You are on page 1of 12

HYRJE

Politika fiskale sht politika shtetrore e konsumit

dhe tatimimit. Shteti grumbullon t hyra pr financimin e programeve publike . (politika tatimore) Shteti realizon shpenzime gjat realizimit t programeve t caktuara. (konsumi shtetror)

Politika fiskale

Politika fiskale ka t bj me prdorimin e shpenzimeve qeveritare si dhe zbatimin e politiks s taksave pr t arritur qllime t caktuara ekonomike dhe sociale, Qllimet e politiks fiskale mund t jen: 1) Alokative 2) Shprndars 3) Stabilizuese

Politika fiskale
1-Qllimi alokativ ka t bj me veprimin e politikave buxhetore t qeveris n alokimin e resurseve t shoqris, (ofrimi i t mirave publike.) 2-Qllimi shprndars ka t bj me ndikimin e politikave buxhetore n shprndarjen e t ardhurave t shoqris n mes shtresave t ndryshme t popullsis. 3-Qllimet stabilizuese kan t bjn me ndikimin e qeveris mbi inflacionin, papunsin, shtimin dhe zhvillimin ekonomik.

Politika fiskale
Politika fiskale diskreciale shteti ndryshon normat e

tatimit ose programet e deri tanishme t konsumit. Punt publike (rrugt , shkollat etj.) Projektet e punsimit n sektorin publik Ndryshimin e normave t tatimit Projektet kapitale Politika fiskale diskrecionale nuk veprojn menjehere. Nevojitet koh e caktuar pr grumbullimin e informatave pr gjendjen n t ciln momentalisht eshte ekonomia (recesioni ose inflacioni)

Buxheti
Buxheti paraqet pasqyrimin e t ardhurave t

planifikuara dhe shpenzimet e shtetit

Buxheti i shtetit sht nj akt me t cilin vlersohen t ardhurat pra t hyrat, si dhe prcaktohen shpenzimet dhe t daluarat pr nj vit, n pajtim me legislacionin n fuqi.

Buxheti
Suficiti buxhetor shpenzimet buxhetore jan m t vogla se t hyrat buxhetore
Deficiti buxhetor shpenzimet buxhetore jan m t mdha se t hyrat buxhetore Buxheti i ekuilibruar shpenzimet buxhetore jan t barabarta me t hyrat buxhetore

Buxheti
Qllimi ekonomik i buxhetit sht: A) ndarja n mes t konsumit privat dhe atij shoqror B) ndikon n ofertn e faktorve t prodhimit (puna, kapitali) C) realizimi i qllimeve makroekonomike

Financimi i deficitit
Qeveria financon deficitin buxhetor duke emetuar dhe shitur obligata Obligatat ja shet individve n shtetin e vet ose individve jash shtetit, e n disa raste edhe Banks Qendrore. Obligata paraqet premtimin e shtetit t caktuar se pronarve t obligatave do t ja paguaj parat n afatin e caktuar n obligatn e emetuar.

Pr t mbuluar deficitin e buxhetit, qeveria mund t

ndjek dy rrug: T shtyp (emetoj) para, T marr hua nga publiku (ose nga vendet tjera)

N teorin dhe praktikn ekonomike dallojm katr

lloje t politikave fiskale: Zgjeruese aktive Kufizuese aktive Zgjeruese automatike Kufizuese automatike

PUNOI: Halil

Dragjoshi