KUĆA

STANOVATI SAM ŽIVOT U ZGRADI KULTURA STANOVANJA TVOJA KUĆA RAČUNI STUDENTSKI DOMOVI

nego dobro živjeti.U PRAVU SI. misli Nije sreća živjeti. Seneka .

KIRIJA Kirija je najamnina za stan. jer ćeš se na njega pozvati u slučaju da iskrsne bilo kakav problem. rokovima plaćanja. Ugovor se zaključuje u pisanoj formi i ovjerava u sudu. stan ili sobu možeš iznajmiti ili kupiti samo ako si punoljetan/na i u stanju da zaradiš novac za kiriju. prije useljenja. Stan možeš potražiti i preko agencija za nekretnine. Ako ispuniš sve odredbe ugovora. Prije potpisivanja ugovora preciziraj koje sve račune treba da plaćaš. Kirija uglavnom ne uključuje račune za komunalije. Njena visina mora biti navedena u ugovoru o zakupu zajedno sa. Bez tog ugovora nemaš nikakva stanarska prava. Neovjeren ugovor nema pravno dejstvo. stanodavac će to naplatiti od depozita. Time ćeš uštedjeti vrijeme. obično u visini jedne kirije. Na većini fakulteta postoje oglasne table na kojima su istaklnute ponude stanova i soba za rentiranje. Stan ćeš najlakše naći prelistavajući oglase u dnevnim novinama ili specijalizovane časopise za promet nekretnina. To znači da stanodavac može da te izbaci iz stana ili poveća stanarinu kad god poželi. . Samostalno ili sa cimerom/kom. sa vlasnikom stana obavezno zaključuješ ugovor o zakupu. da bi se oslonio/la samo na usmeni ugovor. UGOVOR O ZAKUPU Iznajmljivanje stana je proces koji sa sobom nosi i previše prostora za “nesporazume”. Ako napraviš štetu. koju stanodavac može da tražiti od tebe prije useljenja. Zbog toga. jasno određenim. DEPOZIT Depozit je određena suma novca. stanarina će vjerovatno biti nešto viša zbog plaćanja posredničkih usluga agencije koja ide na teret stanodavca. depozit će poslužiti za plaćanje posljednje kirije pred iseljenje. ne platiš račune ili kiriju. Ako stan tražiš preko agencije za nekretnine. Samo ako je ugovor ovjeren. To je neka vrsta garancije da ćeš poštovati ugovor. a nešto pođe naopako možeš se žaliti Osnovnom sudu. ili si odlučio/la da se osamostališ od roditelja-prvo što treba da uradiš je da iznajmiš stan. stisak ruke i priče da će “sve biti u redu“. ugovor potpisuje i stanodavac i agencija.KUĆA 97 STANOVATI SAM KAKO PRONAĆI STAN Dolaziš da studiraš u drugi grad. Čuvaj svoj primjerak ugovora.

. dok ćeš za sve ozbiljnije poduhvate (npr. Imaš pravo samo na minimalne površinske intervencije u unutrašnjosti stana (kao npr.. OBRATI PAŽNJU Prije nego se konačno useliš u stan. Što se tiče ponašanja u stanu.. a poželjan je i popis namještaja i ostale opreme. da ga izdaješ u pod zakup. pregrđivanje prostorija. čija je obaveza krečenje stana. nemaš pravo da koristiš stan za poslovnu djelatnost.. Ista pravila važe i za jednog i za drugog. odnosiš kao dobar domaćin. šta učiniti u slučaju popravki. Na taj način ćeš se najbolje zaštititi od eventualnih nesporazuma i naknadnih troškova. Bez dozvole zakupodavca. niti da omogućiš njegovo korišćenje osobama koje nisu navedene u ugovoru.KUĆA 98 . krečenje). zakon ne pravi razliku između zakupodavca i zakupca stana. DOBAR DOMAĆIN” U pogledu nekih opštih prava i dužnosti stanara. probijanje zidova za nova vrata. i svemu što je u njemu. bilo da je u pitanju poštovanje kućnog reda zgrade ili obaveza plaćanja održavanja zajedničkih prostorija. dogovori sve detelje o uslovima zakupa kao npr. dužan si da se prema njemu.) morati da dobiješ gazdino ovlašćenje.

Odluke skupštine obavezujuće su za sve stanare. Ti i zakupac možete da date otkaz kad god poželite. Ako odbiješ. polomljeni štekeri. OTKAZ Tvoja prava iz ugovora o zakupu prestaju kada istekne ugovoreni period zakupa. U slučaju da nisi zadovoljan/na njihovim odlukom.. Skupština etažnih vlasnika brine o održavanju zgrade. dužan je da ih prijavi komunalnoj policiji. možeš podnijeti tužbu sudu. . čistoći i ispravnosti zajedničkih prostorija. Rupe u zidovima koje su ostale iza tvojih polica. potrudi se da znaš i imaš sve dokaze o vlasništvu stana. Ukoliko stanodavac nema ništa protiv da ostaneš u stanu i nakon isteka ugovora. Ugovor se može i formalno obnoviti uz iste ili izmijenjene uslove. televizora koji je pokvario prethodni stanar. dovoljno je da četvrtina stanara u zgradi pokrene inicijativu za to. obezbjeđuje hitne popravke. radi njenog poništenja. a najčešće je to sudska odluka... Da bi se osnovala skupština etažnih vlasnika. On predstavlja stanare zgrade. zaključuje ugovore o zakupu poslovnih prostorija. provjeri da li je sve ispravno kako ne bi kasnije plaćao/la popravku npr. Oni su dužni da obrazuju Skupštinu etažnih vlasnika i imenuju upravnika zgrade. Upravnik je dužan da nemarne komšije upozori na kršenje pravila. pod uslovom da poštujete otkazni rok. prefarbani zidovi. smatra se da je zaključen novi ugovor na neodređeno vrijeme. dužan/na si da ga ostaviš u stanju u kojem je bio prije tvog useljenja.. Ukoliko stanar neće da izađe iz zakupljenog stana. ŽIVOT U ZGRADI KO UPRAVLJA ZGRADOM Stambenom zgradom upravljaju vlasnici stanova i poslovnih prostorija. sve ćeš to morati lijepo da središ. troškovi će biti naplaćeni iz tvog depozita. Ako stan ne iznajmljuješ preko agencije. možeš se obratiti Sekreterijatu za komunalne poslove uz priloženi dokaz. PRIJE ODLASKA Pri napuštanju stana. UPRAVNIK ZGRADE Upravnika zgrade bira skupština etažnih vlasnika. Ona odlučuje o nadogradnji zajedničkih prostorija ili njihovom pretvaranju u poslovne prostore. organizuje naplate. Ako se ogluše na upozorenja.KUĆA 99 Prije popisivanja stvari u stanu. Uobičajeni rok nije manji od mjesec dana.

obavezan/na si da kvar otkloniš. otpad ili havarisane automobile. držati građevinski materijal. i u slučaju da se tvojom krivicom pokvari hidrofor u zgradi ili polomiš osigurač u hodniku. Elektrodistribucija.. a njime upravlja skupština etažnih vlasnika. Ako to ne urade rizikuju kaznu u visini od sto do dvije stotine minimalnih zarada u Republici. O tome brine skupština etažnih vlasnika.Ekipe telekoma ne naplaćuju popravke na telefonskoj liniji. bez saglasnosti skupštine stanara. to ćeš najlakše riješiti pozivom ekipama Agencije za stanovanje (> Kontakti) ili neke privatne firme. Ako već nisi majstor. one koje su pod zemljom). (> Kontakti) U slučaju da zgrada ostane u mraku zbog nečijeg nemara. KO PLAĆA KVAROVE? Skupština etažnih vlasnika zadužena je za sakupljanje novca za održavanje zgrade. kanalizaciji i vodovodu. INSTALACIJE I KVAROVI Obaveza skupštine stanara je da brine o instalacijama. Zabranjeno je pred ulazom parkirati ili prati automobil. možeš ga prijaviti komunalnoj policiji (> Kontakti). osiguranje zgrade. s tim što je svaki stan brine o svemu tome pojedinačno. podrumi. stanari moraju platiti otklanjanje kvara. to ne opravdava tvoju nemarnost. osim ako to ne dozvoli skupština. kao i mjesto za pranje tepiha. Ako komšija pravi baštu ispred zgrade ili postavi kiosk. ako je kvar izazvan krivicom Elektrodistribucije. Stanari uplaćuju novac na zajednički žiro račun. Vodovod . svaki problem na elektroinstalacijama biće riješen besplatno. Fiksna telefonija.Kao i u salučaju kvarova na vododvodu. tavan) ne smiju se koristiti za stanovanje. Stanari zgrade moraju organizovati skupštinu.. ili razvodna tabla izgori zbog preopterećenja. ali ćeš to morati da platiš.KUĆA 100 O ČEMU BRINE SKUPŠTINA? Na svakom ulazu spisak stanara mora biti istaknut na vidnom mjestu. Dovoljno je da na dežurni telefon prijaviš kvar (> Kontakti). Hodnici i stepenište moraju biti čisti i osvijetljeni. Ekipe vodovoda možeš pozvati da bi otklonili kvar u tvom stanu ili kući. . Skupština mora odrediti mjesto za cijepanje i odlaganje drva. Ipak. a isto se odnosi i na kanalizaciju.Ekipe vodovoda (> Kontakti) besplatno će sanirati kvarove na cijevima koje su pukle u vodovodnoj mreži (dakle. stepenište. Zajednički dijelovi zgrade (hodnici. Ona brine i o čistoći dvorišta zgrade. popravku kvarova. Upravnik zgrade ovlašćen je da novac koristi za održavanje zajedničkih prostorija. a stanovi obilježeni brojevima. Stanari su obavezni da birnu o elektroinstalacijama. Popravka vodovodnih kvarova u kućama ili stanovima se plaća.

dvorišta i izgleda zgrade. bacaš otpatke po hodniku ili bez dozvole pišeš po fasadi. Tvoja obaveza je da ga poštuješ i brineš o stanju zajedničkih prostorija. moraš očistiti “mjesto udesa”. Za držanje psa u dvorištu zgrade potrebna je dozvola skupštine etažnih vlasnika. veš mašina ili bacanje smeća. KUĆNI LJUBIMCI Pravila držanja kućnih ljubimaca u zgradi mogu se odrediti kućnim redom. rizikuješ kaznu u visini 10 minimalnih cijena rada u Republici. niti se smiju držati na terasi ili zajedničkim prostorijama. . To znači da npr. Psi u zgradi ne smiju ometati mir i sigurnost ostalih stanara.KUĆA 101 KULTURA STANOVANJA Postoji poseban pravilnik koji donosi lokalna uprava i koji određuje pravila ponašanja stanara u zgradi. hodnike. Ako se dogodi da tvoj kućni ljubimac “napravi štetu” prije nego što istrči napolje. Mada ćeš teško psu ili mački objasniti šta je kućni red. Da sve ne bude prepušteno tvojoj savjesti-postoje i kazne za kršenje pravilnika. odgovornost za njihovo ponašanje je samo tvoja. Ako npr. vešernice ili stepenište ne možeš koristiti za odlaganje starog namještaja.

U slučaju da neko od komšija ne poštuje kućni red. KAFIĆ U ZGRADI Kućni red moraju poštovati i vlasnici kafića koji se nalaze u zgradi. i voli malo jače da sluša muziku ili gleda TV. zimi do ponoći). To ne znači da će u vrijeme popodnevnog odmora morati da gase muziku. Noćni klubovi. možeš se žaliti upravniku zgrade. Njihovo radno vrijeme regulisano je posebnom opštinskom odlukom. barovi i diskoteke. Procedura je ista i u slučaju da neko pravi buku ispred zgrade.KUĆA 102 BUKA U zgradi moraš poštovati kućni red koji određuje skupština vlasnika. a dozvoljena jačina muzike je 70 decibela. rizikuješ kaznu od 10 do 100 minimalnih zarada u Republici. Oni će protiv bučnog komšije podnijeti prekršajnu prijavu zbog remećenja reda. . Ako on ne preduzme ništa. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata zavisi od opštine. pa u turističkim centrima kafići rade duže (ljeti do jedan sat. Komunalna policija u Podgorici posjeduje aparate za mjerenje buke unutar lokala tzv. Ako praviš buku u zgradi ili ispred nje. pozovi policiju. ali ipak postoje neka ograničenja.fonometre. mogu puštati muziku bez ograničenja. koji imaju posebnu zvučnu izolaciju.

Jedan Podgoričanin nije htio da ukloni građevinski materijal. Ako se se u tvom stanu ne događa ništa protivzakonito. NEZVANI GOST Ako neko pokuša da nepozvan uđe na tvoju žurku. Ipak. vešernice. ADAPACIJA Stan možeš renovirati samo ako time ne ugrožavaš zajedničke prostorije (hodnike.) ili vlasništvo drugih stanara. oni će od tebe uglavnom zahtijevati da utišaš muziku. možeš prijaviti komunalnoj policiji. slijedi ti privođenje u stanicu policije. tavan. a ti odbiješ da to učiniš. U slučaju da se on ogluši. Komšiju koji adaptira stan bez dozvole. ako ti narede da prekineš žurku. U tom slučaju. muzika i buka ne smiju prelaziti nivo sobne jačine. S obzirom da je građevinski materijal bio namjenjen za proširenje stana. dobro razmisli prije nego što to učiniš.. zamoli ga da ode i pokušaj da razgovorom riješiš problem. U slučaju da ti nepozvan pođeš na tuđu žurku. Ako to ne uspije. Građevinski inspektori su mu naredili da ukloni pregradni zid i onemogućili ga da zauzme zajedničke prostorije.. Međutim. Nadogradnja zgrade.. pozovi policiju. rizikuješ kaznu od petostrukog do petnaestostrukog iznosa minimalne zarade u Republici.. skupštini etažnih vlasnika moraš naknaditi vrijednost zajedničkog dijela koji se nadograđuje. Za narušavanje nepovredivosti stana možeš biti kažnjen novčano ili zatvorom do godinu dana. Tamo će ti uzeti izjavu i podnijeti prekršajnu prijavu protiv tebe. obrati se upravniku zgrade. Kada nepozvani gost odbije da izađe iz tvog stana. pretvaranje zajedničkih prostorija u stan ili poslovnu prostoriju možeš raditi samo uz saglasnost skupštine etažnih vlasnika i nadležnog sekretarijata lokalne samouprave. Oni imaju pravo da prekinu žurku i narede komšiji da prestane sa bukom. Nakon prijave. Ako uznemireni komšija pozove policiju. koji je držao na četvrtom spratu zgrade u centru grada. pozovi policiju. Ako to uradiš. Zamoli ga da bude malo tiši i obzirniji. obavještena je i građevinska inspekcija. DOGODILO SE.KUĆA 103 ORGANIZUJEŠ ŽURKU.. Prepravkom ne smiješ narušiti arhitektonski izgled ili umanjiti sigurnost i stabilnost zgrade. možeš oganizovati žurke do mile volje. osim ako oni ne odluče drugačije. . komunalna policija mu je napisala kaznu. TUĐA ŽURKA Najbolji način da riješiš problem sa “bučnim komšijom” je da probaš da razgovaraš s njim i riješiš problem.

jedan Podgoričanin postavio je ogradu na javno zemljište. stvarnim i drugim pravima kao i podaci o njihovim korisnicima i vlasnicima. Dozvola za gradnju objekata do 1.. Ako to odbije. fabrikama i drugim objektima na području jedne opštine. a ograda je uklonjena. Ako želiš da kuću prodaš preko agencije. Komšiju koji bez dovole zida pomoćne objekte.. Zabranjeno je uznemiraviti komšije izazivanjem buke. ograde ili dograđuje kuću možeš prijaviti građevinskoj inspekciji (> Kontakti). Za ovaj prekršaj ne postoji novčana kazna već se odmah pokreće prekršajni postupak. stanovima. ograda je pomjerena.KUĆA 104 TVOJA KUĆA U dvorištu kuće ili na samoj kući zabranjeni su građevinski radovi bez dovole. bacanjem ili paljenjem smeća. vikendicama. Kako je i nakon toga ograda bila na javnoj površini. To ipak ne znači da možeš raditi šta god poželiš. Nakon što su mu komunalni policajci to naredili. bivši i novi vlasnici obavezni su da to registruju u opštinskom katastru nepokretnosti. Sanitarnoj inspekciji možeš prijaviti komšiju koji baca ili pali smeće u dvorištu. Prilikom proda- . KOMŠIJA Život u kući oslobađa te nekih pravila koja važe u zgradama. Oni će mu narediti da prekine radove i sruši izgrađeno. poslovnim prostorima. a komšija će platiti troškove rušenja. prihodu koji se na njima ostvaruje. moraš obavezno zaključiti Ugovor o prodaji nekretnine u pismenoj formi. U katastru su i podaci o položaju. DOGODILO SE. je.000 kvadratnih metara dobija se u opštinskom Sekretarijatu za uređenje prostora. odlaganjem drva ili starih automobila pred dvorištem. vlasnik je kažnjen sa 55 eura. zgradama. KATASTAR Katastar nepokretnosti je vrsta javne knjige koja sadrži podatke o zemljištu. ograničavaju i ukidaju prava na nepokretnosti. Upisom u katastar stiču se. Šireći okućnicu. porodičnim kućama. Ugovor sa potpisima ugovornih strana mora biti zaveden i ovjeren u sudu. raznih formalnosti i dosadne administracije. obliku. građevinski inspektori će dogradnju sami srušiti. i površini nepokretnosti. a za veće i u Ministarstvu za ekonomski razvoj. uz određenu proviziju bićeš pošteđen/a mogućih neprijatnosti. prenose. Nakon što se ugovor ovjeri. KUPOPRODAJA IMOVINE Kuću možeš prodati ili kupiti dajući oglas u novinama ili agenciji za nekretine.

možeš se žaliti na šalteru Elektrodistribucije ili Regulatornoj agenciji (> Kontakti). Nakon presude tvoja kuća biće isključena sa elektromreže. Kada imaš primjedbi na visinu računa. Isto važi i za ostale račune. vraća ti se razlika u novcu ili ti se za tu sumu umanjuje račun za naredni mjesec. moraš platiti dugovanja i troškove ponovnog priključenja. ako se nelegalno priključiš na mrežu ili oštetiš plombe na strujomjeru. Kada račune ne plaćaš više mjeseci.KUĆA 105 RAČUNI .. To ne znači da je bolje ne plaćati račune. Tamo predaješ žalbu u pisanoj formi. Da bi ponovo dobio struju. Ako bude uvažena. jer to pravilo će biti ukinuto novim zakonom koji je u fazi izrade. nakon čega Elektrodistribucija pokreće protiv tebe tužbu. dobijaš opomenu. Prije upućivanja žalbe moraš platiti račun. Računi za struju zastarijevaju poslije godinu dana. a najkasnije za 10 dana dobijaš pismeni odgovor. Prekršajni postupak biće pokrenut. Račun za struju plaćaš u roku od sedam dana. . ali gotovo sigurno ćeš dobiti tužbu prije tog vremena.ZA STRUJU Potrošnja struje obračunava se svakog mjeseca na osnovu važeće tarife..

u mjesecu ili u roku od 30 dana (zavisi od mobilnog operatera). ali ti dozoljava da primaš pozive. gasi se SIM kartica i kompanija pokreće krivičnu prijavu. telefonski operater ti prvo onemogućava pozivanje. postpaid korisnici plaćaju pretplatu. Da bi ponovo mogao da koristiš telefonski broj. u mjesecu.. dok se kod postpaid korisnika plaćaju mjesečni računi. predaješ žalbu telefonskom operateru uz plaćanje administrativne takse od pet eura. poziva za koji plaćaš tri eura. nakon čega Vodovod protiv tebe pokreće tužbu. sporni račun podnosiš tehničkoj službi Vodovoda u tvom gradu ili Agenciji za zaštitu potrošača. Broj možeš aktivirati u dogovoru sa kompanijom preko ovlašćenog zastupnika. U slučaju da ne želiš jedno vrijeme koristiti postpejd broj možeš zamrznuti račun. Kod prepaid priključaka nema isključenja.FIKSNI” TELEFON Račun za telefon obračunava se mjesečno. Kada izmiriš dug. pođi sa plaćenim računom na šalter Telekomunikacione službe i u roku od jednog sata telefon će ponovo biti uključen. unaprijed se plaća određeni kredit. U slučaju da se tvoj račun ne poklapa sa faktičkim stanjem. dobijaš upozorenje. U slučaju primjedbi na visinu računa možeš se žaliti na broj za reklamacije (> Kontakti). U slučaju da račun ne platiš na vrijeme. Račun se plaća do 15. U slučaju prepaid plaćanja. Ako nakon 15 dana ne dobiješ odgovor ili njime nijesi zadovoljan/a možeš se obratii Agenciji za telekomunikaciju (> Kontakti) koja je dužna da preuzme sve dalje mjere. Odgovor na žalbu dobijaš najkasnije za sedam dana..ZA . Ukoliko se nelegalno priključiš na vodovod ili postaviš priključak ispred vodomjera.ZA MOBILNI TELEFON Mobilni operateri u Crnoj Gori nude dva načina plaćanja računa. Nakon mjesec dana kompanija ti isključuje telefon. moraš platiti dugovanja i troškove priključenja. Sa vodovodne mreže možeš biti isključen samo na osnovu sudske presude i uz saglasnost nadležnih državnih organa. protiv tebe će biti pokrenuta krivična prijava.KUĆA 106 . . ali su razgovori jeftiniji. Ako imaš primjedbu na visinu računa.ZA VODU Račun za vodu plaća se na osnovu mjesečne potrošnje koja se očitava na vodmjeru.... Ako imaš primjedbe na visinu računa. U slučaju da više mjeseci ne plaćaš račune dobijaš opomenu. Da bi bio ponovo priključen na mrežu moraš platiti dugovanja i troškove priključka.. Ukoliko ne izmiriš račun za postpaid priključak do 15. korisničkom servisu ili Agenciji za telekomunikacije. možeš dobiti listing .. kako ti ne bi obračunavali pretplatu. . već kada potrošiš kredit možeš samo primati pozive i zvati besplatne servisne brojeve. Računi za vodu zastarijevaju poslije jedne godine. a u njega je uračunata telefonska pretplata i mjesečna potrošnja na osnovu važećih tarifa. Za razliku od prepaid priključaka.

već obračunavaju inpulsi i plaćaju uz telefonski račun.KUĆA 107 . Postoji i alternativni metod kod kojeg se ne plaćaju unaprijed sati. Kvarove možeš prijaviti dežurnoj službi operatera (> Kontakti).. U Crnoj Gori komunalne usluge obavljaju državna preduzeća. . Visina računa zavisi od tarife koju odredi Javno preduzće za komunalne usluge. ADSL i bežični. ZA INTERNET Da bi mogao da koristiš interenet. Kod ADSL-a se ne obračunavaju telefonski impulsi.ZA KOMUNALNE USLUGE Generalno. ISDN priključak omogućava paralelno korišćenje telefonske linije i interneta kao i nešto brži pristup.. na osnovu kojih pristupaš internetu... bijele tehnike i kompjutera. a internet se obračunava po protoku. kao i e-mail adresu. . ali i gradske zone u kojoj živiš i kvadrature tvog stana. ISDN. Internet provajderi u Crnoj Gori nude više načina za priključivanje i to dial-up. ali moguće je da to rade i posebne komunalne kompanije. računi za komunalne usluge podrazumijevaju troškove odvoza smeća. Tada dobiješ nalog i šifru. Dial-up priključak se dobija nakon uplate naloga u internet centru. ADSL takođe omogućava korišćenje interneta i telefona. moraš platiti priključak. Takav način je po pravilu značajno skuplji. U računima se posebno plaća odvoz šuta i starih mašina.

kojim se određuje cijena i način plaćanja. Gospođa je prijavila problem kablovskom operateru.KUĆA 108 . Kod priključenja kablovske televizije posebno plaćaš prključak. Nakon toga sa kompanijom zaključuješ ugovor. U slučaju da dođe do kvara. pretplata joj je umanjena za taj mjesec. Operator može promijeniti cijenu paketa. . možeš ih tužiti na sudu.. Iako je platila poseban paket kanala koji sadrži specijalne emisije.. desilo se da baš “XXX filmovi” budu na programu dok su njena djeca gledala TV. telefonom ili on-line. Ako odbiju. operater je dužan da ti naplati manju sumu za pretplatu ili da ti vrati dio već uplaćenog iznosa.ZA KABLOVSKU TELEVIZIJU Kablovsku televiziju dobijaš tako što prvo podneseš zahtjev ovlašćenoj kompaniji. ali i filmove za odrasle.. Jedna Podgoričanka podnijela je žalbu operateru kablovske televizije zbog problema sa kanalima. dok pretplatu plaćaš svakog mjeseca. Ako se utvrdi da je reklamacija opravdana.. To možeš uraditi u njihovim prostorijama. prijavljuješ ga operateru čije su službe dužne da ga otklone u roku do 48 sati. U znak izvinjenja zbog neprijatnosti. DOGODILO SE. ali te o tome mora obavijestiti mjesec dan unaprijed. nakon čega je kvar otklonjen.

ako ne platiš stanarinu. sportski tereni. Pravo na sobu u domu imaju studenti koji se finansiraju iz budžeta i koji nisu iz mjesta u kojem se fakultet nalazi.. KADA DOBIJEŠ SOBU Kada dobiješ sobu javljaš se upravni doma gdje potpisuješ ugovor sa upravnikom/com. Ugovor te obavezuje na plaćanje stanarine. Žirant može biti samo zaposlena osoba.). Konkurs za dodjelu soba prvo se raspisuje za brucoše. konkurišeš na početku školske godine. Kotoru. Kada dobiješ so-bu. čitaonica. Taj vid zloupotrebe studentskih povlastica možeš prijaviti Upravniku doma. Da bi dobio/la sobu u studentskom domu. Prijatelji koji ti dođu u posjetu moraju se prijaviti na recepciji doma. Toliko je potrebno i za odgovor. Pravo na sobu gubiš ako sa budžeta pređeš na samofinansiranje. na recepciji doma dobijaš sve informacije o tome šta treba da doneseš i zadužiš prije useljenja. studentima je u domu dostupna kantina. . to uraditi umjesto tebe. Prije potpisivanja ugovora upravi predaješ uvjerenje o prebivalištu i uvjerenje ljekara da si sposoban/na za kolektivni život. Osim soba. Spiskove studenata koji su dobili sobe pravi računarska služba i njima se možeš žaliti ako te na njemu nema. ali im smještaj iz nekog razloga nije potreban (žele da žive privatno itd. često ilegalnim putevima dolaze do smještaja u domu. Ako te uhvate da prodaješ mjesto u domu.. a prije potpisivanja ugovora upravi mora predati potvrdu o primanjima iz svoje firme ili organizacije u kojoj radi. teretana. Moraš imati i žiranta koji će garantovati da će. poštovanje kućnog reda. KUPOVANJE MJESTA U DOMU Studenti koji se ne nađu na spisku za dodjelu soba. automatski gubiš pravo na smještaj. Nikšiću i Cetinju (> Kontakti). a zatim za ostale studente. Za dom mogu konkurisati i samofinansirajuci studenti.. Mjesečna stanarina za sobu u studentskom domu veoma je pristupačna i ne prelazi 20 eura.KUĆA 109 STUDENTSKI DOMOVI KAKO DO SOBE Studentima Univerziteta Crne Gore na raspolaganju je šest studentskih domova u Podgorici. ako neredovno plaćaš stanarinu ili ako prodaješ sobu. Njima će biti dodijeljena mjesta koja su ostala nakon što svi studenti sa budžeta dobiju smještaj. Oni kupuju mesto u domu od studenata koji su već dobili sobu. Rok za podnošenje žalbe je tri dana..

Zbog toga je najbolje da. Studenti koji žive u gradu u ko-jem se nalazi fakultet ne mogu se hraniti u menzi. Upravniku se možeš obratiti za pomoć ako u sobi imaš problem koji nije tehničke prirode npr. uzmeš njegov broj telefona. . Ako ti ne odgovara hrana u menzi. U menzi se mogu hraniti i samofinasirajući studenti. Osim uvjerenja i zahtjeva. Za dobijanje abonentske kartice potrebno je da na na recepciji studentskog doma predaš zahtjev koji dobijaš u domu i uvjerenje o prebivalištu. možeš se obratiti upravniku doma. plaća studentski dom. po useljenju u dom. pokvari se prozor ili vrata na ormaru. možeš se žaliti upravniku doma. U suprotnom ti plaćaš popravku. STUDENTSKA MENZA Studenti se hrane u menzi uz pomoć abonentskih kartica. ili primijetiš da je na nekim artiklima istekao rok. ali su cijene obroka za njih veće. koji nisu izazvani tvojom nepažnjom. Troškove popravke kvarova. pacovi ili bube kao “podstanari”. treba da predaš uvjerenje o eventualnoj alergičnosti na određenu hranu. Ako domar i nakon tvojih poziva ne dolazi.KUĆA 110 KVAROVI U SOBI Kada se desi da u sobi ne radi grijanje. kvar prijavljuješ domaru. On je dužan da hitno nešto preduzme na rješavanju tvog problema.

o.com JP Regionalni vodovod Crnogorskog primorja 033/ 451 921 Trg Sunca bb . Besplatni broj Službe za korisnike 080080000 callcentar@telekom-cg. Moskovska 29 81 000 Podgorica Tel.o. faks sa potvrdom o uplati možeš poslati na broj: 020/ 432 667 ili na t-com.yu Na ovaj broj telefona dobićeš direkciju elektroprivrede. Ukoliko je tvoj telefon isključen zbog neplaćanja računa.com T-Com Moskovska 29 81 000 Podgorica Tel.customer.t-mobile-cg. Podgorica Korisnički servis: 9868 . Podgorica 020/433 433 office@telekom-cg.com T-Mobile Crna Gora d. 020/ 433 433 www. ali informacije o prenosu i snabdijevanju električnom energijom.com. načina snadbijevanja vodom na primorju možeš dobiti na broj telefona regionalnog vodovoda.care@telekom-cg. Budva Sve informacije oko plaćanja računa.cg.com Dial up: 19402 M tel Kralja Nikole 27a.KUĆA 111 KONTAKTI Elektroprivreda Crne Gore Vuka Karadžića 2. Promonte Bulevar Džordža Vašingtona 83 Podgorica. Telefon: 020/ 235 000 Korisnički Servis: 19898 Crnogorski Telekom Moskovska 29.com Internet podrška 020/ 403 434 podrska@telekom-cg. Nikšić 040/ 204 000 www. 020/ 433 433 19899 www.t-com-cg.epcg.

Montsky 020/ 625 195 Save Kovačevića 123. Podgorica 020/ 623 337. Komunalna policija 080/081 222 JU Studentski domovi Svetozara Markovića 37 Podgorica 020/ 237-796 www.agentel.KUĆA 112 Agencija za telekomunikacije Bulevar Revolucije br 1.yu Agecija je zadužena za tehničko održavanje stambenih objekata. 81000 Podgorica 020/ 241 786 Fax: 020/ 241 805 agentel@cg. stamlad@cg.vasmajstor.studentskidom.com.yu Agencije za opravke u stanovima Agencija za stanovanje Oktobarske revolucije 100.yu Opšte informacije o funkcionisanju svih domova u CG možeš dobiti na ovaj broj telefona ili na dati sajt. www.cg. Gradjevinska inspekcija 020/281 055 Regulatorna agencija za energetku 020/201 226 .yu www. Podgorica 020/ 642 211 office@vasmajstor. Podgorica Dial up konekcija 19430 MontSky je tu da Vam pruži kompletno rješenje za Vaše povezivanje na Internet. Vaš majstor Novaka Miloševa bb.cg.com Ova agecija pruža usluge tehničkog održavanja stambenih I poslovnih objekata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful