You are on page 1of 4

Dossier 7 9/04/2013

Jane Eyre de Charlotte Bront


LObra
Jane Eyre s la primera novella publicada.Explica la histria, com a la seva posterior novella Villette, d'una jove que ha de lluitar per sobreviure i la seva posterior realitzaci sense ajuda de diners, la famlia o el privilegi de classe. L'rfena Jane est atrapada entre dos impulsos amb freqncia contradictoris. Per un costat, s estoica, modesta i abnegada; per l'altre s una persona apassionada, independent, disconforme i rebel davant la injustcia que sembla trobar per totes parts. De nena, Jane Eyre pateix primer com a pupilla de la seva tia, la rica senyora Reed i la seva abusiva famlia, desprs sota el rgim cruel i opressiu de l'escola Lowood, on l'envia la seva tia. Ms endavant com a jove institutriu de Thorfield Hall, les qestions de classe frustren el seu cam cap al veritable amor amb el senyor Rochester, amb qui ha forjat una profunda relaci mentre t cura de la seva filla illegtima. No obstant aix, la classe s menys una barrera a la seva uni i en qualsevol cas, els dos personatges menyspreen els seus dictats- que el fet que ell ja tingui esposa. Es tracta de la infame boja tancada a les golfes (la criolla Bertha Mason, de Jamaica). La situaci de Bertha s'ha vist com a contrapunt de la de Jane, a ms de plantejar preguntes sobre la representaci de les dones a les novelles del segle XIX. Nombroses coincidncies i desitjos acomplerts porten finalment a la resoluci del romntic argument central, per Jane Eyre segueix a favor de les dones intelligents i amb aspiracions en el context asfixiant i patriarcal de la Gran Bretanya victoriana.

Jane Eyre , basada en experincies autobiogrfiques, escrita amb el pseudnim de Currer Bell i dedicada a William Makepeace Thackeray. Avui s considerada un clssic de la literatura en llengua anglesa.

La vida
Va nixer el 21 abril de 1816 a Thorton , Yorkshire , Anglaterra . Tercera filla de Mary Branwell Bront i el sacerdot d'origen irlands Patrick Brunty (posteriorment Bront). La seva mare va morir de cncer l'any 1821 i na Charlotte va ser enviada juntament amb les seves germanes Maria i Elizabeth a linternat de Clergy Daughters, lloc on es va inspirar per crear la novella Jane Eyre , degut a les pssimes condicions daquesta escola va acabar agafant la tuberculosi , les seves germanes ja van tornar malaltes a Haworth i van morir el 1825 . Per aquest motiu, la famlia va treure a Charlotte i a Emily de l'internat. Des de 1820 Charlotte va residir amb els seus germans a Haworth, Yorkshire, on el seu pare era vicari.Van fundar la seva prpia associaci literria. Transformant uns soldats de fusta en personatges d'una srie d'histries sobre el regne imaginari dAnglia.Es conserven al voltant de cent quaderns escrits a m de les crniques d'Anglia, Va treballar d institutriu durant un temps, i va intentar fundar una escola privada amb la seva germana Emily, projecte que no va tirar endavant. Charlotte va viatjar a Brusselles per millorar el seu francs, experincia que li serviria per crear la seva novella Villete ( 1853 ). Emily va escriure Cims Borrascosos , Charlotte Jane Eyre i Anne Agnes Grey , l'any 1847 . El 1854 Charlotte s'enamora del coadjutor del seu pare el reverend Arthur Bell i shi casa. El seu paper d'esposa tot just va durar nou mesos i el 31 de mar del 1885 estant embarassada, va emmalaltir i va morir consumida per la tuberculosi, com les seves germanes. Charlotte Bronte es va convertir en una escriptora de gran xit en una poca en qu la literatura estava reservada per als homes. La segent frase, dita per ella a un crtic, s potser la millor manera de resumir l'esperit d'aquesta indestructible dona: "Per a tu no sc home ni dona. Em presento davant teu noms com a autora. s l'nic estndard sota el qual tens dret a jutjar, l'nic terreny en qu accepto el teu judici ". A la seva poca va escandalitzar als crtics victorians amb el seu rebuig anticristi de no acceptar les formes, costums i convencions de la societat.

Llibres que parlen della:


La vida de Charlotte Bronte, (1857) , una biografia clssica sobre aquesta autora i escrit per la seva amiga la novellista Elizabeth Gaskell La infncia de les Bront ( 1941 ), de Fannie Ratchford

Obra:
Jane Eyre 1847 El nan verd ( 1853 ) L'encanteri (1853) Lorfe (1853) Villette (1853) Mina Laury i Hotel Stancliffe (1853) Noblesa de Verdpolis (1853) Shirley : un relat ( 1849 ) El professor ( 1857 ). Va aparixer pstumament, dos anys desprs. Si la voleu veure en pellcula us recomano la versi de lany 1997 dirigida per Robert Young

Fonts : Vikipdia