Konsep Pergerakan Asas

KONSEP PERGERAKAN ASAS

Muhamad Azwan Janil Page 1

SEMASA ANDA BERAKTIVITI BERTSAMA RAKAN-RAKAN BERTANYALAH PADA DIRI ANDA SENDIRI..? - BAGAIMANA SAYA BOLEH MENJADI AHLI KUMPULAN YANG BERTKESAN ? .APAKAH YANG SAYA BOLEH LAKUKAN UNTUK MEMBANTU RAKAN SEPASUKAN SAYA? .BAGAIMANA SAYA BOLEH BERGERAK DENGAN EFISIEN ? Muhamad Azwan Janil Page 2 ..

Gallahue (1986).  Melalui kemahiran-kemahiran ini dapat melatih murid-murid untuk lebih cergasd dan aktif dalam bidang sukan. kelajuan dan sebagainya.Perkembangan fizikal kanak-kanak mempengaruhi perkembangan intelektualnya. Pergerakan asas merupakan salah satu tunjang utama kemahiran di dalam Pendidikan Jasmani. Melalui aktiviti rfizikal yang melibatkan pergerakan-pergerakan asas.mempertingkatkan kualiti badan seperti kekuatan. kestabilan. Pergerakan asas boleh ditakrifkan aktiviti yang dihasilkan pelaku untuk menguji kebolehan mereka mengawqal pergerakan –pergerakan badan (Susun Capel-1986). Kajian menunjukkan bahawa dengan memulakan perkembangan fizikal pada peringkat awal umur kanak-kanak. Aktiviti-aktiviti fizikal telah dikenalpasti dapat mempengharuhi bahagian otak yang mengawal koordinasi dan kawalan badan secara langsung. kelenturan. Muhamad Azwan Janil Page 3 . Pergerakan-pergerakan asas dalam aktiviti fizikal membolehkan kanak-kanak melatih kekuatan badan di samping menyelaraskan perkembangan anggota badan yang ringkas melalui pergerakan-pergerakan yang mudah di pelajari . menegaskan bahawa Pendidikan Jaqsmani meluangkan sebahagian otot besar yang mendorong dan membangunkan ‘ belajar untuk bergerak’ dan ‘belajar melalui pergerakan’  Pergerakan asas merupakan salah satu pergerakan yang penting untuk kecergasan fizikal.  Dengan menguasai kemahiran-kemahiran asas ini maka akan dapat membantu murid-murid dalam melakukan pergerakanpergerakan yang lebih kreatif. menyelaras kebolehan bertindak dengan cepat. Ia dilaksanakan pada peringkat permulaan iaitu tahap satu dan merupakan asas kepada semua kemahiran pada masa akan datang. semua ini akan dapat memupuk asas kemahiran dan kebolehan yang kukuh bagi kanakkanak kelak. Pendidikan pergerakan asas merupakan satu cara dalam mempratikkan perkembangan fizikal dan rohani seseorang kanak-kanak. . ia dapat membantu kanak-kanak membentuk watak yang baik dan memupuk gaya pergerakan yang tepat. perkembangan intelektual akan turut bermula pada peringkat yang sama.

Pergerakan Lokomotor b. S. Berat dan serta-merta c. KONSEP PERGERAKAN ASAS 1. Dan Lowy. bukan Lokomotor serta manipulasi alatan. serta Burton (1977).C.2. 1. Pergerakan yang dihasilkan oleh pelaku adalah untuk menguji keupayaan mereka untuk mengawal pergerakan badan selari dengan kuasa gravity dalam suasana yang sengaja dipilih.1. Berat dan kawal-lambat b. B. pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu Pergerakan Lokomotor. Halus dan kawal-lambat d. (1994) . badan 3. Pergerakan bersentuhan dengan lantai dan pergerakan sentuhan seketika 2. Pergerakan Bukan Lokomotor tanpa 1. Pergerakan melibatkan semua anggota badan melalui a. 3. laluan dan aras Page 4 Bergerak dalam ruang am Meneroka ruangh diri dengan ekstensi anggota tubuh Muhamad Azwan Janil . Kesemua jenis pergerakan ini boleh dilakukan sama ada secara individu.1. (1996) dan Gabbard. D. Kesedaran Ruang 3.L.Kesedaran rintangan kepada beban dan masa 2. Pergerakan beban-masa a. LeBlanc. berpasangan atau berkumpulan.2. Halus dan serta-merta 3.1. Meneroka faktor ruang termasuk arah. Kesedaran Tubuh Badan.Menurut beberapa orang pakar dalam bidang Pendidikan Jasdmani seperti Gallahue.3.

Lompatan asas b. Berpasangan b. Meneroka pergerakan aliran dalam ruang dan masa a. Meneroka pergerakan secara a.1. Bergerak dalam ruang terus 4. Gerak isyarat. 7. Dalam kumpulan 6.2. Melakukan pergerakan melalui a.1.3. Penyesuaian Terhadap Rakan 5. Melakukan pergerakan Muhamad Azwan Janil Page 5 . Lapan Lakuan Daya Asas 7. Pergerakan serentak b.4. Bentuk tubuh badan c. Meneroka masa melalui a.1. Pergerakan berturut 5. Aliran Beban Badan 4. Terikat b.1. Penggunaan tubuh badan sebagai alat 6. Bebas 4.

pulas. Pergerakan-pergerakan asas dalam aktiviti fizikal membolehkan kanak-kanak melatih kekuatan badan di samping menyelaraskan perkembangan anggota badan yang ringkas melalui pergerakan-pergerakan yang mudah di pelajari . perkembangan intelektual akan turut bermula pada peringkat yang sama. Kajian menunjukkan bahawa dengan memulakan perkembangan fizikal pada peringkat awal umur kanak-kanak.lejang dan radak. Muhamad Azwan Janil Page 6 . cantas.domestik.1. apung. tekan. Aktivitiaktiviti fizikal telah dikenalpasti dapat mempengharuhi bahagian otak yang mengawal koordinasi dan kawalan badan secara langsung. Melakukan pekerjaan sector . pertanian.perkhidmatan dan perindustria Perkembangan fizikal kanakkanak mempengaruhi perkembangan intelektualnya. cecah. ketis dan renjis 8.. . lucur. Ritma-Ritma Berkaitan Dengan Pekerjaan Dan Tidak Terus 8.

intensity) 2. kECERGASAN  Fleksibiliti / kelembutaN  Kekuatan otat  Daya tahan otot  Daya tahan kardiovaskular  Komposisi tubuh badan  Sasaran dan pengukuran denyutan nadi  Senaman aerobic dan anarobik  Prinsip latihan ( kekerapan.TUJUAN PERGERAKAN ASAS 1. / Frequency.  Penyelesaian masalah Muhamad Azwan Janil Page 7 .masa. intensity. SOSIOLISASI / KERJASAMA  Prosidur dan peraturan dalam kelas / kumpulan  Undang-undang dan peraturan permainan dan aktiviti  Kesedaran dan kawalan badan  Prosidur yang selamat semasa menggunakan alatan  Kemahiran mendengar  Permainan koperatif  Menghormati orang lain dan peraturan  Semangat kesukanan.

(1997). Dynamic physical education for elementary school children . New York: Macmillan Publishing Co. IL.org/strategies/art/Dickinson Imrts.P. Human Kinetics Dauver. V.htp Buku Rujukan Buscher. “Team Building”  Strategi kumpulan  Disiplin diri  Membuat keputusan.A(1994 Teaching Children Movement Concepts and Skills.C. Rujukan Internet http:/www.newhorizons. Champaing. Muhamad Azwan Janil Page 8 . & Pangrazi R.P.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.