com T-Mobile Crna Gora d.o.com T-Com Moskovska 29 81 000 Podgorica Tel.care@telekom-cg.com Internet podrška 020/ 403 434 podrska@telekom-cg. 020/ 433 433 www. Promonte Bulevar Džordža Vašingtona 83 Podgorica. Telefon: 020/ 235 000 Korisnički Servis: 19898 Crnogorski Telekom Moskovska 29. Podgorica Korisnički servis: 9868 . Podgorica 020/433 433 office@telekom-cg.com. Moskovska 29 81 000 Podgorica Tel.com JP Regionalni vodovod Crnogorskog primorja 033/ 451 921 Trg Sunca bb . načina snadbijevanja vodom na primorju možeš dobiti na broj telefona regionalnog vodovoda.com Dial up: 19402 M tel Kralja Nikole 27a.epcg. Besplatni broj Službe za korisnike 080080000 callcentar@telekom-cg. faks sa potvrdom o uplati možeš poslati na broj: 020/ 432 667 ili na t-com.yu Na ovaj broj telefona dobićeš direkciju elektroprivrede.t-com-cg.t-mobile-cg.o. ali informacije o prenosu i snabdijevanju električnom energijom. Ukoliko je tvoj telefon isključen zbog neplaćanja računa.customer. Budva Sve informacije oko plaćanja računa. 020/ 433 433 19899 www. Nikšić 040/ 204 000 www.cg.

KUĆA 112 Agencija za telekomunikacije Bulevar Revolucije br 1. Komunalna policija 080/081 222 JU Studentski domovi Svetozara Markovića 37 Podgorica 020/ 237-796 www.com.vasmajstor. Gradjevinska inspekcija 020/281 055 Regulatorna agencija za energetku 020/201 226 .yu Agecija je zadužena za tehničko održavanje stambenih objekata. www.agentel. stamlad@cg.yu www. Podgorica 020/ 642 211 office@vasmajstor.studentskidom. 81000 Podgorica 020/ 241 786 Fax: 020/ 241 805 agentel@cg. Vaš majstor Novaka Miloševa bb.cg. Podgorica Dial up konekcija 19430 MontSky je tu da Vam pruži kompletno rješenje za Vaše povezivanje na Internet.com Ova agecija pruža usluge tehničkog održavanja stambenih I poslovnih objekata.yu Agencije za opravke u stanovima Agencija za stanovanje Oktobarske revolucije 100.yu Opšte informacije o funkcionisanju svih domova u CG možeš dobiti na ovaj broj telefona ili na dati sajt.cg. Podgorica 020/ 623 337. Montsky 020/ 625 195 Save Kovačevića 123.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful