Tema 7

Prostata – prostatita acuta si cronica, hiperplazia benigna prostatica, cancerul de prostata (diagnosticul final ar trebui stabilit doar cand markerii tumorali au nivele considerabile), fibroza ca rezultat al infectiilor asimptomatice, sedimente de calciu.
E-EDUMED “Centru Educational in Medicina” Proiect LLP/LdV/TOI/RO/2010/006 Acest proiect a fost finantat cu suportul Comisiei Europene. Continutul proiectului reflecta doar pozitia autorului, iar Comisia Europana nu poate fi facuta responsabila pentru orice utilizare a informatiei continuta in cadrul acestuia.

Lachezar Kaitazky

La dreapta si in spatele prostatei. este orientata in sus. Baza prostatei atinge portiunea cea mai joasa a vezicii urinare. elastina si fibre musculare netede. prostata este invelita de o capsula groasa formata din colagen. . La exterior. intre peretele posterior al vezicii urinare si peretele anterior al rectului sunt localizate veziculele seminale. Prostata. partea sa larga. asemanatoare unei castane. Are forma ovoida. Varful glandei atinge diafragma urogenitala. iar cea ingusta numita varf este directionata in jos.Glanda prostata este un organ situat adanc in pelvisul mic la barbati. Glanda clasica este compusa din trei lobi. numita baza.

La adulti. vom discuta numai despre examinarea ecografica trnsabdominala a prostatei. care serveste ca fereastra acustica pentru undele ultrasunete pentru ca acestea sa poata ajunge la prostata. pentru ca este cea mai frecventa si cea mai usor de realizat. anteroposterioara si longitudinala. Cele trei dimensiuni ale prostatei sunt determinate – trsnsversala. 40 si repectiv 35mm. Ecografic. acestea nu ar trebui sa depaseasca 45. Examinarea se face cu transductorul de 3. prostata se prezinta ca o formatiune solida cu ecogenitate relativ inalta si structura omogena.55 MHz pe vezica urinara plina. .In cadrul acestei teme.

. ecografic si transabdominal. existand un procentaj mare de rezultate fals negative.Datorita localizarii adanci a prostatei in micul bazin. numai defectele focale mari pot fi observat.

Hiperplazia benigna. Procesul incepe in partea centrala a glandei. Astfel. Un semn indirect al maririi glandei este retentia urinara.Hiperplazia benigna. Cand marirea afecteaza lobul mijlociu. mictionarea devine dificila. In anumite cazuri. Este cea mai frecventa afectiune a glandei ce determina marirea sa. lobul mijlociu poate fi vizualizat ca o formatiune individuala in vezica urinara semanand cu o tumora. Cea mai expresiva imagine a acestei mariri este la barbatii peste 50 ani. acesta proemina catre vezica si comprima uretra. Acest program de masurare este instalat in cel mai modern ecograf. Volumul restant urinar este masurat imediat dupa ce pacientul urineaza. .

prezinta des calcificari. In cazul prostatitei acute. un focar cronic de inflamatie ramane in glanda si produce simptomatologia prostatitei cronice. si in anumite cazuri. glanda poate fi marita in general sau o zona hipoecogenica poate fi prezenta in ea.Prostatita. Deseori. glanda nu este marita. un mic focar hipoecogenic este prezent. reprezentand insasi granulomul inflamator. Prostatita . Prostatita este in principal un diagnostic clinic. In asemenea cazuri.

Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent cancer la barbatii peste 50 ani si in timpul dezvoltarii sale initiale este asiptomatic. cu forma rotunda si contururi nu foarte clare. motiv pentru care este descoperit tarziu! La aproape 30% din pacienti.Cancerul de prostata. de aceea rezultatele obtinute cu ecograful abdominal nu pot fi considerate sigure! De obicei este prezentat ca o zona hipoecogenica. Ecograful Doppler poate facilita identifcarea carcinoamelor mici deoarece sunt bine vascularizate si au un sistem vascular bine dezvoltat. Cancerul de prostata . cancerul de prostata nu poate fi depistat chiar si prin ecografie rectala.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful