You are on page 1of 18

PELAN STRATEGIK 2011-2013 SUKAN DAN PERMAINAN BOLA SEPAK SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS RANTAU ABANG

Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak

VISI Menjadikan SK KOMPRA Sekolah yang dikenali dan disegani di Dungun.Meningkatkan minat. Sekolah Kebangsaan Kompleks Rantau Abang adalah dengan matlamat untuk: . berdisiplin. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . .Mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang bermakna dan berfaedah.MATLAMAT Aktiviti permainan bola sepak . .Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan insan yang beriman. logik.Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. bertanggungjawab . . beradab. taat setia. disamping mempunyai ciri-ciri intelek. bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi. berdikari dan berimaginatif. jujur dan bersih.

Menanam rasa bangga dan cintakan sekolah. Membina dan meningkatkan disiplin murid. Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan mengembirakan. OBJEKTIF Membina dan meningkatkan minat murid dalam gerak kerja yang disertai. Menjauhkan murid daripada kegiatan yang tiak berfaedah. Mengenalpasti bakat dan kecenderungan murid. Rohani dan Intelek berdasarkan kepercayaan kepada tuhan dan melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalnagn murid. berakhlak mulia.MISI Mewujudkan Insan yang seimbang dari segi Jasmani. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri dan mampu menyumbang kepada kerukunan masyarakat serta Negara. Meningkatkan hubungan dan kerjasama antara sekolah dan murid.

CARTA ORGANISASI 2011 GURU BESAR Tn. Azman bin Ibrahim Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . Hj. Mohd Azmi bin Saliman En. Abdul Mutalib bin Mohd GPK KOKURIKULUM Encik Abu Bakar bin Mat Ali GPK KURIKULUM Encik Razali b Omar GPK HAL EHWAL MURID Puan Noor Rashidah bt Othman GURU PENASIHAT En.

Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .PELAN STRATEGIK 2011-2012 BIL OBJEKTIF MATLAMAT PENCAPAIAN 1 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar - Memastikan setiap pelajar dapat mengusai kemahiran-kemahiran dalam permainan bola sepak. Pelajar lebih berminat kerana menguasai teknik dalam permaianan yang diikuti - 2 Membentuk pasukan yang baik - Memastikan semua pelajar mengambil bahagian setiap pertandingan yang diadakan. Memperolehi pencapaian yang lebih baik dalam Kejohanan Sukan. 3 Program bersama kelab dan persatuan - Memastikan pelajar diberi lebih pendedahan terhadap sukan Bola Sepak.

Mengelecek . 80% murid SK Kompra mengetahui dan mengaplikasika n kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola sepak. 100% murid SK KOMPRA mengetahui peraturan dan undang-undang bola sepak. 90% murid SK KOMPRA mengetahui dan mengaplikasika n kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola sepak. 100% murid SK KOMPRA mengetahui peraturan dan undang-undang bola sepak.OBJEKTIF 1.Menghantar teknik yang . TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 1 1.2 Mengadakan Bengkel / Klinik Sebilangan pelajar tidak Kemahiran mengetahui . 100% murid SK KOMPRA mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola sepak.Menanduk 100% murid SK Kompra mengetahui dan mengaplikasika n kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola sepak. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . 90% murid SK KOMPRA mengetahui peraturan dan undang-undang bola sepak.1 Peraturan Undang-undang Sepak dan Sebilangan Bola pelajar tidak mengetahui peraturan dan undang-undang Bola Sepak.Gerakan Kaki betul ketika . .Menangkap kemahiran dan . 1. 80% murid SK KOMPRA mengetahui peraturan dan undang-undang bola sepak.Mengawal dan bermain bola mengelak sepak. BIL HURAIAN PERANCANGAN STRATEGIK SK KOMPLEKS RANTAU ABANG PERMAINAN BOLA SEPAK Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar STATUS QUO AGG.

80% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.2 Latihan Berkala dapat Pelajar kurang 100% diberi latihan memastikan setiap pelajar secara berkala. 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.1 Mengadakan pertandingan untuk pemilihan wakil sekolah/ pasukan pelapis Kekurangan pelajar untuk mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri. 100% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri. diberi latihan berkala. 90% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . TARGET SASARAN 2008 SASARAN 2009 SASARAN 2010 CATATAN STRATEGI 2 2. 100% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri.OBJEKTIF 2 BIL Membentuk pasukan yang baik STATUS QUO AGG. 2.

90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. TARGET SASARAN 2008 SASARAN 2009 SASARAN 2010 CATATAN STRATEGI 3 3.1 Program Lawatan Pertandingan /Kejohanan Luar Perlawanan Persahabatan Pelajar kurang pendedahan mengenai suasana pertandingan serta meningkatkan semangat kesukanan 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.OBJEKTIF 3 BIL Program bersama kelab dan persatuan STATUS QUO AGG.

90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS RANTAU ABANG SUKAN PERMAINAN BOLA SEPAK PELAN TAKTIKAL TAHUN 2011 Bil 1. Program Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undangundang Objektif Meningkatkan pengetahuan pelajar Tanggungjawa b Guru Penasihat Tempoh Feb. Borang pencapaian Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .Okt Kos/Sumbe r RM 50 TOV 80% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang ETR 90% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang Indikator Pencapaian Borang pencapaian 2. Latihan Berkala Membentuk pasukan yang baik Guru Penasihat Feb – Okt RM 100 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.

Borang pencapaian pemerhatian 4. 90% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri. 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Borang soal selidik Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .3. Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Guru Penasihat Jun & Sept RM 200 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Pertandingan Persahabatan bagi pemilihan wakil dan pelapis sekolah Membentuk pasukan yang baik Guru Penasihat Mei & Okt RM 200 80% murid SK KOMPRA dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan negeri.

dibentangkan untuk menjayakan program.5 Hal-hal lain.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras Bengkel ) 1.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2. 1. Persiapan Awal Bengkel / Klinik 2./Penyelaras Bengkel Mesyuarat 1.3 Cadangan perbelanjaan. 1.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA SEPAK Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undang-undang Bola Sepak Meningkatkan pengetahuan pelajar 1 hari Ahli Persatuan Permainan Bola Sepak Guru Penasihat. aktiviti yang bakal dijalankan.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . 1.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras Bengkel.

Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .3 Aplikasi kemahiran dan teknik yang betul 3.Bengkel dijalankan mengikut jadual yang telah disiapkan 3. 4.2 Kemahiran diterangkan dan ditunjukkan 3.1 Penerangan Undang-undang Bola Sepak 3. Pemerhatian Pengurusan masa perjumpaan dan kursus intensif kepada guru. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa .1 Penyelaras Bengkel mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki. Kemahiran sedia ada guru Guru Penasihat Borang Pemarkahan .4 Catatan pada borang pencapaian Post Mortem 4.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang.

Latihan melibatkan semua teknik dan strategi permainan Membuat catatan pada borang senarai seman dan rekod pencapaian pelajar Post Mortem .Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.Ketua guru penasihat mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. .PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA SEPAK Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Latihan Berkala Permainan Bola Sepak Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar Sepanjang perjumpaan Ahli Persatuan Permainan Bola Sepak Guru Penasihat Persiapan . Masa Guru Penasihat Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak Kekangan Pemantauan .Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan .

1. dibentangkan untuk menjayakan program.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras pertandingan.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras pertandingan ) 1. borang senarai semak Pengurusan masa perjumpaan PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA SEPAK Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Pertandingan Persahabatan bagi pemilihan wakil dan pelapis sekolah Membentuk pasukan yang baik Mei & Okt Ahli Persatuan Permainan Bola Sepak Guru Penasihat Mesyuarat 1. 1. Persiapan Awal Pertandingan Permainan 2.5 Hal-hal lain. Pemerhatian.Penilaian Penambahbaikan Borang Pemarkahan .4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir 1.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . aktiviti yang bakal dijalankan.3 Cadangan perbelanjaan.

Pemerhatian.1 Penyelaras Permainan mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki. 4.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Pertandingan Bola Sepak dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3.1 Pertandingan bermula 3. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa perlaksanaan Guru Penasihat Borang Pemarkahan . borang senarai semak Pembinaan jadual pertandingan bagi semua kegiatan kokurikulum berdasarkan takwim Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.3 Teknik permainan yang betul Post Mortem 4.2 Undang-undang dan sistem pemarkahan yang tepat dititikberatkan 3.2.

refleksi dan penilaian Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa pertandingan dijalankan Guru Penasihat Pemerhatian.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA SEPAK Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Jun & Sept Ahli Persatuan Permainan Bola Sepak Guru Penasihat Menyediakan kertas kerja Membentuk Jawatankuasa Mengadakan mesyuarat Ucapan Pengerusi Lantik AJK/aguhan tugas Bincang kos Pelaksanaan – Lawatan Laporan. borang senarai semak Memastikan takwim pertandingan yang akan dijalankan Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .

Prasarana sekolah yang amat memuaskan Pihak PIBG sentiasa memberikan komitmen yang baik .Kokurikulum dianggap tidak penting oleh pelajar Program meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru DALAMAN LUARAN PELUANG . .Pelajar tidak mempunyai semangat berdikari terutama untuk sesi latihan . Program sukan sepanjang tahun.Kebanyakan pelajar SK KOMPRA tinggal berhampiran dengan kawasan sekolah KELEMAHAN .Hubungan baik dengan pihak PPD JPN dan lain.Kebanyakan waris pelajar bukan dari kalangan golongan yang berada dan sukar menghulurkan sumbangan Mengcungkil bakat-bakat baru dengan menjalankan program membentuk pasukan pelapis.Kebanyakan guru penasihat tidak mempunyai kemahiran di dalam mengendalikan permainan yang ditentukan kepada mereka .Kemudahan padang yang baik . Meningkatkan kesedaran ibu bapa tentang kepentingan melibatkan diri dalam bidang kesukanan.O.Ibubapa menganggap bidang permainan hanyalah untuk mengisi masa terluang anakanak mereka .Pengurusan kokurikulum yang baik oleh pihak pengurusan sekolah .Guru sentiasa memberikan komitmen dan mengambil bahagian di dalam sebarang program yang dirancangkan.Guru terlalu sibuk dengan pelbagai urusan luar bilik darjah yang menyebabkan kurang penonjolan kualiti guru terhadap bidang permainan Wang tidak mencukupi untuk menanggung kos perbelanjaan sesuatu program .T KEKUATAN .lain . Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak .W.Mudah mendapat sumbangan daripada pihakluar seperti wakil rakyat ANCAMAN .Kekangan masa untuk mengadakan latihan kerana pelajar tidak sanggup mengorbankan hari cuti mereka .ANALISIS S.

c. b.PENUTUP Selaras dengan matlamat. Melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh integriti. Perancangan Strategik 2011-2013 SK KOMPRA /Bola Sepak . Segala pelaksanaan Perancangan Strategik diikuti sepenuhnya. visi dan misi Jawatankuasa Kokurikulum SK Kompleks Rantau Abang. e. Mengamalkan budaya kerja kelas pertama. Melakukan penambahbaikan dan memberi nilai tambah dalam setiap tugas oleh semua anggota. Memastikan pelan tindakan pelaksanaan dan pengukuhan sistem penyampaian yang efektif . d. maka Sukan dan Permainan Bola Sepak berazam untuk memainkan peranan aktif dalam mempertingkatkan komitmen ke arah mencapai cita-cita tersebut dengan : a.