Romanul in perioada interbelica Perioada interbelica (1918-1944) Mihail Sadoveanu - “Baltagul” ; - “Şoimii” ; - “Nicoara Potcoava” ; - “Zodia Cancerului

” ; - “Fratii Jderi” ; - “ Creanga de aur ”. Liviu Rebreanu -fondator al romanului realist modern - “Ion” ; - “Padurea Spanzuratilor”; - “Ciuleandra” ; - “Rascoala” ; - “Jar” ; - “Gorila” ; - “Amandoi”; Camil Petrescu - “Patul lui Procust” - “Un om intre oameni” ; - “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” ; Alti romancieri: Mircea Eliade - “Romanul adolescentului miop”; - “Nunta in cer”; - “Maitreyi”. George Calinescu - realist de factura balzaciana - „Cartea nuntii”; - „Bietul Ioanide”; - „Enigma Otiliei”; - „Scrinul negru”. Nicolae Manolescu Romanul traditional si romanul modern

Este structurat pe mai multe planuri de actiune si e împartit formal în capitole. Caracteristicile romanului: .“Arca lui Noe” Definitie: Romanul este o specie a genului epic în prozã. Romanul romanesc isi largeste tematica. cu personaje numeroase si intrigã complicatã. descrie actiunile. ionic sau corintic. care aparţin stilurilor doric.Romanul : . Conform structurii ternare propuse de criticul literar Nicolae Manolescu. Romanul e mult mai veridic. scriitorul este omniprezent . romanul european s-ar putea încadra într-unul din aceste trei tipuri: doric (clasic) .Ionic . Clasificarea criticului român porneşte de la tipurile de capiteluri existente în arhitectura Greciei Antice. cu actiune complexã si de mare întindere. el cuprinzand medii sociale diferite si problematici mai bogate si mai complexe.Corintic . “Fratii Jderi“ . dar el descrie sentimentele personajelor. Romanul doric (Romanul clasic sau realist): Perioada dorică: scriitorii români de pâna în a doua jumatate a perioadei interbelice (se considera anul 1928 / 1930). care in scurt timp atinge nivelul valoric european.cunoaste o mare varietate de forme Evolutia romanului in perioada interbelica Anii interbelici se caracterizeaza in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a romanului. volume.romanul prezintă destinul unor personaje bine individualizate sau a unor grupuri de intrese . Reprezentanti ai romanului doric: Mihail Sadoveanu – “Baltagul”. Se scrie la persoana a III-a.ionic (modern). desfãsuratã pe mai multe planuri.se combină nuclee narative distincte . este ubicuu (prezenta lui nu e obligatorie. postmoderne). corintic (romane criptice.subiectul acţiunii se desfăşoară în planuri paralele . pe care le prevesteste). prefera istorismul (comenteaza trecutul personajelor).are structură narativă complexă amplã .Doric .

George Calinescu.“Concert din muzica de Bach“ Alti reprezentanti: .“Patul lui Procust" si “Ultima noapte de dragoste. Gratie lui Rebreanu romanul romanesc descopera formula acelui realism modern. moarte.Liviu Rebreanu . “Rascoala“ . Naratiunea se ocupa in special de obiceiurile oamenilor. de indeletnicirile lor si alcatuieste sub acest raport o imensa enciclopedie. realizand tipologii.“Ion” “ Abia acum incepe cu adevarat genul pur epic …” G. Ibraileanu Liviu Rebreanu este primul romancier al literaturii romane. modernizeaza . Principala tema este conditia taranului. Rebreanu da primul roman taranesc. George Calinescu depaseste realismul clasic.“Enigma Otiliei” Camil Petrescu . razboi. George Calinescu. credinta. Actiunea cartii este sustinuta de o intriga simpla aproape banala. Romanele lui realizeaza o vasta fresca istorica. Prin acest roman . Mihail Sadoveanu – “Baltagul” “…taranul roman a fost principalul meu erou…” Mihail Sadoveanu In literatura romana Mihail Sadoveanu a fost mai degraba un rapsod decat un prozator propriu-zis. Este un romancier al multimilor .“Calea Victoriei“. Liviu Rebreanu. Opera lui este o arhiva a unui popor reprezentat prin : dragoste. Eroii scriitorului sunt cei mai multi tarani cu ocupatii care impun o existenta singuratica. Principala tema care apare in romanele lui Sadoveanu este traditia. Cu “Ion” .“Ion“.P. Rebreanu a tinut sa construiasca tipul generic al taranului.Cezar Petrescu . dar necrutator care a tras invataminte capitale din experientele naturalismului. Bengescu . pe care si-l reprezenta ca o categorie eterna. atras de marile miscari ale vietii multimilor anonime. viata agrara. întâia noapte de razboi“ H.“Enigma Otiliei” “ Moralismul clasic de la care George Calinescu s-a revendicat in atatea randuri e. in definitiv o arta : si anume o arta a jocului “ Prin romanul “Enigma Otiliei”. creeaza caractere dominate de o singura trasatura definitorie.Viata satului apare la el urmarita mai ales sub tiparele pe care colectivitatea le da existentei individuale. obiceiuri stravechi si nu in ultimul rand iubirea.

. focalizare unternă. scriitorul francez Balzac a concentrat ideea ca banii au putere distrugatoare asupra eticii unei societati. o creatie originala. si ceea ce confera originalitate unui roman nu este metoda. afirmândo va pe a sa proprie". iar istoricirea exterioară se va traduce într-o temporalitate românească vie şi contradictorie. . eventual cele care sunt deduse de "personajul cheie". introducerea personajului reflector.multiplicarea şi relativizarea perspectivei.] El urmăreşte mai puţin să se integreze în lume. pentru a le deduce sentimentele. "Patul lui Procust" . foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor. o sinteza a clasicismului realist de tip balzacian. întâia noapte de razboi". anii 30. decât să-şi integreze lumea sieşi. se foloseste adesea fluxul amintirilor Se foloseste scrisoarea. Lumea e vazuta prin ochii unui personaj. Enigma Otiliei” este un roman fundamental al literaturii romane. la Holban. viziunea "împreună cu". Cuvânt magic ce apare la Camil Petrescu."Viata ca o prada" si "Cel mai iubit dintre pamanteni" . jurnalul (redarea unor asemenea pseudo-creatii ale personajelor). Calinescu a definit tema operei astfel: “monografia unei familii bucurestene”. afirmand: “zeul la care se inchina toti este banul”. De altfel. ci realismul fundamental…”.tehnica narativa. Noul roman a pierdut speranţa în iluzie şi a început să creadă în autencitate. romanul devine uneori jurnal. Din epos obiectiv. . Analiza şi confesia au alungat creaţia. ce este naratorul si reprezentantul autorului. . la Sebastian."Ultima noapte de dragoste.personajul: "Concretul psihologic tinde să lichideze caracterul. cu elemente romantice si moderne. . Romanul ionic . totul rezultând fie din dosarul de existente. Se scrie la persoana I.naraţiunea la persoana I (caracteristică dar nu obligatorie). Nu mai sunt prezentate sentimentele altora. fie din întâlnirile directe ale personajelor. Reprezentanti ai romanului ionic: Camil Petrescu . Mircea Eliade – “Maytrei” Alti reprezentanti : Marin Preda . la Eliade.. Metoda poarta numele de "dosar de existente". nu mai exista omniprezenta.. [. Romanul ionic (romanul modern) Perioada ionică: deceniul al patrulea al secolului XX. Romanul e mult mai veridic.anularea omniscienţei. Tema este si de factura balzaciana pentru ca urmareste societatea burgheza degradata sub puterea mistificatoare a banului. inscriindu-se astfel in realismul secolului XIX. cu trimitere certa catre creatia lui Balzac. dupa cum insusi autorul spune: “trebuie sa fim cat mai originali.modernist se manifesta prin interiorizare.

” G. Epica scriitorului este o prelungire a esteticii sale. Romanul “Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi” are doua parti : prima(ultima noapte de dragoste. in decorul unui peisaj inedit. Opera lui Camil Petrescu oricat de variata ar parea prezinta o exceptionala unitate sub trei aspecte: al problematicii . de o pasta atat de fina si atat de ciudata a eroinei. cea dea doua(intaia noapte de razboi )relateaza experienta contactului nemijloit cu moartea pe front. Se poate scrie la persoana I sau III.)sta sub semnul analizei unei posesiuni.” Eugen Lovinescu Romanul corintic Perioada: postmodernă (generaţia 80 şi 90 anul 1980-2000) Este supranumit şi postmodernist sau neomodernist poate şi un roman liber. întâia noapte de razboi” “ Cata luciditate atata drama” Camil Petrescu Camil Petrescu este un scriitor cu gustul filozofiei . simplu. poate fi un amestec între tipul ionic si doric. ma despica” Mircea Eliade Mircea Eliade este unul dintre cei mai inteligenti constructori de universuri romanesti din toata literatura romana. mai ales la inceput niste “jurnale” menite sa inregistreze trairi intelectuale. al spiritului polemic in care e scisa si al facturii artistice.“Maytrei” “ Intodeauna am avut impresia ca viata. Sentimentele sunt spuse direct. mai adânc. se abordează un stil liber. de către personajul-narator.Camil Petrescu . poem de iubire. in nicio legatura cu epica.gelozia. Plecand de la ideea ca literatura “ sa fie sincronica filozofiei si stiintei” din cauza ca “literatura unei epoci este in corelatie cu psihologia acelei epoci si psihologia este in functie de explicatia filozofica a timpului”.O natura de artist lucid.Calinescu „ Exotismul mediului indian nu se realizeaza pe deplin decat in romanul Maitreyi.. inclinat sasi teoretizeze convingerile."Ultima noapte de dragoste. Reprezentanti ai romanului corintic: . Mircea Eliade . scriind intaiul roman exotic in adevaratul inteles al cuvantului. de exaltare lirica. care este întruparea uneia din ipostazele autorului. Romanele lui sunt. de o puritate de sentiment. “Mircea Eliade a imbogatit literatura romana cu o viziune noua. inainte de a ma risipi.

"Fratii Jderi"Liviu Rebreanu . Florin Iaru) Proza (Mircea Cărtărescu.Mircea Eliade – “Maytrei” Alti reprezentanti : Marin Preda ."Ion". Reprezentanti ai romanului ionic: Camil Petrescu .totul rezultând fie din dosarul de existente. Simionescu. eventual cele care sunt deduse de "personajul cheie". Reprezentanti ai romanului doric: Mihail Sadoveanu – “Baltagul”. . nu mai exista omniprezenta.Cezar Petrescu . fie din întâlnirile directe ale personajelor.dandiştii şi generaţia 1900 . jurnalul (redarea unor asemenea pseudo-creatii ale personajelor).“Enigma Otiliei” Alti reprezentanti: . Romanul doric: Este structurat pe mai multe planuri de actiune si e împartit formal în capitole. descrie actiunile. Romanul ionic Romanul modernist se manifesta prin interiorizare. pe care le prevesteste). scriitorul este omniprezent . Ioan Groşan.• • • Poezia (Mircea Cărtărescu."Viata ca o prada" si "Cel mai iubit dintre . O. Nedelciu etc. Alexandru Muşina. ce este naratorul si reprezentantul autorului. Nu mai sunt prezentate sentimentelealtora."Orbitor". întâia noapte de razboi".Metoda poarta numele de "dosar de existente"."Calea Victoriei“. . dar şi precursorii direcţi şi indirecţi ai acestora . prefera istorismul (comenteaza trecutul personajelor).Romanul e mult mai veridic. volume."Ultima noapte de dragoste.George Calinescu. S.Se scrie la persoana I.Se scrie la persoana a III-a. pentru a le deduce sentimentele. dar el descrie sentimentele personajelor. este ubicuu (prezenta lui nu eobligatorie.neomoderniştii în proza lui H. Mircea Nedelciu) Dramaturgia (Matei Vişniec) Mircea Cartarescu . "Rascoala" . "Patul luiProcust" .Mateiu Caragiale: "Craii de Curtea Veche". Crohmalniceanu.. se foloseste adesea fluxul amintirilor Se foloseste scrisoarea. Lumea e vazuta prin ochii unui personaj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful