Print

BAHASA MELAYSIA TAHUN 5 ( PEMAHAMAN ) UJIAN PERTENGAHAN SEMESTER 2

Nama: _____________________________ Arahan Am: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan A, B, C, dan D. Antaranya, ada satu sahaja jawapan yang betul. Pilih jawapan itu.

Soalan 1 hingga Soalan 5 Baca rencana di bawah dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Tugas sebagai penjaga haiwan di zoo bukannya mudah seperti yang disangka. Apatah lagi jika haiwan tersebut ialah haiwan-haiwan liar seperti harimau, buaya, dan gajah. Setiap hari, mereka perlu memberi makanan dan minuman kepada haiwan-haiwan ini. Aspek kebersihan juga amat dipentingkan. Mereka perlu memastikan agar kandang sentiasa bersih. Tujuannya untuk mengelakkan haiwan-haiwan tersebut dijangkiti penyakit. Doktor haiwan yang khas ditempatkan untuk memeriksa kesihatan haiwan-haiwan ini. Rawatan perlu segera diberikan untuk mengelakkan maut. Tugas ini memang berbahaya jika terpaksa merawat binatang yang buas. Walaupun begitu, tanggungjawab perlu diutamakan. Risiko penjaga haiwan dicederakan menjadi bertambah tinggi jika haiwan tersebut marah. Namun, mereka sudah menganggap tugas ini sebagai rutin harian dan seperti menjaga anak mereka sendiri. Mungkin orang ramai tidak sedar, tanpa penjaga haiwan ini, binatang-binatang di zoo mungkin tidak dapat hidup dengan sihat dan selesa. Penjaga haiwan sentiasa memastikan agar ‘anak angkat’ mereka ini sentiasa sihat dan cergas untuk tatapan umum. Oleh sebab itu haiwan-haiwan ini perlu dijaga dan dibelahi dengan penuh kasih sayang. 1. Mengapakah kandang haiwan di zoo perlu dibersihkan? A Supaya haiwan itu dapat hidup selesa B Supaya haiwan itu tidak dijangkiti penyakit C Supaya haiwan itu tidak cepat mati D Supaya haiwan itu tidak marah Bilakah penjaga haiwan mungkin boleh dicederakan oleh haiwan tersebut? A Ketika sedang memberi makanan dan minuman B Ketika sedang memberi rawatan kepada haiwan yang sakit C Jika haiwan itu sudah hampir mati D Jika haiwan itu menjadi marah Berikut ialah tugas-tugas penjaga haiwan, kecuali A memberi makanan dan minuman. B membantu memeriksa kesihatan haiwan. C membersihkan kandang. D menangkap haiwan di hutan. 4. Perkataan anak angkat dalam petikan merujuk kepada A haiwan yang dijaga oleh penjaga haiwan. B anak angkat penjaga haiwan tersebut. C haiwan yang akan dirawat oleh doktor haiwan. D haiwan yang liar dan berbahaya. Semua pernyataan di bawah adalah tidak benar tentang rencana, kecuali A anak penjaga haiwan tinggal di zoo. B semua haiwan dilayan dengan kasar oleh penjaga haiwan. C penjaga haiwan memastikan haiwan hidup dengan selesa. D haiwan yang lambat dirawat tidak akan mati.

2.

5.

3.

Soalan 6 hingga Soalan 10 Baca cerita di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Bas yang dinanti pun sampai. Ramai penumpang yang turun dan baik bas itu di perhentian ini. Nana tidak juga muncul. Aku risau dan agak bimbang dengan keselamatan Nana. Aku tahu, pasti ada yang menghalang perjalanan Nana ke sini. Nana bukanlah jenis yang tidak menepati janji. Nana akan mengotakan apa yang dikatakannya. Pagi tadi, Nana berjanji dengan aku untuk pergi ke perpustakaan bersamasama. Mungkin Nana terlepas bas. Tidak mengapalah, aku akan menunggu sebuah bas lagi. Jika Nana tidak juga muncul, aku akan pulang sahaja. Ketika menanti aku terkenang saat-saat manis bersama Nana. Dia memang sahabat yang menyenangkan. Nana baik hati, bijak, sopan tapi agak pemalu. Nana tidak aktif dalam bidang sukan disebabkan penyakit asmanya. Namun begitu, Nana selalu turun ke padang untuk memberi sokongan kepada aku dan teman-teman yang lain. Lamunan aku terhenti kerana deruman bas yang membingitkan telinga. Kali ini sudah dua buah bas berhenti untuk mengambil dan menurunkan penumpang di sini. Aku mula tidak sedap hati. Pasti ada yang tidak kena dengan Nana. Aku terus mencapai beg lalu beredar dari situ. Aku mempercepatkan langkah menuju ke rumah. Hasrat untuk ke perpustakaan aku batalkan. Bila sampai di rumah nanti, aku akan minta ibu membawa aku ke rumah Nana. Hati aku benar-benar mengatakan ada yang tidak baik berlaku ke atas diri Nana.

Page 1 of 5

SJK(c) Chung Hua Miri website: www.chmiri.com email: chmiri@hotmail.com

Perkataan membingitkan di dalam cerita di atas bermaksud A lengang B menyepikan C senyap D memekakkan Soalan 11 hingga Soalan 15 Baca surat di bawah.6. Bagaimanakah keadaan saudari sekarang? Didoakan semoga saudari berada dalam keadaan sihat-sihat sahaja. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Saya mempunyai ramai kawan di sini. kami tidak menghadapi sebarang masalah. Kampung Cempaka. Mengapakah penulis berada di perhentian bas tersebut? A Menunggu bas untuk ke perpustakaan B Membeli tiket bas untuk ke perpustakaan C Menunggu teman untuk ke perpustakaan D Membeli surat khabar dan gula-gula sebelum ke perpustakaan Bagaimanakah perasaan penulis ketika berada di situ? A Gembira C Sedih B Marah D Bimbang Berdasarkan cerita di atas.com email: chmiri@hotmail. Di kampung ini juga terdapat kemudahan asas yang disediakan oleh kerajaan. menepati janji dan pemalu C suka belajar dan tidak tahu malu D pandai dan memungkiri janji 9. 10. 18 Mac 2003.com . Saya rindu akan semua kawan di sana. Banyak barang yang belum sempat kami kemaskan. Mengapakah Kamala lewat mengirim surat? A Penat berpindah B Sibuk dengan sekolah baru C Melawat persekitaran kampong D Sibuk membantu keluarganya berkemas 13.chmiri. 8. 21. Halamannya pula luas dan lapang. Menemui sahabatku Linda yang berada di Melaka dengan selamatnya. Saya sibuk membantu keluarga berkemas. Jika saudari berkesempatan ke sini. Kenapakah Kamala mempunyai ramai kawan? A Penduduk kampung itu sangat mesra B Penduduk kampung itu mementingkan diri sendiri C Penduduk kampung itu sombong D Kamala jiran baru 15. Saya minta maaf kerana lambat mengirim surat kepada saudari. Yang benar. Berapakah jarak Kampung Cempaka dari bandar? A Empat kilometer C Enam kilometer B Lima kilometer D Tujuh kilometer Page 2 of 5 SJK(c) Chung Hua Miri website: www. Jarak kampung saya dari bandar lebih kurang lima kilometer. Mengapakah Nana tidak dapat bersukan seperti pelajar-pelajar yang lain? A Disebabkan penyakitnya B Kerana dia selalu tidak membawa pakaian sukan C Kerana dia tidak suka bersukan D Kerana teman-teman sekelas amat sayang akannya 7. Setakat ini sahaja untuk kali ini. baik. Semoga saudari dapat membalas surat saya. Bagaimanakah keadaan rumah Kamala? A Besar C Lapang B Dua tingkat D Luas 14. penulis menggambarkan Nana ialah seorang teman yang A sungguh membosankan B pandai. Penduduk-penduduk di kampung ini sangat mesra. Di manakah Kamala tinggal sebelum berpindah ke Johor? A Kampung Cempaka C Melaka B Jalan Kenanga D Johor 12. No. Jalan Kenanga. 81300 Skudai. Sahabatku. Di sini kami menyewa sebuah rumah batu satu tingkat. Johor. Rumah ini besar. saya akan membawa saudari melawat ke persekitaran kampung ini. Oleh itu. Kamala 11.

kelab telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Petaling Jaya. Kempen ini bertujuan melatih murid-murid agar berhati-hati semasa berbasikal sewaktu berulang-alik ke sekolah. 30 orang ahli dan dua orang guru penasihat turut menyertai lawatan tersebut. Sepanjang kempen berlangsung. murid-murid diberi ceramah serta diajar teknik menjaga keselamatan semasa berbasikal di jalan raya. kelab telah merancang beberapa aktiviti untuk dilaksanakan. kami dibawa melawat ke tapak Ujian Pemanduan untuk menyaksikan proses ujian memandu dijalankan. Sesi 2004 Kelab Keselamatan Jalan Raya Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Poi Lam telah membentuk ahli jawatankuasanya yang baru pada bulan Januari 2004.chmiri. Kempen berbasikal secara berhemah itu mungkin sekali diadakan dari A 1 Jun hingga 14 Jun B 11 Jun hingga 26 Jun C 14 Jun hingga 30 Jun D 15 Jun hingga 30 Jun 20. A Ahli kelab berjumlah 77 orang. Urutan rangka aktiviti yang betul ialah A Kuiz Keselamatan Jalan Raya Peringkat Sekolah → kempen berbasikal → Lawatan ke JPJ B Lawatan ke JPJ → kempen berbasikal → Kuiz Keselamatan Jalan Raya Peringkat Sekolah C Mesyuarat kelab → Kuiz Keselamatan Jalan Raya Peringkat Sekolah → kempen berbasikal D Kuiz Keselamatan Jalan Raya Peringkat Sekolah → Lawatan ke JPJ → kempen berbasikal Pilih pernyataan yang tidak benar. Selepas itu. Pada 2 Mei 2004. Sambutan daripada murid-murid yang bukan ahli kelab juga amat menggalakkan.Soalan 16 hingga Soalan 20 Baca laporan di bawah ini dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Laporan disediakan oleh. kempen berbasikal secara berhemah pula diadakan selama dua minggu. Chin Kim Len (CHIN KIM LEN) Setiausaha. kelab ini telah menganjurkan Kuiz Keselamatan Jalan Raya Peringkat Sekolah. Di sana kami mendengar ceramah tentang undang-undang jalan raya yang disampaikan oleh pengawai JPJ. Berapa orangkah yang menyertai lawatan ke Jabatan Pengangkutan Jalan? A 30 orang C 32 orang B 32 orang D 36 orang 17. Pada awal bulan Jun 2004. 16. Sepanjang sesi persekolahan 2004. Kelab Keselamatan Jalan Raya. Pada 16 Mac 2004. 19. Tujuan kuiz ini diadakan adalah untuk melihat sejauh mana murid-murid memperoleh maklumat tentang keselamatan di jalan raya.com email: chmiri@hotmail. C Cikgu Razali dan Cikgu Chan ialah guru penasihat kelab. Laporan Kegiatan Kelab Keselamatan Jalan Raya Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Poi Lam.com . 12 JULAI 2004 Page 3 of 5 SJK(c) Chung Hua Miri website: www. B Aktiviti yang diadakan di kawasan sekolah ialah Kuiz Keselamatan Jalan Raya. Sejumlah 75 orang murid yang telah menyertai kelab ini. Cikgu Razali dan Cikgu Chan menjadi guru penasihat kelab ini. Semoga hasrat ahli-ahli kelab untuk mempelbagaikan aktiviti pada tahun hadapan akan tercapai. Kata berhemah dalam laporan bermaksud A lemah lembut C berdikit-dikit B berbudi pekerti D beransur-ansur 18. Selangor. Semua aktiviti yang dijalankan telah mencapai matlamatnya. D Aktiviti terakhir kelab pada tahun 2004 ialah kempen berbasikal.

Julian terpaksa _____________ kerana terlupa membawa wang untuk membeli makanan.” kata pemuda itu kepada Raja.” kata Cikgu Elaine. “Murid-murid mestilah menggunakan __________ yang betul ketika membina ayat. A hingga B sejak C pada D dengan 25. C Barangkali. tetapi dia dapat membuat kerja dengan cepat seperti _____________. A beta B hamba C tuanku D patik 23.Soalan 21 hingga Soalan 35 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah ini dengan kata yang paling sesuai. A sambil B tatkala C walaupun D malahan 29.” D Barangkali Ramasamy bangun lewat. A Engkau B Anda C Tuan D Kami 22. SJK(c) Chung Hua Miri website: www. Sebidang C seutas …… sekeping D sesikat …… seurat 33. “Ramasamy bangun lewat. A dari …… pada B daripada …… kepada C ke …… di D oleh …… untuk 24. A siapa B bagaimana C mana D bila 30. Pendengaran budak itu terjejas kerana ___________ telinganya rosak. tolong belikan saya pensel. Budak itu ________ dalam perjalanan pulang dari Bukit Fraser. Mereka sedang _____________ barang-barang ke dalam dewan. 21. Sabrina telah menunjukkan bakatnya dalam penulisan ___________ di peringkat sekolah rendah lagi. A sebatang …… sehelai B serumpun ……. A batu api B cakar ayam C lipas kudung D ringan tulang 35. “_________ diminta memakai tali pinggang keledar.” kata pramugari itu kepada para penumpang. Persatuan Bahasa Melayu akan ________________ pertandingan mendeklamasikan sajak. sebab Itu dia belum tiba lagi. sebab itu dia belum tiba lagi. A diami B patuhi C hormati D bajai Soalan 40 Pilih ayat yang menggunakan tanda baca dengan betul. ___________ kamu pergi ke kedai. Kakak tidak mahu diganggu _________ dia membuat kerja. __________ garam ditambah ke dalam sup ekor itu kerana terlalu tawar rasanya. Hadiah yang dibawa __________ Lisa itu adalah _________ Cikgu Ram. Walaupun Pak Halim telah tua. A menubuhkan B menyediakan C memulakan D menganjurkan 32. sebab itu dia belum tiba lagi. A segugus B setitik C sebutir D secubit 34.chmiri. Saya memerlukan ___________buluh dan ________ kertas untuk membuat wau.com email: chmiri@hotmail. A membangun B membuang C membaiki D mengangkat 39. Badang ialah seorang pahlawan yang _________ dan berani.” kata Peter kepada kawan-kawannya. “Walau apa pun yang terjadi kita mesti cari ________ yang telah merosakkan tanaman kita ini. A gembira B ikhlas C sabar D jelas 27. Rumah papan itu telah datuk ___________ lebih sepuluh tahun. Ramasamy bangun lewat. A Barangkali Ramasamy bangun lewat sebab itu dia belum tiba lagi. A tatasusila B tatabahasa C tatatertib D tatanegara 31. A Apabila B Sekiranya C Apatah D Walaupun 28. A tetikus B tetupai C sesiku D gegendang 38. Harry mendermakan wang kepada orang miskin itu dengan hati yang _____________. A gagah B pantas C garang D berkuasa 26.com Page 4 of 5 . 40. “Ampunlah _________ Tuanku. A ikat perut B minta diri C angkat kaki D makan hati 36. A muntah-muntah B panas-panas C sedap-sedap D barang-barang 37. B Barangkali.

ikan digoreng di dalam kuali. I. II. 50. Soalan 48 Susun ayat-ayat di bawah mengikut urutan yang betul.com email: chmiri@hotmail. Soalan 46 Pilih ayat tanya yang betul bagi Jawapan yang bergaris. Ikan digaul dengan garam dan kumyit. A Kenapakah Yee Hung malas? B Apakah yang menyebabkan Yee Hung gagal dalam peperiksaan? C Bilakah Yee Hung gagal? D Bagaimanakah Yee Hung gagal? Soalan 47 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. B Remaja novel itu bila dibaca oleh seorang penulis terkenal. B Hulu keris itu bersadurkan perak. A Gambar Muzium Negara Hanim lukis. C Bekalan makanan telah diberikan kepada mangsa banjir. Ke manakah mangsa-mangsa banjir itu dipindahkan? A Mangsa-mangsa banjir itu dipindahkan semalam. 47. IV. D Gambar Muzium Negara Hanim melukis.chmiri. II dan III sahaja I. A kotor B jernih C cemar D berlumpur Soalan 42 Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. Emak pergi ke pasar membeli ikan. IV. C Seorang penulis yang terkenal telah menulis novel remaja itu. Ketibaan Perdana Menter disambut dengan paluan rebana ubi. A B C D Dia tidak anak saya. Hamin melukis gambar Muzium Negara. A Kain songket ini untuk bagi makcik saya. Rumah banglo dua tingkat itu untuk ibu. II. 43. 45. D Seorang penulis novel remaja telah terlalu terkenal. C Melukis gambar Muzium Negara oleh Hanim. III dan I III.Soalan 41 Pilih perkataan lawan bagi perkataan yang bergaris. II Perkara lalu jangan diungkit lagi. I. B Perpindahan mangsa banjir itu telah diuruskan oleh Ketua Kampung. 41. III Tie Ling berdiri lalu menyanyi. Air sungai Miri kelihatan keruh akibat pencemaran yang berlaku. Soalan 45 Pilih jawapan bagi Ayat Tanya yang bergaris. D Mangsa-mangsa banjir itu dipindahkan ke balai raya. II dab III Soalan 49 dan Soalan 50 Pilih ayat yang betul. Novel remaja itu telah ditulis oleh seorang penulis yang terkenal. III dan IV II. C Dia mempunyai sebuah cita-cita yang bersih. I dan II IV. B Gambar Muzium Negara dilukis oleh Hanim. 44. I Penjual nasi lemak itu baru saja lalu. III dan IV Page 5 of 5 SJK(c) Chung Hua Miri website: www. Beg itu diperbuat dari kain. 46. IV Dia tidak lalu makan kerana demam. Yee Hung gagal dalam peperiksaan. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja I. I II III IV A B C D Dia menyiang ikan di dapur. Akibat kemalasannya. A Remaja novel itu menulis seorang penulis terkenal. A sorakan B jemputan C lamunan D pukulan Soalan 43 dan Soalan 44 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang bergaris. Selepas itu. D Gordon menjatuhi hukuman gantung kepada pengedar dadah itu. 49. Sawah padi itu bagi anak-anaknya. 42.com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful