You are on page 1of 2

Az USA ltrejtte

szak-Amerika gyarmatostsa
szak-Amerikt a XVI. szzadban a spanyolok dl fell kezdtk el gyarmatostani. ket mg ugyanebben az vben kvettk a Szent Lrinc-foly irnybl a francik. Legutoljra az angolok rkeztek, kt irnyban, a Hudson-bl krnykn s az atlantai partok mentn terjeszkedtek. A spanyolok a Floridt s a Szikls-hegysg vidkt foglaltk el arany utn kutatva, a francik Kna fel kerestek utat, szak-Nyugat fele mentek. A brit szigetekrl politikai s vallsi okok miatt menekltek az emberek, puritn csoportokba rkeztek. k magukkal hoztk az nigazgats ignyt, s ki is alaktottk sajt telepeiket (1607 - Virginia). szakon az iparossg, dlen a rabszolgatart fldmvels, farmersg terjedt el. Egyre tbb ember teleplt ide Anglibl, nmet fldrl s az r szigetrl, k azonban mr nem vallsi okokbl, hanem a jobb let remnyben. A beteleplk kapcsolatba kerltek az slakos indinokkal. A telepesek folytonos harcban lltak az indinokkal, br nha egyttmkdtek, kereskedtek. A fehrekkel folytatott kereskedelem elnys volt az indinoknak, hiszen prmekrt cserbe fegyvert, szerszmot szerezhettek be. A folyamatos sszetzsek miatt azonban egyre cskkent az indin slakosok szma.

A tizenhrom gyarmat, Anglia ellentte


Az eurpaiak a szmukra kedvez ghajlat partvidken telepedtek le, az Appalachehegysg felli folyk megknnytettk a betelepltek lett, hiszen malmaikat ezek a folyk hajtottk. Itt dolgoztk fel az erdk fjt, ebbl pedig hajkat ptettek, gy h amarosan k maguuk is hajra szlltak. Halsztak, bekapcsoldtak a kereskedelembe. Afrikba rumot szlltottak, cserbe rabszolgkat vsrolhattak. A trsg legjelentsebb vrosv Boston fejldtt. A XVII. szzad vgre az Appalache-hegysg krnyki telepesek gyarmatokk egysgltek, utoljra Georgia csatlakozott (1732 13 gyarmat). nll trvnyhoz testletet alaktottak, de a vndorls miatt a kormnyzatnak folyton engedmnyeket kellett tennie a politikai jogok, a fldfoglals s a vallsszabadsg tern. A szabad fldterletek lehetv tettk, hoyg a helyzetkkel elgedetlenek nyugatra vndoroljanak, s nll parasztgazdasgokat, farmokat hozzanak ltre. A kzps gyarmatkoat farmergazdlkods s kzmvesipar jellemezte, a terlet kzpontjv New York vlt. A dli gyarmatokon rabszolgatrat ltetvnyek jttek ltre, indigt, dohnyt, cukorndat, gyapotot termeltek s szlltottak Eurpba. A nagybirtokosok mellett itt is jelents szm farmer lt, az szakihoz hasonl politikai berendezkeds jtt ltre. A gyarmatok j viszonyban lltak az anyaorszggal, az szaki terletek bekapcsoldhattak a brit gyarmati kereskedelembe, a dliek eladhattk mezgazdasgi termkeiket ott is. Az anyaorszg bels gondjai miatt szabad utat engedett a gyarmatok nll fejldsnek. A htves hborban kiszortottk a francikat. Ekkor fogalmazdott meg az egysg terve Benjamin Franklin fejben. Gyzelmk utn az angolok megszerveztk a trsg vdelmt s igazgatst, a kltsgeit viszont a gyarmatokkal kvntk megfizettetni. Az adkat nveltk, valamint a gyarmati nigazgatst vissza akartk szortani. Az szaki ipar termkeivel szemben az anyaorszg szmra kedvez vmokat vezettek be, s kitiltottk az amerikai kereskedket a Brit Birodalom piacrl. Megtiltottk a telepeseknek fldfoglalst (1763), azonban nem tudtk vgrehajtani. Mindenre adt vetettek ki. Az 1764-es cukoradval lehetetlenn tettk a rumkereskedelmet, a pnzad megakadlyozta a bankjegykibocstst, a beszllsolsi trvny srtette a telepesek szabadsgjogait. A legnagyobb felhborodst a blyegad vltotta ki, vagyis az iratokra, jsgokra ktelez illetket vetettek ki.

Az ellenttek kilezdse
A gyarmatoknak ezek a lpsek nem tetszettek: csempsztek, megtagadtk az adt, elldztk a vmtiszteket. A virginiai kpviselhz indtvnyra a New York-i tancskozson kijelentettk, hogy sajt trvnyhozik kivtelvel senki semmilyen adt nem vethet ki rjuk. Ezen kvl kifogsoltk, hogy br szabad vlasztpolgrok, nincs kpviseletk Angliban. Bojkottltk az angol rukat is, ez rzkenyen rintette a brit gazdasgot. A britek az zleti krk nyomsra enyhtettek a gazdasgi megszortsokon, azonban a londoni parlament kijelentette, hogy jogban ll a gyarmatokra ktelez trvnyeket alkotni. Az ellenttek tovbb vekedtek, amikor ismt nveltk a vmokat s az adkat. A gyarmatok bojkottltk a vgrehajtst, tmadtk a vmtiszteket. Az angol katonk Bostonban a fegyverket hasznltk, az ket provoklk kzl hrman meghaltak. A kzvlemny fehborodott a bostoni mszrlson (1770). A britek teaadt vezettek be, majd a Kelet-Indiai Trsasgnak monopliumot adott a tera, a kereskedk a radiklis fggetlensgiek mg lltak. Bostonban a Trsasg ksrletet tett a partraszllsra, de a fggetlensgiek ezt nem hagytk, s indinnak ltzve a tengerbe szrtk a szlltmnyt (1773 bostoni teadlutn). Anglia ezt nem hagyhatta megtorlatlanul. Blokd al vontk Bostont, korltoztk a helyi igazgatst, s megerstettk a nyugatra kltzs tilalmt.

A Fggetlensgi hbor
Az amerikaiak a megtorlst kveten Philadelphiban sszeltek 1774-ben a helyzet megvitatsra. Az Els Kontinentlis Kongresszus 55 tagja kinyilvntotta a knyszert rendelkezsek trvnytelensgt s a gyarmatok jogt az nll trvnyhozsra. Megalaktottk a Kontinentlis Szvetsget, amely tvette a gyarmatok irnytst. 1775-ben egy Boston kzeli kisvros fegyverraktra kzelben kitrt a fggetlensgi hbor. A Kongresszus megbzsbl Thomas Jefferson megfogalmazta a Fggetlensgi Nyilatkozatot, mely kinyilvntotta a gyarmatok fggetlensgt, s az emberi szabadsgjogokat. 1776. jlius 4-n ezzel megszletett az Amerikai Egyeslt llamok. A msodik Kontinentlis Kongresszus megszavazta a hadba lpst, s a seregek lre George Washingtont lltotta. A helyzet az angoloknak kedvezett (flottk, katonk, pnz), s a tengeren, valamint New Yorkban vgig k voltak flnyben, azonban az amerikaiak az indinhborban kialaktott taktikt kvetve kitrtek a tler ell, majd lesbl tmadtak. Az els jelents amerikai gyzelem 1777-re tehet (saratagoi gyzelem). Az amerikaiak sikereit ltva a farncik Spanyolorszg s Hollandia szvetsget kttt a gyarmatokkal 1778-ban. Az amerikaiak 1781-ben, Yorktown-nl arattak dnt gyzelmet. A felek 1783-ban Versaille-ban alrtk a bkt: Nagy Britannia elismerte az USA fggetlensgt. Az j llam a bkekts rvn megszerezte a Mississippiig terjed terletet.

Az USA alkotmnya
1787-ben Philadelphiban tartottk az Alkotmnyoz Gylst, mely megalkotta az USA alaptrvnyeit, alkotmnyt, mely rgztette az emberek szabadsgjogait, a kpviseleti rendszeren alapul llamberendezkedst, sztvlasztotta a hatalmi gakat (trvnyhoz, vgrehajt, bri). A vgrehajt hatalom a ngy vre vlasztott elnk kezben sszpontosult. Ezzel ers elnki hatalmat hoztak ltre, az elnkt a polgrok kzvetett mdon, elektorok segtsgvel vlasztottk. A trvnyeket a vlasztott kpviselkbl ll kpviselhz s a szentus (egyttesen kongresszus) hozta. Az Als hzba biztostottk a nagyobb s kisebb llamok arnyos kpviselett, mivel a szmarnynak megfelel kpviselt kldhettek ide. A felshzba minden llam egysgesen kt kldttet deleglt. Megteremtettk a szls- s sajtszabadsgot, s az egyhznak az llamtl val elklnlst (1791-es kiegsztsek). A hatalmi gak klcsns ellenrzse rdekben ltrehoztk a legfels brsgot.