Etapele dezvoltarii copilului JEAN PIAGET

» 0-2 ani: inteligenta senzorio-motorie » 2-7 ani: gandirea pre-operationala » 7-11 ani: operatiile concrete ale gandirii » De la 11 ani: operatiile formale ale gandirii

Cu fiecare etapa, copilul dezvolta noi capacitati cognitive si invata si noi forme de comportament. El dobandeste abilitati care ii permit sa actioneze asupra mediului din ce in ce mai eficient. De exemplu, achizitionarea limbajului ii permite copilului sa fie independent si sa comunice sentimente si nevoi, spre deosebire de sugar, care este complet dependent de cei care il ingrijesc.

0-2 ani: Inteligenta senzorio-motorie
Copilul reactioneaza reflex, in activitati precum suptul, lovitul, apucatul. Incepe sa coordoneze informatia vizuala si tactila pe care o primeste din mediu cu deprinderile motorii pe care tocmai le dezvolta. In aceasta etapa constata ca daca isi misca ochii, are acces la mai multe imagini si poate chiar sa observe cum propriile manute si picioruse interactioneaza cu obiectele.

Copilul reactioneaza reflex, in activitati precum suptul, lovitul, apucatul. Incepe sa coordoneze informatia vizuala si tactila pe care o primeste din mediu cu deprinderile motorii pe care tocmai le dezvolta. In aceasta etapa constata ca daca isi misca ochii, are acces la mai multe imagini si poate chiar sa observe cum propriile manute si picioruse interactioneaza cu diverse obiecte. In acest mod, devine tot mai constient de existenta unui mediu exterior, inconjurator si de capacitatea lui de a actiona asupra acestui mediu. Pana la 1 luna Bebele manifesta reflexele innascute. Cel mai conturat este reflexul suptului. Bebelusul suge automat cand ii sunt atinse buzele. Daca vrea sa aiba acces cat mai bun la lapte si la sanul mamei, este nevoit sa isi ajusteze pozitia capului.Asa incepe un bebelus sa invete sa isi organizeze miscarile. 1-4 luni Acum, copilul intalneste intamplator o experienta noua si din acel moment incearca sa o reproduca. De exemplu, isi atinge gurita cu degetele. Inregistreaza experienta si incepe singur sa isi ghideze degetele, pana cand reuseste sa le bage in gura. Aceasta este perioada in care copilul combina miscarile diferitelor segmente ale corpului, pana cand, dupa esecuri repetate, reuseste sa le coordoneze. 4-10 luni Mai deveme, copilul descoperea ca poate sa isi coordoneze segmentele corpului. Acum, descopera experiente pe care vrea sa le repete, si de aceea isi coordoneaza miscarile. Ca atunci cand atinge intamplator cu piciorusele jucariile de deasupra patutului. Acestea se misca si fac zgomot, asa ca

O sa isi miste mana prin si pe langa jet. incercand actiuni diferite. Analizand jocurile copiilor intre 4 si 7 ani. bebele a incercat sa ocoleasca mana sau sa treaca peste ea. Piaget povesteste cum bebelusul sau a vrut inr-o zi sa apuce o cutie de chibrituri. 18 luni. Ca sa intelegi. dar gandirea lui este ilogica. in cate directii si cat de departe poate sa tasneasca apa. Are tendinta sa vada lucrurile numai din propria perspectiva. Egocentrismul este vizibil mai ales in joc: copiii mici se joaca de unii singuri in colectivitate. nesistematizata si egocentrica. In cele din urma (pentru ca nu a reusit). a deschis de tot cutia de chibrituri si a scos lantisorul. Cei mici par sa isi joace o versiune personala a jocului. Cu alte cuvinte. Dupa aceea. 12-18 luni Bebelusul e captivat sa obtina rezultate diferite. ca sa vada cum. Apoi a incercat sa bage degetelul in cutie si sa apuce obiectul. poarta monologuri colective.2 ani Bebele incepe sa gandeasca in plan intern rezultatele actiunilor lui. Piaget a mai constatat incapacitatea de respectare a regulilor ºi lipsa competitivitatii. 2-7 ani: Gandirea pre-operationala Copilul invata sa isi reprezinte lumea inconjuratoare prin simboluri si imagini. asa ca reproduce miscarea anterioara. Egocentrismul este depasit . De aceea. acum complet accesibil. bebele a incercat mai intai sa loveasca si sa rastoarne cutia. Piaget spunea ca acum bebelusul invata reactiile "care fac lucrurile interesante sa dureze". lasa-l cu mana sub jetul de apa de la robinet. dar el si-a pus mana in fata cutiei. chiar ºi atunci cand se joaca impreuna cu altii. lipsindu-i structura cognitiva necesara pentru a tine cont de opiniile altora. 8-12 luni Acum copilul invata sa coordoneze 2-3 miscari separate. Mai intai. a incercat altceva: sa o loveasca si sa o dea la o parte. inainte de a trece la fapte. dar pentru ei insisi: nu ii asculta pe ceilalti. Ei se joaca "unul langa altul". invata sa anticipeze.ii atrag atentia si ii produc placere. Piaget povesteste iarasi despre unul din copiii lui: pentru a scoate un lantisor dintr-o cutie de chibrituri. pentru a depasi un obstacol atunci cand urmareste ceva. El nu poate sa distinga propriul punct de vedere de cel al altora. A invatat ca isi poate coordona doua miscari: lovitul si apucatul. Bebelusul mai vrea o data. copilul s-a oprit si s-a uitat la cutie cu atentie. nu "unul cu celalalt" si vorbesc tare. Peste cateva zile.

primul copil este considerat mai obraznic decat celalalt. pe motiv ca vin la o autoritate suprema. celor care misca singure. In colectivitate sunt constransi sa ia in considerare si perspectiva celorlalti. un pahar inalt si ingust are clar mai multa apa decat un pahar larg si mai putin inalt! Tot in aceasta perioada. De exemplu. daca vor sa se faca intelesi. Acum se dezvolta rationamentul stiintific. "Acum este maine. sentimente si constiinta. pentru ca influenta imediata a perceptiei era prea puternica. Pana pe la 8 ani. Asta se datoreaza tot egocentrismului: ei au impresia ca toate lucrurile functioneaza ca si ei. copilul nu foloseste cuvintele pentru a descrie clase de obiecte. el va atribui viata tuturor obiectelor care reactioneaza in orice fel (de exemplu. in detrimentul logicii. Dezvoltarea cognitiva din aceasta perioada dicteaza si modul in care copilul percepe lucrurile ca fiind corecte sau gresite. La o varsta mai mica nu putea. El crede ca toate obiectele au viata. in mod intentionat. a vrut sa faca un lucru rau si atunci el este mai vinovat. pentru ca isi da seama ca ea e batrana precum mamaia. va spune. Evalueaza o fapta ca fiind mai mult sau mai putin grava. Initial incoerent si mai putin logic. nu cu adultii. in functie de consecintele acestiea. pentru ca straluceste). 7-11 ani: Operatiile concrete ale gandirii Copilul dezvolta abilitatea de a gandi sistematizat. in timp ce copilul care a spart doar una. soarele este viu. Tot in aceasta perioada. Copilul poate gandi doar concret si particular. Abia in jurul varstei de opt ani va intelege ca baietelul care a spart mai multe farfurii. . dar numai atunci cand se refera la obiecte si activitati concrete. apoi incet-incet celor care misca (bicicleta). ci lucruri foarte concrete (in tramvai. copilul incepe sa inteleaga ca regulile nu sunt fixe si ca nu trebuie sa se supuna lor orbeste. Micutul se dovedeste intransigent si rigid in judecata. si nu de noapte. Pentru un copil pana in 7 ani. a facut asta fara sa vrea. gandirea copilului este caracterizata prin animism. si nu in functie de intentie. chiar daca a dormit somnul de pranz. dar inca nu o poate incadra in clasa generala a batranilor). va arata cu degetul la batrana din fata lui si va ganguri "mamaia". pentru ca am dormit". mai exact copilul poate sa inteleaga conservarea cantitatilor si a numarului. Gandirea lui devine mai flexibila si el poate privi regulile ca pe niste modalitati pentru buna desfasurare a unei actiuni. intre un copil care a rasturnat din greseala un set intreg de farfurii si unul care a spart doar o farfurie. Intre doi si patru ani. copilul isi dezvolta cu repeziciune si limbajul.pe masura ce copiii interactioneazã tot mai mult cu alti copii. si in final doar plantelor si animalelor. care pot fi negociate.

In plus. precum Dumnezeu. De la 11 ani: Operatiile formale ale gandirii Odata cu debutul pubertatii. copilul dobandeste abilitatea de a gandi un nivel abstract. scade egocentrismul si in cadrul interactiunilor sciale. copilul devine mai atent la nevoile interlocutorului. ipotetic . El va putea de acum sa intelega si sa opereze cu idei abstracte. . dragostea sau dreptatea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful